≡ Menu

Coronaveckan som gått, v35 2021: Smittan slår av på takten/ Undvek vaccin – hamnade på sjukhus/ Nya studier: Stöd för munskydd och smitta kan skydda bättre än vaccin

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 35 (30 augusti – 5 september, 2021).

14 692 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 24 fall sedan förra veckan. Det är nu tredje veckan i rad som antalet inrapporterade dödsfall ökar och veckans ökning är den högsta rapporterade sedan juni.

Smittan fortsätter att öka, men det är nu en betydligt mer blygsam ökning än tidigare. Totalt handlar det om 6 672 bekräftade fall, vilket är bara 3 procent fler än föregående veckan. I tre av landets 21 regioner ökar smittan, medan det i övriga går ner eller ligger kvar på förra veckans nivå.

Antalet som testat sig för covid-19 ökade dock med 49 procent. Åldersgrupperna 10-19 och 30-39 stod för största andelen av testerna, vilket indikerar att ökningen framför allt hade att göra med att skolorna öppnat och att många influensaliknande virus nu är i omlopp.
Andelen som testade positivt för corona minskade ner till 4,2 procent.

En förklaring till varför smittan stagnerar finns i statistiken över åldersgrupper. 20-29-åringar har varit gruppen där flest varit smittade under hela den fjärde vågen, men nu minskar smittan även där – för andra veckan i rad. Istället är det ungdomar, 10-19 år, som är åldersgruppen med högst smitta. Även barn 0-9 år ökar, medan alla andra åldersgrupper minskar eller står kvar på samma nivå. De under 20 år stod för 32 procent av alla fall, vilket är en ökning med 8 procentenheter sedan förra veckan. Men det är alltjämt de sämst vaccinerade åldersgrupperna som står för den största andelen fall: De under 40 år står för totalt 72 procent av de positiva fallen – en siffra som är oförändrad jämfört med förra veckan. På flera håll i landet har det i veckan kommit rapporter om hur corona fått fäste på skolor.

Även belastningen på vården är fortsatt ökande, men den är på helt andra nivåer än under tidigare smitt-vågor. Ändå fortsätter belastningen öka på en stadig nivå, +24% på all form av slutenvård (orange linje).

Antalet på IVA ökar mer blygsamt, endast 3 fler patienter än förra veckan. Här publiceras också löpande statistik över hur många av de inlagda som är ovaccinerade, vilket är ungefär 75 procent.

Från Stockholm publicerades i veckan statistik över hur vaccinationstäckningen ser ut för alla som smittats i regionen. I regionen har antalet inlagda ökat stort under den senaste tiden, men det handlar framför allt om de ännu inte vaccinerade:

Flera liknande rapporter har kommit även från övriga landet i veckan. I Skåne, Blekinge, Kronoberg, Kalmar och Halland har man uteslutande ovaccinerade patienter på IVA. Vilket lett till irritation hos sjukvårdspersonal som inte förstår varför inte fler vaccinerar sig när skyddet är så tydligt.

Våra nordiska grannländer drabbas nu hårdare än Sverige av smittan och noterar rekordsiffror varje dag. Att länder nu drabbas hårt beror på att deltamutationen smittar snabbare, men att Sverige klarat sig bättre kan också bero på att en genomgången infektion ger bättre skydd än vaccin. Sverige har ju fler bekräftade fall än våra grannländer och en ny, ännu opublicerad studie, menar att en genomgången infektion ger ett mycket starkare skydd än Pfizers dubbelvaccination – även om underlaget för studien är relativt litet (och det fortfarande medför stor risk att inte vaccinera sig).

Hur man hanterat smittoläget i norden skiljer sig åt. I Danmark kommer man i veckan lyfta samtliga restriktioner, medan de kommer att skärpas på Island. I Sverige tror Folkhälsomyndigheten att vi aldrig kommer att kunna vaccinera bort viruset helt (som med smittkoppor), men att det nu handlar om att få ned smittspridningen och mildra dess värsta konsekvenser. En rekommendation har dock uppdaterats – och kring andra har Sverige fått en tankeställare:

Får Sverige vaccinpass? En majoritet i riksdagen är nu öppna för att införa ett pass som ger möjlighet för företag att till exempel bara släppa in den som är vaccinerad eller nytestad. Bara vänsterpartiet är emot passet, men ännu har regeringspartierna inte skickat in någon remiss till Folkhälsomyndigheten i frågan. I veckan publicerade Malmö FF ett öppet brev och hoppades på ändring så att de kan släppa in fler åskådare på arenor. Samtidigt spelade Sveriges fotbollslandslag i veckan för 16 000 åskådare, vilket provocerade Carola.

