≡ Menu

Coronaveckan som gått, v18 2021: Rekordmånga testade/Smittan ökar bland barn/Få vaccinerade blir svårt sjuka

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 18 (3-9 maj, 2021).

14 173 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 125 inrapporterade dödsfall sedan förra veckan. Det är exakt lika många som rapporterades avlidna förra veckan, vilket är ett trendbrott efter att dödsfallen minskat tre veckor i rad. I veckan har också Socialstyrelsen gått igenom hur många som totalt dött under pandemin och visat på stora regionala skillnader: I Stockholm har till exempel fyra gånger fler dött i covid än i Värmland.

Under senast inrapporterade vecka gjordes en rekordnotering i antal testade individer: Drygt 336 000 personer testade sig. Mest ökade provtagningen av barn och unga: I åldersgrupperna 0-9 och 10-19 år ökade antalet tester med 27% respektive 19%.

1 miljon bekräftat smittade. Den siffran passerade Sverige i veckan, men antalet som haft smittan kan vara upp till det dubbla. Folkhälsomyndigheten menar att 25 procent har antikroppar i storstadsregionerna.
Under den senaste veckan syntes en liten minskning av antalet bekräftade smittade. Att smittan inte minskar mer är oroväckande, menar Folkhälsomyndigheten. Men det innebär också att ett lite märkligt mönster träder fram där smittan ökar och minskar i par: Två veckor i rad rapporteras ungefär samma antal bekräftade, för att veckan efter följas av en lite kraftigare upp eller nedgång.

Det är också stora skillnader mellan åldersgrupper: Medan smittan fortsätter att minska bland vuxna, ökar det bland barn under 20 år. Starkast ökning är det bland de yngsta barnen (0-9) där incidensen ökar med 17 procent jämfört med förra veckan. Det innebär att åldersgruppen tangerar sin toppnotering från vecka 12.

En närmare titt på just barnen visar att det är specifik åldrarna 5-17 år som står för den största ökningen, det vill säga barn i skolåldern. I åldersgruppen 10-14 år ser vi en rekordnotering.

Anledningen till de höga talen är dels den brittiska mutationen, som antas få bättre fäste hos just barn, men också Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer om att alla barn som varit i kontakt med en bekräftad smittad i skolan ska testa sig. I Stockholm införs det nu också snabbtester för elever i stadens gymnasieskolor för att bättre komma åt smittan.

Men trots att smittan inte fortsätter att minska lika snabbt som tidigare ser vi en stark nedåtgående trend i sjukvården. Att sjukhusbeläggningen minskar snabbare än antalet smittade antas bero på vaccineringen: Riskgrupperna som mer sannolikt hade hamnat på sjukhus med covid-19 har nu hunnit vaccinerats med åtminstone en dos.
Totalt sett går alltså antalet inlagda i vanlig slutenvård snabbt ned (vänstra bilden). Men det går trögare för intensivvården i Stockholm (högra bilden) där trycket fortfarande är högt. Men totalt i riket går även antalet intensivvårdade ner. Nivån är fortfarande på en mycket hög nivå och flera IVA-sköterskor kommer inte få sammanhållen semester i sommar.

Smittan kommer nu antingen långsamt plana ut till låga nivåer i sommar eller ta fart igen och hålla sig på en hög nivå in i juni. Så lyder två scenarierna för framtiden som Folkhälsomyndigheten presenterade i veckan. Det positiva scenariot utgår från att vi håller fast vid de restriktioner vi har och det negativa utgår från att vi struntar mer i dem. Samtidigt har Folkhälsomyndigheten haft stora fel i sina tidigare scenarier. Det påminde den politiska oppositionen om efter att socialministern i helgen berömt Folkhälsomyndighetens scenarier.

