≡ Menu

Mamman ville hålla barnen hemma från skolan i skydd mot corona – hotades med vite på 17 000/mån

Sedan mars har mamman hållit sina tre barn hemma från skolan. Skolan har förklarat att det är olagligt och hotat med orosanmälan. Under sommaren kom det slutgiltiga beskedet: Kom tillbaka, eller betala vite på 285 kronor per dag och missad skoldag. Totalt skulle det bli över 17 000 kronor i månaden för familjens tre barn. 

Ia Almström bor i Kungälv utanför Göteborg och är mamma till tre barn i grundskoleåldern. När coronaviruset började spridas i mars blev hon orolig. Hon har astma och misstänker att yngsta också har det, och covid-19 är ju ett virus som sätter sig på lungorna. Var hon i riskzonen? Skolorna skulle säkert stängas snart, tänkte hon och beslutade att hålla barnen hemma redan i förtid. Men inte med tvång.

– Vi pratade om det. Jag var övertygad om att skolorna skulle stänga ändå, så jag frågade barnen om de vill plugga hemifrån.

Det ville de. Hon fick med sig barnens pappa på beslutet. De är skilda, men både jobbar hemifrån och kunde turas om att ta hand om barnen. Sedan i mitten på mars har alla barnen fått vara hemma och senare också undervisats hemifrån – av föräldrarna. Barnen, som gick i tvåan, femman och sjundeklass fick hjälp av deras respektive lärare.

– Lärarna har varit jättehjälpsamma och barnen har gjort allt som deras klasskamrater har gjort i skolan: Hemkunskap, idrott, allt! Det enda det varit svårt med har varit träslöjden.

Efter tre veckor ringer representanter från alla tre av barnens skolor. De är vänliga och säger sig inte vara oroliga, men förklarar att Sverige har skolplikt och att det föräldrarna gör är olagligt. Ia har vid det här laget fått veta att astmatiker inte tillhör en riskgrupp, men står på sig, tycker att hon skyddar sig och sina barn.

– Vi ska ju göra allt i vår makt för att skydda oss från smittan, det säger ju Statsministern. Jag tycker att det är vad jag gör och borde ha rätt att göra.

Så barnen fortsätter att vara hemma, lärarna fortsätter att hjälpa till med undervisningsmaterial. Och skolan fortsätter att skicka tillsägelser. Dennis Reinhold, skolchef i Kungälv, kopplas in. Han varnar familjen att en orosanmälan kan komma att göras om barnen inte inställer sig. Någon sådan görs inte, men däremot får familjen en tjock bibba dokument där kontentan är att familjen ska betala vite om de inte låter barnen återgå till skolan. Ia Almström begär uppskov, men i augusti fattar kommunen beslut om ett föreläggande, förenat med vite.

I sammanträdesprotokollet från sociala myndighetsnämnden i Kungälv står att skolan följt alla rekommendationer och att familjens oro för smittspridning inte trumfar skolplikten. 

”Med hänsyn till den numera långa frånvaron och dess konsekvenser för eleverna finns det skäl att förena föreläggandet med vite”.

I protokollet står att Ia och barnens pappa tillsammans ska betala 285 kronor per barn och dag – för varje skoldag barnen missar. Med tre barn och fem skoldagar i veckan blir det 4275 kronor i veckan, eller 17 100 kronor i månaden. Det är priset för att hålla barnen hemma från skolan.

Skolchefen Dennis Reinhold menar att åtgärden är ovanlig, och att vitet framför allt ska tolkas som ett påtryckningsmedel att följa föreläggandet.

– Vår erfarenhet lokalt och nationellt är att det sällan går så långt att vitesbelopp utgår. Huvudmannen arbetar i första hand med dialog för att komma tillrätta med frånvaron i skolan. I några få fall leder inte dialogen till önskat resultat, säger Dennis Reinhold.

Ia Almström vacklar nu. Frågar sina barn. Några av dem ska börja nya skolor. De saknar skolan, men vill framför allt inte hamna utanför. 

– Jag ville inte hålla de hemma med tvång, de vill ju vara som alla andra, inte avvika, säger Ia Almström.

De beslutar att barnen ska få gå tillbaka till skolan. Något vite utgår därför inte och nu har barnen gått sina första skoldagar på nästan ett halvår. Ia Almström märker att de är ovana. 

