≡ Menu

Allmänna restriktioner slopas, men rekommendationer kvar – hur går det ihop?

Den 29 september kommer samtliga restriktioner hävas. Inga begränsningar för konserter, restauranger eller nattklubbar. För den som är vaccinerad kan livet nu levas som vanligt, var beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten.
Samtidigt ska allmänna rekommendationer om att hålla avstånd vara kvar – på något sätt.

Hur går det ihop?

Under dagens presskonferens kom frågan upp, men både hälsominister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson var svävande på svaret. För vad är egentligen kvar efter 29 september? Rekommendationen om hemmajobb slopas, det är tydligt. Men däremot ska rekommendationer som att ”tvätta händer” vara kvar, exemplifierade Lena Hallengren.

På Folkhälsomyndigheten medger man nu att man inte varit helt tydlig med vilka rekommendationer som är kvar. För det är klart: Råd om att ”hålla avstånd” kan inte vara kvar samtidigt som det är fritt fram att gå på nattklubb och dansa.

Ändå ville Folkhälsomyndigheten komma ut med beskedet om slopade restriktioner snabbt. I slutet av september kommer vaccinationstäckningen vara stor och då är det inte längre motiverat med nuvarande restriktioner, menar Folkhälsomyndigheten. Det ville man berätta redan nu, tre veckor innan restriktionerna slopas.

Så är det klart hur de nya allmänna råden kommer att se ut? Både ja och nej, menar Folkhälsomyndigheten:

– Inriktningen på kvarvarande åtgärder är bestämd. Det är emellertid ett omfattande regelverk som byggts upp såväl hos Folkhälsomyndigheten som hos andra aktörer. Dessa måste gås igenom och göras samstämmiga för att undvika oklarheter. Det kan gälla formuleringar i föreskrifter, råd och rekommendationer på nationell och regional nivå.

– Exakt vilka av våra övriga råd och rekommendationer som ska vara kvar, och hur de kommer att vara utformade får vi återkomma till i veckorna fram till den 29:e, säger Henrik Josephson vid Folkhälsomyndigheten.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Annelie Lundén september 7, 2021, 23:06

  Och att det inte behöver va avstånd mellan platser på evenemang satidigt som den endkilde ska hålla avstånd? Den enskilde rekommendetas altså att inte gå på de evenemang som får arrangeras?

 • Jonas Sjötun september 8, 2021, 23:56

  Övriga Nordens pandemihantering, strategi hade sparat tiotusen svenska liv. Sverige är delat i säkra hemmajobbarliv och de andra skall
  Vara beredda att dö på jobbet å skolan.

  Kan ett land bli mera segregerat delat? Du är värd nåt men du ditt liv är värdelöst…!

 • IL september 9, 2021, 19:24

  Då alla myndighets företrädare är politiskt tillsatta, och svenska folket har röstat på ett visst sätt, kan man säga att man har det som man vill…
  IL.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.