≡ Menu

Regionerna kritiska mot att FHM dröjer med nationell vaccin-kampanj: ”Vill ha det nu, nu, nu”

Sveriges regioner saknar en bred, motivationsdrivande kampanj om vaccinet. Resurserna finns hos Folkhälsomyndigheten, som snarare vill att informationen successivt ska öka.
– Konflikten är att regionerna vill ha det nu. Och att Folkhälsomyndigheten har en annan syn på när i tiden det ska komma ut, säger Charlotta Hemgren, vid SKR.

Landets 21 regioner står otåligt och väntar på att fler vaccindoser levereras. Under tiden gror också en frustration med hur Folkhälsomyndigheten hanterar informationsspridningen om vaccinet. Charlotta Hemgren är tillförordnad chef på avdelningen för kommunikation vid Sveriges kommuner och regioner (SKR). Hon menar att regionerna är irriterade.
– Man tycker att det går för långsamt och att det är för lite. Både i omfattning och tajming. Det behövs en större motivationsdrivande kampanj som når ut och svarar på frågor.

Det är Folkhälsomyndigheten som har statens uppdrag att ta ett övergripande ansvar för breda informationsinsatser. Det är också där som pengar, budget och planering finns.
– Vi ser framför oss en motiverande kampanj eller kommunikation som når ut brett och är synlig. Sedan ska regionen bidra med var, när och hur, men det här handlar om den beteendestyrande kommunikationen, säger Hemgren.

Charlotta Hemgren menar att regionerna är ”otåliga och frustrerade” och att de vill ha det ”nu, nu, nu”, inte längre fram. Kritiken har framförts flera gånger till Folkhälsomyndigheten som står i tät dialog med både regioner och SKR. Folkhälsomyndighetens kommunikationschef, Elisabeth Wall Bennet, vill inte kalla det konflikt, utan efterfrågan. Hon förstår frustrationen, men menar att myndighetens insats inte kan handla om att göra en enda stor kampanj.
– Det finns inget som heter ”vänta” i våra arbetssätt. Vi kallar det successivt ökande. Och det är ett kontinuerligt ökande arbete som blir allt mer.
Om regionerna vill ha det nu, varför kan ni inte vända på det? Maxa nu och sedan successivt minska?
– Det är 21 regioner och man har olika behov. Det är inte en röst och det är också något vi behöver vara lyhörda för.
SKR är regionernas gemensamma röst och de säger att regionerna säger ”nu, nu, nu”.
– Jag hävdar ändå att regionerna är 21. Det är viktigt att hela tiden upprätthålla allmänhetens tillit till vaccinationsprogrammet och det gör vi alla tillsammans, säger Elisabeth Wall Bennet.

Vaccinationsviljan är mycket hög i Sverige, 85 procent säger sig vara villiga att vaccinera sig. Men att det skulle motivera en långsammare ”successiv ökning” köper inte Camilla Hemgren.
– Det här är på allas läppar nu, det behöver finnas säker och trygg information nu. Det går inte att vänta på det, folk hittar information på andra ställen, säger Hemgren.

Båda parter säger att dialogen nu kommer att fortsätta.

– Alla har rätt och ingen har fel, säger Elisabeth Wall Bennet, kommunikationschef på Folkhälsomyndigheten.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.