≡ Menu

Svenska forskare: Vaccin kan förändra DNA i celler – på samma sätt som infektion

Ett svenskt forskarlag vid Lunds universitet har visat att Pfizers mRNA-vaccin kan omvandlas till DNA i mänskliga celler. Åtminstone i labbmiljö. Tidigare har en amerikansk studie visat att infektion med covid-19 skapar liknande förändringar.

Den svenska publicerade studien från Lunds universitet har fått enorm spridning. Nästan 800 000 visningar på knappt två veckor. Desto mindre har rapporteringen varit i traditionella medier. Inte minst eftersom slutsatsen framstår som kontroversiell: Att vaccin mot covid-19 skulle förändra människans DNA. Studien har därför använts flitigt av vaccin-skeptiker som ett bevis på att vaccinet är skadligt. Lunds universitet har därför själva gått ut för att dementera att vaccinet är skadligt och reda ut vad studien egentligen säger.

Bakgrunden till studien är att att amerikanska forskare förra året kunde visa att en infektion med covid-19 påverkade vårt DNA. Genom att undersöka mänskliga celler i cellodlingsskål som infekterats med virus, kunde de se hur RNA från covid-19 omvandlades till DNA. Forskarna vid Lunds universitet ville därför se om det gick att se samma förändring med mRNA-vaccin. Yang de Marinis är docent vid Lunds universitet och huvudförfattare till studien, som alltså studerar Pfizers mRNA-vaccin.
– Vår studie visar för första gången att vaccinets mRNA via omvänd transkribering kan omvandlas till DNA i celler. Men vi kan inte visa om DNA-sekvensen förändrar vårt genom, säger Yang de Marinis.

Det senare är centralt, eftersom det är i genomet – vår arvsmassa – som avgör kroppens cellbyggande. Det svenska forskarlaget hoppas nu att resultaten ska sporra till vidare forskning om just det.

Magnus Gisslén är professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han har sett studien, och manar till försiktighet vid tolkning av dess resultat.

– Studier på celler i odlingsplattor är väldigt långt ifrån hur det ser ut i kroppen. Det saknar inte relevans, men resultatet måste tolkas med mycket stor försiktighet. Steget från cellförsök är väldigt långt från så kallade ”in vivo”-försök i människan. Det går inte rakt av att extrapolera resultaten till en klinisk verklighet. Men det betyder förstås inte att resultaten är felaktiga, men att mycket mer studier behöver göras innan man kan säga att resultaten har någon bäring.

Att mycket mer studier behövs framhåller också forskarna. Som dels påpekar att deras rapport inte innebär en avrådan från att vaccinera sig, eller ens är grund till oro för vad vaccinets konsekvenser.

– Det behövs mer forskning för att veta säkert vad som sker och om det eventuellt skulle kunna orsaka förändringar i genomet. Ett nästa steg blir studier i människa för att få mer underlag och data som kan reda ut frågetecknen, säger Yang de Marinis.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required


Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Georg mars 9, 2022, 09:33

  Vaccinets ”klassiska” syfte är att väcka kroppens immunförsvar och förbereda detta för att ”mota Olle i grind”. När vaccinet i stället tar på sig virusets ”uppdrag” och anfaller kroppens celler på samma sätt som viruset kan det inte räknas som botemedel. Man kan inte läka huvudvärk med batong mot huvud.

  • real Hmm mars 10, 2022, 14:59

   Suck!

 • Inge mars 10, 2022, 14:48

  Emanuel tack att du tar upp detta, verkar dock som svensk press är ganska tysta om denna svenska studie?

  Likaså nyheten om de läckta dokumenten från Pfizer som visar att deras vaccin inte alls var så säkert och fritt från biverkningar som påståtts när de släpptes ut till allmänheten?

  Hur som helst bra att sanningen nu kommer fram. Men var kan jag läsa om det i vanlig media?
  Förtroendet för de så kallade experterna har dock kraftigt rubbats efterhand som mer och mer information läcker ut.

  Jag har följt den seriöse Dr. John Campbell under hela pandemin, men nu börjar även han att tappa förtroendet för de ansvariga ju mer oegentligheter som kommer fram.

  https://m.youtube.com/watch?v=7YOD9drZasM#menu

  • real Hmm mars 10, 2022, 14:59

   Dubbel suck!

  • real Hmm mars 10, 2022, 15:01

   Dubbel suck!

  • Björn mars 12, 2022, 19:46

   De släppta dokumenten från Pfizer har väl inte kommenterats alls i svensk media? Jag hade förväntat mig någon form av respons i alla fall, någonstans, men det var ju samma sak i England lät det som på John, så kanske inte så konstigt.

   / en annan som också följer Dr John Campbell

 • Inge mars 11, 2022, 04:48

  Håller med dej, man kan verkligen behöva sucka djupt när man nu hör att Pfizer planerar att upplösa verksamheten genom att få tillstånd från den amerikanska regeringens securities and exchange commission att upplösa sin juridiska person och försvinna, lagligt, för alltid. Detta för att slippa bemöta anklagelserna genom rättsväsendet, eller behöva betala skadestånd till de som drabbats av vaccinets biverkningar.

  https://bailiwicknews.substack.com/p/pfizers-getaway-plan?s=r

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.