≡ Menu

Riksdagen godkände Hemlig dataavläsning – nu kan polisen hacka telefoner

Under onsdagen klubbade riksdagen, som förväntat, igenom lagen om Hemlig dataavläsning med rösterna 286-26. Vänsterpartiet var enda parti emot, men även Miljöpartiets Leila Ali-Elmi, samt den politiska vilden (tidigare V) Amineh Kakabaveh röstade nej.

Uppdaterat: En vecka senare, efter upprepade kontaktförsök, meddelar Miljöpartiet att Leila Ali-Elmi tryckte på fel knapp i riksdagen. ”Leila Ali Elmi råkade av misstag rösta emot Hemlig dataavläsning, hon har gjort en röstförklaring”, skriver en talesperson från partiet till denna blogg.

Inför beslutet debatterades det i riksdagen där Vänsterpartiet var enda parti som begärde repliker.

Dagen innan och samma dag som kammaren gick till beslut har en rad riksmedier lyft frågan och den närmast unisona kritik från experter kring utformningen av förslaget.

Nästan ingen är kritisk mot idén om riktad avlyssning mot brottslingar, kritiken riktas istället mot att polisen ska ta reda på säkerhetshål i internettjänster, men istället för att hindra brott, ska de själva utnyttja sårbarheten för att övervaka misstänkta. I lagen finns ingen plikt om att efter avslutad spaning rapportera om säkerhetshålet.

Denna sajt har i en serie artiklar lyft upp problem kring lagen, du kan läsa dem här nedan.

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.