≡ Menu

Coronaveckan som gått, v10

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 10 (8-14 mars, 2021).

13 146 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 147 inrapporterade dödsfall sedan förra veckan. Efter trendbrottet förra veckan, då antalet inrapporterade döda inte minskade jämfört med föregående vecka, minskar nu igen antalet döda och Sverige är just nu bland de med lägst dödlighet i Europa. Det får antas åtminstone delvis bero på att fas 1 i vaccineringen nu i princip är genomförd i hela landet.
I veckan höll kungafamiljen en gudstjänst för att hedra minnet av de avlidna, eftersom det i veckan både var ett år sedan WHO utropade en pandemi och ett år sedan första dödsfallet med corona i Sverige. Men i veckan har det också kommit data från Socialstyrelsen kring att antalet som faktiskt dött i covid-19 mot slutet av förra året är 15% färre än Folkhälsomyndighetens siffror, men osäkerheten är ännu stor.

Klart är att vi ser positiva trender i antal smittade. R-talet (som visar hur många en smittad smittar) var i veckan under 1 och medan antalet testade fortfarande ökar, är andelen positiva på en oförändrad nivå, vilket är ett välkommet trendbrott. Folkhälsomyndighetens Sara Byfors menar att det kan handla om en avtagande kurva medan Anders Tegnell inte alls vill tala om en tredje våg.

Mer negativt blir det om vi ser på beläggningen på sjukhus. Antalet inlagda för slutenvård ökar i hela landet, mycket på grund av ökningen i Stockholmsregionen. I övriga riket ligger det på en oförändrad nivå.

Men det ska sägas: Mätt i absoluta tal ser vi fortfarande en ökning i antal smittade nationellt. När fler testar sig blir det också fler positiva fall, även om andelen är kvar på samma nivå.

Ökningen i absoluta tal syns också ute i landet där 16 av 21 regioner visade på en ökning under senaste inrapporterade helvecka. Endast Västra götaland visade en statistiskt säkerställd (men tillfällig!) minskning. Landets Länsstyrelser har också rapporterat om att folk följer restriktioner dåligt. Även om läget är allvarligt pekar flera regioner på det positiva i att man nu ser en tydlig minskning av fall bland de sköraste grupperna. Nationellt ser det ut såhär:

Allt detta samtidigt som mutationerna fortsätter att ta över. Efter att den brittiska varianten sedan förra veckan finns i samtliga regioner, har nu det sydafrikanska viruset spritts i nio regioner – totalt 139 fall – och av det brasilianska finns det 8 bekräftade fall. De två sistnämnda mutationerna är särskilt allvarliga, eftersom vaccinets skyddsnivå mot dessa är oklar. För någon vecka sedan rapporterade jag att Sveriges vaccinsamordnare sagt att vaccinet skyddar mot samtliga nu kända virus, men all tillgänglig fakta visar att det är fel – och vaccinsamordnaren har trots återkommande påstötningar inte återkommit med en förklaring till sitt påstående. Så här ser Svd:s grafik ut över hur väl vaccinen skyddar mot de olika mutationerna.

Gör en ”rejäl nedstängning” under några veckor, krävde Centerpartiet, men Tegnell är osäker på om det behövs. Regeringen har ändå gjort en beräkning på vad en sådan skulle kosta: 2,6 miljarder i månaden, enligt beräkningar som publicerades i veckan.

Trots det allvarliga läget förbereder Folkhälsomyndigheten för att – om smittan inte går upp – införa lättnader. Allsvenskan har fått ett halvt löfte om att läktarna inte kommer att behöva gapa tomma vid premiären, 11 april. Och nöjesparker och muséer har fått ett förslag för hur de ska kunna öppna vid samma datum. Men medan Allsvenska jublar är nöjesparker besvikna över förslaget – som nu går på remiss.

BRIS årsrapport visar hur barn utsatts av pandemin. Samtal om ångest har ökat med 61 procent, och samtal om familjekonflikter ökade med 43 procent – den högsta ökningen någonsin. När föräldrar tillbringar mer tid hemma bråkar de mer och våld i nära relationer ökar, vilket antas drabba barn. Även nedstängda skolor pekas ut i rapporten. Folkhälsomyndigheten kommenterade i veckan att ”vi riskerar att förlora en hel generation” och skolministern har också kommenterat.
Apropå skolor har det i veckan också frågats varför skolor drabbats så mycket av coronautbrott nu. Det korta svaret är: Folkhälsomyndigheten vet inte om så är fallet, eftersom sådan data inte samlas in på riksnivå.

Vaccin

758 884 har nu fått minst en dos vaccin (9,3 % av vuxna befolkningen), och 335 031 (4,1%) är fullt vaccinerade. Totalt har en miljon vaccinationer nu gjorts i Sverige och grafen för de som fått en första dos fortsätter att peka allt skarpare uppåt.

Och det är ju glädjande, men i övrigt är det mest dystra nyheter kring vaccin den här veckan. Astra zeneca levererar preliminärt 3,3 miljoner färre doser än utlovat. Vilket är ett hårt slag, eftersom att Sverige behövde totalt 15 miljoner doser för nå målet att alla som vill ska vaccineras innan sommaren. Anledningen är ett politiskt krig där Astra lagt ut produktionen av 75 miljoner doser på fabriker i Storbritannien, Indien och USA. Där finns de färdiga, men länderna vägrar exportera doserna till EU. USA hänvisar till exempel till exportregler som inte använts sedan 40-talet. Detta från ett USA som inte ens godkänt Astras vaccin i landet.

