≡ Menu

Coronaveckan som gått, v12: Sverige har för första gången färre döda än EU-snittet

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 12 (22-28 mars, 2021).

Den här veckan är det ett år sedan jag började fokusera på att kontinuerligt bevaka coronapandemin och finansiera det med hjälp av Patreon. Coronaveckan började författas först några veckor senare, men den här tweeten blev ändå startskottet på den mycket märkliga resa som detta år varit. Så vill börja denna veckorapport med att tacka er som har stöttat genom året. Vilken otrolig resa det blev! Har skrivit tidigare om min strategi här, i samband med halvårsjubileet.

13 402 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 140 inrapporterade dödsfall sedan förra veckan. Det är därmed ett trendbrott: För första gången sedan vecka 2 ökar nu antalet döda.

Trots trendbrottet visar statistik från John Hopkins att Sveriges totala antal döda med covid-19 nu är lägre än EU-ländernas genomsnitt. Det är första gången sedan april förra året.

Givetvis har det med vaccin att göra, men samtidigt har alla EU-länder fått relativt likvärdigt med doser. Anders Tegnell kommenterar saken i ett mejl till denna blogg:

”Möjligen har vi varit mer träffsäkra med vaccineringen och nått en grupp med hög risk snabbare än andra länder. Att satsa på särskilda boenden som vi gjort kan ha haft den effekten”

DN har i veckan också publicerat en sammanställning av vilka det är i Sverige som hittills dött med covid-19. Sammanfattningsvis är det låginkomsttagare, lågutbildade och utrikes födda som är särskilt drabbade.

Om vi istället tittar på antal smittade per capita, ligger vi just nu högst i västeuropa.
Under den senaste inrapporterade helveckan noterade Folkhälsomyndigheten att rekordmånga testat sig, över 300 000. Det är en kraftig ökning från veckan innan och nästan tusen fler än tidigare rekordet, från veckan innan jul.

Men även bekräftade fall ökar alltså. Det har gått upp 16 procent jämfört med förra veckan, totalt 33 070 fall.

Antalet inlagda för vård, både vanlig slutenvård och IVA, fortsätter också att öka över hela landet. I Stockholm har antalet nya patienter som behöver IVA-vård ökat med 80 procent på två veckor. Stockholm ser hur smittan och antalet allvarliga fall kryper ner i åldrarna. För första gången är nu majoriteten av regionens IVA-patienter under 70 år. Även i Uppsala noteras en liknande trend, där var fjärde covid-patient har hamnat på IVA.

Smittan ökar ganska jämnt över hela landet – totalt ökar det i 16 av landets 21 regioner. I fem av regionerna raketökar smittan med 30 procent jämfört med förra veckan: Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Sörmland och Uppland. I nästan samtliga regioner tror man att trycket på vården kommer att fortsätta öka. Folkhälsomyndigheten tror att en minskning först är aktuell om någon vecka, tidigt i april.

Att smittan nu ökar så snabbt och i vissa regioner drabbar ovanligt många unga antas bero på mutationerna. Det brittiska viruset fortsätter ta över i hela Sverige och står nu för 70 procent av fallen. I Gävleborg och Jönköping är andelen högst, där är runt 90 procent av fallen den brittiska mutationen.

Den Sydafrikanska mutationen är fortfarande stark i Uppsala. Där ser man att mutationen nu sprids fritt i samhället och att den drabbar yngre särskilt hårt. Den brasilianska mutationen tycks däremot ha svårt att få fäste i Sverige.

Trots den ökande smittspridningen och återkommande slarv med restriktioner kommer inga nya åtgärder inför påsken. Snarare lättas restriktioner. Dels för resenärer från våra grannländer, dels för skolorna. Regeringen lyfter från och med 1 april rekommendationen om distansundervisning för gymnasieelever. Skolor får fortsatt själv avgöra om undervisning ändå ska ske på distans. Regeringen menar att beskedet inte ska ses som att faran är över, snarare att slutet på skolåret är avgörande, att eleverna burit en tung börda och att skolan är en samhällsviktig verksamhet. Lärarfacken kallar beskedet för ett ”aprilskämt” och hoppas huvudmännen för skolorna ändå kommer bedriva åtminstone delvis distansundervisning. Inte minst eftersom barn och unga den senaste tiden stått för 18 procent av alla fallen.

I veckan inleddes också Konstitutionsutskottets granskning av regeringens hantering av pandemin. Bland annat moderaterna har anmält regeringen och granskningen ska gå till botten med om regeringen tagit sitt ansvar, eller om det delegerats till myndigheterna. Under torsdagen och fredagen hölls de första utfrågningarna när generaldirektörer från Folkhälsomyndighetens, Socialstyrelsen och MSB sammankallades. Där framkom bland annat att Folkhälsomyndigheten tycker att de har gjort mestadels rätt under pandemin och inte ändrat strategin. Utfrågningen fortsätter nästa vecka.

Vaccin

Över en miljon, mer exakt 1 034 547 , har nu fått minst en dos vaccin (12,6 % av vuxna befolkningen), och 447 606 (5,5%) är fullt vaccinerade. Totalt har en 1,5 miljoner vaccinationer nu utförts i Sverige.

