≡ Menu

Coronaveckan som gått, v19 2021: Minskad smitta – men högst i Europa/Så ska lättnaderna införas/Delmål för vaccin nått

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 19 (10-16 maj, 2021).

14 275 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 98 inrapporterade dödsfall sedan förra veckan. Det är 27 färre dödsfall än förra veckan vilket innebär att förra veckans stagnerade fall var ett tillfälligt trendbrott och att dödsfallen nu åter minskar, vecka för vecka.

Smittan minskar något, men antalet tester når nya rekordnivåer. Senast inrapporterade vecka noterades 347 000 tester. Det är nu andra veckan i rad med rekordnoteringar och beror på att allt fler regioner infört rekommendationen om att alla i en skolklass ska testas för covid när man upptäckt ett bekräftat fall.

Trots att antalet tester ökar, minskar alltså smittan i Sverige. Det är en liten minskning och fortfarande är Sverige det land i Europa med högst antal bekräftade fall per hundra tusen invånare (även om det finns nyanser till den statistiken). Det är också stora skillnader regionalt i Sverige: I tio av landets 21 regioner minskade smittan – däribland Uppsala som nu avslutat sin kampanj om att gå i ”personlig lockdown”. Smittan ökade i tre regioner och fallen varierar nu mellan 176-540 per hundra tusen invånare i landets regioner.

Smittan minskar i alla åldersgrupper, förutom bland barnen. Högst smittspridning är det bland tonårsbarn, men även 0-9 år fortsätter att öka. Båda dessa åldersgrupper noterar nu rekordnivåer.

Tittar vi närmare på just de yngsta ser vi att det mer specifikt är bland skolbarnen smittan ökar och att åldrarna som i år tar studenten är de som både ökar mest och har högst smittspridning. I många regioner har dessa fått träffas fysiskt i skolan, inför den stundande studenten. I åldrarna 10-14 år och 5-9 år noteras också rekordnivåer. Allt detta antas ha att göra med att fler regioner infört att alla i en klass ska testas, när det finns ett bekräftat fall. Därmed ökar både antalet test, liksom fall som hittas i de yngre åldrarna. I de allra flesta fall är symptomen milda för barn.

Vårdbelastningen fortsätter att minska och trenden är ungefär densamma som förra veckan: Båda på IVA och vanligt slutenvård minskar det mer i landet än i Stockholm, där framför allt belastningen på intensiven inte viker ned lika tydligt (vilket den inte heller gör i Skåne). Den totala nedgången är viktig och ansvariga säger att personal går på marginalerna nu. Flera har redan sagt upp sig. Trycket är och har varit extremt och sedan i slutet av mars har sjukvården inte klarat målet med att minst 20 procent av kapaciteten alltid ska vara tillgänglig.

En bekymrande trend är att allt fler unga läggs in för intensivvård. Det handlar fortfarande om låga tal, men de senaste veckorna har det parkerat på en väldigt hög nivå – inte sedan början av pandemin har den varit högre. I Kalmar talar man om 30-åringar i respirator och även i Kronoberg noterar man fler unga än tidigare i sjukvården.

Men det kommer att bli bättre och i veckan satte regeringen ett datum på exakt när: Från och med 1 juni kommer ett flertal lättnade att införas stegvis (så länge inte någon dramatisk ökning av smittan kommer).

Från den 1 juni får vi nu:
• Besöka restauranger och barer fram till 22.30 med alkoholservering fram till 22.00
• Vara 50 personer inomhus, om det finns sittplatser. Om inte är maxantal fortfarande åtta personer.
• 100 personer på utomhusarrangemang. Och 500 om det finns sittplatser. Särskilda undantag finns för motionslopp där 150 personer tillåts samlas.
• Åka på kollo och lägerverksamhet för barn och delta i mindre tävlingar (gäller även vuxna, utomhus).
• Marknader och nöjesparker kan öppna med speciella föreskrifter.

Det här är bara första steget på lättnader och fortsätter smittan att minska kommer restriktionerna försvinna successivt. I nästa nivå, 2, behöver smittan vara under 200 fall per 100 000 invånare (just nu är den 669), antalet på sjukhus med covid-19 vara under 300 (nu är det 1 591) och vaccinationstäckning 50% (idag 39%). Läs mer i den detaljerade rapporten. I nivå 1, när i princip alla restriktioner försvinner, ska antalet fall vara nere i 50/100 000. Det sista steget skulle kunna nås redan i augusti, enligt Folkhälsomyndigheten.

