≡ Menu

Sjukhus vaccinerar ledning före klinisk personal: ”Handlar inte om att vi är mer viktiga”

NU-sjukvården i Västra götaland har beslutat att den egna sjukhusledningen ska vaccineras i den första fasen. Redan nästa vecka får delar av ledningen sin första dos. Men beslutet har stöd hos såväl fack som vaccinsamordnare.
– Det handlar inte om att man är mer viktig, utan om att arbetet har en avgörande betydelse för det som är viktigast: Covid-19-vården, säger sjukhusdirektör Björn Järbur.

Efter påtryckningar ändrade Folkhälsomyndigheten i förra veckan rekommendationerna för vaccination: Nu är det tillåtet att prioritera viss sjukvårdspersonal före riskgrupper. Detta eftersom trycket på till exempel intensivvården är högt och att det är viktigt att inte få personalbortfall. När NU-sjukvården, som består av två sjukhus i Västra götaland, får sin första dos vaccin till personal, är sjukvårdsledningen först på tur, något som först rapporterades i TTELA.

Björn Järbur är sjukhusdirektör och förklarar att vaccinationen av personal kommer att ske i två etapper och att IVA-personal och annan klinisk, verksamhetsnära personal står först i tur. Totalt handlar det om ungefär tusen personer, vilket är ganska exakt så många doser som NU-sjukvården kommer att få under nästa vecka. Det gör också att ledningen beslutat att inte vaccinera hela gruppen, eftersom man är osäker på vilka biverkningar vaccinet får.

– Skulle vi på bara några dagar vaccinera alla är risken att vi slår ut hela IVA-vården. Så det går det inte att göra, säger Björn Järbur.

Tillfälliga biverkningar är vanligt och ofta handlar det om covidliknande symptom: Feber, frossa och kanske muskelvärk som snabbt går över, men som kan innebära sjukskrivning. Därför låter man en viss andel av doserna gå till personal i etapp 2. Och bland de första på den listan finns sjukvårdsledningen. Alltså före klinisk personal.

När beräknas ni börja vaccinera er?
– Vi kommer att börja vaccinera sjukhusledningen nästa vecka. 

Björn Järbur menar att han själv inte tillhör den mest kritiska funktionen och därför kommer att avvakta, men andra i hans ledningsgrupp bedömer han just som kritiska för verksamheten. Totalt 5 stycken. Avdelningar behöver öppnas och stängas snabbt och personal behöver veta var de ska finnas. Här är avdelningschefer centrala, menar Järbur.
– Har vi inte en ledningsfunktion som fungerar, klarar vi inte den typen av omställningar.

Järbur får stöd av Vårdförbundet. Anne Karin Höglund är avdelningsordförande i Västra götaland och även om hon egentligen tycker att hennes medlemmar ska få vaccin först, har hon inga problem med prioriteringen.

– Jag tycker inte det är konstigt. Som det ser ut nu öppnar och stänger avdelningar hela tiden och de som sköter det är jätteviktiga. Sen är det den praktiska delen att när man öppnar vaccinförsändelsen så har man bara en viss tid på sig innan man måste använda dem. Doserna kommer tusen i taget, så i verkligen livet är det så här: De som finns i närheten vaccinerar man.

Inte heller vaccinsamordnaren i Västra götaland, Kristine Rygge, vill invända. Hon menar att doserna som skickas ut nu är till primärt för personal och att prioriteringen får göras av sjukhusen.

Björn Järbur menar att beslutet inte är konstigt och tycker till och med att det borde gälla även andra delar av samhället.

– Det kanske är så att vi borde vaccinera statsministern och andra så fort vi kan också? Det handlar inte om att man är mer viktig, utan om att arbetet har en avgörande betydelse för det som är viktigast: Covid-19-vården.

Men varken statsministern eller någon myndighetschef vaccinerar sig ju före riskgrupper?
– Är du säker på det?
Ja, så är det i alla fall sagt.
– Då är det väl så. 
Kan du förstå om beslutet kan sticka i ögonen på andra?
– Ja, man kan förstås vinkla saker och ting på vilket sätt som helst, men om man säger att vi prioriterar det som är viktigast och sjukhusledningen är en del av det, så tror jag alla förstår att det är en rimlig bedömning. Det media alltid försöker göra en grej av är att man kan skaffa sig en egen fördel av maktposition. Sanningen ligger alltid i betraktarens öga, men det jag tycker är synd är att de i maktposition så sällan får göra sin röst hörd. Det är traditionella makthavare som får höras och de på golvet. Men vi som på riktigt ska göra verkstad av det som beslutas, vi har väldigt lite möjligheter att problematisera hur den verkliga verkligheten ser ut. Det är lätt att säga att all vaccination omedelbart bums ska ske i någon viss riktning, men de här doserna är svårhanterade. Det krävs vana personer för att administrera, och det kommer att vara svårt att få ut det som finns oavsett.

