≡ Menu

Mandela död – och media stressar fram feluppgifter

Nelson Mandela är nu död. Han blev 95 år gammal. Medievärlden har varit beredda att rapportera länge. För det är en stor nyhet när en av historiens största ledare går ur tiden. Men det innebär också en extrem stress på redaktörer som vill rapportera allt. Sociala medier har skruvat upp stressen ännu mer. Och när ett Twitterkonto pumpar ut den här bilden kontrolleras inga vidare fakta.
screenshot 2013-12-06 kl. 10.51.33

Ansedda Guardian drar upp ”hyllningen” stort.
screenshot 2013-12-06 kl. 10.52.42

Det gjorde också ansedda Financial times (utan källa), the Mirror, BBC och holländska medier.

Men bilden är inte från igårkväll. Istället har den cirkulerat på nätet en tid och kommer från maj i år, då det var något sydafrikanskt tema i Paris.

Så hur kunde dessa ansedda tidningar missa så grovt? Okritiskt rapportera från ett twitterkonto? Kanske för att det såg ut att vara verifierat. Vanligtvis har Twitter en blå bock för att signalera att ett konto är ”riktigt”. Det här kontot har istället en förvillande lik jordglob, ett tecken på att innehavaren har på ett betydande sätt hjälpt till (gratis) i Twitters översättningsarbete. Det tillsammans med illusionen att det handlar om ett officiellt Google-konto för tjänst Earth gjorde antagligen att det gick för snabbt.
Det är synd och tragiskt att etablerade medier dras med i hetsen att dela vidare fina bilder, bara för att det bekräftar den bild man har av att världen nu sluter upp kring gemensam sak.

Men vi kan väl vara nöjda att de flesta medier åtminstone inte gick på att Paris Hilton hade twittrat det här. Det var en elakt photoshoppad bild som spreds på Twitter av ett satirkonto.
screenshot 2013-12-06 kl. 11.11.27

Apropå Mandela finns några andra saker att anteckna en dag som denna: Fram till 2008 var Nelson Mandela fortfarande formellt listad som terrorist av USA.
USA:s motstånd mot Apartheid var såklart avgörande, men det kom först efter att Reagan gav med sig. Medan till exempel Dick Cheney vägrade ge med sig. Något han står bakom än i dag.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.