≡ Menu

Här tvingar riksdagen Justitieministern att rösta nej till Artikel 13

Foto: Jan Ericson

EU-nämndens möte är över. Justitieminister Morgan Johansson var kallad till mötet där han alltså instruerades av riksdagen att rösta nej till Upphovsrättsdirektivet under det avgörande Ministerrådet på måndag.
Med bland de som ställde kravet var regeringspartiet Miljöpartiet. Det är första gången partiet har röstat emot Socialdemokraterna.

English translation

Enligt moderaten Jan Ericson inleddes nämnden med en föredragning från Justitieministern. Därefter krävde samtliga partier att de önskar att regeringen röstar nej.

Moderaternas Jan Ericson rapporterar inifrån mötet att Miljöpartiet meddelade att de, som är regeringsparti, tar avstånd från Socialdemokraternas förslag. Justitieministern svarar då skarpt att det är ”regeringens förslag”.

Strax senare klubbades beslutet: Regeringen måste ändra sin röst i Ministerrådet.

Enligt nämndens vice ordförande Tomas Tobé (M) är greppet mycket ovanligt.

– Extremt ovanligt. Kan inte komma på en enda gång under mina 13 år i riksdagen men kanske har jag missat någon gång.

Annika Qarlsson (C) är nöjd med beslutet och skickar med en hälsning till övriga medlemsländer.

– Vi hoppas nu att förslaget skickas tillbaka och kommer upp på förhandlingsbordet i EU för att dessa två artiklar ska kunna ändras, innan vi kan ta ställning till att anta direktivet. Vi hoppas även att fler länder i EU tar sitt förnuft till fånga och också röstar nej till upphovsrättsdirektivet så att förslaget som det nu är utformat stoppas.

Regeringen menar att de har sökt stöd för sin hållning i riksdagen tidigare, och då fått ett brett mandat. Justitieminister Morgan Johansson är nu förvånad över att framför allt Miljöpartiets röstar mot, något som han kallar ”unikt”.
– Jag har inte varit med om det tidigare, säger Morgan Johansson till TT.

På måndag ska Europas jordbruksministrar mötas. Planen har varit att detta möte även ska behandla ett antal så kallade ”A-punkter”. Dessa har inte med jordbruk att göra, utan är frågor som redan är färdigförhandlade och bara formellt ska röstas igenom. Det är under detta möte Sverige nu alltså ska ändra sin röst och rösta nej.

Men. Regeringen måste inte lyssna på riksdagen. Det finns ingen lag som tvingar ministrar att rösta enligt riksdagen, men skulle de inte göra det väntar konstitutionsutskottet.

Vad som händer på måndag är alltså fortfarande inte avgjort. Inte bara Sverige, utan framför allt Tyskland måste ändra sin hållning. Det är komplicerat och kanske inte heller särskilt troligt att Tyskland ändrar sig. Tyskland justitieminster menar att Ministerrådets sekretariat krävt att medlemsländerna måste ha en klar hållning innan fredag kl 12, men i praktiken kan varje land ändra sin röst i sista sekund, innan voteringen i Ministerrådet på måndag.

Uppdaterat: Även Estland ändrar sin röst

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.

FAKTA:
EU är på väg att rösta igenom en stor reform av upphovsrätten, kallad Upphovsrättsidirektivet. Den har varit kontroversiell, framför allt på grund av två artiklar: 13 och 11. Kritiker tycker att de gör för djupa inskränkningar i yttrandefriheten, medan andra menar att den är nödvändig.
Två lagstiftande församlingar behöver anta direktivet innan det blir lag i EU: parlamentet och ministerrådet. EU-parlamentet har redan antagit direktivet. Ministerrådet väntas godkänna samma direktiv måndagen den 15/4. Sverige och Estland kommer att rösta emot. Om också Tyskland röstar emot kan inte direktivet godkännas.

Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela, återpublicera och remixa, om du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.