Vaccinsamarbetet för allmänheten har ännu inte kommit igång och därför kan NU-sjukvården heller inte använda de vaccindoser som blivit över till riskgrupper. Det är ytterligare en fråga som Järbur tycker borde diskuteras: Hur idén om hur man ska organisera en massvaccination inte alltid har förankring i verkligheten. Han är uppgiven kring bevakningen av frågan.

– Det viktigaste är att man är transparent och vågar stå upp för de beslut man fattar. Sen kan man alltid ha synpunkter om det är rätt eller fel tänkt, säger Björn Järbur.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required


Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Mikael januari 16, 2021, 06:07

  Vad handlar det här blogginlägget om? Att vissa människor prioriteras före andra?

  Rules for thee but not for me? Varför värderas 85åringen på särskilt boende som vill träffa sin familj inte lika högt som Stefan Löfven som kan handla i Gallerian?
  Varför värderas den som jobbar på restaurang och blir av med jobbet pga. restriktioner inte lika högt som den som jobbar på Lidl.

  Är det någonting vi har lärt oss av det här (om vi inte redan visste det) är det att det här samhället har alla prioriteringar och värderingar fel.

 • IL januari 16, 2021, 12:22

  ”har alla prioriteringar och värderingar fel.”
  ——————————————————-
  Vad är då rätt?
  Annars kan man sätta ett pris på vaccinet, och de som kan betala, får det. Själv är jag 66, och har ett barn på 13.
  Ska jag inte få det först?
  IL.
  ps. ”av med jobbet pga. restriktioner ”
  Folk blir inte av ed jobbet pga. restriktioner, utan pga. smitta.

 • peter januari 17, 2021, 03:40

  Angående prioritering gör tegnell fel som vanligt?
  Vi borde inte vaccinera dom som har haft covid nu, jag tror att det är ett stort misstag.
  Vaccinerar vi 10 och det är 2 av dom som har haft covid så har vi bara 10 som är skyddade.
  Vaccinerar vi 10 som INTE har haft covid så har vi även 2 som har immunitet av viruset och vi har 12 skyddade.
  Vi uppnår flockimmunitet betydligt snabbare om vi bara vaccinerar dom som inte har haft covid.

  Dom med antikroppar nej
  Dom som som har haft tydliga covidsymtom nej.
  Dom som var sjuka och där det misstänks vara covid bör även vänta men tillhör dom riskgrupper kan dom ta vaccin.
  IVA personal och viktiga grupper kan kanske få vaccinet även om dom har haft covid, jag kan inte avgöra det.

  Dom sista som ska få vaccinet är dom som har haft covid då dom sannolikt redan har ett hyfsat eller ett bra skydd.

  Vi kan även låta bli att vaccinera dom som har haft covid, skulle det visa sig att det finns allvarliga biverkningar som uppträder sent så är inte alla vaccinerade och därför är inte alla drabbade.

  Svininfluensavaccinet där kom narkolepsi långt efter sprutan och det kan vara månad år efter sprutan som narkolepsin kom tror att det var så.
  Sen borde man ge folket olika sorters vaccin för att undvika att alla får oväntade sena biverkningar.
  Piloter får ALDRIG äta på samma restaurang folket borde därför ALDRIG få samma vaccin.
  Det är oerhört farligt att samtidigt kort tid ge alla ett läkemedel eller vaccin som inte är välbeprövat vi tar oerhörda risker med att göra så, men jag är nog ändå för vaccineringen.

  Väldigt osannolikt men inte helt omöjligt tänk om ett vaccin av flera olika sorter skulle orsaka sterilitet och hela folket tar just det vaccinet.
  En sån biverkning skulle vi inte upptäcka i tid.
  Jag tror inte att sterilitet kan uppstå men varför ta risker.
  Oväntade biverkningar, jag har läst om neurosedyn som var ofarligt i tester men testerna gjordes inte på gravida och biverkningen var fruktansvärd på gravida, vi kan missa något lägg aldrig alla ägg i samma korg..

  En vaccintillverkare kan ju av misstag få in ett farligt virus som sen visar sig ge allvarligt infektion som är obotlig tänk om det förorenas med ett aidsliknade virus. (vissa vacciner använde levande virus och där skulle något annat virus kunna komma med)

  Emanuel kan du ta upp prioriteringen då det inte går att få kontakt med censurmedia eller FMH den lilla människan får inte säga något.
  Mina frågor i övrigt kommer aldrig att diskuteras offentligt av censurmedia eller FMH, jag får vara oerhört glad om det får skrivas här.

  Detta med prioriteringen kan ha tagits upp av någon men jag har aldrig sett det i media kan jag verkligen vara först på bollen?

 • Henrik Nyström februari 12, 2021, 11:59

  Tack för bevakningen! Väldigt intressant information som inte belysts i andra medier. Märkligt nog har jag sett väldigt lite reaktioner på NÄL. Tycker övrig personal det är ok att ledningen går före??

  Sjukhusledningen kan jobba hemifrån vid lindrig Covid-19 men IVA faller utan sin personal.

  Henrik Nyström
  Distriktsläkare

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.