Vaccin

6 736 215 har nu fått minst en dos vaccin (82,3% av vuxna befolkningen) och 5 856 431 (71,5% av vuxna befolkningen) är fullt vaccinerade.
198 222 av alla 16-17–åringar har fått minst en dos vaccin (56,4% av alla i åldersgruppen) och 25 119 i samma åldersgrupp är fullvaccinerade (7,1%).

Totalt har 12 817 302 doser vaccin nu delats ut i Sverige. Det är 430 000 fler doser än förra veckan, vilket är ungefär lika många som det varit under hela sommaren.

Fortfarande är det storstadsregionerna, med sin större andel yngre invånare, som släpar efter i vaccineringen och i Västra götaland har man därför ändrat så att man kan ta sin andra dos i regionen, även om man tog första dosen någon annanstans. Det är fortfarande trögt att få många yngre att vaccinera sig i högre takt och även gravida är skeptiska. Men störst är skillnaderna beroende på var man är född.

I veckan stoppades Modernas vaccin i Japan efter att man upptäckt en substans som liknade metallrester. Partierna som skickades till Japan – och där två personer som tagit vaccinet dog – hade ett serienummer som var i linje med de partier som också skickats till Sverige – det har i veckan framgått av tips skickat till denna blogg. Men enligt Läkemedelsverket är det omöjligt att samma problem skulle finnas i de svenska doserna. Även om vaccinet tillverkas i samma fabrik har Japan en egen produktionslina i fabriken. Efter ett antal tester på EU-nivå har man fastställt att problemen var exklusiva för den japanska produktionslinan, varför Läkemedelsverket i Sverige inte är oroliga för de svenska partierna, berättar de för denna blogg.

Totalt 73 000 biverkningar efter coronavaccinen har rapporterats in till Läkemedelsmyndigheten. Rapporterna har granskats löpande av Läkemedelsverket och hittills är slutsatsen att allvarliga biverkningar är ytterst ovanliga.

Sverige vill fortsatt inte vaccinera 12-15-åringar. Sverige är det enda land i EU som inte gör så, och efter att även Norge beslutat vaccinera gruppen är vi enda land i Norden som avviker. Folkhälsomyndigheten har ännu inte läst allt det material som Norges beslut stöder sig på och lovar återkomma i frågan. Flera forskare är kritiska till att Sverige är sena på bollen.

Världens rikaste länder kommer att ha 1,2 miljarder doser över vid årskiftet, enligt en ny analys. Detta trots att de flesta länder i världen är i stort behov av vaccin för sin befolkning. EU:s läkemedelsmyndighet har i veckan gått ut och påpekat att det inte är nödvändigt med en tredje dos och att man istället ska fokusera på de som ännu inte fått vaccin. Samtidigt arbetar läkemedelsbolagen på att uppdatera sina vaccin för att ge bättre effekt på de nya mutationerna.

Expressen har i veckan gjort en uppmärksammad genomgång på vaccinförnekarna som dött i covid. Men mest uppmärksamhet fick den svenska vaccinskeptikern Muhamet Abzi när han i SVT berättade hur han ändrat sig efter att ha blivit svårt sjuk i covid.

Nyheter i korthet:

Till sist:

Fallet med ronnabon Gösta fick stor uppmärksamhet, eftersom han var nära att inte få vård för covid på grund av sin ålder. Han räddades av sina barn som övertalade läkarna att han var en av Sveriges kanske starkaste 80-åringar. Nu är han frisk, 82 år och har åkt Vätternrundan.

Det var allt för den här veckan, saknar du något – skriv en kommentar!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Roger Sperrling september 6, 2021, 03:23

