Sverige och Tyskland kan fortfarande välta Upphovsrättsdirektivet. Men då måste några avgörande saker hända idag. I båda länderna.
Uppdaterat:Sveriges riksdagsledamöter har just inlett processen som ska tvinga justititieminister Morgan Johansson att ändra sig – och rösta nej till direktivet på måndag. Du kan läsa mer om det här.
Tysklands koalitionsregering å sin sida, har tuffa timmar framför sig (läs mer om bakgrunden här). Det Kristdemokratiska regeringspartiet CDU vill rösta igenom direktivet, men deras koalitionspartner Socialdemokraterna, SPD, sätter sig på tvären. Nu har justitieminister Katarina Barley (SPD) satt en deadline till klockan 18.00.
Vad det gäller – ett protokolltillägg

Socialdemokraterna i Tyskland (SPD) är egentligen emot artikel 13 i direktivet, men känner att det vore oansvarigt att rösta emot och splittra den redan sköra koalitionsregeringen. Deras lösning är därför att föra ett tillägg till protokollet om att Tyskland vill göra undantag i direktivet.
Enligt tyska medier handlar det om en skrivelse att landet kommer införa det som står i direktivet, men ”med mål att göra det utan instrument som filtrerar uppladdningar”. I direktivet finns ingen text där det uttryckligen står något om ”filter”, däremot att det ska finnas en funktion som ser till att otillåtet material inte publiceras. Det är också oklart om en protokollnotering betyder något i praktiken. I regelverket för Ministerrådet tydliggörs att ett protokolltillägg inte kan begränsa ett direktiv, utan bara bekräfta en tolkning av direktivet. Protokollet kan med andra ord bli ett slag i luften, men är oavsett en symboliskt viktig markering för SPD.
Ministerrådets deadline – och en omröstning
Sekretariatet för Ministerrådet har krävt att medlemsländerna ska ha sin hållning klar klockan 12.00 på fredag. Det hävdar Tysklands justitieminster Barley. Det innebär att Sverige kommer klara det med liten marginal, eftersom EU-nämnden möts på fredag förmiddag.
För Tyskland är det värre. Förbundskansler Merkel har sagt att formuleringen i ett tillägg måste godkännas genom ett röstningsförfarande. Och ett sådant röstningsförfarande har man lagt in i nästa vecka. Vilket alltså är efter både sekretariatets deadline och Ministerrådets möte på måndag. Att kräva en sådan votering skulle omöjliggöra SPD att motsätta sig direktivet eller kräva någon särskild skrivning.
Frågan är nu hur SPD därmed reagerar.
Det är bara timmar kvar – sedan vet vi mer om den sista möjligheten att stoppa Artikel 13 var lika osannolik som den tidigare framstått.
Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen.
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela, återpublicera och remixa, om du hänvisar tillbaka hit.
FAKTA:
EU är på väg att rösta igenom en stor reform av upphovsrätten, kallad Upphovsrättsidirektivet. Den har varit kontroversiell, framför allt på grund av två artiklar: 13 och 11. Kritiker tycker att de gör för djupa inskränkningar i yttrandefriheten, medan andra menar att den är nödvändig.
Två lagstiftande församlingar behöver anta direktivet innan det blir lag i EU: parlamentet och ministerrådet. EU-parlamentet har redan antagit direktivet. Ministerrådet väntas godkänna samma direktiv måndagen den 15/4. Sverige och Estland kommer att rösta emot. Om också Tyskland röstar emot kan inte direktivet godkännas.