≡ Menu

Vice partiledare för Alternativ för Sverige säljer andningsskydd – för tiodubbla priset

William Hahne, vice partiledare för högerextrema, nationalistiska Alternativ för Sverige, har startat en ny verksamhet: Han säljer andningsskydd för 249 kronor styck. En produkt som vanligtvis kostar en tiondel.

Det var på Flashback som nyheten först rapporterades när en användare hittade sajten skyddsmask.com och läst köpvillkoren. Där framgår att bakom sajten står den enskilda firman Nordic strategic investments, med William Hahnes personnummer.

På sajten uppger Hahne att företaget tack vare ”kontakter har lyckats komma över ett begränsat antal andningsskydd med FFP2-certifiering som vi tillhandahåller till svenska kunder med snabb leverans”.

Sajten säljer två olika munskydd, varav den ena – den billigare – uppges redan sålt slut. Båda munskydden ligger långt över vad styckpris tidigare varit. I vanliga fall kostar ett munskydd mellan 10-20 kronor.

William Hahne har de senaste dagarna varit kritisk mot den svenska beredskapen och delat artiklar i sociala medier som kritiserat nedrustningen av försvaret.

Via mejl bekräftar Hahne att han står bakom sajten, men ser inga problem med att sälja till överpriser, trots att vården är i stort behov av skyddsmaterial.

”Man ska inte glömma att även privatpersoner kan vara i behov av andningsskydd. Det finns många samhällsviktiga yrken utanför sjukvården och det är av högsta vikt att människor i olika riskgrupper gör vad de kan för att undvika att bli smittade. Om färre blir smittade så blir också sjukvården mindre belastad, vilket är mycket viktigt i nuläget.”

Han menar också att han tagit en personlig, ekonomisk risk som borde belönas.

”Om jag inte hade tagit enorma personliga risker, och riskerat större delen av mitt livs besparingar för att importera andningsskydd till Sverige i ett läge där det råder extrem brist på dem i hela världen, så hade det funnits några tusen färre andningsskydd i Sverige, vilket hade inneburit att människor i riskgrupper inte hade kunnat skydda sig från att bli smittade på samma sätt.”

En skyddsmask kostar i vanligtvis tio eller 20 kronor styck. Du har höjt det tiodubbelt. Finns inte ett problem här? Att du helt enkelt tjänar väldigt mycket pengar på folks rädsla/oro? 
”Priset står i paritet till de enorma personliga risker jag fick ta när jag satsade större delen av mitt livs besparingar på att importera andningsskydd till Sverige i ett läge där det råder extrem brist på dem över hela världen. Jag visste inte om jag skulle bli totalblåst, om leveransen skulle bli försenad eller stoppad eller om alla stora aktörer skulle hinna få sina leveranser före mig, för att nämna några av alla orosmoment.

Inköpspriserna på andningsskydd har skjutit i höjden hos alla fabrikörer på grund av den extremt höga efterfrågan i världen, brist på råmaterial, produktionsbortfall i och med stängda fabriker, samt eftersom en del länder har infört exportförbud av andningsskydd.”, skriver William Hahne.

På Flashback uttrycker medlemmar besvikelse.
”Ja, det där var onekligen en besvikelse. Har gått och väntat på att nationella ska ta tillfället i akt och gå ut och vara en stärkande kraft i dessa tider, så ser man detta…”, skriver en användare.
Andra medlemmar stöttar honom ”Det kostar 249/person. Ganska billigt om det så bara hjälper pyttelite i den här smittohärden.”

Partiet Alternativ för Sverige har inte återkommit med en kommentar vid denna artikels publicering.

Uppdaterat: Under onsdagskvällen skriver William Hahne på Twitter att hans sajt tagits ned, enligt honom på grund av ”massanmälningar”.

Strax tidigare har hans parti, Alternativ för Sverige, meddelat att de fått en ”donation” och nu kommer att börja dela ut skyddsmasker.
Varken partiet eller Hahne har återkommit med en kommentar.

Uppdaterat2: William Hahne avgår nu till följd av skandalen.

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Anders mars 18, 2020, 11:29

  Fräscht.

  ”Jag visste inte om jag skulle bli totalblåst, om leveransen skulle bli försenad eller stoppad” Den risken är ju redan tagen. Krävde han inga förhandsbokningar och om sakerna kom fram borde det inte påverka priset, mer än om hans skulle behöva gå i terapi för oron. Risk handlar ju oftare om saker som ”kommer jag få avsättning för mina produkter.”

 • Janne mars 18, 2020, 11:43

  Skyddmaskar skyddar inte riskgrupper från att få viruset. Det kan däremot skydda andra från att få det från en smittad. Vilken fucking jubel idiot

 • Sture Haglund mars 18, 2020, 12:22

  Jag har hittat FFP2-certifierade filter på Jula som kostar 150 kr för trepack så 250 spänn är ju ett definitivt överpris. Dock hittar jag inte några filter som kostar så lite som en tiondel av hans pris. Har du en referens på det vore jag tacksam så kan man trycka ut det här lite hårdare.
  Annars stämmer det med Allabolag att han äger företaget bakom Skyddsmask.com så artikeln verkar vederhäftig.

  • Emanuel Karlsten mars 18, 2020, 13:21

   Hej, i artikeln så finns det en länk till prisjakt där man kan se prisnivån.

 • Stefan Dahlén mars 18, 2020, 23:05

  Hej!

  Usch va hemskt gjort i dessa tider!
  Du skrev ” En produkt som vanligtvis kostar en tiondel så mycket.”. Eller kanske hellre enbart beskriva att den annars kostar en tiondel (av angivna pris)? Jag tycker den normalt sett inte kostar just ”mycket”.

  En reflektion bara. Älskar språk och uttryck, och granskande journalistik!

 • Kristian mars 24, 2020, 16:11

  Nu visade det sig att det visst finns skydd i många prisklasser. Och att ”tio-dubbla priset” inte var så märkvärdigt. Ungefär vad som vanligtvis händer när det börjar bli ont om en vara. Det är dessutom frivilligt att köpa. Tillgången på ansiktsskydd hade ju inte blivit större om Hahne inte försökt sälja några.
  Gissar att det är personens politiska hemvist som accelererat Karlstens upprördhet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.