≡ Menu

Coronaveckan som gått, v13: Rekordmånga testade sig/smittan ökar kraftigt/Bara 0,06% av de vaccinerade har smittats

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 13 (29 mars -4 april, 2021).

13 498 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 96 inrapporterade dödsfall sedan förra veckan. Det är därmed en tydlig minskning jämfört med förra veckan, men på grund av påskledighet kan det finnas eftersläpning i siffrorna.

Under den senaste inrapporterade helveckan har rekord slagits i antal tester: Totalt 329 080. En elvaprocentig ökning från förra veckan och alltså högre än det tidigare rekordet från veckan innan jul.

Även antal bekräftade fall fortsätter att öka kraftigt. Inte sedan i början av januari har så många fall bekräftats. Ökningen syns i 16 av 21 regioner och i fyra regioner ökade det med mer än 30 procent: Blekinge, Gotland, Kalmar och Örebro. I Örebro har man infört att påbud om munskydd i alla offentliga inomhusmiljöer. Av de nästan 38 000 fallen står Stockholm för 9 000 och Västra götaland för 7 200 – tillsammans alltså nästan hälften av alla fall.

Sjukhusbeläggningen ökar kraftigt över hela landet. Totalt 332 personer är inlagda med IVA-vård under påsken och situationen kallas ”bisarr”. I Stockholm tog den sista IVA-platsen slut på ett av sjukhusen och läget i regionen blir allt mer kritiskt. I Västra götaland har man haft extremt stark ökning senaste veckan och i regionen vädjar man nu till alla att bara umgås med de man bor med. SVT har gjort en kartläggning av de hårdast drabbade regionerna just nu. I veckan konstaterades också att de som läggs in på IVA i snitt väger 11 kg mer än andra patienter.

Flera Länsstyrelser larmar om att svenskarna bryter mot restriktionerna, men det tillbakavisas av data som visar att svenskarna fortsätter att jobba hemifrån och undvika handeln. Experter tror snarare att det är mutationer av viruset som gör att smittan ökar. Den brittiska mutationen står just nu för 80 procent av alla positiva svar, medan övriga mutationer verkar ha fortsatt svårt att få samma fäste.

Den stora smittspridningen gör att regeringen förlänger restriktionerna till den 3 maj. Tidigare har det flaggats om lättnader 11 april, vilket alltså inte längre är aktuellt. Det innebär också att Allsvenskan får starta för tomma läktare, liksom andra kulturevenemang som hade hoppats på lättnader.

Regeringen föreslog i veckan nytt kulturstöd på totalt 5,3 miljarder kronor: 1,3 miljarder kronor till kulturområdet, 1 miljard till idrotten och 3 miljarder till verksamheter som kommer tvingas ställa in. Det senare är viktigt för evenemangsbokare som nu ska våga investera i nya evenemang och shower utan att behöva drabbas ekonomiskt av eventuella nedstängningar. Branschen välkomnade beskedet och Skansen, som fick särskilt stöd, jublar. Riksdagen väntas fatta beslut om stöden 21 april.

Under veckan har påsken pågått och kyrkorna har fått acceptera 8-personers regeln och istället försökt pussla sig runt restriktionerna. Folkhälsomyndigheten har fått rycka ut och reda ut vad som gäller för privata påskmiddagar, efter att Johan Giesecke menat att den som är vaccinerad kan leva helt som vanligt. Att ha påskkalas hemma är att gå för långt. På sina håll har det varit livat under veckan: Bilträffar med raggare har försökt samlas runtom i landet, vilket fått polisen att rycka ut.

Hur blir det egentligen med framtiden och sommaren? Folkhälsomyndigheten har i veckan publicerat tre scenarior för hur Sverige ska öppna upp.
Nivå 3, den högsta, är när smittan och restriktionerna är som idag.
Nivå 2 är när smittan är relativt låg och sjukvården hänger med. Då kommer fler tillåtas vid samma bord på restaurang och fler trängas inomhus. Maxtaket för åtta personer kommer att ökas.
Nivå 1 är när få smittas i samhället och få vårdas på sjukhus. Men även då kommer det finnas restriktioner. Mest handlar det om att minska trängsel och det är osannolikt att de största arenorna kommer att kunna fyllas. Och restriktioner om att jobba hemma kommer att vara kvar – åtminstone fram till sommaren. En sommar som Anders Tegnell för övrigt tror blir lugn, men att det kan bli svårt med utlandsresor.
Ännu väntar fyra av tio svenskar med att planera sina sommar.

