≡ Menu

Coronaveckan som gått, v12: Felaktigheter om Tegnells toppjobb/ Stor brist på personal och vårdplatser/ Skev bild om vaccinveckans framgång

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 12 (21 – 27 mars 2022).

18 189 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 136 dödsfall sedan förra veckan, men sedan vecka 12 uppdateras siffrorna från Folkhälsomyndigheten bara på torsdagar, vilket gör jämförelser med tidigare veckor svåra. Men även fortsatt är det nu fler som dör med än av covid-19. I veckan meddelade också SCB att medellivslängden åter är i nivå med 2019.

Enligt alla tillgängliga datapunkter fortsätter smittan att minska. Dels bland de i sjukvården som testar sig för covid-19, dels bland de på särskilt boende där testningen pågått oavbrutet.

Även vårdbelastningen minskar, men ligger fortfarande på en hög nivå. Bara under senaste veckan sa 14 sjuksköterskor och 8 IVA-sköterskor upp sig på grund av den höga arbetsbelastningen och utebliven löneförhöjning.
Situationen är allvarlig och i veckan har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) rapporterat att det råder stor brist på både personal och vårdplatser på svenska sjukhus samt att det råder ”uppgivenhet” kring framtiden.

Antalet patienter på intensivvård med covid-19 minskar också, men andelen vaccinerade ökar, även om de ovaccinerade på IVA har betydligt lägre medelålder (46 år, jämfört med 66 år). Att vaccinerade är i majoritet antas bero på omikron-varianten ger färre svåra sjukdomsförlopp, även för ovaccinerade personer.

Coronaviruset klassas inte längre som en samhällsfarlig sjukdom från den 1 april. Det beslutade riksdagen formellt i veckan. Den 1 april upphävs också pandemilagen, lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen och samtliga inreseförbud och krav på vaccinpass vid inresa.

Samtidigt börjar coronafallen öka i Europa. Både i Tyskland och Storbritannien har det setts en ökning av fall de senaste veckorna och WHO har varnat för en utveckling där för många lättar på restriktionerna samtidigt. Svenska experter menar att vi inte behöver vara oroliga för den svenska utvecklingen till våren, däremot flaggas det för hösten.

Anders Tegnell har inte fått något toppjobb hos WHO. Det avslöjades först av Svenska dagbladet, som talade med förvånade WHO-medarbetare. Det bekräftades senare av Folkhälsomyndigheten, som då menar att allt varit ett missförstånd. På hemsidan har Folkhälsomyndigheten nu städat i sitt eget pressmeddelande utan att ändrings-markera. Från att myndigheten tidigare påstod att WHO utsett Anders Tegnell skriver Folkhälsomyndigheten nu att myndigheten själva utsett Tegnell att bistå i en global vaccinationsinsats – men inget om vems insats det är. Bläddra mellan alla ändringar av pressmeddelandet här.

I veckan har en artikel med hård kritik mot Sveriges pandemihantering fått viss spridning. Artikeln återfinns i den vetenskapliga tidskriften ”Humanities and social sciences communications” och har webbadressen Nature.com, vilken delas med en av branschens tyngsta tidskrifter: Nature. Olyckligt, eftersom skillnaderna mellan tidskrifterna är enorma. Denna sammanblandning kan till viss del bidragit till uppmärksamhet, dels i ABC news, men också av Carl Bildt. Författarna bakom artikeln kommer bland annat från ”de 22 forskarna” och Mewas.

Vaccin

7 817 094 har nu fått minst en dos vaccin (87% av befolkningen över 12 år) och 7 614 496 (84,7% av befolkningen över 12 år) är fullt vaccinerade. 5 153 749 har fått en tredje dos (62,4% av befolkningen 18 år och äldre).
Totalt har 21 053 545 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är en ökning med 100 000 doser – 20 000 färre än förra veckan.

Vaccinveckan” har sammanfattats av Folkhälsomyndigheten och av medier framställts som en framgång med 23 procent fler utdelade vaccindoser än veckan innan. Men precis som jag rapporterade förra veckan så var det totalt 3 000 som tog sin första spruta under Vaccinveckan. Den största ökningen skedde istället bland de som tog sin fjärde spruta, vilket också Folkhälsomyndigheten nämner.

