≡ Menu

Coronaveckan som gått, v11

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 11 (15-21 mars, 2021).


13 262
 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 116 inrapporterade dödsfall sedan förra veckan. Antal avlidna fortsätter alltså att minska och det veckoliga talet har nu, med ett undantag, minskat sedan vecka 2. Allt givetvis mest beroende på att samhällets sköraste har vaccinerats – i Sverige har 90 procent av de som dött med covid varit 70 år eller äldre.

Smittan fortsätter däremot att öka, även om situationen är något komplex. Antalet som testat nådde förra veckan en rekordnotering för året: Totalt drygt 270 000 testade sig.

Även det totala antalet bekräftat smittade ökade, men mer blygsamt.

Den lägre ökningen av antalet smittade och det höga antalet testade, innebär att andelen positiva är något minskande efter att förra veckan legat på en platå – allt enligt Folkhälsomyndighetens veckorapport över senast inrapporterade helvecka.

Men för att vara tydlig: Vi är fortfarande i ett väldigt allvarligt läge som liknar situationen vi befann oss i förra året vid den här tiden. Och vi är inte mycket bättre skyddade nu, 80-90 procent av svenskarna saknar fortfarande antikroppar. Och framför allt börjar smittan på en mycket högre nivå. Exakt hur allvarligt läget är förklaras kanske bäst av graferna på vårdbelastningen, som inte längre ökar bara i Stockholm, nu är den uppåtgående kurvan tydlig även i resten av Sverige.

Vad som också är annorlunda nu är hur smittan ökar tydligt i de yngsta åldrarna. Tittar vi på senaste veckan ökar det mest hos barn i åldrarna 0-9 år (+16 procent) och deras föräldrageneration, 30-39 år (+4%) – även om smittan hos barn ökar från låga nivåer. Men andelen smittade bland de yngsta är nu högre än någonsin tidigare. Vilket delvis har att göra med provtagning tidigare inte gjorts bland barn, men det sker samtidigt som det rapporterats om att allt fler skolor noterat en smittökning. Varför barn drabbas nu är inte helt klart, men Folkhälsomyndigheten noterar att under andra smittovågen fann man fler barn med antikroppar än under första smittvågen och att någon form av utveckling alltså har skett. Ökningen sker också parallellt med att de nya mutationerna fått fäste i Sverige.

Den brittiska mutationen har nu upptäckts i mer än hälften av alla positiva tester Folkhälsomyndigheten undersökt. Andelen varierar mellan regioner (40-84 procent), men utvecklingen är tydlig:

De sydafrikanska och brasilianska mutationerna (som är allvarligare eftersom det är osäkert vilken effekt vaccinet har på dessa) är fortfarande på en mer begränsad nivå med 170 respektive 8 upptäckta fall. Det sydafrikanska har upptäckts i Uppsala i samband med studenter som haft fester – något som fått ansvarig minister att ryta ifrån.

Generellt kommer allt fler rapporter om att svenskarna börjar slarva med restriktionerna. Statsministern höll en presskonferens i veckan och vädjade om att hålla ut och begränsa det kommande påskfirandet. Som vore det ett svar följde i helgen flera planerade demonstrationer mot corona och restriktionerna. Samtliga demonstrationer i landet upplöstes snabbt.

Vaccin

910 425 har nu fått minst en dos vaccin (11,1 % av vuxna befolkningen), och 383 498 (4,7%) är fullt vaccinerade. Totalt har en 1,3 miljoner vaccinationer nu utförts i Sverige och grafen över de som fått en första dos fortsätter att peka allt skarpare uppåt.

Däremot fortsätter problemet med tillgången. Två regioner har i veckan fått pausa i brist på vaccin. I prognosen över levererade doser uppger Folkhälsomyndigheten nu att Pfizer ökar sin leverans med knappt hundra tusen i mars, men i övrigt går det långsamt: Nyligen godkända Janssen minskar leveransen något under april och maj, medan Astra Zeneca ökar leveransen. Regeringen vill fortfarande inte säga något om målet (att alla ska vaccineras innan sommaren) men Sveriges kommuner och regioner menar att det är omöjligt med nuvarande plan. Folkhälsomyndigheten har i veckan kommit med en ny rekommendation, där man ska dra ut på tiden mellan första och andra dosen (max sex veckor) för att öka möjligheten för fler att få en första dos.

