≡ Menu

Socialdemokrater osäkra bara timmar innan votering: ”Jag ska bestämma mig nu”

Efter gårdagens besked att Jytte Guteland och Marita Ulvskog svänger och röstar ja till direktivet, bekräftade ledamoten Anna Hedh att hon röstar nej, medan Aleksander Gabelic och Olle Ludvigsson var osäkra.

Gabelic lutar åt ett nej, men överväger också att avstå från att rösta, eftersom han är rädd för hur ett nej skulle uppfattas.

– I den här upphetsade debatten hamnar man med ett ”nej” i ett läger där man skulle vara mot kulturskapares självklara rättigheter att få betalt. Jag tycker det är väldigt obehagligt. Om jag avstår är det endast för att en annan röst skulle kunna missbrukas som att jag vore mot kulturskapare. Det jag är emot är artikel 13, som, precis som FN:s observatör för yttrandefrihet sagt vid upprepade tillfällen, är mycket problematisk.

Även Olle Ludvigsson är osäker.

– Jag lutar åt att rösta ja, men jag har inte bestämt mig, det är mycket att gå igenom. Jag har läst in mig på de mindre kulturskaparnas problem och det är mycket det som det handlar om för mig, hur ska de få betalt.

Läs också:

Efter den gemensamma pressträffen samlade jag Ludvigsson, Hedh och Gabelic i en gemensam intervju. Du hör den här:


Ny text kommer snart om sprickan i Socialdemokraterna.

Den här texten finansieras av en Kickstarter för att bevaka upphovsrättsdirektivet under den sista omröstningen. Text och bild är skriven under cc-by, en licens som gör den fri att använda var du vill, så länge du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.