Det är fortsatt svårt att få unga friska att vaccinera sig. I Stockholm anger knappt hälften av de ovaccinerade i åldersgruppen att de är rädda för biverkningar.

Allt fler studier publiceras nu om vaccinets biverkningar. En stor studie på Pfizer och Modernas vaccin visar inga tecken på ökad dödlighet bland unga. Och ytterligare en studie visar ingen förhöjd risk för gravida. Moderna har i veckan själva gått ut och meddelat att en låg dos vaccin fungerar även på bebisar.

För gruppen som av olika hälsoskäl inte kan ta vaccin har det pågått tester för andra typer av läkemedel. I veckan godkände EU:s läkemedelsmyndighet EMA ett nytt läkemedel från Astra Zeneca som minskar risken för covid-19. Läkemedlet tillverkas i Sverige.

Nyheter i korthet

Det var allt för den här veckan!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • rabey mars 28, 2022, 11:42

  Jag har annan statistik att sammanfatta.

  Antal sjukhusinläggningar, covid:
  Norge 10919 ………………………….per capita 0.20%
  Finland (uppskattning)……………..per capita 0.24%
  Danmark: 48319……………………..per capita 0.83%
  Sverige: 89327 ……………………….per capita 0.87% (70+ per capita 0.38)
  Källa: fhi no, sst dk, socialstyrelsen se
  * DK antal alla positiva PCR-resultat

  Jämförelse av mutationer. Dödsfall:
  Ryssland – strikta restriktioner under en kort tid , ett land som är underutvecklat och lågvaccinerad.
  1.06.2021 – 290 000 (Wuhan, Alfa)………………………… per capita 0.20%
  13.1.2022 – 670 000 (Wuhan, Alfa, Delta) ……………….. per capita 0.46%
  idag – 750 000 (Wuhan, Alfa, Delta, Omikron) …………..per capita 0.52%
  Wuhan + Alfa + Omikron = Delta
  Källa: health data org (Ryssland har två rapporteringssätt, här Högre värden)

  I Sverige deltavågen var minimal (vaccineffekt + partiellt naturlig flockimmunitet).
  1.06.2021 – 14 560 …………… per capita 0.14%
  13.1.2022 – 15 600 ……………. per capita 0.15%
  idag – 18 250 ……………………..per capita 0.18%

  Delta var en förbannelse. Även i Belarus (intervjuer med läkare).
  Alfa och Wuhan var måttlig problem – anticovid-restriktioner och procedurer har förstört folkhälsan i många länder. Också grundläggande mänskliga rättigheter.

  I vissa länder överdödlighet > antal patienter 70+ i Stockholm per capita (från slutet av 3 vågen)

  Coronakommissionen borde förklara , men Sveriges FRAMGÅNG (många infektioner och extremt låg överdödlighet)

 • Roger Sperrling mars 28, 2022, 13:57

  MEN LIKA FANKEN ÄR DENNA S.K. COVID19-INFLUENSA BARA EN TILL MER ÄN 99% EN TYP AV REGELBUNDET ÅTERKOMMANDE BONN-FÖRKYLNING OCH SOM JU 2 – 3 GGR PER ÅRTIONDE KOMMER ATT SPRIDAS I LITE EXTRA JÄVLIG FORMER…!
  MEN SOM OCKSÅ NUMERA MED TILLTAGANDE KLIMAT OCH MILJÖFÖRSTÖRING, ÖKANDE MÄNGDER AV ÄVEN I EXTREMT LÅGA DOSER FARLIGA OCH HORMONELLT VERKANDE MILJÖGIFTER OCH DITO MIKROPLASTER SOM NU T.O.M. FINNS I VÅRT BLOD LIKSOM ÖKANDE ANDEL MÄNNISKOR MED POLYFARMACI-BEHANDLING ETC – DÄRFÖR KOMMIT ATT T.O.M. KUNNAT FÅ MÄNNISKOR ATT AVLIDA!

