≡ Menu

Skvallertidningens fejkade bild på Steve Jobs lurar världen – och Sverige

I helgen har den här bilden skickats runt på Steve Jobs, som nyss lämnade som vd för Apple pga hälsoskäl.

Det är skvallersajten TMZ som köpt bilden exklusivt av PacificCoastNews, rapporterar Reuters.

Vid första anblick är det svårt att förstå hur Apple, som så sällan släpper bilder på sin VD och lyckas så väl med att hålla hemligheter som kan påverka marknaden negativt, skulle låta Jobs stå på gatan i klänning, strumpor i sandaler tillsammans med en leende… assistent. Men det må ju vara.

Men internet har tittat närmare på bilden. Och ser en riktigt tragisk photoshoppning kring Jobs bild (klicka på bilden för att förstora):

Det har inte hindrat bilden från att spridas. Överallt. Även om några har rapporterat kritiskt om den, inklusive Reuters, har det i Sverige både gjorts dokument och rapporterats att ”bilden är tagen i fredags”.

Det kan så klart vara relevant att rapportera om en bild som blivit så vida spridd (att den mycket väl kan påverka både aktiemarknaden och vår uppfattning om Jobs och Apple), men allra mest påminner den om vikten att vara försiktig med var vi får vår information om – och att med photoshops utbredning förstå att vi står inför en helt ny typ av källkritik.

Uppdaterat: Gawker har fått svar från fotografen som intygar att bilden inte är manipulerad. Vad det säger vet jag inte. Det ger i alla fall ytterligare en dimension åt vikten av källkritik.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Fejk? augusti 28, 2011, 19:45

  Ja, man bör vara försiktig.

  Du har länkat till en mycket ifrågasatt ”analys” av bilden – vänligen förklara vad som övertygar dig om att analysen är korrekt och bilden fejk. Säker måste du väl vara eftersom du proklamerat att hela världen blivit lurad?

  • Emanuel Karlsten augusti 28, 2011, 19:55

   Ja, frågan är väl vad ”fejk” är. Ingen vet såklart, ingen har dementerat. Jag drar min slutsats utifrån vad jag personligen bedömer som sannolikt och låga förtroende för sajter som TMZ, till exempel.
   Bilden kanske har tagits, han kanske stod där på trottoaren i kjol och sandaler, men min bedömning är att bilden har manipulerats på något sätt.
   Och egentligen är väl just källkritiken det som blir viktigt här.
   Bilden föreslår inte mer än att den fejkats – på något sätt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.