Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 25 (21 –27 juni, 2021).
14 619 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 45 inrapporterade dödsfall sedan förra veckan. Men egentligen handlar det om antal dödsfall för de senaste två veckorna. På grund av en säkerhetsbrist i Folkhälsomyndighetens databas samlades ingen data in under 13-17 juni och det är därför svårt att säga hur många dödsfall som egentligen skulle rapporterats in den senaste veckan. Tittar vi däremot på hur många som i snitt avlider under den här tiden på året under vanliga omständigheter ser vi att Sverige just nu ligger inom det normala spannet och har gjort så sedan i början på året.

Hur hög är smittan just nu? Eftersom databasen för bekräftade fall varit stängd går det inte att dra några säkra slutsatser. Fördröjningen kommer att hålla i sig minst en vecka till, men ser vi till antal som testat sig är minskningen marginell denna vecka.

Sjukhusinläggningarna fortsätter att falla och nu kan man räkna både IVA-patienter och patienter inlagda på vanlig slutenvård och ändå komma ner under 300 patienter (vänstra grafen, orange linje). I Stockholm (högra grafen) är det färre än 50 patienter på slutenvård (lila linje). Dessutom har vi två dagar utan några nya inskrivningar på svensk intensivvård. Det är första gången sedan oktober.

Kommer Sverige införa lättnader 1 juli? Folkhälsomyndigheten har tidigare publicerat en rad nyckeltal som i så fall måste vara uppfyllda. En genomgång visar att samtliga dessa tal nu är nådda.
✅ Färre än 200 nya fall per 100 000 medborgare de senaste två veckorna (för vecka 22-23 var siffran 130, nu antas den vara 60)
✅ Färre än 300 på sjukhus (just nu 286)
✅ Färre än 70 på IVA (just nu 64)
✅ Vaccinationstäckning – minst en dos – över 50% (just nu 55%)
✅ Smittan stabilt nedåtgående i minst två veckor
Folkhälsomyndigheten ville ändå invänta midsommarhelgen innan de ger besked. Samtidigt finns en hel del oklarheter vilken regering som egentligen ska ta ett sådant beslut, eftersom det just nu riktats en misstroendeförklaring mot statsministern. Men om nästa nivå godkänns kommer vi att få följande lättnader:

Anders Tegnell gick på semester i fredags och har i flera intervjuer sagt att han tror att sommaren kommer att bli lik förra årets, men däremot kommer hösten bli betydligt bättre än förra årets och samtliga restriktioner kan antagligen lyftas i början på oktober.
Det stora orosmolnet är deltamutationen som fortsätter att spridas snabbt. Virusets förekomst har fördubblats på en vecka, även om ökningen är från låga tal. Bara i Stockholm bekräftades över 100 deltavirus i veckan och i Värmland skenar spridningen – minst 435 fall har hittats där. Värmland är också en av få regioner där smittan ökar generellt, det är därför sannolikt att Värmland inte kommer att tillåta ökade lättnader även om de genomförs i övriga landet.
Lättade restriktioner eller inte, allmänheten har börjat leva allt mer som vanligt, enligt landets Länsstyrelser. Restriktioner bryts liksom regler på restauranger, vilket sätter krögare i svåra situationer.
Sveriges kommuner och regioner är nöjda med vården och tycker att de klarat pressen under pandemin. Både den akuta och den planerade vården har i stort kunnat upprätthållas, menar de själva i en ny rapport. Sjukhusen är också nöjda med IVA-vården och få uppger att de har behövt prioritera i intensivvården. Men anställda håller inte med om bilden sjukhusen förmedlar.
Vaccin
4 507 250 har nu fått minst en dos vaccin (55% av vuxna befolkningen), och 2 721 752 (33,2%) är fullt vaccinerade. Totalt har 7 229 002 doser vaccin nu delats ut i Sverige. Det är 500 000 fler än förra veckan.

Vaccinmålet har flyttats fram två veckor. Nu ska alla vuxna svenskar ha fått minst en dos vaccin senast 19 september. Det är därmed den tredje gången regeringen ändrar datumet för vaccinmålet. Enligt Socialdepartementet beror fördröjningen på att antalet doser från Pfizer under juli månad minskar till normalnivåer, efter att bolaget överlevererat i juni. Enligt Folkhälsomyndighetens vaccinprognos blir juli den månad med lägst antal doser från Pfizer sedan april månad. Ändå beräknar Socialdepartementet att 75 procent av alla vuxna kommer att ha minst en dos vaccin innan juli månads slut.

Vaccinationstäckningen är fortsatt ojämn i landet. Värmland har störst andel fullvaccinerade och Västra götaland har lägst andel som bara fått en spruta (men bättre i Stockholm räknat i andel fullvaccinerade). I veckan som kommer öppnar Västra götaland upp för de födda 1986 eller tidigare, medan man i Värmland redan nu kan boka tid om man är född 1996 eller tidigare. I veckan publicerade Folkhälsomyndigheten också resultatet från en enkät som visar att vaccinationsviljan bland utrikesfödda är hög.
Vaccinåldersgränsen kommer att sänkas till 16 år i Sverige. Det meddelade Folkhälsomyndigheten i veckan. Därmed sänker man sig inte till 12 år, något man hade kunnat göra enligt de tillstånd som nu finns. Myndigheten uppges vilja invänta vidare forskning. Undantag ges dock till de som är 12 år och har särskilda medicinska skäl.
Sverige och flera andra länder undersöker nu om man behöver en tredje dos vaccin och vad som händer ifall man då blandar olika vaccintyper. Mycket tyder redan nu på att skyddet blir bättre och Sverige har redan tagit höjd i beställningarna för att kunna ge en tredje dos till alla vuxna redan i år.
Nyheter i korthet
- Johan Carlson åkte på vinprovning några dygn efter att han varit med och skärpt Sveriges coronarestriktionerna under hösten. Carlson, som är Folkhälsomyndighetens generaldirektör, reste från Uppsala till Skåne och menar själv att det inte stred mot restriktionerna. Socialministern har fortsatt förtroende för Carlson.
- De 18 miljarder kronor i pandemistöd som delats ut till kommuner och regioner har främst gått till extra personal och skyddsutrustning, visar en ny sammanställning från Socialstyrelsen.
- 11 000 svenskar har fått diagnosen postcovid och en majoritet är kvinnor, visar ny statistik från Socialstyrelsen som sträcker sig fram till mars. Diagnosen har ökat stadigt sedan den infördes i oktober.
- Två av tre vill fortsätta att jobba hemifrån av höst – men cheferna vill ofta själva komma tillbaka till jobbet och ta med sig de anställda. Det menar olika experter och forskare som TT talat med.
- Turister fortsätter att rata Stockholm. För andra sommaren i rad ser bokningsläget dystert ut i huvudstaden, jämfört med övriga landet. 1 juni var bara 1 av 10 hotellrum bokade i huvudstaden.
- Äldre har blivit mindre oroliga för corona, visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten. Andelen ”mycket oroliga” har mer än halverats.
Till sist:
Läkaren Jonas Ludvigsson lämnade covid-forskningen efter att han fick ta emot mängder av hat i sociala medier när att hans forskning kritiserats. I veckan friades han helt av Nämnden för prövning av oredlighet i forskning.
Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig.
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.