Utöver det har Folkhälsomyndigheten skruvat ned prognosen för nästan alla andra vaccin. Det enda som ligger kvar är Janssen, vars vaccin godkändes i veckan. Curevac har ännu inte godkänts, varför deras leveranser skjuts upp till juni. Några hundra tusen doser från Moderna skjuts på framtiden och 340 000 doser från Pfizer flyttas fram från april till juni.
Räddningen kan nu bli att bara ge en dos till de som redan haft covid-19, något som Tegnell tidigare varit öppen för.
Regeringen säger att de ska se över vaccin-målet om att alla ska vaccineras till sommaren.

Astra zeneca har också fått en rad rubriker om att deras vaccin kan ge ökad risk för blodproppar – som kan leda till död – vilket gjort att flera länder pausat vaccineringen. Sverige har inte varit ett av de länderna och på söndagen publicerades en ny studie som visar att vaccinet inte ger förhöjd risk.

Nyheter i korthet:

Till sist:

Vi kan klaga mycket på hur det är med restriktionerna i Sverige, men läs Jennifer Wegerup som i veckan jämför med Italien. Det är en välbehövlig tankeställare om mycket.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Roger Sperrling mars 15, 2021, 00:43

  FÖRST VILL JAG GÄRNA KOMMENTERA DETTA ATT DET I FLERA LÄNDER FÖDS FÄRRE BARN UNDER/PGA? COVID19 HYSTERIN…. MEN HÄR PÅ FILIPPINERNA T.EX. SÅ HAR DET ISTÄLLET FÖTTS FLER BARN…. OCH OBS! I GRUPPEN TONÅRSGRAVIDITETER OCH FÖDSLAR HAR DET ÖKAT MARKANT… – NYLIGEN PUBLICERADE DEN FILIPPINSKA STATEN SIFFROR PÅ ATT ANTALET FÖDDA BARN AV KVINNOR/FLICKOR/BARN(!) >UNDER< 15 ÅR HADE ÖKAT MED 9% UNDER COVID19-HYSTERIN…!!! I ETT LAND DÄR BÅDE SEXUAL-UNDERVISNING I SKOLORNA (SOM FFA TYCKS SKE AV DE OFTA PEDOFILA KATOLSKA PRÄSTERNA OCH HERMAFRODIT & LESBISKA NUNNOR?!) – OCH DITO STATENS BEFOLKNINGS- OCH BARNBEGRÄNSNINGS-VERKSAMHET VERKAR VARA MER ELLER MINDRE BANNLYST – SÅ KAN DET JU VARA FULLT BEGRIPLIGT! OM ÄN SORGLIGT I ETT REDAN VÅDLIGT ÖVERBEFOLKAT LITET LAND DÄR NÄSTAN ALLA TRÄNGS UTMED KUSTERNA, OCH NEDSMUTSNINGEN MED SOPOR OCH SKRÄP ÄR ENORM LIKSOM MILJÖFÖRSTÖRINGEN ETC…..

  ÖVER TILL EN ANN SAK JAG LÄSTE PÅ MSN – DÄR MAN SKRIVER:

  Årets influensaepidemi verkar utebli: ”Helt otroligt” https://omni.se/arets-influensaepidemi-verkar-utebli-helt-otroligt/a/mB3W2g via @omni_red

  OCH JAG SVARAR:

  DET ÄR ALLVARLIGT FÖR EN GENOMGÅNGEN SÄSONGSINFLUENSA AV ÅRETS TYP TYCKS DELS GE:
  1/ EN VISS ELLER T.O.M. GOD IMMUNITET MOT COVID19
  2/ ETT VISST SKYDD MOT VISSA ELLER MÅNGA TYPER AV KOMMANDE ÅRS INFLUENSOR!

  P.S. – JAG ÄR SNART 71 OCH ÄR LÄKARUTBILDAD I SVERIGE OCH UTOMLANDS M.M. – PLUS HAR MKT MERA UTBILDNING OCH ERFARENHET AV VETENSKAPLIGT & ANNATS SLAG ÄN VAD GÄNGSE LÄKARE HAR…. – SÅ OBS! DETTA ÄR INGET SKÄMT! – UTAN DET ÄR DAGS NU ATT OCKSÅ VI MED LÅNGA OCH AVANCERADE UTBILDNINGAR SAMT ERFARENHETER ETC FÅR SÄGA VÅRT; FÖR DET MÅSTE BLI STOPP PÅ DENNA GALNA HYSTERI RUNT COVID19-SPEKTAKLET NU… OCH ATT MAN FOKUSERAR PÅ ATT VÅRDA & SKYDDA DEN LÅNGT MINDRE ÄN 1% AV BEFOLKNINGEN…. EGENTLIGEN BARA MELLAN 0,1 TILL 0,01%…. SOM FAKTISKT LÖPER "NÅGON STÖRRE RISK ATT BLI SVÅRT SJUKA AV EN COVID19 INFEKTION – SOM JU ÄR EN NÄST INTILL VANLIG SÄSONGSINFLUENSA (FÖR MINST 99.99% AV OSS FRISKA),,,,, MEN SOM HAR SPÅRAT UR I ÅLDRADE OCH MESOTROFA BEFOLKNINGSGRUPPER I VISSA LÄNDER MED STOR ANDEL ÅÅÅNGT MER ÄN DUBBELT FLER SVAGA OCH UTSATTA FATTIGA DÖR ELLER BLIR SVÅRT SJUKA PÅ ANDRA SÄTT, OCH FÅR SINA LIV OCH UTKOMST-MÖJLIGHETER FÖRSTÖRDA FÖR LÅÅÅNG TID, ELLER FÖR ALLTID! D.S.