  TACK FÖR INTRESSANT LÄSNING OM HUR LÄGET ÄR DÄRHEMMA I SVERIGE!
  HÄR PÅ PHILIPPINERNA/SÄRSKILT I MANILA – ÄR GALENSKAPEN DOCK FORTSATT TOTAL OCH KOMPLETT MED KRAV PÅ MUSNKYDD OCH ANSIKTSMASK, UTEGÅNGSFÖRBUD OCH OMRÅDES-ISOLERING, KVADDAD EKONOMI OCH EN FASCIST-PRESIDENT OCH HANS PARTI SOM GENERARAR PENGAR TILL VAL-KASSAN GENOM ATT SÄLJA MUNSKYDD OCH MASKER ETC TILL ÖVERPRISER VIA HÄLSODEPARTEMENTET… SIC!
  DOCK ÄR JU FORTSATT DETTA BARA – OCH TILL/FÖR 99,99% AV BEFOLKNINGEN BÅDE HÄR OCH HEMMA I SVERIGE EN VANLIG BONNFÖRKYLNING = SÄSONGSINFLUENSA SOM MUTERAR OCH VARIERAR SIG PRECIS SOM ALLA ANDRA INFLUENSA-VIRUS GÖR OCH HAR GJORT SEDAN URMINNES TIDER…. – MEN SOM SÄRSKILT I LÄNDER MED OBILDAD BEFOLKNING BLIR UPPBLÅST TILL HYSTERI MHA STUPIDA OCH OBILDADE MASSMEDIA OCH MEDIA-KÅTA POLITRUKERS ASSISTANS OCH PENNING- OCH MAKT-HUNGER ETC!
  MEN DET ÄR JU FORTSATT BARA MYCKET FÅ INDIVIDER SÅSOM SVÅRT OCH TERMINALT SJUKA LIKSOM IMMUN-SUPPRIMERADE O.DYL. SOM BEHÖVER SKYDDAS OCH LÖPER NÅGON SOM HELST RISK ATT BLI SVÅRT SJUKA ELLER DÖ AV DENNA HÖGST VANLIGA INFLUENSA = CORONA-VIRUS SOM CIRKULERAR I OLIKA FORMER OCH VÄRLDEN ÖVER I ÅTMINSTONE ETT PAR OMGÅNGAR OCH VARV PER ÅR; LIKSOM ETT PAR TRE GGR PER ÅRTIONDE I DITO SVÅRARE FORMER OCH SOM DÅ ÄNDÅ JU FFA BARA KAN VARA ETT HOT FÖR SVÅRT ÅLDRADE, MESOTROFA OCH REDAN SVÅRT ELLER TERMINALT SJUKA MED MED MULTI-DIAGNOSER OCH OMFATTANDE POLYFARMACI.
  OCH DET BÄSTA SÄTTET ATT SKYDDA BÅDE DESSA INDIVIDER OCH PATIENTER ETC – ÄR OCH VORE JU OM ALLA VACCINERAR SIG NU SÅ SNART SOM MÖJLIGT – OCH OM ALLA I RISK-ZONEN LIKSOM ALLA SJUKVÅRDS- OCH SOCIAL-ARBETARE, POLISER ETC VACCENERAS 1 – 2 GGR PER ÅR MED INFLUENSA-VACCINER SOM OCKSÅ INNEHÅLLER ANTIGEN FRÅN OCH GER SKYDD MOT DESSA S.K. COVID19 VARIANTER SOM FINNS OCH NATURLIGTVIS I ALL EVIGHET KAN OCH LÖPANDE KOMMER ATT UPPSTÅ I HUNDRATALS OCH TUSENTALS FORMER!

  • Kristoffer september 6, 2021, 13:39

   ”FÖR 99,99% AV BEFOLKNINGEN… EN VANLIG BONNFÖRKYLNING” Var inte särskilt troligt ens de första veckorna och med rejäla mängder statistik sedan pandemins start förstår jag inte hur du fortfarande envist försöker hävda detta.

   På befolkningsnivå avlider ~0,5% av sjukdomen. Vilket kunde skönjas redan i Sydkoreas siffror för de första veckorna av pandemin. (exakt siffra är såklart beroende av hur många sköra åldringar en befolkning har, men även utan dessa så lär det hamna på tiondelars procent)
   3% av de diagnosticerade med alfa hamnar på sjukhus i Sverige(siffror från våren, socialstyrelsen). Det var 2% för originalvarianten enligt samma undersökning. (och med testningsnivån under vintern/våren så lär de flesta milda fall ha upptäckts)

   Att 3% är betydligt mer än de 0,01% du hävdar drabbas svårt hoppas jag är uppenbart.
   Dessutom, av en vanlig bondförkylning hamnar inte 3% på sjukhus… Eller uppåt 1% av de drabbade på IVA…
   Alla dessa är inte ” FÅ INDIVIDER SÅSOM SVÅRT OCH TERMINALT SJUKA LIKSOM IMMUN-SUPPRIMERADE ” – visst är det så att riskgrupper gör sannolikheten större – men även en ansenlig mängd synbart normala eller till och med vältränade hamnar där.