I veckan har Folkhälsomyndigheten beslutat att godkänna Astra Zenecas vaccin igen – men bara för de äldre än 65 år. För de yngre sätts vaccinet fortfarande på paus. Nyttan med vaccinet är större än faran, men faran – ungefär en på miljonen har drabbats – har hittills bara rapporterats hos personer under 65 år. Därför anses det nu ofarligt med vaccinet för äldre. Den svenska 61-åring som förra veckan dog med Astras vaccin som enda avvikelse är nu ett av 30 fall som utreds i Europa. Vetenskapsradion har också undersökt om det kan vara sättet som vaccinet ges som kan vara problemet. Tekniken ”aspirera” används inte alltid av den som vaccinerar och en expertgrupp vid EU:s läkemedelsmyndighet ska utreda om detta kan vara orsaken till de ovanliga biverkningarna.

Trots det är vaccinviljan fortsatt stor, 94 procent vill vaccinera sig enligt en ny stor mätning. Mest angelägna om vaccin är de över 65 år. Samma undersökning visar också att 8 av 10 svenskar vill att det ska finnas vaccinkrav för vissa yrken, framför allt i vården. Och den som vill välja har inget val: I Sverige får man den dos man tilldelas och den som tackar nej till sin vaccindos hamnar sist i kön.

Men avbräcket med vaccinstopp innebär att det är i praktiken omöjligt att nå målet att alla som vill ska få vaccin till sommaren. Det är nu hundra dagar kvar och då måste 150 000 få vaccinet varje dag för att målet ska nås. Folkhälsomyndigheten har i veckan också skrivit ner prognosen på antal levererade doser till 10,9 miljoner. Det är 4,1 miljon färre än vad som behövs och 6,5 miljoner färre än vad som utlovades i december. Men strax efter det beskedet meddelade EU att de godkänt två nya fabriker som kan börja producera de godkända vaccinen. Det skulle kunna innebära att Sverige får fler doser än hittills utlovat.

Regeringen menar att det fortfarande går att nå målet om leveranser kommer och vaccin finns på plats. Samtidigt har Sveriges vaccinsamordnare i helgen sagt att han tror att bara fem miljoner svenskar kommer att vara fullt vaccinerade i juni.

Nyheter i korthet

Till sist:

Ralf, 95 år, har äntligen vaccinerats – och kan nu gå tillbaka till jobbet. Se klippet här:

Det var allt för den här veckan! Saknar du något – skriv en kommentar!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Christopher Fitzpatrick mars 29, 2021, 11:43

  Fråga: Skriver journalisten sina rubriker i Sverige? I USA gör de inte ..

  Som amerikansk är det intressant att se vad folk kallar ”Västeuropa” och ”Östeuropa”.
  Jag skulle kalla Sverige ”Nordeuropa”? Grekland uppfann bokstavligen både ”Väst” och ”Europa”, men de är uteslutna från Västeuropa. Polen är det mest katolska landet jag någonsin har varit i, men de är östliga? Slovenien är öst, men Österrike är väst? Verkar som människor verkligen menar ”germanskt Europa” och ”inte germanskt Europa”, men då är Finland … öst?

 • Ingemar mars 29, 2021, 18:22

  Varför ökar antalet sjukhusinlagda medan dödsfallstrenden på månaders sikt är nedåtgående? Svaret kan vara ”Nocebo”, som är motsatsen till ”Placebo”. När vi utsätts för en sådan här massiv skrämselkampanj, med siffran över totalt antal döda MED CV-19 och siffran överhur smittspridningen ökar, då påverkas vi och immunförsvaret negativt. Särskilt negativt påverkade blir de som redan är stressade av olika anledningar. Forskningen om Nocebo är lika omfattande som om Placebo.
  Och inte blir vi bättre av att isoleras!: Är det någon mening med att vara frisk, men leva isolerat?
  Det borde väl vara något för dig Emanull: Att leta reda på forskning om vad mänskliga kontakter och umgänge betyder för hlsa och dödlighet!

 • Kristoffer mars 29, 2021, 22:43

  Angående:
  ”Trots trendbrottet visar statistik från John Hopkins att Sveriges totala antal döda med covid-19 nu är lägre än EU-ländernas genomsnitt. Det är första gången sedan april förra året.

  Givetvis har det med vaccin att göra, men samtidigt har alla EU-länder fått relativt likvärdigt med doser. Anders Tegnell kommenterar saken i ett mejl till denna blogg:

  Så är jag mycket tveksam till att det skulle ha med vaccin att göra.
  Skilnader i vaccinering mellan länderna kan inte (än) vara en relevant faktor för total mängden dödsfall. Det är bara under några enstaka veckor (av ett helt år med pandemi) där vaccinskillnader kan ha gjort några betydande skillnader i dödsfall iom tiden mellan vaccinering och att det syns i rapporterade dödsfall. Först ska man hinna bli immun (några veckor), sedan tar det vecka/veckor från smittad till dödsfall och slutligen ska dödsfallet registreras (ofta flera veckor senare). dvs 1-2 månader totalt.

  Vad som däremot spontant dyker upp som en potentiell huvudförklaring är smittspridningen i olika länder över tid.
  Dvs att många länder i, särskilt östra, Europa fått en mycket större smittspridning under hösten och vintern jämfört med våren när de inte längre lyckats hålla i med åtgärder (typfall Tjeckien, men även tex Polen och Ungern). Så när Sveriges smittspridning var jämförbar med Atlankustländerna efter våren så har den nu blivit ungefär som hela Europa istället.

 • Ingemar mars 30, 2021, 15:03

  Skriv under läkaruppropet för att fortare få ett normalt fungerande samhälle utan inskränkning av mänskliga rättigheter.

  https://lakaruppropet.se/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.