– Första dagen kom de hem och sa “mamma det är jättetrångt, det enda de gjort är att sätta upp tre klisterlappar i början på kön till maten, sen trängs vi jättemycket vid buffen”.

Ia Almström accepterar situationen. Hon vet att astmatiker inte är en riskgrupp och hon är heller inte längre särskilt rädd. Men hon brinner fortfarande för frågan. Inte så mycket för sin egen skull, som för andra oroliga föräldrar. Under månaderna som gått har hon fått kontakt med föräldrar runt om i Sverige som tagit samma beslut. Föräldrar som är i riskgrupp och där konsekvensen skulle kunna bli dödlig om barnen kom hem med smitta.

– Det kan inte vara rätt. Man ska isolera sig om man är riskgrupp, men om man har barn som tvingas iväg till skolorna kan man inte det. Det är så sjukt att man inte får isolera utan att betala för det. Det kan inte vara förenligt med de mänskliga rättigheterna?, säger Ia Almström.

Hon berättar om föräldrar som har flytt Sverige. En familj har bosatt sig i Norge, även Åland är populärt. Där finns inte skolplikt för barn, en lag Sverige är relativt ensam om i världen. 

I Sverige har skolminister Anna Ekström tidigare sagt att hon inte inte vill stänga skolor, även om ett regelverk finns förberett ifall det skulle bli aktuellt. När hon får höra om fallet med Ia Almström säger hon att hon inte kan kommentera just det fallet, men har förståelse för oron pandemin orsakar, men att Folkhälsomyndigheten gjort bedömningen att friska elever kan gå i skolan.

– Det är mycket liten risk att barn får allvarliga följder av covid-19, även om de har något av de tillstånd eller sjukdomar som innebär en ökad risk för vuxna och äldre. Personal inom skolan har inte heller diagnostiserats med covid-19 i högre utsträckning än andra yrkesgrupper, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Ia Almström tycker resonemanget är konstigt.

– Man tycker ju att de som har möjlighet – de som vill och kan – borde kunna få stanna hemma. Det glesar ju bara ut antalet som får gå i skolan?

Utbildningsministern håller inte med.

– Det är bra för barn att gå i skolan, och en bruten skolgång innebär stora risker för såväl individen som samhället. Vissa elever kan dock behöva vara hemma, exempelvis därför att de i fråga om sin egen personliga situation följer allmänna råd eller rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. I sådana fall är det möjligt för huvudmannen att ge eleven fjärr- eller distansundervisning. Huvudregeln är dock att skolpliktiga elever ska delta i verksamheten om de inte har giltigt skäl att utebli, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required

Artikeln är sampublicerad med Göteborgsposten.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Roger Sperrling augusti 25, 2020, 02:59

    FILLSTÄNDIGT IDIOTISKT OCH RENT AV ÄVEN KRIMINELLT!
    HON VÄGRAR VISST OCKSÅ ATT VACCINERA SINA BARN?!
    Och hon är en välkänd SVBK och hypokondrisk super-neurotiker som inte borde få ha vårdnaden om barn öht!
    DETTA ÄR VAD SOM SKER NÄR SAMHÄLLET INTE INFORMERAR PCH UTBILDAR SINA MEDBORGARE UTAN LÅTER BLI ATT BERÄTTA ATT DETTA COVID19 BARA ÄR EN LITE JÄKLIGARE VERSION AV SÄSONGS-INFLUENSAN SOM UPPTRÄDER NÅGRA GGR PER ÅRTIONDE! ALLTSÅ PRECIS SOM TYP SVININFLUENSAN OCH FÅGELINFLUENSAN 2006 OCH 2009!
    SÄRPNING I ALLA LÄGARE NU FÖR HÖGE FARAO…OCH FÖRSÖK FÅ STOPP PÅ DENNA IMPERTINENTA HYSTERI OCH OBILDADE GALENSKAPER..!

    • Bunny Olesen augusti 25, 2020, 09:19

      Håll käften lunatic, vad är fel med dig?

    • PelleH augusti 28, 2020, 14:51

      Håller med till fullo

  • Malin augusti 29, 2020, 11:22

    Håller med Ia. Det är var och ens ansvar att måna om sin familj och minderåriga. Jag tar mitt ansvar för mina i synnerhet och omgivningen i allmänhet. De som kan och vill bör kunna ha sina hemma. Blir en vinna vinna-situation om de som kan håller sig hemma och minskar tätheten mellan de som rör sig i offentlig sektor.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.