Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 24 (14 – 20 juni, 2021).
14 574 har hittills avlidit med covid-19 i Sverige, men det är exakt samma siffra som förra veckan. Den 13 juni stängdes Folkhälsomyndighetens databas ned, efter att ha upptäckt ytterligare säkerhetsbrister. Det innebär att det inte finns aktuell data över dödstal, men däremot finns denna vecka – för första gången på två veckor – fullständig data över antal bekräftat smittade. Datan gäller för senaste inrapporterade helvecka, vilket alltså är vecka 23.
Antalet som testats för covid-19 minskade med 18 procent och minskningen har nu varit jämn de senaste sex veckorna.

Antalet bekräftade smittofall fortsätter att minska. Efter att Sverige i två veckor (på grund av dataintrång) inte haft några exakta tal, är det nu tydligt att minskningen varit konstant och att vi den senaste veckan är nere i nivåer vi inte varit i närheten av sedan oktober förra året.

Även antalet sjukhusinlagda fortsätter att minska. Det är nu färre än 400 totalt på sjukhus (orange linje) i hela Sverige (vänster graf). Och färre än 100 fall på IVA (grön linje) – totalt i Sverige 90 IVA-patienter (vänstra grafen). Inte under någon dag i veckan har det skrivits in fler än fyra fall på intensivvården i Sverige. I Stockholm (högra grafen) är man nu nere i 22 fall på IVA (grön linje) och över hela Sverige kommer nu rapporter om unika siffror: I Västra götaland är man nere på under 100 på sjukhusinlagda och i region Gävleborg så har man för första gången inte en enda sjukhusinlagd covid-19-patient.
Tidigare har jag skrivit om att många i vården lämnat sina jobb på grund av det ohumana trycket under pandemin, men en sammanställning i veckan visar att några tecken på massuppsägning ännu inte har märkts av bland regionerna.

Pandemin är dock långt ifrån över och oron är fortsatt stor för vad Delta-varianten kan innebära för Sverige. Under den senaste veckan har delta ökat med minst 70 procent på fem dagar och en samhällspridning av mutationen är nu konstaterad. I veckan har det också kommit kritik om att sekvensering (undersökande av mutationer) går för långsamt – testresultat kan komma fyra veckor efter insjuknande.
Även om det ännu handlar om få fall är trenden tydlig:

En stor studie från Skottland visade i veckan att risken för att hamna på sjukhus är fördubblad om man smittas av delta-mutationen, jämfört med alfa – den som dominerar i Sverige (och Skottland) just nu. Sedan tidigare är det känt att deltaviruset smittar lättare och i Storbritannien, där deltamutationen nu står för 90 procent av fallen, har man skjutit fram landets lättade restriktioner. Oron i Sverige gäller kanske framför allt hösten, eftersom smittan under våren spred sig snabbare än väntat bland barn och unga och det är barnen som under hösten står utan vaccin. Trots det kom regeringen i veckan med besked om att undervisning på plats kommer att vara huvudregel på landets skolor under hösten. Detta eftersom undervisningen annars befaras bli lidande.
Regeringen uppmanade i veckan till små midsommarfiranden, men att de med vaccin ska ”våga leva”, även om det ske inom nuvarande restriktioner (som är åtta personer i privata sammanhang). Den 1 juli kommer det preliminärt öppnas upp för nya lättnader. Om så blir fallet vill regeringen att det ska öppnas för ännu fler än 3 000 sittande vid utomhusevenemang. Förslaget, som nu går på remiss, är att 3 000 ska gälla per sektion, inte per arena och handlar då alltså främst om utomhusevent på stora arenor. Fotbollen jublar, men kulturen är mer lågmälda.
Riksdagen kallar samtliga 349 ledamöter till den misstroendevotering som ska hållas på måndag vid lunchtid. Det är första gången alla samlas sedan pandemin bröt ut och även sjuka som dyker upp kommer att få rösta – om de kräver detta. Nu finns oro att den viktiga röstningen kan bli ett spridarevent.
Vaccin
4 315 017 har nu fått minst en dos vaccin (52,7% av vuxna befolkningen), och 2 416 335 (29,5%) är fullt vaccinerade. Totalt har 6 731 352 doser vaccin nu delats ut i Sverige. Det är 580 000 fler än förra veckan. Även denna vecka har fokus varit på att ge andradosen.

