≡ Menu

Coronaveckan som gått, v36 2021: Nästan alla restriktioner försvinner/ Smittan bland de lägsta i Europa

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 36 (6 – 12 september, 2021).

(Rättelse: Den här texten uppdaterades 16/1 med en ny graf över inlagda på intensiven, då den förra hade felaktig tidsperiod)

14 703 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 11 fall sedan förra veckan. Det är något färre rapporterade dödsfall än förra veckans ökning, vilket innebär ett trendbrott. Sverige har just nu ett av Europas lägsta antal dödsfall i covid-19.

Smittan fortsätter att öka, men har parkerat på relativt låga nivåer. Den senast inrapporterade veckan ökade antalet bekräftade fall med 8 procent, till totalt 7 231 smittade. Det innebär också att smittan nu är en av EU:s sju lägsta – ungefär hälften så stor som i Norge och Danmark, enligt data från ECDC.

Fortfarande är det många som har coronaliknande symptom och därför nu testar sig. Folkhälsomyndighetens olika övervakningssystem indikerar att det just nu cirkulerar många olika typer av förkylningsvirus, vilket är naturligt för den här tiden på året. Det är framför allt skolbarn som testar sig, gruppen 10-19 år stod för flest tester senaste veckan – nästan dubbelt så många som den näst största åldersgruppen, 30-39 år.

Det är också i åldersgruppen 10-19 år – den åldersgrupp som är minst vaccinerad – som smittan ökar allra mest. Smittan i åldersgrupp 20-29 år fortsätter att minska, medan smittan i nästan samtliga andra åldersgrupper ökar (om än blygsamt). 30-39 är nu åldersgruppen med näst högst smitta.

Belastningen på sjukvården fortsätter att öka, men slår av på takten. +10 procent för patienter i all typ av slutenvård (orange linje). Däremot har det skett en rejäl ökning av antalet inlagda på intensivvård (grön linje), från 43 patienter förra veckan till 57 patienter den här veckan, en ökning med 32 procent.

Fortfarande är det de ovaccinerade som dominerar intensivvården. Men även fullständigt vaccinerade ökar, vilket inte är konstigt då antalet fullvaccinerade nu är så många i samhället. Sjukhus i de största regionerna har nu också permanent börjat bygga covid-avdelningar, eftersom de förväntar att viruset kommer finnas under överskådlig framtid och kräva vårdinsatser.

Nästan alla restriktioner försvinner den 29 september. Det meddelade regeringen på en presskonferens i veckan:

 • Taket för allmänna sammankomster tas bort (konserter, kyrkor, arenor).
 • Taket för för privata sammankomster tas bort.
 • Råden om att jobba hemifrån tas bort.

Det innebär att salonger kan fyllas, liksom kaféer och dansklubbar kan återgå till verksamhet som den var innan pandemin.

Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att smittan måste vara låg och minskande för att restriktionerna ska lyftas. Men eftersom vaccinationstäckningen nu är så hög ser man att det inte finns anledning kvar för restriktionerna. När vaccin nu finns tillgängligt ligger ansvaret mer hos individen än hos en arrangör av ett event. Även om det kommer att finnas några allmänna rekommendationer kvar uppmanas den vaccinerade nu att kunna leva sitt liv som vanligt. De ännu inte vaccinerade kommer att få särskilda råd. Hur de ska se ut i detalj är ännu inte klart, inte heller är det klart när de sista rekommendationerna kan lyftas. Regeringen har samtidigt skickat vaccinpass på remiss – vilket kan bli aktuellt vid riktigt stora evenemang med fler än 15 000 i publiken.

Reaktionerna på beslutet har varit blandade. Bland allmänhet, kultur och näringsliv är det mestadels jubel, men en del experter och professorer är kritiska, tycker att det kunde väntat en månad och kallar det för ett politiskt utspel. Även i vården finns kritik eftersom belastningen nu ser ut att öka. Vården är slutkörd och det finns redan en så lång kö av patienter att man behövt köpa upp extern vård för att beta av skuldberget. Också i skolan finns kritik och viss rädsla för vilken arbetsmiljö som nu skapas för lärare när restriktioner släpps och smittan sprids allt snabbare bland skolbarnen.