Inför beslutet visade mätningar att svenskar längtar mest efter sport och kultur, medan yngre mest såg fram emot utökade öppettider för restaurang och krog. Efter beslutet fanns både jubel och ilska. Jubel framförallt hos kulturlivet som nu kan öppna teatrar, biografer och museer. Ilska främst hos idrottsföreträdare och framför allt fotbollen som inte får fylla stora arenor med fler än 500 personer.

Analyser noterar att förra gången regeringen aviserade lättnader var strax innan andra vågen tog fart. Därför använde regeringen nu inte ordet ”lättnader” utan ”förtydligande av reglerna” under presskonferensen. Forskaren Björn Olsen tycker att lättnaderna kom för tidigt och tror att ovaccinerade unga riskerar att driva smittan så att den ligger högt under hela sommaren och kan ta fart igen under hösten.

Vaccin

3 194 265 har nu fått minst en dos vaccin (39% av vuxna befolkningen), och 983 423 (12%) är fullt vaccinerade. Totalt har 4,1 miljoner doser vaccin nu delats ut i Sverige, vilket är drygt 400 000 fler än förra veckan.

Sverige har nu också uppnått det viktiga delmålet om att 80 procent av alla landets 65-åringar ska ha vaccinerats fram till idag, 16 maj. Nationellt är nivån uppe i 89 procent och ingen region är under 85 procent (men sämst är storstadsregionerna). Det innebär också att Sverige har börjat fasa ut Astras Zenecas vaccin för att om tre veckor helt sluta använda vaccinet (som bara tillåts för de över 65 år i Sverige). Sverige har därmed avböjt flera av de avtalade doserna som nu går tillbaka till EU-potten.
Nu satsar regionerna hårt på att nå målet och flera tror att de kommer att hinna vaccinera alla innan sommarens slut. Totalt finns kapacitet att vaccinera 1,2 miljoner doser per vecka nu.

Det är svårt att få personer i socioekonomiskt utsatta områden att vaccinera sig. Men Gamlegården i Kristianstad är ett undantag. Stadsdelen finns med på polisens lista över utsatta områden, men har täckningsgrad på 80 procent i åldrarna 65+, vilket är mycket högt jämfört med liknande områden. Lösningen, menar de, är ett långsiktigt förtroendeuppbyggande arbete kombinerat med låg omsättning av personal.
I veckan rapporterades det också om en kvinna som valt bort att vaccineras, men senare istället dog av smittan. Allt fler sådana fall hör sjukvården om nu. Men sjukvården hör också om flera som vaccinerats med en dos och ändå har hamnat på IVA, vilket påminner om vikten av att vara försiktig till andra dosen.

EU kan godkänna vaccin för 12-åringar inom kort. Det handlar i så fall om Pfizers vaccin, ett vaccin som redan godkänts i Nordamerika. Om beslutet går igenom ska Sverige göra en egen bedömning. Tidigare har Folkhälsomyndigheten varit avvaktande. Regeringens vaccinsamordnare tror att beslutet kommer att innebära en ”jättediskussion”.

Nyheter i korthet:

Till sist:

Hur hade det sett ut om statsministern aldrig hade försökt få tag i den där reservdelen till sin rakapparat? Ben V Hansen har svaret:

Det var allt för den här veckan, har jag missat något? Skriv en kommentar:

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • rabey maj 16, 2021, 22:34

  Hej. Jag skulle vilja fråga om du vet vad som är det totala antalet sjukhusvistelser i Sverige sedan epidemin började? Enligt min mening borde det vara cirka 35 000 – 40 000. Det här är bara min gissning. Tack på förhand.

  • Emanuel Karlsten maj 16, 2021, 22:56

   Ingen aning, men finns säkert statistik hos socialstyrelsen.

   • rabey maj 17, 2021, 17:27

    Ovärderliga data. 64 000 patienter i medicinsk vård, varav 13 500 hemma. Fram till 1.5.2021 registrerade SBC idag ett överskott av dödsfall på 6604. Mindre underskattningar.

 • Yvonne maj 16, 2021, 22:39

  Tack för bra rapportering 😀 Jag har en fundering. När man jämför smittspridningen mellan länderna har man då tagit hänsyn till hur många tester som är utförda per land?