  P.S. P.S. – JAG BOR OCH ARBETAR PÅ/FRÅN FILIPPINERNA SEDAN NÅGRA ÅR (& HAR JOBBAT INTERNATIONELLT I MÅNGA ÅR AV-OCH-TILL DESSFÖRINNAN) OCH HAR – OBS! – HAFT INFLUENSA-FÖRKYLNINGEN COVID19 REDAN OCH HAR ANTIKROPPAR! – MEN F.Ö. TYCKS DET VARA NÅGOT GALET MED HELA HYSTERIN OCH INFORMATIONEN…. FÖR I ETT GAMMALT FRUSET BLODPROV TAGET FRÅN MIG I SAMBAND MED EN OLYCKA FRÅN 1987, HAR MAN ENLIGT UTSAGAO HITTAT ANTIKROPPAR MOT COVID19…! SIC! – DESSUTOM ÄR VI NU CIRKA 150.000 LÄKARE OCH FORSKARE, PROFESSORER M.FL. FRÅN HELA VÄRLDEN SOM FÖRSÖKER FÅ STOPP PÅ MEDIAHYSTERIN OCH ALL ANNAN GALENSKAP RUNT COVID19 ELÄNDET…. MEN INTE FÖR ATT GÖRA OSS KÄNDA SOM ALLA ANDRA MEDIAKÅTA SLADDERMAKARE – UTAN FÖR ATT FÖRSÖKA SE TILL ATT RESURSERNA ANVÄNDS MER EFFEKTIVT OCH ISTÄLLET FOKUSERAS PÅ DEN ELLER DOM PROMILLE – SOM DE FACTO LÖPER NÅGON STÖRRE ELLER SOM HELST RISK ATT BLI SVÅRT SJUKA ELLER DÖ AV EN INFEKTION MED FÖRKYLNINGSVIRUSET SOM KALLAS COVID19…!!!
  TYP STARKT ÖVERVIKTIGA OCH REDAN MULTI-SJUKA, T.EX. MED MKT DM2 OCH MÅNGA MORIBUNDA LIKSOM MÅNGA HIV/AIDS-SJUKA., ETC.. – TYP I USA MED 68% STARKT ÖVERVIKTIGA OBS! ATT OBESITET ÄR EN ALLVARLIG SJUKDOM!
  – DETTA SÅ ATT ALLA VI ANDRA AV DEN LÅÅÅNGT MER ÄN KVALIFICERADE MAJORITETEN KAN FÅ LEVA VÅRA LIV NORMALT OCH I FRED; OCH FRITT KUNNA RESA OCH JOBBA, ÄTA, DRICKA OCH MÖTA VÅRA KOLLEGOR, FAMILJER OCH VÄNNER ETC! SÅ BÄTTRE VORE ATT ISOLERA BARA DOM SOM…. OCH SKYDDA ALLTSÅ ENBART DOM SOM… ÄR I NÅGOT SLAGS RISKZON ! – OBSERVERA OCKSÅ ATT 99% AV ALLT SNICK-SNACK OM ANNORLUNDA LÅNGTIDSEFFEKTER AV COVID19 ÄN JÄMFÖRT MED "VANLIGA/ANDRA" ÅRS SÄSONGSINFLUENSOR….
  – DET ÄR NOG HÖGST SANNOLIKT BARA MEST BÅG OCH HYPOKONDRIER..! – OCH I FRAMTIDEN & T.O.M. NOG GANSKA SÅ SNART KOMMER VI ATT LE I MJUGG ÅT ALLA GALENSKAPER SOM SKREVS OCH SAS UNDER COVID19 HYSTERIN…! D.S. D.S.

  • Inge Nilsson mars 15, 2021, 04:25

   De läkare eller experter i Sverige som har den insikt och kunskap som du här ger prov på, de tystas eller marginaliseras effektivt utan närmare saklig analys. Den som lever få se, det är bara att konstatera att många oskyldiga offras i denna coronahysteri, sanningen brukar dock alltid uppenbaras till slut.

   • Roger Sperrling mars 15, 2021, 04:54

    Stort tack för din uppskattning av mina raka puckar!
    Jag har mycket fakta som etablissemanget och murvlarna sällan vill skall komma ut…! Jag har varit van vid detta länge nu eftersom jag haft för vana att åka ut och ta en titt på eller arbeta ute i verkligheten..! F.ö. är du välkommen med eventuella frågor! roger.sperrling@gmail.com

  • Lars Holmström mars 15, 2021, 08:04

   Om jag förstår dig rätt, så verkar du beskriva Sveriges strategi, framförallt den initialt,

   Dessvärre gick det inge vidare att försöka skydda de boende äldre sköra och samtidigt tillåta viss smittspridning i befolkningen,

   • Roger Sperrling mars 15, 2021, 09:39

    TACK FÖR DIT SVAR LARS, JAG SKALL GE SYNPUNKTER PÅ DET DU SKRIVER….

    MEN FÖRST VILL JAG BARA BE OM URSÄKT FÖR ATT ETT TIOTAL RADER TYVÄRR FÖRSVANN FRÅN MITT FÖRSTA INLÄGG ÖVERST HÄR…! DÄRFÖR TACKSAM OM NI URSÄKTAR OCH TAR HÄNSYN TILL ETT PAR ”KONSTIGA LOGIK-HOPP” I TEXTEN DÄR…!?

    TILL YTTERMERA VISSO HAR DU NATURLIGTVIS EN POÄNG I DIN KOMMENTAR OM MIN SYNPUNKT PÅ OCH OM ATT FOKUSERA MERA PÅ DOM SOM FAKTISKT ÄR I RISKZONEN…!
    MEN I REALITETEN SÅ VAR DET NOG EN VÄL VALD OCH KLOK STRATEGI EFTERSOM VI HAR HAFT OCH HAR SÅ LÅGA DÖDSTAL ETC I SVERIGE SÄRSKILT NU OCH I STORT MTP DEN MYCKET RÖRLIGA OCH LÅNGT MINDRE TRÖGA OCH STAGNANTA BEFOLKNINGEN I VÅRA GRANNLÄNDER M.FL.
    SÅ JAG KAN INTE SE ATT STRATEGIN VAR FEL ELLER ENS VÄRD ATT KRITISERA!