   Till det tillkommer de kraftiga symptom som även många icke inlagda får:
   Totalt smak och luktbortfall och sedan ibland med kraftigt nedsatt lukt/smak i månader (eller ibland ännu längre). För övrigt det säkraste tecknet på att man fått Covid-19.
   Kraftig trötthet (åtminstone som en kraftig influensa)
   Andningsproblem
   osv

   Nej du, att fortsatt hävda att det här skulle vara en ”VANLIG BONNFÖRKYLNING” är inte annat än förbannad lögn. Till och med influensorna kommer definitivt till korta (förutom några av de absolut värsta under 1900-talet, som ”Spanska” sjukan, ”Hongkong” osv).
   Det här är en allvarlig sjukdom.
   Sen är det dock så att åtgärderna i flera länder verkar ha varit ännu kostsammare (pengar, lidande, död) än sjukdomens potential. Så jag har inget emot att man vill moderera åtgärderna till rimliga sådana – men att försöka förtränga allvarligheten hos viruset med lögner är inte vägen framåt.

   • real Hmm september 7, 2021, 02:54

    Tack för att du orkade. 🌸

 • Bengt Hansson september 6, 2021, 09:36

  Den här förklaringen har jag inte hört förr, eller så förstår jag inte innebörden: ”Att Sverige inte drabbas lika hårt kan bero på att deltaviruset smittar snabbare”?

  • Emanuel Karlsten september 6, 2021, 14:07

   Ja, det är ett syftningsfel, det är det senare (det med genomgången infektion) som skulle kunna vara förklaringen. Tack, rättar

 • Susanne september 6, 2021, 10:32

  Hej, jag är intresserad av hur många av de ca 73 000 inrapporterade biverkningarna dom verkligen är granskade? När jag kollar på Läkemedelsverket hemsida så är det inte många procent som de har granskat.

 • rabey september 6, 2021, 12:41

  https://www.epicentro.iss.it/coronavirus/bollettino/Bollettino-sorveglianza-integrata-COVID-19_28-luglio-2021.pdf
  https://www.epicentro.iss.it/coronavirus/bollettino/Bollettino-sorveglianza-integrata-COVID-19_25-agosto-2021.pdf

  Italien. Material för analys. Tabell på sidan 16.
  Åldersgrupper, andel vaccinationer, infektioner, sjukhusvistelser, intensivvård, dödsfall.

  Allt komplicerat och oförutsägbart. Spanien lämnade annan information. Jag vet inte vem som är sjuk i Israel. Google -diagram idag och i januari visar att situationen förbättrades med bara 2 gånger. Professor Salman Zarka berättar om den fjärde dosen.

  Hela världen tittar på Stockholm och Amazonas. Det finns fortfarande ingen kollektiv immunitet. Det kanske aldrig blir det.

 • Inge september 6, 2021, 13:04

  Bra att du nämner den Israeliska rapporten som slår fast att en genomgången infektion ger ett bättre skydd än Pfitzers vaccin.
  Samtidigt som kravet nu ökar att även barn skall vaccineras, detta trotts att barn ytterst sällan drabbas av allvarlig sjukdom till följd av smittan?
  Det basuneras nu även ut att en majoritet av patienterna på iva är ovaccinerade, samtidigt som antalet iva patienter nu ligger på en mycket låg nivå jämfört med tidigare toppar, jag ifrågasätter det statiska underlaget med tanke på de till synes säkra slutsatser som ändå görs av detta?
  Tråkigt att du hakar på Expressens sensationsrubiker om döda ovaccinerade i USA samtidigt som vi i Sverige har 73 000 inrapporterade biverkningar varav 5600 bedöms som allvarliga där 287 orsakat död efter vaccination. Dessa dödsfall skapar knappast några större rubriker utan här talar man i stället om fördelarna som med måtta rättfärdiggör riskerna? Undrar om anhöriga till de avlidna delar denna uppfattning?
  Är det fler än jag som reagerar på att munnskyddet ger ett bra skydd mot smitta när det endast ger 10% skydd?

  • Kristoffer september 6, 2021, 14:16

   ”jag ifrågasätter det statiska underlaget med tanke på de till synes säkra slutsatser som ändå görs av detta?”
   Det är tillräckligt många för att man inte ska behöva oroa sig för statistiska fluktuationer (och långt under variationer i beteende och andra skillnader mellan grupperna). För en enskild mindre region är det såklart för små värden (där enstaka fall får för stort genomslag), men inte för större regioner eller hela landet.

