≡ Menu

Twitterskola – så använder du twitter

Alla pratar om Twitter, men hur använder man det? Här är en grundskola i mikrobloggen Twitter. Önskar du mer, eller ett möte får du gärna boka en kurs eller föreläsning.

Först: Använder du Facebook är det lätt att förstå vad Twitter handlar om. Twitter är som statusuppdateringen på Facebook. Med skillnaden att du bara kan skriva 140 tecken på Twitter och att vem som helst, inte bara dina vänner, ser det du uppdaterar.

Skapa ett konto på Twitter. Om du kan, välj ett användarnamn som är kort, enkelt och som du kan stå för (här skriver jag mer om det). Det här är namnet som folket kommer att använda och känna dig vid. Skriv en kort presentation av dig själv. Du är nu registrerad. Du kommer få förslag på människor att följa, oftast sådana som du redan sett på teve eller i media. De är oftast de minst intressanta att följa, men kan vara ett bra sätt att komma igång. Känner du dig ambitiös kan du klicka på sökrutan längst upp till höger och söka på ett ämnet du är intresserad av. Orientering, till exempel. Upp kommer alla som skrivit en tweet med det ordet, personer som alltså kan vara intressanta att följa.

screenshot 2015-01-11 kl. 21.19.05

På twitter blir man inte ”vän” med andra twittrare, utan man ”följer” dem. När du letat upp en person du känner eller gillar väljer du att ”follow” och följer därmed den personen.

orientering_-_Sök_på_Twitter

När du valt att följa en person får du hennes uppdateringar på din startsida. Ju fler du följer, ju mer aktiv blir din startsida. Där talar folk med varandra, eller skriver saker som pågår i deras liv just nu.

Nu börjar ditt twittrande. Här är viktigt: Se inte en vit läskig ruta som du ska fylla med en 140 tecken lång, snärtig krönika. Twitter är ett samtal. Börja med att läsa det andra skriver och kommentera det. Förvånansvärt många – som du inte känner – kommer att svara. Och så har samtalet startat.

Kom ihåg: Många kommer skriva och tanken inte är att du ska läsa ikapp. Det skapar stress och är onödigt. Se istället Twitter som ett stort samtalsrum. Du behöver bara följa de diskussioner som uppstår när du är i rummet.

Så hur samtalar man?

Svara (reply)
Vill du kommentera/svara det någon skrivit i en twitteruppdatering (”tweet”)? För då musen över tweeten och klicka på ”reply”-symbolen.

Twitter___Notiser

Nu kommer du till skrivrutan där Twitter förinfyllt namnet på den person du vill svara. Skriv ditt svar efter namnet och tryck på knappen ”tweet”.

screenshot 2015-01-11 kl. 21.28.18

Nu skickas ditt svar ut och kan ses av vem som helst. Men framförallt meddelas den person du svarat om din kommentar.
För att se om du själv fått något svar klickar du på notiser, överst på sidan:

screenshot 2015-01-11 kl. 21.26.40

Nu får du upp alla som har skrivit något till dig. Har du fått en kommentar men inte riktigt förstår vad de kommenterar? Då kan du, under deras tweet, klicka på ”visa konversation”.

Twitter___Notiser

Privatsamtal (direct message)
Vill du prata med någon mer privat? Klicka på personens namn, i profilen som dyker upp, klicka på kugghjulet och klicka på ”skicka ett direktmeddelande. Då är det bara du och den du skickar till som ser din tweet. Obs: Du kan bara skicka ”direct message” om den andra personen följer dig på twitter och vice versa(!)

_1__Twitter___Notiser

Rekommendera andras smarta tweets (retweet)
Läser du något som du gillar? Som du tycker fler borde höra? Då finns det en knapp som heter ”retweet”, återtwittra. För musen över den tweet det gäller, välj ”retweet”. Nu skickar du ut den roliga tweeten till alla som följer dig!

Emanuel_Karlsten_på_Twitter___ÄLSKAR_att_kolla_instagram_på_julafton__Att_se_allas_märkliga_sätt_att_säga_att_de_har_en_härlig_eller_mindre_härlig_jul__

Följ ämnen (hashtag – #)
Många twittrare använder en ”hashtag”, den klassiska fyrkanten [#], när deras tweet berör ett särskilt ämne. Det kan vara OS (#vinterOS) tvprogrammet Melodifestivalen (#melfest) eller Irans val (#iranelection).
När Iran gick till val var det genom att alla la till #iranelection i sin tweets som hela världen kunde få en samlad bild från gräsrötterna om av vad som hände.
Och genom att titta på Melodifestivalen, twittra och lägga till #melfest i din tweet, ser du programmet tillsammans med tusentals andra och kan följa vad andra tycker om bidragen.
För att följa en ”hashtag”, ämnestagg, skriver du in ämnet (med en hashtag före) i sökrutan längst upp till höger och trycker enter. Om du ser taggen i en tweet kan du trycka direkt på den för att komma till resultatsidan.

screenshot 2015-01-11 kl. 21.35.41

Nu har du grunderna – så varför är Twitter bra?
Senaste nytt: Ofta kommer nyheter först här – till och med innan de bästa nyhetsbyråerna. Debattsajten Newsmill sa till exempel upp sitt TT-avtal. Twitter var snabbare, menade de.

Nätverkande: De flesta på twitter är – till skillnad från Facebook – inte här för att umgås med de vänner de redan här. Twitter är helt öppet, vem som helst kan se vad du skriver och det kommer ge dig kontakter. Många har fått jobb genom twitter. Genom att ha koll på ämnestaggen #nyttjobb kan du se vad andra söker. Många lägger ut en tweet om nya jobb – i många fall bara här.

En gemenskap: Det låter töntigt, men det är sant. Det blir en speciell digital gemenskap när man delar sitt liv i 140 tecken långa snuttar. Som ofta fortsätter utanför twitter.

Känns det bökigt?
Twitters webbsida är rätt bökig. Och många som twittrar använder istället program som de laddar ner till datorn som gör det smidigare att twittra. Det finns många varianter. Själv tycker jag att den lättaste och mest pedagogiska har varit Tweetdeck. Det är ett gratis program som kan laddas ner. På min smartphone använder jag appen Tweetbot.

Vill du veta mer? Boka en föreläsning om sociala medier.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • ankr_la juli 24, 2011, 06:25

  Bra skola! Har inte bestämt om jag är en twittrare än..funderar

  • Emanuel Karlsten juli 24, 2011, 08:44

   Det är klart du är! Säg till när du börjar så följer jag.

 • Joel Burman juli 24, 2011, 11:54

  Väldigt bra guide.

 • Mats Westholm juli 4, 2014, 14:51

  Åren har gått. Vilken är bästa twitter-appen 2014? (android)

  • Emanuel Karlsten juli 7, 2014, 10:40

   Använder tyvärr bara Iphone, men Tweetbot är min favorit där, gissar att den finns för android också.

 • Linnea november 3, 2014, 17:10

  Men vad/hur ska man göra om det kommer upp: Tweeten skickades inte?

 • Nisse i Hökarängen mars 27, 2018, 14:08

  Varför överhuvudtaget gå i sk ”twitterskola” när människors allra sämsta sidor samlas på där. Twitter är nämligen en av orsakerna till att 2010-talet har blivit det smutsigaste årtiondet någonsin inom svensk politik.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.