 • real Hmm mars 29, 2022, 12:00

  Emanuel: Den här posten från Lars Wilderäng är något som jag anser att du borde fundera på nu när vettiga människor i ditt kommentarsfält inte längre orkar argumentera och korrigera. 👇

  https://cornucopia.se/2022/03/om-blockstrategier-i-sociala-medier-och-nolltolerans/

  • Emanuel Karlsten mars 29, 2022, 13:56

   Ja, förstår vad du menar och hade ju allra helst haft reddits funktion här, där den tysta majoriteten kan klicka upp eller ner kommentar för att tydliggöra vad som är relevant. Men…det segar ned sajten och det är inte där jag vill hålla på att lägga mitt fokus (därav hur simpel sajten ser ut).
   Som princip har jag dock problem med att blockera, och jag upplever att de flesta är rätt bra på att sortera. Men ja, det är ett problem.

   • Inge mars 29, 2022, 15:29

    De bloggar som endast accepterar JA sägare blir helt ointressanta och kommer att självdö. Det är dock troligt att bloggandet numera i det närmaste har spelat ut sin roll då man lägger in åsiktsbegränsar eller helt tar bort kommentarsfälten.

    • real Hmm mars 30, 2022, 13:09

     Det är inte en fråga om att enbart vilja se och ha ja-sägare. Alltid hälsosamt att debattera olika vinklar.

     Det är en annan sorts kommentarer som jag syftar till. Missledande information, de som enbart är ute efter polemik och/eller rena troll.

  • rabey mars 30, 2022, 13:19

   real Hmm

   Är det inte värt att berömma den svenska strategin? (måttliga restriktioner)

   Idag , jag rädd för den ryska armén på mina gator. För ett år sedan var jag rädd för min egen armé – läkarna krävde en skärpning av restriktionerna.
   i 2020 fanns det till exempel straffavgifter för att cykla 2000 euro.
   Människor behandlades inte. Det grundläggande botemedlet var restriktioner.

   Vacciner räddade Europa från inbördeskrig.
   Det här är inte ett skämt.

   • real Hmm mars 30, 2022, 15:14

    Förstår inte din fråga till mig och varför du ställer den. Dessutom blandar du äpple med päron vilket gör din fråga helt omöjlig att besvara. Dessutom är frågan nästintill helt svart/vitt.

    Kort. Självklart har vaccin räddat liv.

    Sveriges strategi har generellt vart helt bak och fram. ”Restriktioner” (flesta rekommendationer) kom för sent och vid fel tillfällen. De som borde implementerats före vaccin gjordes inte men helt bakvänt när vaccineringarna var så gott som ett fullbordat faktum och vid det laget var rekommendationerna helt överflödiga. För att nämna något.

    Så på det hela, nej, inte värda beröm även om säkert vissa småsaker förtjänar det. Bara för att nämna en sak. Tramset om att munskydd skulle sända falsk trygghet. Visste varje vettig människa inte var sant. Nu är det dessutom i studier bevisat. Avstånd däremot är en sänder signaler om falsk trygghet. Men när bägge bär munskydd så är smittorisken nästintill noll även på mycket kort avstånd, dvs någon decimeter.

    Dessutom så har Sveriges strategi varit den absolut minst solidariska och den som har krävt mest tvångsisolering och under längst tid. I över ett och ett halvt är var gamla och andra i riskgrupp tvingade i karantän medan resten av befolkningen levde ett liv i frihet. Och när de gamla vågade sig ut på en kort promenad så gav folk dem inte avstånd och när det påpekades blev de gamla av folk på gatan tillsagda att gå hem och hålla sig hemma om de inte ville vara nära och slippa att riskera att bli sjuka.

    Dessutom ansågs det fullt normalt att vårdpersonal skulle på sin fritid leva på som vanligt med risk för livet för deras vårdtagare.

    Har sällan sett ett mer egoistiskt land där hela ansvaret lades på den lilla individen och där den minsta inte ens kunde påverka sin egen situation då de helt låg i händerna på vårdpersonalen etc, som i Sverige.

    Och jag har bott i många världsdelar. Solidaritet existerar inte men egoismen frodas för fullt. Och då är jag ändå liberal.

    Sverige är det land med högst mental ohälsa post pandemi med pandemin som direkt orsak i väst. Och jag är inte förvånad.

    Jag hade inget högt förtroende för svenska samhället före pandemin. Men det lilla jag hade är nu totalt krossat.

