≡ Menu

Michael startade Facebookgrupp för att applådera vården – nu slår den alla rekord

Facebookgruppen med det långa namnet ”Applådera 1min från balkong, fönster kl 20. Varje kväll för personalen” har på tre dagar fått 200 000 medlemmar.
Det är den snabbast växande Facebookgruppen – någonsin. Och den har redan kvalat in som den femte största gruppen i Sverige.
– Det sa bara ”badaboom”, säger Michael ”db”, gruppens skapare.

Sverige har haft några Facebookgrupper med exceptionell snabb spridning tidigare. Starkast var Bensinupproret, som växte från 40 000 till 400 000 på tio dagar. Men Applådera-gruppen växte med 100 000 medlemmar – redan första dagen.

Statistik från Crowdtangle visar den enorma och historiskt unika utvecklingen:

Bakom gruppen står musikproducenten Michael, som vill vara anonym med sitt efternamn, men kallar sig ”db”.

Att applådera för vården har gjorts över hela Europa den senaste veckan och flera initiativ har startats även i Sverige, men då som event. Michael tyckte själv att det behövdes en grupp – eftersom det gnälls för mycket på vården.

– Jag har en kroniskt sjuk familjemedlem som alltid har hyllat sin vård. Och nu när det är så otroligt mycket gnäll om vården – som sliter så otroligt för att fixa det här åt oss, så kände jag en slags skam över hur vi gnällde. Vad är det för fel? Det här är våra hjältar! Då kändes det som rätt tid att göra något.

Han startade gruppen den 17 mars och började med att bjuda in vänner. Första timmarna gick det långsamt, sedan steg det från några hundra till 5 000 och sedan small det till. Plötsligt hade gruppen växt med 100 000 medlemmar – på ett dygn. Michael är överväldigad av responsen.

– Det var som att det bara sa ”badaboom” och framför allt vårdpersonal har reagerat och varit så glada och sagt att det känns som att “någon slåss för oss”.

Nu är målet med gruppen främst att uttrycka stöd, för att sedan agera.

– Jag avser, få ihop så många som möjligt, hela Sverige ska applådera, vara med i gruppen. För om vi nu blir så många kan vi förändra förutsättningarna för vårdpersonal. Påverka så att de får mer utrustning och bättre ekonomi. Det är målet.

Så inte bara en applådgrupp, utan också ett politiskt intiativ?
– Först var det bara att göra något bra för vården, men det har blivit en politisk sak. Vi ska gå till politikerna för att få en förändring. Inte just nu, men så fort det här har lagt sig – och om gruppen består och blir stor – då tänkte jag absolut göra ett upprop med underskrifter och sen går man och lämnar in till politiker om att vi vill att vårdpersonal ska få det bättre, säger Michael.

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.