Vaccin

1 167 532 har nu fått minst en dos vaccin (14,3% av vuxna befolkningen), och 447 606 (6,1%) är fullt vaccinerade. Totalt har en 1,6 miljoner vaccinationer nu utförts i Sverige. Men datan är något eftersläpande eftersom den bara rapporterats fram till torsdag.
En glädjande siffra är att bara 200 av de totalt 400 000 fullvaccinerade har smittats av coronaviruset. Det innebär alltså att det hittills bara är 0,06% av de vaccinerade som smittats.

Målet att alla vuxna ska få vaccin innan sommaren har nu slutligen skrotats. Efter förseningar, problem och kritik backade till slut regeringen i veckan. Det föregicks av att regeringens vaccinsamordnare först gav prognosen att alla skulle ha fått en dos till halvårsskiftet, vilket direkt möttes med skepsis. Senare höll regeringen presskonferens och slog fast att det nya målet är att alla vuxna ska ha fått en dos vaccin senast 15 augusti. Då handlar det alltså om 1 dos – inte att alla är fullvaccinerade. Oppositionspartierna har kritiserat regeringen för förseningen, men vaccinsamordnaren tycker allt är ”ganska odramatiskt”.

Vaccinet är nu på väg in i Sverige med allt högre hastighet, men vilka som ska prioriteras i de kommande faserna är inte helt klart. Det blir regionerna själva som får prioritera vilken ordning det blir.

Sverige borde skänka vaccindoser till andra länder – så snart riskgrupperna fått sina doser. Det tycker biståndsministern och han får stöd av både Carl Bildt (som numera är särskilt WHO-sändebud) liksom experten Björn Olsen. För om inte hela världen kan bygga immunitet kommer nya mutationer utvecklas som kan slå ut de vaccin vi byggt upp – och då måste vi börja om igen.

Nyheter i korthet

Till sist:

Efter att i ett år har lärt oss att nysa i armvecket, ska vi nu lära om. Detta eftersom tröjan är bra mycket smittsäkrare, enligt Vetenskapsradion. Här är en liten demonstration:

Cough in elbow and shirt, slow 16x from University of Twente / LISA on Vimeo.

Det var allt för den här veckan! Saknar du något, skriv en kommentar!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • TN april 5, 2021, 00:41

  Tänk om det fanns någon typ av ”tröja” gjord för ansiktet som rekommenderades av myndigheterna i alla situationer när man inte kan undvika andra.

 • Inge Nilsson april 5, 2021, 04:55

  Äntligen lyckas några debatörer tränga igenom den PK censur som gällt de senaste året i alla de större medierna.

  https://cloud.video.taobao.com/play/u/2207259209941/p/1/e/6/t/10301/289204919150.mp4

  Liknande tankar har tidigare endast gått att få del av via de bannlysta alternativa medierna. Visserligen har du här på din blogg blottat vissa oegentligheter vilket du skall ha kredit för.

  Så kallat vanligt folk börjar nu vakna upp och inse att alla dessa nedstängningar och lockdown har knappast räddat speciellt många liv, en infuenensa som statistiskt sett knappt är märkbar i jämförelse med de senaste hundra årens dödstal.

  Jag hade hoppats att du Emanuel än mer hade vågat svara på eller kommenterat några av alla de inlägg på din blogg där liknande tankar framförts?
  Jag upplever dock att du medvetet valt att ligga lågt och inte kommenterat inlägg som ifrågasätter rimligheten i de åtgärder som hela denna Corona cirkus orsakat eller fortfarande orsakar, med allvarliga personliga och samhälliga följd verkningar som nu börjar blottas?
  Vi har troligen bara sett början av de skador detta storskaliga corona experiment kommer att orsaka mänskligheten jämfört med de fåtal människoliv som åtgärderna möjligen har räddat?
  Som i alla krig och kriser kan vi dock konstatera att, de redan mycket rika blir allt rikare och de allra fattiga blir allt fattigare.

 • Eva Kjeller april 5, 2021, 07:12

  Jag saknar allmänna råd speciellt riktade till alla som haft covid. Stanna hemma om du är sjuk funkar ju bara vid symtom.
  Någon som sett/hört hur länge karantän krävs?
  Enligt region Stockholm är en person frisk (eller smittar inte) efter minst sju dagar från symtom och efter två dygn utan feber. Samtidigt som de säger att smakbortfall och rethosta kan vara kvar längre men det räknas inte.

