≡ Menu

Nya testet: Möjlig immunitet mot Covid-virus hittad på Sahlgrenska

Sahlgrenska universitetssjukhus i Göteborg nådde under dagen en potentiell milstolpe i kampen mot Corona. I ett omfattande nationellt test-program, lett av Folhälsomyndigheten, fann Sahlgrenska antikroppar hos en patient smittad med coronaviruset, Covid.
Det är ett första test och det är för tidigt att dra bestämda slutsatser, men det är en indikation på det många hoppas på: Immunitet mot Covid.

Uppdaterad 26/3: Nu rapporterar GP om hur testet utvecklat sig

Jan-Åke Liljeqvist, överläkare på klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska, leder projektet på sjukhuset och vill direkt tona ned betydelsen. Testet är ett första av många led och det kommer ta minst tre månader innan vi kommer se det kunna användas i praktiken. Men väl där finns enorma vinster: Hittas immunitet skulle läkare kunna röra sig mer fritt vid behandling av patienter, och framför allt: Sverige skulle kunna påbörja provtester hos ett statistiskt säkerställt urval av befolkningen, för att mäta hur hög immuniteten i samhället är.

Liljekvist vill inte kommentera dagens provresultat, men andra källor berättar stolt om den positiva resultatet.

– Vi gjorde ett första test idag då vi tog lite prover från personalen som var negativa. Sen hade man ett prov från en person som låg inne för intensivvård, som var bekräftad med covid-virus, och den testade positivt och hade supermycket antikroppar, berättar en källa.

Det innebär att den covid-smittade kan ha utvecklat ett slags försvar mot viruset, som med stor sannolikhet skulle göra personen immun. Nästa steg är att säkerställa testet och kontrollera så att testet inte förväxlar covid mot till exempel antikroppar mot vanliga corona-virus, det vi annars känner som vanlig förkylning.

– Och det kan vi göra redan imorgon, säger samma källa.

Jan-Åke Liljeqvist vill som sagt inte kommentera dagens test och betonar än en gång att det är alldeles för tidigt att säga något om en långsiktig betydelse. Sahlgrenska är en del av ett program där flera sjukhus i Sverige deltar och runt om i världen finns nu flera företag som säljer liknande provkit till sjukvården. Det är just ett test av dessa olika provkit som pågår och som dagens resultat var en del av och där det är viktigt att vara försiktig i tolkningen.

– Det är alldeles för tidigt att säga något om det, vi vet inte om antikropparna skyddar, vi vet inte hur länge de kvarstår, det är massor av sådana frågor som är oklart.

Men flera andra källor på sjukhuset vill ändå framhålla stoltheten över projektet, att Sverige agerar och även får en åtminstone tillfällig, första indikation på framsteg.

Agnes Wold, professor i klinisk baktereologi, menar att testet är ”unikt för Sverige”, vilket även andra källor bekräftar.

– Det kommer att komma miljarder sådana här tester, men så vitt jag vet så testar vi först i sverige, säger en källa.

Uppdaterad 26/3: Nu rapporterar GP om hur testet utvecklat sig

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Sam mars 21, 2020, 01:38

    Min största fråga just nu är att det verkar som att en av de absolut viktigaste åtgärderna är att testa gör virus och antikroppar. Samtidigt säger man att antalet tillgängliga test är begränsat eftersom man saknar reagenser. Det skulle därför vara intressant om någon kunde klargöra vilka grundproblemen är. En del av bristen på desinfektionsmedel verkar ju vara avgjälpt genom att företag ställt om sin produktion. Det kanske även är möjligt i detta fall? Om det är personal som saknas så måste det ju finnas massor med människor som läst biokemi som inte jobbar på sjukhuslabb som borde kunna snabbutbildas på testerna?

  • sigurd89.wordpress.com hemsida maj 28, 2020, 14:41

    Mycket engagerande artikel

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.