    UTAN SNARARE VÄRD ATT APPLICERA T.O.M. MERA OCH ATT MAN FOKUSERAR PÅ ATT SKYDDA FFA DOM SKÖRA OCH UTSATTA RISKGRUPPERNA MED VACCINER, ETC ÅTGÄRDER!

    OCH DETTA ISTÄLLET FÖR ATT SOM JAG SER DET HELT I ONÖDAN FÖRSTÖRA LIVS-KVALITÉN, LIVET OCH EKONOMIN FÖR MÅNGA MILJONER ANDRA ”SOM INGET ONT HAR GJORT” OCH HELLER INTE LÖPER NÅGON RISK PGA DETTA INFLUENSAVIRUS SOM DÖPTS TILL COVID-19..!?

    OCH SOM ÄR HELT OFARLIGT FÖR MER ÄN 99% AV OSS VANLIGA FRISKA BORGARE SOM RÄTTELIGEN >INTE< SKA INSKRÄNKAS SÅ HÄR OCH SÅ HÄR ORÄTTMÄTIGT MYCKET I VÅRA LIV, ELLER FÅ VÅRA INKOMSTKÄLLOR TVINGADE TILL ATT STÄNGA NER…ELLER T.O.M. FÅ SE VÅRA FÖRETAG OCH OFTA LIVSVERK UTBLOTTADE OCH FÖRSTÖRDA! 🤩

    • Lars Holmström mars 15, 2021, 10:04

     Ja,

     Kan även tycka att min 91-åriga mor sammanfattar det hela på ett utmärkt sätt;

     Lars; det spelar ingen roll om jag dör av Corona eller lunginflammation, jag dör ändå,

     Hon har även invändningar på besöksstoppet som rådde på hennes särskilda äldreboende som jag tycker är intressant och därför delgett våra kommunpolitiker och delger här;

     Lars; det handlar inte om antal kalendertid kvar att leva, utan om antalet lyckostunder, såsom besök från dig och Eva

     Detta innebär att jag vill ha besök från dig och Eva även om risken för att dö i Corona ökar

     ps Eva är min fru

     • Roger Sperrling mars 15, 2021, 10:56

      BÄSTA LARS,

      STORT TACK FÖR DIN RESPONS MED ATT FÖRMÄNSKLIGA HELA ELÄNDET – FÖR SÅ SOM DET MESTADELS UTVERKAS ÄR DET JU INTE DIREKT NÅGOT UREXEMPEL PÅ HUMANISTISKT TÄNKANDE OCH OMSORG UTE I VÅRDEN JUST NU!

      F.Ö. SÅ SKULLE MIN MOR HA BLIVIT 100 NU I MAJ – OM HON INTE HADE BLIVIT DRÄPT AV EN DUMDRISTIG LÄKARE REDAN NÄR JAG BARA VAR 2 ÅR GAMMAL!
      – JAG UNDRAR VAD HON SKULLE SAGT OM DETTA ELÄNDE OCH SPEKTAKEL SOM PÅGÅR NU..?!

      LYCKA TILL MED ATT SLÅSS MOT VÄDERKVARNARNA – OCH HÄLSA DIN UPPENBARLIGEN FORTSATT KLARTÄNKTA GAMLA MAMMA – TROTS DEN ANSENLIGA ÅLDERNS HÖST!

      F-Ö- SÅ HAR JU POLITRUKER INGET VETT OCH SANS – SÅ VAD I HÖGER FARAO KAN VI EGENTLIGEN FÖRVÄNTA OSS FRÅN DESSA BLINDSTYREN?!

      R

      • Daniel mars 15, 2021, 12:59

       Bäste Sperrling, när du skriver med endast versaler förvanskas ditt viktiga budskap. Uppskattar verkligen din iver att belysa och bilda och varna, men tror du gör dig själv en björntjänst när du ”skriker” så – det är färre som kan höra dig.

       I all välmening.

       /Daniel

      • Roger Sperrling mars 15, 2021, 13:21

       JO JAG FÖRSTÅR MKT VÄL VAD JUST DU OCH MÅNGA ANDRA INTERNETSKADADE UNGDOMAR MENAR MED DENNA TYP AV UTTALANDEN!
       MEN – SER DU, DET FINNS SAKER SOM INTERNETHJÄRNORNA INTE KAN FATTA – OCH DET ÄR ATT EN DEL AV OSS MÄNNISKOR….OCH SÄRSKILT OSS ÄLDRE SOM JAG SOM NU SNART ÄR 71…OCH SOM PLÅGAT MIN SYN MED MYCKEN LÄSNING OCH ARBETE ME SMÅ-TING GENOM MÅNGA ÅR; OCH TROTS ASTIGMATISM – SÅ HAR MIN SYN NU BLIVIT SÅDAN ATT DET SÄRSKILT OM JAG SKRIVER MYCKET, SENT OCH I MOBILEN…. SÅ SER JAG INTE LÄNGRE VAD JAG SKRIVIT OM JAG BARA NYTTJAR GEMENER!
       SÅ DU FÅR NOG BARA HELT ENKELT GE UPP LITE AV DINA KNASIGA FÖRDOMAR (TYCKER JAG!) OCH FÖRSÖKA ATT LÄSA MINA VERSALER!
       ELLER SÅ MISSAR MINA GAMMELFARS-INSIKTER OCH KUNSKAPER SOM DU INTE ÖHT ELLER SÄRSKILT OFTA FINNER ANNORSTÄDES!
       OCH KOM IHÅG….ATT CA 30% AV JORDENS BEFOLKNING HAR NÅGOT SLAGS HANDIKAPP SOM DU OCH ANDRA UNGDOMAR MÅSTE LÄRA ER ATT RESPEKTERA OCH TA HÄNSYN TILL!
       HOPPAS PÅ BÄTTRE FÖRSTÅELSE OCH EFTERTANKE OCKSÅ OM VARFÖR – FRAMLEDES!
       roger.sperrling@gmail.com

