≡ Menu

Coronaveckan som gått, v13: Amnesty riktar hård kritik mot Sveriges pandemihantering/ KU utreder om regeringen mörkade/ Smittan ökar i Europa

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 13 (28 mars – 3 april 2022).

18 365 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 176 dödsfall sedan förra veckan.

Smittan fortsätter att minska enligt de mätverktyg som finns: Både bland de som testar sig i vården och bland de på särskilt boende. I den prioriterade provtagningen minskade smittan med 17 procent, lika mycket som föregående vecka. Folkhälsomyndigheten gjorde förra veckan en stickprovsundersökning på befolkningen där 1,2 procent var smittade med covid-19.

Internationellt börjar nu omikrons undervariant BA.2 dominera och i Europa ökar smittan i 15 länder och minskar i sex länder. Trenden har gjort att flera medier i veckan uppmärksammat att undervarianten dominerar även i Sverige, något som varit fallet en längre tid. Varianten är mer smittsam men har sannolikt också något mildare symptom. Även om smittan tagit fart i flera europeiska länder finns hittills ingen ingen utbredd oro för att smittan ska ta fart i Sverige igen och inte heller några planer på utökad testning.

Även vårdfallen minskar, men det minskar snabbare i Göteborg och Malmö än i Stockholm där situationen är fortsatt tuff.

Covid-19 klassas sedan 1 april inte längre som en samhällsfarlig sjukdom efter ett beslut som riksdagen tidigare fattat. I praktiken innebär det inte några nya regler, men att en del befogenheter försvunnit för myndigheter. Folkhälsomyndigheten tror inte att Sverige kommer att återta klassificeringen, så länge det inte kommer en ny variant som vaccinet inte biter på. Även inreseförbudet upphör, och den tillfälliga pandemilagen skrotas.

Amnesty riktar hård kritik mot Sveriges pandemihantering som slog oproportionerligt stort mot personer med utländsk bakgrund. Men Sverige och världens alla rika länder får också hård kritik för att de inte levt upp till löften om hur hela världen skulle vaccineras. Istället har knappt 2 procent av världens doser gått till låginkomstländer medan de rika fyllt på med doser och vaccinbolagen blivit rikare.

Försökte regeringen försvåra arbetet för coronakommissionen? I veckan höll riksdagens konstitutionsutskott utfrågningar i frågan. Först ut var kommissionens ordförande Mats Melin som menade att relationen till regeringen varit ”irriterad” och att det gått ”förtvivlat långsamt”, men Melin vill inte spekulera i om regeringen mörkat information. Melin framhåller dock att om de hade fått materialet tidigare hade de haft tid att både värdera innehållet och efterfråga mer information.

I Folkhälsomyndighetens årsrapport framhålls hur pandemin tydliggjorde skillnader mellan grupper i samhället. Medan medellivslängden i samhället generellt sjönk 0,6 år under pandemins första år, sjönk den tre år i gruppen män födda utanför Europa.

Vaccin

7 819 532 har nu fått minst en dos vaccin (87% av befolkningen över 12 år) och 7 618 332 (84,8% av befolkningen över 12 år) är fullt vaccinerade. 5 184 103 har fått en tredje dos (62,8% av befolkningen 18 år och äldre).
Totalt har 21 139 260 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är en ökning med 135 000 doser – 35 000 fler än förra veckan.

Intresset för att vaccinera sig är svalt bland Ukrainska flyktingar. I Ukraina är bara en tredjedel vaccinerade men av de som kommer hit är det få som tar erbjudandet.

Nyheter i korthet:

Det var allt för den här veckan!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Roger Sperrling april 4, 2022, 01:20

  MEN LIKA SJUTTON ÄR DETTA COVID19 TILL MER ÄN 99% BARA ETT VANLIGT INFLUENSA-VIRUS TROTS ALL MASSMEDIAL- OCH POLITRUCK-HYSTERI SOM UTVERKATS I DOM FLESTA LÄNDER….
  MEN DÄR SVERIGE GJORT RÄTT OCH UTMÄRKT/UTMÄRKER SIG POSITIVT GENOM ATT INTE DRAGITS MED/DRAS MED I LIKA HÖG GRAD I DEN ALLMÄNNA HYSTERIN OCH VANSINNET SOM DRIVITS PÅ AV HYPOKONDRIKER SOM BEDRIVER DOCTOR-SHOPPING FÖR ATT FÅ SIN ÖNSKADE DOS AV UPPMÄRKSAMHET FRÅN OMGIVNINGEN…!
  VÄRLDEN OCH MÄNSKLIGHETEN HAR STÖRRE OCH VIKTIGARE PROBLEM ATT TA TAG I OCH GÖRA NÅGOT ÅT ÄN DENNA SNUVA…. – OCH SOM BÅDE KRIGET I UKRAINA OCH PUTIN-HELVETET, MILJÖFÖRSTÖRINGEN OCH KLIMAT-KRISEN AKUT KRÄVER…!

  • Alice maj 13, 2022, 13:44

   Nämen ojdå, nu tar vi väl och lugnar ner oss lite grann va? ROger? Men ROger, din mamma skulle vara väldigt besviken om hon såg dig skriva sånt här skritsnack. Människor (Roger Sperrling) är som moln, när de försvinner blir det en vacker, felfri dag. ”Men to the left because Women are ALWAYS RIGHT”

  • lois maj 13, 2022, 13:51

   DU behöver inte skriva med stora bokstäver ROger! Sluta klaga och gör nått själv! jävla bi***ch

 • frode april 4, 2022, 07:24

  aftenposten hadde en anmeldning av sveriges dokumentar, den var fin, stå på jobba på

 • Inge april 4, 2022, 09:28

  Förra sommaren tillsatte regeringen en utredning om en ny smittskyddslag, bättre anpassad för framtida pandemier.

