3d-printade ventilatorer, handsprit och AI-röster. Samtidigt som svensk vård larmar om brist på vårdmaterial och utrustning sitter svenskar runt om i världen och arbetar för lösningar. Hackers och kodare har gått samman med ansedda universitet och globala företag för att ta fram utrustning som ska förhindra en total kris.
Här är några av de mest spännande svenska projekten just nu
De senaste dagarna har flera tips kommit om projekt som startas när utvecklare och kodare suttit och funderat i discord-chattar över hur de kan hjälpa.
Ett av de starkaste projekten som fötts är ”Corona-botten”. Bakom initiativet står Ludvig Linse och Sennai Mebrathu. De satt både hemma i självisolering och hade tanken på att de borde göra något. Fler anslöt sig snabbt och snart hade ett tiotal personer skapat en corona-bot som kunde svara på de vanligaste frågorna. En datorstyrd röst som vem som helst kan ringa för att få svar på de vanligaste frågorna.
– Tanken är att kunna avlasta vården, säger Sennai Mebrathu.
Redan nu finns ett nummer tillgängligt som jag har fått testa. Det blir ett samtal med en artificiell intelligens som teamet har byggt och vars svar bygger på information hämtad från myndighetskällor. Rösten lyssnar och ger svar om hur jag ska agera på mina symptom och om jag är i en riskgrupp. Det är grundläggande information, men förhoppningen är att myndigheter ska kunna använda den i takt med att krisen och trycket förvärras, även om några samarbeten inte är officiella än.
– Troligen släpper vi det nästa vecka, säger Sennai Mebrathu.
En annan kodutvecklare som i veckan suttit på chattar och diskuterat är Robert Renling. Han driver en 3D-skrivar-startup och tillsammans med några kompisar började han undersöka vad de kunde hjälpa till med. Kanske kunde de tillverka sjukvårdsmaterial? De utökade sitt nätverk till nördar, akademiker och utvecklare med särskilt kunskap om vård och tillverkning av specialutrustning. Snart var projekt igång och på några dagar var de 180 personer som nu delat upp sig i grupper med olika ansvar.

Robert Renling befann sig nu mitt i ett samarbete mellan några av världens mest inflytelserika företag och institutioner, bland annat Siemens och Stanford university.
– Målet är att vi ska göra nödutrustning för vårdinrättningar som behöver mota coronainfektion och att allt ska vara 3d-printningsbart.
Hur snabbt är tanken att det ska vara färdigt?
– Planen är att vi ska ha det klart inom 3-4 veckor.
Då räcker det att sjukhusen har en 3d-printer för 1500kr för att kunna skriva ut olika skyddsmaterial och varianter på respiratorer. Alla sådana skrivare är företagen som är inblandade beredda att donera och skeppa, enligt Robert Renling. Det skulle innbebära mycket inte bara för Sverige, utan kanske framför allt de länder som har svårt att få resurtser till sjukvårdsutrustning.
Kontakt är redan etablerad med flera vårdinrättningar och Renling hoppas att det ska ha stor global effekt och betydelse.
Men även andra, mindre högteknologiska projekt, har startats.
På Lunds universitet har forskare och doktorander läst WHO:s recept för hur man på ett säkert sätt blandar handsprit. Något som svenska myndigheter flaggat för ska göras med noggrannhet och ska helst göras av de som kan sin sak. Universitetet är nu beredda att skeppa iväg dunkvis med handsprit till sjukvården:
Även studenter på Stockholms universitet har börjat blanda och leverera handsprit till vården, som DN tidigare rapporterat:
Har du tips på fler spännande initiativ? Skriv gärna i kommentarerna!
Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen.
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.
#vitecherupp är ett svensk initiativ som kan vara värt att uppmärksamma. Alla de stora är med i princip (och även jag själv).
https://governo.se/vi-vill-bista-i-krisen/