 • Sandra mars 15, 2021, 23:40

  Roger o ni som håller med.
  Fattar inte diskussionen ni har. Om man nu tycker att det är en mediehysteri så ok.
  Ska man bara nonchalera den då? Är det lösningen? Hur gör man med den överbelastade vården tycker ni? Ska man skicka hem folk som behöver intensivvård o låtsas att de inte finns så får de dö hemma? Hur gör man med massgravarna i Sydamerika? Eller det är bara ett hittepå? Låt folk ligga där de dör.
  Skydda de sköra har vi ju ”gjort” o det gick ju sååå bra. Nu har de äldsta vaccinerats o dödstalen sjunker men vården är fortfarande belastad pga o covid o vårdskulden för allt annat bara växer.
  Fattar inte folk som tror att detta är på låtsas. Ja det är en ofarlig sjukdom för många men vårdstatistiken visar ju att det är en farlig sjukdom för många! Alla med långtidscovid då? Men det är också inbillning?
  Att skriva om att de ändå hade dött är så jäkla iskallt. Ni måste ju vara de ensammast människorna i världen som inte har nån annan än er själva att bry er om. Har man släkt o vänner som är äldre eller i riskgrupp så kan man ju inte sitta o tänka att de ändå skulle dö. 5år är väl också värdefullt att få ha en människa? Det är ju många som lever ett fullgott liv som inte klarar covid för de har ”otur”. (Även folk under 70). Det är ju inte bara folk i livets slutskede som dör.
  Men vi kanske ska sparka ner folk över 65 nerför ett stup, o alla gubbar med hjärt o kärlsjukdom, alla med övervikt o cancer. De ska ju ändå dö så…..

  • MF mars 17, 2021, 21:57

   Jag förstår hur du resonerar. Men problemet är att de hårda åtgärder många länder tagit till inte minskar dödsfall med Covid-19 i någon större utsträckning, det här enligt många studier. Däremot orsakar samma åtgärder enorm skada.

   Det här kan man se rätt tydligt i bl.a. USA* om man jämför delstater sinsemellan. Dödsfallen med Covid-19 skiljer sig inte märkbart mellan de delstater som tagit de lugnare och övriga som gjort hård lockdown. Däremot har den ekonomiska nedgången delstaterna emellan varit stor, samma gäller barnens välmående där de fått leva någorlunda normalt i vissa delstater och i andra har de halkat efter i utbildning och psykiskt illamående brett ut sig.

   En färsk FN rapport** om Sydasien konstaterar också att det i Sydasien dött 228 000 barn p.g.a. nedstängningarna i jämförelse med de 186 000 som dött med Covid-19.

   Många hänvisar till Australien och Nya Zeeland som goda exempel utan att reflektera över att dessa två länder är av Oceaniens 12 länder tredje och näst sämst i dödsfall med Covid-19 per capita.

   Det är tragiskt att det kommer ett virus snäppet värre normal influensa. Men kalla fakta är att saker blir inte bättre av att man delar ut en ”medicin” som väldigt lite hjälper mot det viruset men drastiskt ökar antalet människor som lider och går bort av andra orsaker.

   För min del var det klart redan från början att lockdown-medicinen som krävdes av många och som delades ut på många ställen var värre än sjukdomen. Nu är de empiriska bevisen så övertygande att det är väldigt svårt argumentera för hårda restriktioner.

   Sist och slutligen handlar det om att man offrat oskyldiga barn och unga, företag och framtid för att vissa skall kunna linda in sig i snuttefilten och känna sig aningen tryggare. Fullständigt oetiskt.

   * https://www.aier.org/article/the-gradual-return-of-good-sense/
   ** https://www.bbc.com/news/world-asia-56425115

 • Roger Sperrling mars 16, 2021, 05:35

  TACK FÖR DINA SYNPUNKTER SANDRA,

  MEN TYVÄRR HAR DU TOTALT FEL I DINA ANTAGANDEN OM ORSAKERNA TILL MINA ANALYSER AV ATT DET LÖPT AMOK OCH SKAPATS MYCKET GALENSKAP OCH MISSFÖRSTÅND RUNT COVID19-INFLUENSAN OCH INTE MINST MHA OCH PGA MEDIA-HYSTERIN OCH POLITRUKERNAS INKOMPETENS VÄRLDEN ÖVER!

  MEN JAG KANSKE KAN ÅTERKOMMA MED MERA KONKRET BELYSNING AV ALLA DOM MISSFÖRSTÅND DU SOM DU SOM SÅ MÅNGA ANDRA TYVÄRR TYCKS HA FÅTT OM VARFÖR JAG OCH MÅNGA KOLLEGOR SÄGER OCH SKRIVER SOM JAG/VI GÖR !? – OCH PÅ VILKA VETENSKAPLIGA GRUNDER OCH FAKTA SOM JAG YTTERST BYGGER MINA INLÄGG OCH SYNPUNKTER SOM JAG PRESENTERAT HÄR OCH PÅ MÅNGA ANDRA HÅLL ANNORSTÄDES RUNT OM I VÄRLDEN ANGÅENDE ELÄNDET RUNT COVID19-INFLUENSAN ETC!!

