≡ Menu

Ny kartläggning: Svenskar lugna och känner mest hopp för framtiden i EU

Invånare över hela Europa känner sig allt mer pessimistiska om framtiden, ser inkomstklyftor öka och sparar allt mer pengar. Men ett land bryter trenden: Sverige. Det visar ny data som nyhetsbyrån Reuters sammanställt.

”Europa kämpar och sparar i pandemin medan Sverige håller sig lugna och fortsätter som vanligt”. Så skriver Reuters och hänvisar till fyra olika datakällor.

Den första är från ekonomen Gene Ambrico, Bank of Finland, som visar att svenskar ser mer ljust på framtiden för ekonomin än andra invånare i Europa. Svenskar ser till och med ljusare på både samhällets och den egna ekonomin nu, än i januari förra året – alltså innan pandemin började.

Det kan ha att göra med att svenskarna inte haft en enda dag av hård lockdown, till skillnad från de flesta andra EU-länder. Att restauranger och annan verksamhet varit öppen innebär också att vi spenderat våra pengar i mycket jämnare takt än andra europeiska länder. Medan flera länder ökade sina besparingar under årets andra kvartal, för att sedan spendera dem under det tredje, så låg Sverige jämnt under hela perioden, enligt data från Eurostat.

Andra grafer visar till exempel hur andelen lågbetalda ökar i EU, liksom i Sverige, men att det här sker från lägre nivåer.

Läs hela Reuters genomgång här.

Denna text skrivs tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.

Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få nya bloggposter direkt i mejlen!

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Magnus Pettersson februari 26, 2021, 16:36

    Det där med sparande stämmer inte med hur det brukar vara, under en pandemi, då man inte kan ägna sig åt sin fritidsintressen nu och därav får ett sparande. Att åka på dans, gå danshelgkurser(på annan ort, bo på hotell) och gå på hockey är normalt stora utgiftposter som nu sparas. Kan tänka mig att många andra kostsamma intressen inte heller kan/får utföras och ”orsakar” ett sparande. Desto hårdare lockdown desto högre sparande.

  • Irina februari 27, 2021, 17:19
  • En Karin februari 28, 2021, 22:07

    Ekonomer brukar väl inte jubla över att pengarna står stilla? Det främsta skälet att inte stänga ner är ju ekonomin. Så det här var väl förväntat?
    I övriga nordiska länder har sammanhållningen ökat, man har satsat på att skydda varandra. Det andra nordiska länder lagt på att ersätta företagare för nedstängningar har vi plöjt ner i vård och slitit ut människor. Jag hoppas att vi efter pandemin inte vaknar upp så som efter ett krig, för i så fall tror jag Sveriges läge är betydligt sämre än våra grannars för lång tid framåt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Emanuel Karlsten

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa