≡ Menu

Sveriges företag mobiliserar mot Corona-viruset – här är deras fina initiativ

Medan samhället kämpar mot corona och många isolerat sig i hemmen, försöker svenska storföretag hjälpa till.

Först var det Absolut vodka som insåg att de sitter på ett spritlager, som kan hjälpa mot den brist på handsprit som finns i vården. Kontakt är nu tagen med Socialstyrelsen om hur man kan sätta igång med en produktion.

Även väskföretaget Sandqvist hjälpte till. Eftersom de stängt ner kontoret insåg de att de hade mycket handsprit över och började samordna så att inte bara deras handsprit, utan även andra företags handsprit (vars kontor nu stängt) skulle nå sjukvården.

Lyxvarumärket Louis Vuitton är inne på samma sak och ställer nu om parfymeriet:

På Ikea i Kållered hittade logistikansvarige helt plötsligt 50 000 munskydd på lagret, något det råder brist på i vården. Han fyllde bilen och åkte över till Sahlgrenska direkt!

Flera hotell i Sverige har fått avbokningar. Nordic Choice hotel valde att se det som en möjlighet. De erbjuder nu sina tomma rum till familjer eller personer som behöver hjälp med självisolering, eller andra som behöver tomma konferenslokaler. Och städ- och matpersonal? De erbjuds till vården.

Pressbyrån bjuder alla vårdanställda på gratis fika.

Nordea tillåter personer och företag som drabbats av Corona att skjuta upp sin betalning eller låna amorteringsfritt i ett halvår.

Hemköp – och flera andra lokala butiker – väljer att öppna upp butikerna en timme tidigare, enbart för de i riskgrupp som behöver handla.

Och när gymnasierna idag stängde ner, startade högskolestudenter en Facebookgrupp och erbjöd sin hjälp för elever som nu studerar hemifrån.

Kemi-studenter på KTH har tagit på sig att göra handsprit, utifrån WHO:s instruktioner.

Mitt i all kaos, nedragningar och varsel väljer företag att göra något gott. Vet du fler stora företag som agerat? Tipsa gärna!

Läs även twittraren Susannas internationella utblick

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Camilla mars 17, 2020, 20:36

  Plattformar för lärande på distans släpper sina licenser. Tror de heter Gleerup. Finns något mer. Grymt!!

  • Rebeck mars 20, 2020, 16:51

   Skolon släppte helt gratis digitalt läromedel till alla skolor i hela sverige! Det är värt att uppmärksammas!

 • Ingegerd Nilsson mars 17, 2020, 21:04

  Studenter är ju iofs inte företag, men detta är ett fantastiskt bra initiativ, nu när det ska studeras hemma!
  Hej Facebook-vänner! Jag har hört från flera håll att många elever på högstadiet och gymnasiet pluggar hemifrån (på grund av Corona-situationen) och därmed fastnar på kluriga mattetal. Detta innebär i sin tur många frågor till lärarna som blir svåra att hinna med.

  På KTH är vi många studenter med gedigna mattekunskaper, som gärna vill hjälpa till i dessa tuffa tider! Därför har gruppen ”Gratis mattehjälp online!” skapats, där KTH-studenter via appen Slack erbjuder kostnadsfri mattehjälp (och nu även fysikhjälp) till alla elever som vill på högstadiet och gymnasiet. Ingen fråga är för dum att ställa – Vi finns här för att hjälpa:
  https://www.facebook.com/groups/2729237393970682/

  UPPDATERING: Gruppen är nu i full gång och flera elever har fått hjälp. Även studenter från andra universitet över hela Sverige och pensionerade lärare har nu gått med för att hjälpa! Vi är nu över 200 hjälpare.

  För att vi ska nå ut till elever/föräldrar som har barn som är i behov av hjälp får ni jättegärna fortsätta dela det här inlägget!

 • Anna mars 18, 2020, 00:50

  Flertal matvaruaffärer öppnar 1 timme tidigare så äldre och riskgruppspersoner kan handla.

 • Daniel mars 18, 2020, 06:47

  Freska ger alla som jobbar inom vården 50% på hemstädning under den här tiden som tack för allt fantastiskt arbete de gör.

 • Helena mars 18, 2020, 07:14

  Läkarstudenter i beredskap tar emot intresseanmälningar från läkarstudenter som frivilligt vill ställa upp för att förstärka den nu hårt pressade sjukvården. Initiativet riktar sig mot läkarstudenter som läser sista året på läkarutbildningen, det vill säga termin 10 eller 11. Hittills har omkring 500 studenter från samtliga lärosäten som bedriver läkarutbildning anmält sitt intresse.
  Tanken är överlämna intresseanmälningarna till Socialstyrelsen för att myndigheten ska kunna kalla in studenterna vid behov.

  Enligt Expressen erbjuder Bert Karlsson 5 000 sängplatser till den svenska sjukvården under coronakrisen.

 • Ellinor mars 18, 2020, 18:40

  Adobe ger 60 dagar gratis Creative Cloud, man kan nå detta erbjudande genom att gå igenom deras ”cancellation” till sista steget. Fantastiskt för egenföretagare och frilansare!

 • Melanie mars 18, 2020, 23:25

  Underbart att läsa, se och höra om alla fina uppslutningar❤️
  Även handelsbanken erbjuder amorteringsfritt i ett halvår.

 • Nick mars 24, 2020, 18:12

  Scania skickar personal för att kunna öka produktionen av respiratorer. https://svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/scania-skickar-personal-till-respiratorfabrik

 • Nils mars 24, 2020, 19:51
 • Tero Marjamäki mars 26, 2020, 07:17

  Hej! vill tipsa om ett initiativ vi på Blocket tillsammans med Elite Hotels precis lanserat- Blockethotell.se, där erbjuds långtidsboende på samtliga av Elite Hotels anläggningar till i princip självkostnadspris. Syftet är att försöka rädda hotelljobben och ge, de som behöver, tillfälligt boende. Läs mer här: https://www.mynewsdesk.com/se/blocket/pressreleases/blocket-bostad-och-elite-hotels-fyller-tomma-hotellrum-genom-nytt-kreativt-samarbete-2985099

  Hoppas det kan rädda jobb och ge tak över huvudet för de som behöver.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.