  DET VIKTIGASTE ÄR NOG ATT DU BÖRJAR SE OCH INSE ATT DET ÄR FULLSTÄNDIGT ORIMLIGT ATT SÅ SOM SÅ MÅNGA ANSER ATT VI NU PLÖTSLIGT PGA COVID19-HYSTERIN SKA BÖRJA TA ANSVAR FÖR OCH URSÄKTA; LIKSOM BOTA(!?) ALLA VÄLFÄRDSSJUKDOMAR OCH KONSEKVENSER AV SKÖRLEVNAD OCH REN OKUNNIGHET, ARROGANS OCH REN DUMDRISTIGHET ETC – OCH SOM FOLK HAR FÅTT OCH DRABBATS AV I STORT ANTAL I SAMHÄLLET….OCH INTE MINST RUNT OM I DEN RIKA DELEN AV VÄRLDEN!

  OCH DITO ATT VI MEDICINARE INTE KAN ÄNDRA PÅ ELLER SÄRSKILT BRA OCH EFFEKTIVT KAN STOPPA UPP ÅLDRINGS-PROCESSERNA I MÄNNISKORS KROPPAR OCH ORGAN OCH IMMUN-SYSTEM, ETC!

  EN AV DOM FÖRSTA SAKERNA MAN MÅ LÄRA SIG OCH ATT FÖRSTÅ SOM BLIVANDE LÄKARE OCH SOM VI SEDAN LÅNG TID TILLBAKA JU HAR INSETT OCH VETAT OM OCH I GRUNDEN HAR FÖRSTÅTT/MÅSTE FÖRSTÅ – ÄR ATT INOM MEDICINEN OCH SJUKVÅRDEN ETC KAN VI BARA ENSTAKA GGR BOTA SJUKDOMAR…. MEN OFTA LINDRA…. – OCH ALLRA MEST KAN VI DOCK BARA TRÖSTA OCH VÅRDA!

  OCH SÅ ÄR DET FORTSATT – OAVSETT ALLA VÅRA DYRA FINA APPARATER OCH MEDICINER OCH UTRUSTNING, OSV..!

  JAG KAN NOG DÄRFÖR FFA BARA UPPMANA DIG TILL ATT TILL ATT BÖRJA MED LÄSA MINA MÅNGA TIDIGARE INLÄGG HÄR PÅ DETTA FORUM, LIKSOM PÅ TWITTER, M.FL. FORA – SÅ KLARNAR NOG FÖRHOPPNINGSVIS FAKTA OCH SAMMANHANGEN YTTERLIGARE LITE TILL..!?

  DU ÄR OCKSÅ VÄLKOMMEN ATT STÄLLA MER KONKRETA FRÅGOR TILL MIGA VIA MIN MEJL OM DU VILL HÄR:

  roger.sperrling@gmail.com

  LYCKA TILL!

  • real Hmm mars 21, 2021, 04:24

   …. DET VIKTIGASTE ÄR NOG ATT DU BÖRJAR SE OCH INSE ATT DET ÄR FULLSTÄNDIGT ORIMLIGT ATT SÅ SOM SÅ MÅNGA ANSER ATT VI NU PLÖTSLIGT PGA COVID19-HYSTERIN SKA BÖRJA TA ANSVAR FÖR OCH URSÄKTA; LIKSOM BOTA(!?) ALLA VÄLFÄRDSSJUKDOMAR OCH KONSEKVENSER AV SKÖRLEVNAD OCH REN OKUNNIGHET, ARROGANS OCH REN DUMDRISTIGHET ETC….

   …. . – OCH ALLRA MEST KAN VI DOCK BARA TRÖSTA OCH VÅRDA!”

   1 Covid-19 är inte en välfärdssjukdom.

   2 Var det läkare du sade du var? Mina citat från dig ovan could fool anyone.

   3 De som verkligen driver och bedriver forskning, vilket företalet läkare inte gör, uttalar sig oerhört sällan i termer som du gör att de sitter på den absoluta faktan.

   Det finns gott om forskare som motsäger det du påstår ovan. Inklusive att det inte kommer finnas en bot mot åldrande.

   PS Du fick ett råd i all välmening. Ser inte så snyggt ut att du tar illa upp över att man inte känner till ditt handikapp när majoriteten vare sig du tycker det borde vara så eller inte, kommer att avfärda vad du säger pga cap look. Din tillrättavisas var om än enligt fig berättigad framförd mycket osoft.

   Lycka till!

   • Roger Sperrling mars 21, 2021, 08:55

    1/ COVID19 INFLUENSANS VITT SPRIDDA KONSEKVENSER ÄR I ALLRA HÖGSTA GRAD BEROENDE AV HELA JORDENS VÄLFÄRDSSJUKDOM = ÖVERKONSUMPTION OCH MILJÖGIFTER, ÖVERBEFOLKNING ETC ELÄNDE…!

    2/ JA…JAG ÄR LÄKARE I ORDETS RÄTTA BETYDELSE!
    OCH HUVUDDELEN AV ALLT SOM SÄGS OCH SKRIVS OM DENNA COVID19 INFLUENSA – ÄR NÄMLIGEN MEST AV ALLT RENA MISSFÖRSTÅND ÖVERDRIFTER OCH BLUDDER FRÅN POLITRUKER OCH MASSMEDIALA HYSTERI-MAKARE!

