≡ Menu

Tegnell svarar på påståendet om att ”nio av tio har inte symptom”: Skilj på smitta och smittad

Statsepidemiolog Anders Tegnell sa på onsdagsmorgonen att ”9 av 10 har inte så mycket symptom att de syns”.
Sveriges radio satte rubriken, ”Smittan: Nio av tio kan ha den”. Nu är rubriken ändrad och till denna blogg kommenterar Anders Tegnell:
–  Man måste skilja på att någon är smittad och att någon smittar.

Det var i P1 morgon som Tegnell intervjuades och där sa:

”Det tror jag i stort sett alla i dag är medvetna om, att spridningen i samhället sker i väldigt stor utsträckning utan att vi ser den alls. 9 av 10 har inte så mycket symptom att de syns”

Uttalande framstår som helt annorlunda mot hur Folkhälsomyndigheten tidigare formulerat sig kring asymptomatisk smittspridning. På myndighetens hemsida skriver de:

”Det finns rapporter om att personer utan symtom har smittat andra personer. Men det finns få studier som beskriver hur smittsam man är, och om detta utgör en betydande del av smittspridningen i samhället. Utifrån den erfarenhet som finns just nu, av covid-19 och andra liknande sjukdomar, är bedömningen att smittspridningen från personer utan symtom står för en mycket begränsad andel.
Detta betyder att det är viktigt att begränsa smittspridningen från de med symtom för att smittspridningen i samhället ska gå långsammare. Att uppnå detta är ett av målen med vårt arbete på Folkhälsomyndigheten.”

De båda kommentarerna framstår som i konflikt med varandra, men Folkhälsomyndigheten håller inte med.

Folkhälsomyndighetens talesperson Christer Janson förklarar att det fortfarande är det rådet som ligger på hemsidan som gäller och att det som sades av Tegnell i P1 inte står i motsats till det.

–  Anders talar om smittade och inte om deras smittsamhet. Han säger inget om att personalen har fört smittan vidare. 

Det handlar alltså om att ifall man är smittad, är det inte säkert att man känner av det eller vet om det själv. Inte heller tror Folkhälsomyndigheten att man då är en stor orsak till smittspridning.

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Mikael Rasmusson april 22, 2020, 21:19

    Det går inte ihop att så många inte känner av de blir smittade, och trots detta inte smittar vidare. Då borde smittspridningen vara lägre.

  • Urban Wikman december 7, 2021, 12:07

    Redan när detta skrevs fanns tydliga signaler och varningar att människor utan symtom smittar och detta är orsaken till att så många blev sjuka inom vården både vårdare och vårdtagare. Några veckor efter denna kom en stor studie som visade att majoriteten av de smittade blev smittade av människor utan symtom och det är i stort bara inom familjen människor blir smittad av personer med symptom.
    Det är oerhört viktigt att lyssna och ta in ny vetenskap och inte låsa sig i en gammal tro, i detta fall sars-covid1 utredningen från 2012 och media måste ställa krav på att begära att veta enligt vilken forskning vi tar våra beslut.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.