 • Samuel Varg april 5, 2021, 07:50

  ”En glädjande siffra är att bara 200 av de totalt 400 000 fullvaccinerade har smittats av coronaviruset. Det innebär alltså att det hittills bara är 0,05% av de vaccinerade som smittats.”

  Hur allvarliga blev dessa sjukdomsfall? Dödliga? Allvarliga? Lindriga?

  • Emanuel Karlsten april 5, 2021, 08:48

   Jag har inga fler uppgifter än de som finns på länken.

   • William Nilsson april 5, 2021, 12:22

    Och hur stor andel av de 400 000 fullvaccinerade har sedan gått och testat sig? Om inte alla fullvaccinerade testat sig efteråt är det ju omöjligt att veta hur stor procentandel av dem som blivit smittade. Den siffran skulle i teorin kunna vara 100% istället för 0,05.

 • Mikael Rasmusson april 5, 2021, 10:07

  Är man överviktig är det svårare att tillgodogöra sig den fettlösliga D-vitaminen som stärker immunförsvaret. Det finns säkert bra studier från andra länder, obegripligt att Sverige skall dra sina egna slutsatser i varje fråga, speciellt när vi har ont om resurser. Sedan är Giesecke direkt farlig som tycker att de vaccinerade kan leva som vanligt. Han ser väl att smittspridningen ökar snabbare är vad vi förmår vaccinera?

 • Erik april 5, 2021, 22:10

  Hej! Uppskattar starkt dina veckosammanfattningar, men som en vän av ordning måste jag påpeka att det varje vecka smyger in ett ”en” för mycket före siffran om totalt antal vaccinerade. :)
  Fortsätt som du gör!

 • Kristoffer april 5, 2021, 23:57

  Hej!:
  Du skriver ”Av de nästan 38 000 fallen står Stockholm för 9 000 och Västra götaland för 7 200 – tillsammans alltså nästan hälften av alla fall. ”
  Jag tycker den meningen blir vilseledande. Utrycket är helt rätt men utan kunskap om invånarantal kan man lätt dra helt fel slutsatser som läsare. Tex att dessa regioner skulle ha en mycket högre smittspridning än övriga Sverige.

  Det är nämligen inte särskilt konstigt att ca 43% av fallen upptäckts i dessa regioner eftersom 40% av Sveriges befolkning bor i de två regionerna. Dvs, det är alltså i stort sett samma andel smittade i de två regionerna jämfört med övriga Sverige (ca 10% mer i Stockholm+Västra Götaland).
  Dock kan man dra slutsatsen att dessa två regioner är så stora att de har mycket stor inverkan på Sverige-snittet. Men utan förtydligande tror jag inte att det är vad en genomsnittlig läsare främst kommer tänka när de ser meningen.

  (Befolkningsdata hämtat från https://scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/pong/tabell-och-diagram/kvartals–och-halvarsstatistik–kommun-lan-och-riket/kvartal-4-2020/ )
  Stockholm 2 392k och Västra Götaland 1 734k, dvs 4126k av 10379k invånare totalt i Sverige.

 • Inge Nilsson april 6, 2021, 06:31

  Emanuel hur ser du på läkaruppropet och deras alternativ till Corona bekämpning?

  Läkarna bakom uppropet säger att de vänt sig till press och media med sitt budskap men har ej fått ett enda svar? Har du lyssnat på dessa läkare? Kan du förklara varför man nonchalerar dessa erfarna läkare?

  https://lakaruppropet.se/

 • Jeanette Johansson april 7, 2021, 15:52

  Jag förundras över de svenska ”självtesterna”. Finns det något mer land där en själv förväntas kunna peta tillräckligt långt ner i näsa och hals? Försökt hitta några kritiska frågor, siffror om tillförlitlighet, sökt på svenskspråkiga finska sidor men i Finland verkar inte ordet ”självtest” existera. Varje vecka tio gånger fler tagna prov än positiva. Vad lider de nittio procenten av? Så många ”jag testade mej, det var inte corona. Ja det var ett självtest”. Personligen har jag inte brytt mig om att testa när jag haft symptom. Jag hade över åtta veckor covid med start 7 mars 2020 (utan utlandsresa så jag fick inget prov då, det ”kunde” ju ändå inte vara covid eftersom det inte var spritt i samhället…) Efter detta känner jag mig småsjuk så fort jag är lite trött eller sliten. Vet ju hur fruktansvärt långt ner de petar med den där topsen när de testar halsfluss… skulle aldrig klara att göra det själv så jag bryr mig inte om att skaffa testkit och försöka ens. Snälla granska det där med självtesten.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.