   ” varav 5600 bedöms som allvarliga där 287 orsakat död efter vaccination”
   Är iof korrekt skrivet men misstänker att du misstolkat vad det innebär. För dessa fall så har de alltså haft en _misstänkt_ biverkning och sedan synbarligen avlidit av denna. Dvs både biverkningen och definitivt utfallet kan bero på något annat. Citerat från Läkemedelsverket:
   ”I tabellen nedan visas antal rapporter per åldergrupp där dödsfall är angivet som utfall av den misstänkta
   biverkningen. Dessa rapporter ingår även i tabellerna ovanför.

   Läkemedelsverket kan inte med bestämdhet säga hur många som faktiskt avlidit på grund av
   vaccinationerna. Vi kan endast återge hur många rapporter som har inkommit där patienten uppges ha
   avlidit. De rapporterade dödsfallen kan vara förknippade med de misstänkta vaccinen i fråga, men de kan
   även bero på patientens eventuella andra sjukdomar, andra läkemedel som patienten använder, eller andra
   faktorer”

   De har, enligt vad som citerats i SVT-artikeln länkad i Karlstens sammanfattning, bara kopplat några enstaka av dessa till att sannolikt vara orsakade av vaccinet.

   Så istället för potentiellt mellan 50 000-100 000 döda av Covid-19 (förutsatt spridning i hela befolkningen på en nivå där IVA orkar med) så har vi än så länge (vid långt över halva befolkningen vaccinerad) 287 potentialla dödsfall varav några enstaka sannolikt är pga vaccinet.

   (en så enormt stor fördel för vaccinen att det först i de absolut yngsta grupperna neråt yngre tonåren kan finnas en anledning att göra en mer detaljerad jämförelse för just dessa grupper.)

  • real Hmm september 7, 2021, 02:53

   Bra att du nämner den Israeliska rapporten som slår fast att en genomgången infektion ger ett bättre skydd än Pfitzers vaccin.

   1 Den slår inte fast det än, även om det var väntad utkomst. Så är det vid alla sjukdomar vi vaccinerar oss för. Även polio tex.

   2 Risken du utsätter dig för att välja att exponera sig för viruset över vida fördelen med ett bättre skydd. Tex kan vi återigen nämna polio eller som gravid att genomgå röda hund.

   Så rapporterna förespårar alltså INTE att en genomgång sjukdom är bättre totalt sett än att vaccinera sig. Skyddet för att återsmittar är inte allt. Dessutom så verkar det inte heller som att genomgången sjukdom skyddar bättre än vaccinering att sprida smittan vidare vi de fall man blir återsmittar.

   • real Hmm september 7, 2021, 02:57

    …exponera sig för viruset överstiger * vida fördelen

    … smittan vidare vid* de fall man blir återsmittar.

 • real Hmm september 7, 2021, 05:45

  Till alla er som fortfarande inte förstår. Lättläst text nedan.

  Som en intressant passus med tanke på en flitig kommentator här på bloggen så nämn även Filippinerna i artikeln.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Po5QVp/coronakris-i-usa-fyra-gravida-dog-pa-samma-sjukhus

  • Inge september 7, 2021, 13:02

   Det finns ett ordspråk som säger att:
   ”Ju mer man förstår, destu mer inser man hur lite man egentligen förstår”

   • real Hmm september 7, 2021, 16:07

    Absolut! Jag är dessutom en stor förespråkare av det.

    Men fakta är fakta och när man har evidens tydligt synliga så är man en idiot om man vägrar kalla en anka för en anka. Och en sjuk eller död människa är alltid en sjuk eller avliden person.

    Eller är du av en annan ”åsikt”?

    Lägg dock märkte till, en åsikt är inte = fakta.

   • real Hmm september 7, 2021, 16:18

    Ett litet PS då.

    Nu varnar bla en norsk läkare och forskare för förödanden konsekvenser, och menar att tiotusentals barn riskerar långtidscovid. Och han är inte ensam.

    Vi har i dagsläget facit av effekterna bra som dåliga, med vaccinet iom miljarder doser som delats ut.

    Vi har inte facit av långtidscovid och dess effekter. Är du verkligen beredd för att ta den risken och genomföra ett experiment i mörkret?

    • Inge september 7, 2021, 17:50

     Du har rätt i att vi har inte facit ännu, varken vad det gäller långtidscovid eller de långsiktiga följdverkningarna av de experimentiella RNA vaccinerna.

 • rabey september 7, 2021, 19:30

  https://covid19.min-saude.pt/relatorio-de-situacao/
  Portugal är en pionjär inom vaccination. Äldre vaccinerade 100%.
  Du måste jämföra olika perioder. 70-79 och 80+ . I Spanien är samma sak sant. Är Europa säkert?
  Det är inte vinter än

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.