    3/ JO, DU HAR HELT RÄTT…MYCKET FÅ LÄKAR-KOLLEGOR ETC SITTER PÅ DEN TYP AV BRED ÖVERSIKT SÅ SOM JAG GÖR PGA MITT MÅNGÅRIGA OCH VÄRLDSOMSPÄNNANDE ARBETE OCH MULTI-FACETTERADE ARBETSOMRÅDE MED INTE BARA MEDICINSKT MEN OCKSÅ SOCIOEKONOMISKA, MILJÖ-, DEMOKRATI, EMANCIPATIONS OCH MÄNNISKORÄTTS, NÄRINGS- OCH AGRAR- OCH KULTUR-FRÅGOR ETC!

    4/ OCH NATURLIGTVIS KOMMER DET ALDRIG ATT KUNNA SKAPAS ELLER FINNAS NÅGOT GENERELLT BOT MOT DEN METAMORFOS SOM ÅLDRANDET UTGÖR OCH SOM TUR ÄR LIGGER I VÅRA GENER OCH SÅ SOM DEN S.K. APOPTOSEN UTGÖR!

    JAG VET INTE VILKEN DRÖMVÄRLD DU LEVER I ELLER KOMMER IFRÅN – MEN TROR DET ÄR HÖG TID ATT DU VAKNAR UPP NU…!

    F.Ö. HAR JAG REST OCH VERKAT JORDEN RUNT HELA MITT SNART ÖVER 71 ÅRIGA LIV..!
    SÅ JAG HAR VERKLIGEN INTE PÅ NÅGOT SÄTT SUTTIT FAST I NÅGON LITEN ANK-DAMM VARE SIG YRKESMÄSSIGT, KULTURELLT ELLER TANKEMÄSSIGT ETC SÅ SOM DU TYCKS HA GJORT!

    HOPPAS PÅ SNAR BÄTTRING FÖR DIN DEL OCH ATT DU LÄSER PÅ LITE MER OM MEDICINSKA FAKTA INKLUSIVE OM ÅLDRANDET OCH INTE MINST OM MILJÖGIFTERNAS KATASTROFALA INVERKAN PÅ SAKER SOM FERTILITET OCH IMMUNFÖRSVARET M.M.

    • real Hmm mars 21, 2021, 21:00

     1/ Tack för att du här förtydligar var du får dina slutsatsers från och hur du teriotitserar. Du gjorde genast mycket anklaga för folk att kunna avgöra restan av ad du skriver. :)

     2/ Väldigt osäker på var du refererar till som saker skriv och var missförstånden uppstår. De studier som jag tagit del av gäller det inte iaf. Syftar du till tidningen Hänt i Veckan?

     3/ Men ohoj. Sp, sagt, de flesta andra erkänner att ju mer det läst sig och får veta desto mer inser de hu lite de vet. Men inte du inte…. :)

     4/ Jopp! Det är närmre än du tror. Dags att börjar prenumerera på mer i framkanten lite fler och nya forskningspublikationer igen? :)

     Är tyvärr redan fullt vaken. Hade dock varit skönt att softa i på en ö långtifrån de största problemen som vi övriga måste ta del av. Lite avundsjuk på dig är jag allt.. :)

     ”HOPPAS PÅ SNAR BÄTTRING FÖR DIN DEL OCH ATT DU LÄSER PÅ LITE MER OM MEDICINSKA FAKTA INKLUSIVE OM ÅLDRANDET OCH INTE MINST OM MILJÖGIFTERNAS KATASTROFALA INVERKAN PÅ SAKER SOM FERTILITET OCH IMMUNFÖRSVARET M.M.”

     Jag har en stabil kunskapsbas att stå på i dessa men men det finns som sagt alltid mer att studera och lära sig, så din önskan kommer till din glädje att uppfyllas.

     Lycka till!

     • real Hmm mars 22, 2021, 01:34

      Suck! Edit*

      1/ Tack för att du här förtydligar var du får dina slutsatsers från och hur du terroriserar. Du gjorde genast mycket enklare för folk att kunna avgöra restan av vad du skriver

      2/ Väldigt osäker på var du refererar till om som saker skrivs och var missförstånden uppstår. De studier som jag tagit del av gäller det inte iaf. Syftar du till tidningen Hänt i Veckan?

      3/ Men ojoj! Som sagt, de flesta andra erkänner att ju mer de lärt sig och får veta, desto mer inser de hur lite de vet. Men inte du inte. :)

      ….

      Jag har en stabil kunskapsbas att stå på i dessa ämnen, men det finns som sagt alltid mer att studera och lära sig, så din önskan kommer till din glädje att uppfyllas. :)

      • Roger Sperrling mars 22, 2021, 04:39

       BLABLABLA…..!

  • real Hmm mars 21, 2021, 04:45

   Ett klipp till dig hur döden ser ut.

   https://m.youtube.com/watch?v=NtadUklkUhI&feature=youtu.be

   PS. Du verkar ha bott för länge på en liten ö.

   • Roger Sperrling mars 21, 2021, 09:10

    JAG HAR BESÖKT, JOBBAT OCH BOTT I ÖVER HUNDRA LÄNDER ….
    SÅ DET ÄR NOG SNARARE DU SOM ÄR OCH VARIT LITE INSNÖAD….
    KANSKE DET OCKSÅ ÄR DÄRFÖR SOM DU ÄR ANONYM, ANSIKTSLÖS UTAN PROFIL-FOTO OCH NAMN, TITEL ETC…
    DU LIKNAR MERA PÅ ETT NÄT-TROLL OCH HUR SD-PACKET AGERAR ÄN HUR EN ÖPPENSINNAD OFFENTLIG DEBATTÖR AGERAR! VARFÖR?

    • real Hmm mars 21, 2021, 20:47

     Haha, där argumenten tar slut tar personangreppen vid.

