≡ Menu

Nu finns Spotify gratis i mobilen och i surfplattan – men du kommer ändå fortsätta betala

Idag höll Spotify pressevent. Mina förväntningar var låga, de senaste gångerna Spotify har hållit liknande tillställningar har nyheterna varit knappa och lanseringen långsam.
Men idag ändrades allt.

Spotify blir gratis för alla med surfplattor. Spotify blir gratis för alla i mobilen.

Det är stort, det är banbrytande och det måste kännas som en fantastisk revansch för Daniel Ek och Spotify.

Men vi tar det från början. Spotify har alltid varit gratis för den vid datorn. Åtminstone om man kan stå ut med vissa begränsningar som att musiken avbryts av reklam då och då. Det är den tjänsten som alltså nu flyttas över även till surfplattor. På mobilen kommer en särskild gratisvariant rullas ut: En ”shuffle”-version som kraftigt begränsar Spotifys funktioner. Här kan du lyssna på en slags artistradio, där du väljer en artist och sedan slumpas låtar från artisten fram. Eller så väljer du en av dina listor som du skapat på dator eller surfplatta och så slumpas låtar fram där. Givetvis blandas det upp med reklam.

Allt släpps med start idag. Vilket är ett stort steg framåt för ett Spotify som ibland dröjt ett halvår med sina lanseringar.

Så varför gör Spotify det här? Varför öppnar de upp för fler gratisätare? För att de vet att du kommer att fortsätta att betala. För att de vet att ju fler de får krokade på deras tjänst, desto större chans har de att öka sin användarbas och därmed sin kundbas.
Spotify har en väldigt hög procent av sina användare som går från gratis till betalanvändare. Att nu möjliggöra att fler blir användare, genom att öppna upp för våra nya beteenden är därför både smart och naturligt.
Men jag gissar att det har tagit tid.

För ett och halvt år sedan begränsade Spotify sin gratisvariant kraftigt. Trots annonsfinansiering får man streama max tio timmar i månaden efter att man har använt tjänsten i sex månader. För en tjänst där användare streamar 300 miljarder timmar varje år är det lite. Beslutet togs inte på grund av Spotify, utan var en kompromiss med skivbolagen som ville begränsa gratisnyttjandet. Det var ett steg bakåt för Spotify och till och med ett svek mot idén om ”music for all”, som varit företagets vision och grundidé. Efteråt kunde flera med insyn i Spotify bekräfta bilden. Spotify har gott om annonsörer som vill betala för att höras i samband med gratisverisionen, men det var inte så skivbolagen vill jobba. Och det gjorde att Spotify tvingades begränsa sig.

Jag skrev då i en DN-krönika om hur besvärande det måste vara för Spotify. Att lämna en grundidé.

Och det är därför dagens nyhet är en revansch. Ett steg tillbaka till vad man försökte börja göra.

Jag gissar att det handlar om att Spotify har fler siffror att visa upp för skivbolagen. Inte bara när det gäller pengar – bara i år räknar Spotify med att betala ut över tre miljarder till artister och låtskrivare – utan också siffror om användarnas beteende. Den tidigare devisen att ”användare måste vara villiga att betala – inte tvingas” verkar nu ha fått belägg. Under presskonferensen slog grundaren Daniel Ek fast att ”ju mer du streamar, desto mer sannolikt är det att du betalar”.
Och det är med bakgrund av det man ska förstå beslutet.

2013 har varit året då främst mobil, men också surfplatteanvändandet exploderat. Det är dit användandet går, det är där de unga driver på utvecklingen. Vi litar mer på mobilen, vi använder nätet oftare med mobilen, vi till och med köper grejer oftare med mobilen. Att då inte finnas på mobilen som ett första test, gratis, vore huvudlöst. Användandet kommer givetvis att skapa ett beroende, det kommer innebära en explosiv spridning av världens just nu bästa musikstreamingtjänst och det kommer göra Spotify väldigt konkurrenskraftiga.

Och vi kommer att fortsätta betala. För att ha kvar möjligheten att ladda ner våra spellistor, spela dem när vi vill, hur vi vill, utan reklam och med hög kvalitet. Det är en paketering och ett beteende som vi är villiga att betala för. Och skulle det vara så att någon nu vill dra sig ur, kommer det finnas miljontals andra (på de 20 nya marknader som de nu adderar) som nu kommer introduceras för ”all världens musik” och ta sina första stapplande steg in i Spotify.

Det är smart av Spotify, det är bra av Spotify och det är bra för hela musikindustrin.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Andreas Bengter december 12, 2013, 00:46

    sen finns det grooveshark? gratis på Android iaf.. hur kommer det sig de inte blivigt stämda till döds än? :)

    • slowmove december 12, 2013, 07:42

      De har blivit stämda mängder av gånger, till döds i vissa länder. De är slingriga jävlar och riktigt riktigt vidriga människor.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.