  • Emanuel Karlsten maj 16, 2021, 22:57

   Nej, man jämför antal bekräftade fall per hundra tusen invånare oftast. När Sverige i början knappt testade alls stod vi oss därför väldigt bra.

 • Katarina maj 17, 2021, 07:16

  Det är en sak som jag inte förstår. Jag har fått en dos med Astra Zenecas vaccin och ska få nästa i midsommarveckan. Men du skriver att Sverige helt ska sluta använda det vaccinet om tre veckor. Betyder det att jag vaccineras med något av de andra vaccinen i dos 2?

  • Emanuel Karlsten maj 17, 2021, 09:11

   De ska helt sluta importera om tre veckor, då har de tillräckligt för att ge dos 2 till de som redan fått dos 1. Står lite mer på länken vid det aktuella påståendet! Om man däremot är 65 år och kommer in för en första dos 1 om tre veckor kommer man att erbjudas andra vaccin, eftersom astra då inte finns kvar (eller skulle räcka till två doser)

 • Katarina maj 17, 2021, 10:46

  Tack. Och tack för din rapportering. Så bra!

 • Björn maj 17, 2021, 11:10

  Hej, tack för din rapportering. I samband med det som skrivs att smittan ökar bland barn, vore det intressant att se om andelen positiva tester också ökar/har ökat eller hur stor andel av detta som kan förklaras av ökad testning (vilket du även antyder delvis kan förklara saken). Har du någon info om detta?

  • Emanuel Karlsten maj 17, 2021, 13:00

   Ja, skrev och länkade lite mer utförligt till den kopplingen i förra coronaveckan, det är Folkhälsomyndigheten själva som pekar ut den kopplingen.

 • Jenny maj 21, 2021, 09:19

  Angående att Sverige har Europas högsta smittspridning, som kablas ut av alla (inklusive FOHM själva). De brukar säga att antalet smittade är en indikator bland flera, och att det inte är klarlagt om alla länder testar lika mycket eller rapporterar lika mycket. Till exempel har Folkhälsomyndigheten antytt att i Sverige så testas nästan alla i sjukvården, i andra länder kan privata aktörer ha en större andel – och det är inte säkert om dessa siffror ingår i de officiella. I Danmark, där man kan ta snabbtest på gatan för att få ta en öl – hur rapporteras dessa siffror? Ett annat mått är ju sjukhusinläggningar och antalet på IVA, siffror man i princip aldrig ser i europeiska jämförelser i media. Siffrorna finns tillgängliga på ECDC hemsida, och där ser man att Sverige just nu ligger nånstans i mitten (som vanligt) i en jämförelse. Senaste datat, från 2021-W18 toppas tex listan av Litauen med 7,02 ”weekly new ICU admissions per 100k”, Frankrike har 2,71, Sverige har 1,52. Vore intressant att se denna aspekt belyst i rapporteringen. Givetvis finns det säkert skillnader mellan länder och hur de rapporterar även här, men det verkar ju inte hindra nån från att rapportera smittotalen.

  Data finns här: https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/download-data-hospital-and-icu-admission-rates-and-current-occupancy-covid-19

  • Kristoffer maj 21, 2021, 10:52

   Precis, det frågades för övrigt om detta på gårdagens presskonferens.
   Tror det var en fråga från vetenskapsradion (som brukar vara höjdpunkten under presskonferensen med frågor som ger lärorika svar).
   Då nämndes att även ICU-jämförelser inte blir helt korrekta i och med att det måttet inte heller är lika i alla länder. Dvs att vad som är intensivvård och vad som krävs för att bli intagen på intensiv varierar (Frankrike skulle jag gissa på har en relativt frikostig intagning med tillgänglig sjukvård och därmed ligger lite högre i ICU-siffror)
   Och att alternativmåttet andel positiva fall av provtagna inte heller ger ett bra enskilt mått då det är beroende på vad man har för teststrategi (tex om man testar ymnigt i grupper som har låg smitta jämfört med testning i grupper med hög smitta).
   Slutsatsen där var att det är främst utvecklingen i ett land man kan följa iom att man ofta har ungefär samma mätning över tid inom ett land.

   Så helt klart behöver man titta på ett flertal olika mått när man jämför länder.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.