  De slutliga förslagen ska slutredovisas den 31 augusti 2022 och skall delredovisas den 15 maj 2022 och beräknas träda i kraft 1 januari 2023. Till särskild utredare utses Lars Hedengran, rättschef på Socialdepartimentet.

  https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/08/utredning-ska-se-over-smittskyddslagen-infor-framtida-pandemier/

  Förslaget innebär att: 

  Grundlagen måste göras om
  Det var den Svenska grundlagen som hindrade de Svenska myndigheter att kunna införa de tvångsåtgärder vi såg ske i länder som Österrike, NyaZeland och Australien.

  Går förslaget igenom kommer regeringen att få permanent befogenhet att bestämma vilka åtgärder samhället skall följa under en pandemi, de kan då införa totala lockdowns vid pandemier, samt kunna vidta olika tvångsåtgärder (ex. husarrest)

  Vill vi verkligen ha samma hårda diktatoriska restriktioner i Sverige vid nästa pandemi som vi såg i ex vis Australien denna gång?

  Om inte så är det hög tid att ta reda på var våra politiska partier står i frågan? För snart är det försent, det är val i höst och hinner man smyga igenom förslaget till lag ändring redan i augusti i år så kan den nya regeringen genomdriva grundlagsändringen redan 1 Jan 2023.

 • DreamTheater april 4, 2022, 11:55

  Nu riktar även Amnesty hård kritik mot Sveriges pandemihantering. Vem är förvånad? Saken var ganska uppenbar hela tiden och t o m jag själv skulle kunna dragit liknande slutsatser. Likaså med Coronakommissionens rapport, den som var uppmärksam på vad som skedde visste i princip vad slutsatserna skulle bli. Tråkig bara att de flesta helst vill sopa rapporten under mattan. Regeringen av förklarliga skäl, men befolkningen då? Det pratas i princip aldrig om rapporten och gör man det ändå så kan de flesta inte ta till sig budskapet eller så byter man ämne… Är det en sån trauma att inse och ta till sig att regeringen och myndigheterna misslyckats så uppenbart? Tydligen förstörs självbilden och då vill man inte veta…eller finns det andra förklaringar?

 • Inge april 4, 2022, 13:18

  Kolla vilka länder som får högsta betyg enligt Amnesty?
  Är det samma diktatoriska åtgärder som de i Australien, NyaZeeland och Österrike som du vill ha i Sverige?
  Jag skulle i alla fall inte velat befinna mej i något av dessa länder under pandemin. Men om regeringen lyckas smyga igenom sina planerade grundlagsändringar så får Sverige nog högsta betyg av alla.

  • DreamTheater april 4, 2022, 14:09

   Hej Inge,
   Kan inte uttala mig om Australien eller Nya Zeeland, men var i Österrike i februari och åkte skidor. Inga problem, trots olika restriktioner! Dessutom, varför peka på 2 länder som finns så långt man bara kan komma ifrån Sverige? Varför tar du inte upp ”diktatoriska åtgärder” i Norge, Finland eller Danmark??? Där var ju stackars invånare verkligen förföljda…
   Du verkar hetsa upp dig väldigt lätt, men jag ska försöka förklara: jag håller med Coronakommissionen som konstaterade att strategin i princip var rätt. Sedan gjordes det många (dumma, onödiga etc) fel som du kan läsa om i rapporten. Orkar inte ens klippa och klistra då rapporten är så lättillgänglig…

 • Inge april 4, 2022, 17:05

  Hade du varit i Österrike under pandemin 2021 så kanske även du hade märkt hur illa människorna behandlades? Jag hoppas verkligen att deras metoder aldrig kommer att tillämpas i Sverige.
  https://www.dn.se/varlden/studio-dn-23-november-darfor-infor-osterrike-vaccintvang/

 • Inge april 5, 2022, 16:00

  Är det verkligen någon som fortfarande tror att en fjärde dos av detta tidiga covid vaccin hjälper mot dessa nya Omnicron varianter? Dessutom verkar de redan fullvaccinerade vara de mest utsatta?

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/nu-erbjuds-alla-over-65-ar-en-fjarde-dos-covidvaccin

 • rabey april 8, 2022, 14:42
 • Inge april 8, 2022, 16:00

  Emanuel varför vågar du inte ta upp och belysa konsekvenserna av pågåemde översyn av smittskyddslagen? (2004:168)
  En ny smittskyddslag enl. Dir. 2021:68 är nu ute på remiss? Du skriver ju om hur pandemin påverkar Sverige så detta borde intressera dina läsare? Frågan är ju högatuell. Kan du då förklara varför main stream medierna tycks vara är helt passiva i frågan?
  Förslaget innebär så stora förändringar i folkrätten att omfattande ändringar i den Svenska grundlagen krävs.

  https://www.regeringen.se/4a4ba2/contentassets/fda91d1452d54ff0975b081b5c8d8318/dir.-2021-68.pdf

  Om det möjligen är någon som missat vad som är på gång så är debatten på högvarv i de alternativa medierna. Frågan är så viktig att jag skulle vilja se att även main stream medierna tar upp detta för att få balans och om möjligt väcka politikerna då det snart är val. Var står de i frågan? Eller anser man att detta är en ickefråga?

 • Inge april 9, 2022, 07:18

  Var det någon som trodde på att Covidpassen
  skulle upphöra den 30 juni 2022?
  Kommissionen vill nu förlänga den med ett år, dvs. till den 30 juni 2023.
  https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13375-Forordningen-om-EUs-digitala-covidintyg-forlangd-giltighet_sv

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.