Vaccin

7 006 231 har nu fått minst en dos vaccin (82% av befolkningen över 16 år) och 6 131 967 (71,8% av befolkningen över 16 år) är fullt vaccinerade.

Det är alltså procentuellt något färre än förra veckan som fått minst en dos, vilket beror på att Folkhälsomyndigheten nu räknar in även de 16-17 år i totalen.

Totalt har 13 138 198 doser vaccin nu delats ut i Sverige. Det är 330 000 fler doser än förra veckan, vilket är nästan 100 000 färre än vad snittet legat på under sommaren.

Folkhälsomyndigheten menar att man nu har nått de som är ”lätta” att nå och att man nu går in i en mer uppsökande fas för att nå de sista grupperna. Anders Tegnell tror att man kan nå en vaccinationstäckning på 90 procent i varje åldersgrupp, men att viruset ändå kommer finnas kvar många år och leda till sjukhusinläggningar även för en mindre andel vaccinerade.

Samtidigt är det ett problem att så få nya nu vill vaccinera sig. Vaccinatörer har varnat för att de har tusentals vaccindoser som snart passerat bäst före-datum och då behöver slängas. Anders Tegnell menar att det är ett svinn vi nu återkommande kommer att få räkna med när vi går in i en ny fas.

Folkhälsomyndigheten har sammanställt data över var de största vaccinfläckarna finns. Svenska dagbladet har fått ut datan och visar på det redan kända sambandet i att kvarter och bostadsområden med hög andel utrikesfödda eller låg medelinkomst har lägst vaccinationstäckning. I vissa områden är det inte ens en fjärdedel av invånarna som tagit första dosen.

Skam och skuld kommer inte omvända vaccinvägrare, skriver fyra debattörer från vården på DN debatt, och önskar mer riktade åtgärder som stöd och information. Andra experter menar att det kräver närvaro och att använda kanaler som de man ska nå har förtroende för.

Även bland vårdgivare finns personal som inte vill vaccinera sig, vilket i veckan har fått särskild uppmärksamhet. Statens medicin-etiska råd tycker att man har en moralisk skyldighet att vaccinera sig som vårdanställd och i Dalarna utreder man om man kan införa vaccinkrav för vårdanställda.

När ska Sverige börja dela ut en tredje dos? Bland riskgrupper har den redan börjat delas ut, men beskedet har tidigare varit att övriga ska avvakta. Men i veckan kom flera rapporter att smitta börjar spridas (och till och med leda till dödsfall) på äldreboenden och att en tredje dos börjar bli allt mer akut. Många experter menar att vi genast måste vaccinera äldre och sköra, för att förhindra en stor fjärde våg. Samtidigt fortsätter också debatten om att 12-15-åringar ska få vaccinera sig. Vissa svenska familjer börjar nu planera att åka utomlands för att vaccinera sina barn. Folkhälsomyndigheten meddelar att besked för vaccin för barn är 1-2 veckor bort.

I veckan kom unik data från USA:s smittskydd, CDC, som visade att den ovaccinerade har 4,5 gånger högre risk att smittas och 10 gånger högre risk att dö i covid-19, än den med vaccin. Samtidigt visade studien att de äldres skydd började dala något under mätperioden, vilket skulle kunna vara skäl till att ge en tredje boosterdos, menar experter.

Nyheter i korthet

Det var allt för den här veckan – skriv gärna en kommentar om du saknar något!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • John september 12, 2021, 23:47

  It must be the 14 day incidense where Sweden is lover than Denmark (not half though https://www.vg.no/spesial/corona/verden/) In the last 7 days Denmark had a lower incidense number than Sweden.

  • Emanuel Karlsten september 13, 2021, 14:20

   Ja, du kan se källan om du klickar på blålänken där påståendet anges!

   • John september 13, 2021, 17:05

    This DN paper states that the 14 day incidence is the lowest for Sweden in the nordic region which is correct as of yesterday evening, but no claim on that it should be half of Denmarks (quote: Det innebär också att smittan nu är en av EU:s sju lägsta – ungefär hälften så stor som i Norge och Danmark). Denmark has 143,0 cases per 100.000 and Sweden has 134,8 cases per 100.000 so Denmark has 6 % more cases on a 14 day interval and not 100 % more cases.