Det är fortsatt stora skillnader i hur långt kommunerna har kommit. Statsvetaren Anders Sundell har satt samman ett diagram som visar att storstadskommunerna ligger sämst till och de med hög andel äldre ligger bäst till, som i Vadstena. Det är inte helt ologiskt, givet att det bor fler unga i storstäderna som är sist ut vid vaccinering, men i Göteborg hade bara 36 procent fått en första dos, jämfört med Malmös 38,7 och Stockholms 45,9.

Enligt Västra götalandregionen försöker de parera ojämlikheten med att ge Göteborg fler doser, men eftersom trycket fortsatt är högt på bokningarna, i alla äldre åldersgrupper, går det ändå trögt. De har ingen förklaring till varför deras vaccintäckning är lägre. Långsamheten gör dock att flera i Göteborg nu istället söker sig ut till småorter i regionen.
Vaccinet Curevac har floppat och ger bara 47 procents skydd mot covid-19, enligt en presentation från företaget i veckan. Vaccinet skulle varit en del av Sveriges arsenal av vaccin som skulle hjälpa alla att få åtminstone en dos innan hösten. Hur det blir nu är oklart, men i Folkhälsomyndighetens senaste prognos väntas fortfarande en miljon doser Curevac nå Sverige i september.
En påfyllning av en tredje dos vaccin kan behövas redan nu i vinter, menar Folkhälsomyndigheten. Det handlar främst om samhällets sköraste. Det kan även bli aktuellt för fler med påfyllning.
Nyheter i korthet
- 100 000 svenskar kan ha fått felaktiga covid-test. Det är företaget Doktorsgruppen som nu anklagas för bedrägeri genom att sälja negativa intyg för tester som aldrig utförts.
- 300 personer kommer att tvingas omvaccinera sig i Lund, efter att en mottagning blandat ihop vaccin med koksalt. Det är bara sju av dem som fått koksalt, men samtliga erbjuds nu en tredje spruta.
- Inreseförbudet till Sverige förlängs till 31 augusti. Vilket innebär att man inte får resa in i Sverige utan att vara vaccinerad, eller ha intyg på att man inte är smittad med covid-19. Även de allmänna råden förlängs av Folkhälsomyndigheten till 30 september.
- Nu tillåts en partner att följa med till BB efter förlossning. SVT har gjort en genomgång som ser att förändringar nu sker i alla regioner.
- Skåne kommer att satsa 15 miljoner kronor på att starta postcovid-mottagningar. Detta för att hjälpa den växande grupp som har utvecklat långvariga symptom efter covid.
- Sörmland har stoppat all testning av covid-19, efter att man haft ett dataintrång i en databas.
- Pandemin kan orsaka fler drunkningar. Detta eftersom att de som skulle fått simundervisning i skolan under året, nu inte kunnat få det.
- Restauranger har tappat miljarder under årets första månader på grund av restriktionerna. Det visar nya siffror från Visita.
- 250 personer har anmält biverkningar från vaccin till Läkemedelsförsäkringen. Antalet anmälningar är ungefär jämnt spridda över de vaccin som funnits tillgängliga i Sverige.
Det var allt för den här veckan! Saknar du något – skriv en kommentar.
Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig.
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.
En intressant sak att skriva om är gällande personer som väljer att åka utomlands mot UDs rekomendationer, men som samtidigt har ett arbete där de inte kan arbeta hemifrån, och därmed kan de inte följa Folkhälsomyndighetens rekomendationer om att sitta i ”självkarantän” under 7 dagar. Här går rekomendationerna samt arbetsrättslagstiftningen mot varandra.
Tydligen tillåts en hel del onödigt snack.
Otroligt att något annat än minimal tid för samlingen tillåts! In och tryck på knappen bara.
Verkar inte som att Johan C sa till på skarpen. För folklig restriktionstrovärdighet borde samlingen naturligtvis skett utomhus.
Hoppas fler regioner satsar på behandling av långtids-Covid, det finns ingen anledning att vänta. 15 miljoner är ju åtminstone en början.
Bra sammanfattning som vanligt 😀
Jag har en fråga som inte rör detta.
I morse var du på Nyhetsmorgon i TV4 och jag tyckte det var intressant när du berättade om partiledarnas aktiviteter i sociala medier.
Har det gjorts något liknande om politiska kommentatorer och politiska experter och hur det påverkar deras följare?
Nej, och det är av två enkla förklaringar:
1) Marcus Oscarsson skulle skåpa ut samtliga.
2) Det de gör i tv korrelerar sällan med det de gör i sociala medier.
Lång historia, men det är det sammanfattande.