     Jag har mycket goda skäl till varför jag håller mig anonym, men efter dina utspel där du dessutom försöker brunsmeta mig så förstår du nog själv att just du inte kommer få det förklarat för dig.

     Men du kan ju börja med att göra en trip in till min blogg så kanske en eller två polletter kommer att trilla ner för dig.

     Lycka till!

     • Roger Sperrling mars 22, 2021, 03:43

      JAG ÄR VIS AV MÅNGA ERFARENHETER DOCK RÄTT SÅ OINTRESSERAD AV ATT BESÖKA SÅNA BRUN-AKTIGA SAJTER OCH DITO AV DEN TYPEN AV KONSPIRATIONS-TEORETISKA POLETTER ETCETERA LIKASÅ…!

      JAG HÅLLER MIG NOG FORTSATT FFA TILL LITE MERA VETENSKAPLIGT PROFILERADE SAJTER OCH TIDSKRIFTER ETC!

      F.Ö. SÅ DEBATTERAR JAG Ö.H.T.INTE… ELLE. I VART FALL HELST INTE… MED MED ANONYMA DEBATTÖRER – FÖR 100% AV DESSA JÖNSAPETTRAR ÄR NÄT TROLL…ELLER SD-PACK O.DYL. SOM TYCKER OCH TROR ATT DOM ÄR SÅ SKIT-FÖRNÄMA ATT DOM INTE BEHÖVER STÅ PERSONLIGEN FÖR SINA VANFÖRESTÄLLNINGAR OCH TRIVIALA MISSUPPFATTNINGAR ELLER CHROUNSCHOUGERIER…

     • Roger Sperrling mars 22, 2021, 03:48

      P.S. – JAG ÄR LIKASÅ TOTALT OINTRESSERAD AV ANONYMA BLOGGAR MED MENINGSLÖST INKOMPETENT BLUDDER OCH SLADDER UTAN KÄND KÄLLA ELLER AVSÄNDARE…! D.S.

      • Dan mars 28, 2021, 22:34

       Roger, varför har du inte nämnt i något av dina inlägg att du, trots din svenska läkarutbildning, inte blev godkänd under din AT-tjänst? Jag tycker det är djupt moraliskt beklagligt att ge sken av att vara så välutbildad som du säger dig vara, men att du inte klarade av de krav som ställs på en svensk allmänläkare.

      • Roger Sperrling mars 29, 2021, 01:36

       JAG HAR KLARAT AV LÅÅÅÅNGT HÖGRE KRAV ÄN SÅ; INTE BARA DE SMÅ SOM DU NÄMNER – GENOM ATT UNDER LÅNG TID OCH I FLERA LÄNDER HA JOBBAT UNDER MÅNGA ÅR SOM LÄKARE OCH LÄRARE FÖR LÄKARE OCH ANNAN VÅRDPERSONAL M.M….!
       OCH ATT HA AVSLUTAT UTBILDNINGEN I LILLIPUT-LANDET SVERIGE ÄR/VAR INTE SÅ VIKTIGT FÖR MIG SOM DET ÄR FÖR EN DEL ANDRA MEGALOMANA NOLLOR OCH HALVIDIOTER SOM DIG!
       F.Ö. UNDRAR JAG VARFÖR I HELVETE ÄR DET SÅ VIKTIGT FÖR EN MARODÖR SOM DIG ATT FÖRSÖKA FÖRTALA MIG OCH ANDRA – ISTÄLLET FÖR ATT BEMÖTA MIG I OCH ANDRA DEBATTÖRER HÄR PÅ DETTA FORUM OCH I SAK – ALLTSÅ ANGÅENDE GALENSKAPERNA OCH HYSTERIN OCH FAKTA SOM RÖR DENNA S.K. COVID19-INFLUENSAN…!?
       VAD ÄR EGENTLIGEN DIN AGENDA – UNDRAR JAG EFTERSOM FÖR MIG OCH MÅNGA ANDRA VERKAR DEN INTE VARA HELT FRISK ELLER RENHÅRIG…!
       OCH VARFÖR HAR DU BÅDE MÅNGA EGNA OCH ANDRA KOPPLINGAR TILL FASCISTER OCH NAZISTER INOM SD-PACKETS KADER AV NÄT-TROLL OCH OBILDADE PLADDERMAKARE!?
       SÅ JAG VILL BE DIG ATT VARA SÅ FÖRBANNAT VÄNLIG ATT HÅLLA DIG TILL ÄMNET OCH SAKEN ISF DITT INTRIGÖSA SKVALLER OCH FÖRTALSFÖRSÖK – DU HAR JU REDAN SKÄMT UT DIG MER ÄN VÄL OCH NOG…!
       F.Ö. HAR JAG JU ÄNDÅ FORTSATT TUSENTALS GGR MERA KUNSKAPER OCH DITO FLERA UTBILDNINGAR OCH ERFARENHETER SOM DU INTE ENS VARIT I NÄRHETEN AV DIN YNKA LILLA SKITHÖG SOM INTE ENS VÅGAR VISA DIG MED VARKEN BILD ELLER DIT FULLA NAMN…! DU FRAMSTÅR JU NU BARA SOM ETT YNKLIGT OCH FEGT KRÄK..!
       R

 • Dan april 4, 2021, 22:38

  Det finns ingen anledning till att förtala dig, din klena meritlista (innefattande att inte klara av de krav som ställs på läkare i Sverige) talar för sig själv. Ingen riktig läkare skulle efter ett år av pandemin kalla covid för en influensa.

  Vad vill du göra med informationen? Vad ska du med mitt namn till? Jag har bara lyft det faktum att du, vad du än anser och påstår, inte är vad du utger dig för att vara. Och du gjorde inte det minsta för att motbevisa det, snarare bekräftade det.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.