 • real Hmm september 13, 2021, 04:51

  Studien säger inte att barn helt undslipper långvariga men av långtidscovid.

  Studien säger att troligtvis kommer majoriteten inte ha åverkan på lungvävnaden, den kommer mest troligt att återhämta sig. Men det är allt. Det finns fler men än dessa från långtidscovid och studien är inte ett definitivt besked ens på hur det kommer ligga till hos allas lungvävnad.

  Snälla var lite mer noggrann även om det är sammanfattningar du gör. Jobbet du gör är viktigt och många följer inte dina länkar, även om det är deras eget ansvar.

  • Martin september 13, 2021, 06:39

   ”Nyheter i korthet” kan inte förväntas innehålla annat än referat av artiklar. Här är det svt:s journalist som svalt det klassiska betet från forskare som behöver uppmärksamhet för att få finansiering. Med ~280 individer i studien som utvecklat antikroppar för sars-cov-2 (hur många hade ens symptom), och en medelålder på 25 år så kan man knappast förvänta sig många med svåra lungsymptom i studiepopulationen, och det lär ju vara bland dem man skulle kunna se en kvarvarande nedsättning.

   Det studien egentligen visat är att unga vuxna i genomsnitt klarar sig utan lungproblem efter att ha varit utsatt för sars-cov-2. Vilket vi egentligen redan känt till.

   • Martin september 13, 2021, 07:11

    Går för övrigt inte att hitta någon publikation, ens i per-print. Den enda källa jag kan hitta är denna: https://ki.se/media/189324/download?attachment , där ”drygt 1000” Stockholmare 24-27 år testats för antikroppar sommaren 2020. Antagligen är det ur denna population man sedan fått 850 individer att genomgå spirometri. Var tredje person hade utvecklat antikroppar, och 90% av dessa hade upplevt covid-liknande symptom. Men 60% av de som INTE utvecklat antikroppar upplevde också symptom, vilket visar hur svårt det kan vara att avgöra vilka som haft klinisk covid-sjukdom och inte annan infektion eller ospecifika krämpor. Mot en back-drop av 60% kan man något förenklat säga att 30% (90-60) av de med antikroppar haft klinisk covid-sjukdom. Dvs 850 *⅓*0,3 eller 85 individer 24-27 år. Innan deltavarianten började sprida sig får man förmoda. Knappast tillräckligt många för att fånga in någon med allvarlig sjukdom. Det studien eg. visar är att en genomsnittlig stockholmare 24-27 år som varit utsatt för sars-cov-2 innan deltavarianten fick allmän spridning, och som utvecklat antikroppar, inte får försämrad lungfunktion jämfört med en jämnårig som inte utvecklat antikroppar.

 • rabey september 13, 2021, 11:28

  https://www.epicentro.iss.it/coronavirus/bollettino/Bollettino-sorveglianza-integrata-COVID-19_8-settembre-2021.pdf

  Vi vet äntligen mer.
  Professionell statistik ger Italien.
  Tabell sidan 17. Baserat på data räknade jag det på mitt sätt. Jag fann att vaccinet sänker risken för sjukhusvistelse med 5x för åldern 80+, 7,5x för åldersgruppen 60-79 och 11x 40-59.

  * Resultaten för de äldsta grupperna är oprecisa, för höga. Alla får inte vaccinera, vilket inte ingår i tabellen.
  * Om det finns 2 lika stora grupper och 90 ovaccinerade och 10 vaccinerade insjuknar, är den verkliga effektiviteten inte 90%. Efter att ha vaccinerat de andra borde 9 av dem också bli sjuka. Slutresultatet 81%.

  Israel, Storbritannien, Spanien och Portugal har fortfarande problem, särskilt med äldre. Vaccinet hjälper mycket, men problemet kvarstår. Effektiviteten av vaccinet kan minska med tiden. Mutationer kan komma.

 • Kalle Kvint september 13, 2021, 19:20

  Är du säker på att statistiken över vaccin stämmer. Tex om man tagit sprutorna i olika regioner? Då är det väl ibland olika journalsystem som inte pratar med varandra. Jag tog tex dos ett i Stockholm och dos två i Ångermanland. Då fick jag ett påminnelsesms från Stockholm som inte hade koll på min dos två.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.