≡ Menu

Coronaveckan som gått, v9: Regeringen vill sluta klassa covid-19 allmänfarlig/ Ny studie: Munskydd bättre än avstånd/ Vaccination för flyktingar förbereds

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 9 (28 februari – 6 mars 2022).

17 512 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, en ökning med 370 dödsfall sedan förra veckan. Det är fortsatt de sköraste och äldsta som i huvudsak avlider, medelåldern är hög, över 80 år.

Sverige är inne på tredje veckan utan restriktioner och vi kan nu se att de borttagna restriktionerna inte ökade smittan. Den senaste veckan har smittan minskat med mellan 14-20 procent, tror Folkhälsomyndigheten. Eftersom testningen nu endast utförs på vårdpersonal, patienter och särskilt boende, går det nu åter att börja följa smittans utveckling här. Mellan vecka sju och åtta verkar antalet tester stabiliserats runt 50 000 tester per vecka.

Ungefär var fjärde test är positivt, vilket är en minskning med ungefär fem procentenheter på en vecka. Det innebär också att det totala antalet positiva bekräftade fall minskar i den officiella statistiken.

Men det finns också andra indikationer att använda. Särskilt boende har fortsatt testa enligt samma rutiner som tidigare under pandemin – och där går det också att se en tydlig minskning de senaste veckorna.

Även i vården fortsätter belastningen att minska. Och även om få som ligger på sjukhus med covid-19 är svårt sjuka, kräver de mycket smittskyddande arbete från vårdanställda, varför den tuffa situationen väntas fortsätta några veckor till.

Fokuset för de flesta har de senaste veckan skiftat till att handla om kriget i Ukraina. Även för regioner: I Västra götaland har regionen gått ur stabsläge för pandemin, och istället övergått i särskild organisation för kriget i Ukraina. Det förändrade läget märks framför allt hos medierna. Sedan pandemins start har det aldrig skrivits så lite om coronaviruset som denna vecka och även stora Facebookgrupper om pandemin har börjat avisera nedräkning till nedstängning. Det kan delvis också ha att göra med veckans stora nyhet:

Regeringen föreslår att covid-19 ska sluta klassas som en ”allmänfarlig sjukdom” från och med 1 april. Folkhälsomyndigheten har redan sedan tidigare förordat det, men nu blir det alltså en proposition från regeringen som sedan ska röstas igenom i riksdagen. Att det har kallats allmänfarlig sjukdom har varit viktigt för att aktivera lagrum som möjliggör för staten att vidta åtgärder, men i lagen tydliggörs också att åtgärderna ska vara tillfälliga. Det föreslås dock finnas fortsatt anmälningsplikt för covid-19 i till exempel vården.

Även pandemilagen avskaffas 31 mars, något som också riksdagen krävt sedan tidigare.

Vaccin

7 808 159 har nu fått minst en dos vaccin (86,9% av befolkningen över 12 år) och 7 593 465 (84,5% av befolkningen över 12 år) är fullt vaccinerade. 4 989 399 har fått en tredje dos (60,4% av befolkningen 18 år och äldre).
Totalt har 20 623 250 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är en ökning med 200 000 doser – 40 000 fler än förra veckan.

Vaccinationstakten går fortsatt segt efter att restriktionerna tagits bort – även för tredje sprutan. I Blekinge kallas det till och med att taken ”störtdyker”. Folkhälsomyndigheten och regeringen har därför tagit initiativ till en ”vaccinvecka”, vecka 11, i mitten av mars. Vad denna innebär rent konkret är lite otydligt, men tanken är att hela Sverige ska kraftsamla för att nå ut till så många som möjligt om vikten av vaccinering mot covid-19. Folkhälsomyndigheten medger att det kommer bli extra svårt att nå igenom bruset givet det extrema nyhetsläget i Ukraina.

Är Sverige förberedda på att vaccinera Ukrainska flyktingar? Bara 34 procent av befolkningen är vaccinerade och i Sverige finns en del information på ryska som nu ska översättas till Ukrainska. Flera regioner har redan börjat förbereda sig för hur man ska informera och hantera flyktingar och de sjukvårds- och vaccinbehov som kan uppstå.

Anställda i region Dalarna ska fortfarande behöva visa upp vaccinbevis. Det slår förvaltningsrätten i Falun fast genom att avslå ett överklagande mot beslutet. Totalt hade det inkommit 115 överklaganden mot beslutet, som alltså inte strider mot någon lag.

Nyheter i korthet

Det var allt för den här veckan, skriv en kommentar om du saknar något.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Roger Sperrling mars 7, 2022, 02:56

  LIKA FANKEN ÄR DET – OCH HAR VARIT MESTADELS EN LITE VILDARE VARIANT AV VANLIG SÄSONGS-INFLUENSA, BARA DET ATT DENNA S.K. COVID19 VARIANT HAR BLÅSTS UPP TILL HYSTERISKA DIMENSIONER OCH ÖVERDRIVITS AV MASSMEDIA OCH POLITRUCKER SOM FÖRSÖKT BYGGA UPP SINA TOMMA EGON OCH IMPERTIENTA POLITIK MHA DETTA….!
  OCH DET STÖRSTA PROBLEMET ÄR BARA DET ATT SÅ MÅNGA MÄNNISKOR MED LÅG IG OCH EQ SOM ÄGNAR SIG ÅT DOCTOR-SHOPPING” OCHLIDER AV HYPOKONDRI, ALLVARLIG BRIST PÅ BILDNING OCH ALLMÄNT FÖRSTÅND – SÅ ATT DOM INTE HAR HAFT VETT ATT VACCINERA SIG…!

 • Barbro Magnusson mars 7, 2022, 09:49

  Saknar information och analyser från resten av världen. Tänker på HongKong som just nu har en hög smittspridning och flera hundra döda varje dygn. Regionen har klarat sig i stort sett utan smitta tidigare. Reflektion kring nedstängningar och tuffa inreserestriktioner. Låg vaccinationsgrad bland äldre människor som kanske av tradition förlitat sig på munskydd.

  • Emanuel Karlsten mars 7, 2022, 09:54

   Hej, det är ju Sveriges coronavecka som gått jag kartlägger. Att bevaka världen skulle vara för stort.

 • helena sundman mars 7, 2022, 10:48

  Som vanligt en proffsig genomgång. Tack för allt ditt fina jobb Emanuel. Jag skickar här länken till Chalmers egna nyhet om munskyddsstudien då GP:s artikel är bakom betalvägg.
  https://www.chalmers.se/sv/institutioner/m2/nyheter/Sidor/Ny-covid-forskning-avfardar-generellt-sakerhetsavstand.aspx

 • GB mars 7, 2022, 23:06

  Tack för ditt fina och outtröttliga arbete med veckosammanfattningarna!

  En liten sak: Jag gissar att länken i ”[…] Men så länge vi inte säkert vet kommer debatten fortsätta” under Nyheter i korthet pekar fel?

 • MF mars 8, 2022, 11:27

  Så här i landet over there:

  Why we must demand that leaders who got COVID wrong admit it and apologize.
  https://nypost.com/2022/03/06/why-we-must-demand-apologies-from-leaders-who-got-covid-wrong/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.