    Och nej, Sverige har inte ens lyckats bättre ekonomiskt. Men om du inte tror på faktum att Sverige värderande pengar före liv, titta på Kinas och Shanghais senaste strategi. För första gången någonsin valde de i dagarna att inte gå i lock down. Varför? Jo för staden är för viktigt för landets ekonomi. Och DÄR har du hela den cyniska förklaringen till Sveriges strategi, eller snarare avsaknad av den. Och inte ens det målet uppnådde de.

    Beröm förtjänar Sydkorea, Nya Zeeland, Norge, Danmark, Island och Finland.

    • rabey mars 30, 2022, 16:22

     Jag trodde att du anklagade mig om desinformation och trolling

     Jag har mina åsikter, men jag försökte att inte manipera.

     Specifik strategin bör anpassas till samhället.
     Ett ämne för ett utökat samtal.

     • real Hmm mars 30, 2022, 16:42

      Ok! Förstår lite bättre varför du frågar tror jag.

      Nej jag anklagar inte dig per se. Tycker dock att valet av viss fakta som du postat ihop med avsaknad av annan fakta som tillsammans hade visat en klarare bild, vissa gånger varit missvisande. Men jag kan inte påstå att jag varit säker på ditt syfte med det, även om när jag direkt frågat dig om vad du vill få sagt inte fått ett svar från dig.

      Men jag tror att jag mestadels har funnit dig som sökandes.

 • Björn mars 30, 2022, 09:03

  Eftersom artikeln i SvD är bakom en betalvägg kan jag inte läsa exakt vad som sägs om D-vitamin, men att påstå att det inte ger något skydd mot covid-19 motsägs av annan aktuell forskning. I februari publicerades en studie som tittat på patienter inlagda på sjukhus och kom fram till att risken att drabbas allvarligt av covid-19 var 14 gånger större vid brist på d-vitamin och risken att dö var ca 10 gånger större.

  https://www.webmd.com/lung/news/20220208/vitamin-d-deficiency-tied-to-severe-covid
  https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0263069

  För den intresserade har doktor John Campbell gått igenom studien i nedan video:
  https://www.youtube.com/watch?v=unaG99XbsKk

  Jag är tveksam till om studien fick något genomslag i media i Sverige, men den uppmärksammades bland annat här:
  https://www.di.se/nyheter/studie-d-vitamin-kan-minska-risk-att-do-i-covid-19/. Det tycks anmärkningsvärt att Sverige och som det låter stora delar av världen inte har uppmärksammat d-vitamin mer under pandemin.

 • Inge mars 31, 2022, 06:53

  Jag har förstått att WHO och FNs riktlinjer har varit viktiga och styrande för många under hela denna Covid-19 pandemi.

  Efter att ha läst WHOs senast uppmaning gällande fria aborter så minskar i alla fall mitt förtroende drastiskt för denna stora inflytelserika världs organisation.
  Som jag förstått så utger sig WHO för att värna hälsa och liv men i praktiken tycks de verka för motsatsen då det mesta går ut på medicinering, vaccinering och fysiska ingrepp men väldigt lite om naturlig folkhälsa som vi får gratis genom att vi tar hand om våra kroppar på ett naturligt sätt.
  Detta med abort ligger visserligen utanför denna pandemi men ändå inte då då WHOs inflytande är så centralt i hanteringen av hela denna Covid-19 pandemi.

  WHO, som allmänt brukar betraktas som världens mest inflytelserika hälsoorganisation, har nu släppt uppdaterade riktlinjer där man uppmanar alla länder att ta bort de lagar som på något sätt förhindrar eller begränsar aborter, detta oavsett skäl eller hur långt gången gravididiteten är, alltså uppmaning att införa lagkrav på fri abort ändå fram till födseln. Detta gör man i en värld där 29% av alla graviditeter slutar i en abort?

  Real Hmm, men även du Emanuel, vad anser ni? Kan vi verkligen lita på de råd och uppmaningar som FN och WHO ger?

  Eller klassar ni de som icke ”VETTIGA MÄNNISKOR” de som vågar ifrågasätta och granska exempelvis WHO och FNs direktiv och dess bakomliggande agendor?

  https://www.who.int/publications/i/item/9789240039483

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.