Men den stora vaccinnyheten den här veckan handlar om att Astra zenecas vaccin stoppas i Sverige. När andra länder pausade höll Sverige länge emot, men valde till slut att också pausa när nya signaler om biverkningar kom: Nu handlade det inte bara om blodproppar, utan också allvarligare rubbningar i blodsystemet (om än i ytterst sällsynta fall). Pausen skulle hålla i sig fram till att EU:s läkemedelsmyndighet yttrat sig. Det gjorde de på torsdagen och de kunde då varken bekräfta eller avskriva ett orsakssamband mellan vaccinet och blodpropparna. Folkhälsomyndigheten ska ge besked hur de går vidare under nästa vecka. Vaccinexperter tror att det kommer att godkännas och att den som fått Astras vaccin inte ska vara orolig – men observant. I Sverige har det funnits ett dödsfall som kopplas samman med Astras vaccin och det utreds nu på EU-nivå.
Folkhälsomyndigheten har valt att gå ut med råd om att den som vaccinerats med Astra zenecas vaccin ska vara vaksam på:
– Blåmärken och/eller punktformade blödningar i hud/slemhinna
– Näsblödning som är svår att stoppa
– Svullnad, rodnad eller uttalad ömhet i ben eller arm

”Blodpropp stoppar vaccin – medan 100 miljoner kvinnor käkar p-piller som också ger förhöjd risk för blodpropp”, skriver ungdomstidningen Baaam, som påpekar att 1 på 10 000 får blodpropp av p-piller, jämfört med vaccinets 37 på 17 miljoner.
Och veckans mest lästa artikel kommer från läkaren som menar att ”om man kan ta alvedon kan man ta vaccin”.

Nyheter i korthet

Till sist:

Sverige hamnar ofta sist i olika mätningar med våra grannländer om hur vi hanterat pandemin. Men vi är bäst i norden på att minska vårt resande! Detta enligt en ny sammanställning med mobildata från Telia, som Folkhälsomyndigheten presenterade i veckan. Även om våra grannländer var bättre precis i början av pandemin tog Sverige snabbt på sig ledartröjan och har totalt minskat sitt resande mest.

Det var allt för den här veckan!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Anette mars 22, 2021, 14:00

  Hej. Jag jobbar som förskollärare och ofta kommer frågorna runt covid-19 i min vardag, smitta, att vi är utsatta, tas för givet…Inte är med i någon soecifik prioritesordning. Känns tufft och inte rättvist. Vet inte vilka kanaler man skulle kunna använda för att göra verknungsbara påtryckningar.
  Vi vill bli sedda, bekräftade, förstådda .
  En kollega sa idag så klokt att om vi på förskola o skola skulle bli vaccinerade hade ju föräldrarna fritt fram att lämna utan restriktionerna vi nu behöver hjälpas åt att förhålla oss till. Lämna/hämta barnen utomhus t ex

  • Ingrid Olsson mars 22, 2021, 19:41

   Hej,
   förutom att minska smittspridningen är det primära med vaccineringen att undvika allvarlig sjukdom och död. Största risken att drabbas har tveklöst äldre personer.
   Jag har 4 äldre grannar som avlidit i Covid 19. Om de fått vaccin som givits till yngre kanske de fortfarande varit mina grannar.

 • Mikael Rasmusson mars 22, 2021, 14:21

  9 tveksamma dödsfall på 20 miljoner doser AZ. De flesta länder är igång igen.

  • Stefan mars 23, 2021, 01:05

   Det är farligt att leva, man kan dö…
   Vi vet att trafiken dödar men vi tar den risken för att fördelarna är större.

   Hur många extra kommer att dö pga pausen med AZ vaccinet?
   Det känns som att det är större risker att vara ovaccinerad jämfört med eventuell låg risk med AZ vaccinet.
   För. mig vore det naturligt att använda AZ vaccinet.

   Sunt förnuft verkar skilja

 • Anette Sannfredh mars 22, 2021, 19:57

  Okej. Så klart ska de äldre få vaccin som planerat. Det handlar inte om det när jag skriver om mn förskolevardag. Bara om att inte bli tagna för givet…. Att få var med I prioritetsgrupp i tidigare skede, som del av en av samhällets damhällsbärande grupper.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.