Storstockholms ändrar nu biljettkontrollerna efter kritik.
– Från och med idag kommer vi att undvika biljettkontroller i trängsel, säger Anders Fridell, vid ISS, som ansvarar för lokaltrafikens kontrollanter.
Uppdaterat: Under tisdagen meddelade SL att de slutar med alla typer av biljettkontroller.
Under dagen rapporterade Stockholmspolisen om en biljettkontroll där en resenär krävt två meters avstånd, i rädsla för corona-smitta. Biljettkontrollanterna gick inte med på det och krävde en meter, varpå resenären började hosta kraftigt. Resenären misstänks nu för ofredande, enligt polisen.
SL menar att biljettkontrollerna kommer att fortsätta som vanligt under corona-krisen. De hänvisar arbetsmiljöfrågor till bolaget som sköter hanteringen av biljettkontroller, ISS. Där är Anders Fridell presskontakt och han förklarar att kontrollanterna följer de rekommendationer som getts av Folkhälsomyndigheten.
– I praktiken innebär dem att vi gör kontrollen med rak arm, och resenären sträcker ut sin biljett med rak arm.
Utrymmet blir då ungefär en meter, men kontakten är också nödvändig eftersom biljetten skannas elektroniskt.
Finns det tal om att man kan göra det på andra sätt för att få mer än en meter? Att biljetten placeras på en bänk eller liknande?
– Nej, något sådant har inte lagts fram som förslag. Vi har väl tolkat det som att det här ska vara tillräckligt.

Däremot kommer det, från och med idag, göras nya förändringar.
– Från och med idag ska vi undvika att utföra den här typen av kontroller i trängsel.
Vad trängsel innebär är en ”subjektiv fråga”, menar Fridell.
– Det är fomulerat så, men det blir väl i första han på bussar och lokalbanor som det är trångt, vid spärrar och på tunnelbanan fördelas resenärer ofta på annat sätt, säger Anders Fridell.
Även i Västtrafik har det skett förändringar.
– Kontrollanter utför bara kontroller utanför fordonen där resenärerna själva håller upp sin biljett för biljettkontrollanten på armslängds avstånd. Resenären checkar själv in sitt Västtrafikkort, genom att hålla det nära kortläsaren så att kontrollanten ser det. Kontrollanterna tar alltså aldrig i resenärernas biljetter, säger Henrik Kjellberg, presskommunikatör på Västtrafik.
Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen.
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.
Sverige behövet människor i vården. SL tänk större. Låt er personal göra vettiga uppgifter istället för att kontrollera biljetter. Vi alla behövs för att rädda liv.