Folkhälsomyndigheten uppdaterade i veckan sin information kring om covid-19 är luftburet. Nu svarar man inte längre kategoriskt nej på om covid-19 är en luftburen smitta. Istället förtydligar man att smittan kan färdas längre sträckor i luften i dåligt ventilerade rum. I veckan uppmärksammade New york times att WHO och amerikanska smittskyddet i tysthet uppdaterat sin linje i frågan och numera menar att smittan även kan spridas via aerosoler i särskilda miljöer. Folkhälsomyndigheten menar att deras uppdatering inte handlar om andra myndigheters ändringar, utan om att de har fått många frågor och ville förtydliga. Det är sant att Folkhälsomyndigheten även tidigare har talat om aerosoler och vikten av att ventilera rum och mycket av otydligheten verkar handla om vad som vägs in i ordet ”luftburen smitta”. Klart är i alla fall att Arbetsmiljöverket i veckan ändrade så att hemtjänsten nu ska ha andningsskydd (ett munskydd med filter som skyddar bättre mot mindre partiklar) när någon i hemmet har misstänkt covid-19. Facket är glada för ändringen, men hade önskat att den kom för ett år sedan.

Vaccin

2 852 689 har nu fått minst en dos vaccin (34,8% av vuxna befolkningen), och 826 762 (10,1%) är fullt vaccinerade. Totalt har 3,7 miljoner doser vaccin nu delats ut i Sverige, vilket är 500 000 fler än förra veckan.

Av de över två miljoner som vaccinerats med en dos har 0,3 procent haft bekräftad smitta, visar ny statistik. Men givet att många vaccinerade kanske inte testar sig är det annan data som är ännu viktigare: Hittills har bara 20 personer av alla vaccinerade behövt uppsöka intensivvård och 187 avlidit. Eftersom det är de äldsta och mest sköra som fått vaccin först är det naturligt att det finns flera dödsfall (av naturliga orsaker). Siffran är viktig eftersom den visar att vaccin skyddar mot svår sjukdom och död.

I veckan har mycket handlat om regioner som öppnar vaccinering för alla friska vuxna från 18 år. Framför allt i Stockholm, där resultatet blev att bokningsappen kraschade, något som experter kallar ”respektlöst”. I flera regioner har yngre lyckats ta sig förbi kösystemet, något som regionerna hoppas stoppa genom stickprovskontroller.

Ska barn vaccineras? I Kanada har man godkänt vaccinering av barn från 12 års ålder och nu öppnar flera forskare upp för samma sak även i Sverige. Folkhälsomyndigheten menar att det inte finns några sådana planer än. Dels eftersom vi ännu vet för lite om vaccinen och dels eftersom barn löper liten risk att bli allvarligt sjuka.
Och angående yngre så drog Skåne igång en fråga om inte de som är yngre än 65 år kan få välja Astras vaccin om de själva vill? Vaccinsamordnaren höll med och snart sällade sig ytterligare fyra regioner till Skånes idé. Folkhälsomyndigheten har ännu inte ändrat sig i frågan.

Utrikesfödda vaccinerar sig långt mindre än andra grupper i samhället. Nu får Folkhälsomyndigheten kritik för att inte ha gjort mer. Socialministern har kallat aktuella regioner till möte och där problemet är särskilt stort har informatörer anställts.

Nyheter i korthet:

Det var allt för den här veckan – saknar du något? Skriv en kommentar!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • rabey maj 9, 2021, 23:46

  Kära herr eller fru. Jag kommer från ett annat land och jag använder en google-översättare. Han har följt din SCB-statistik noga länge. Märker ingen i Sverige att det inte har förekommit överdöd i Stockholm på tio månader?

  • Emanuel Karlsten maj 10, 2021, 09:02

   Tack, jag har inte uppdaterat den sidan på länge, ska göra det nu, bra påminnelse!

  • rabey maj 10, 2021, 12:43

   Platz.se rapporterar att döden av covid-19 var 1647. SCB: Överdriven dödlighet i Stockholm (stad) 20 juni 2020 – 915 dödsfall (topp) över genomsnittet 2015-19. Överdriven dödlighet 20/04/2021 – 719. Ett ovanligt fenomen i hela Europas skala.

 • Mikael maj 10, 2021, 12:31

  FHM-teorin att det inte finns asymptomatisk smitta verkar viktig att försvara, kan de inte lägga resurser på ngt bättre? Är det hela världen som gjort en felbedömning igen? För övrigt så minskar inte antalet IVA-patienter, det ligger runt 390 fortfarande.

 • Inge Nilsson maj 11, 2021, 03:45

  Hej Emanuel.
  Har du tittat närmare på de forskningsrapporter som antyder problemet med de så kallade ”Spike proteiner” som produceras av covid19 viruset och även av de vacciner som ges?
  Man tror sig nu hittat orsaken till de skadeverkningarna som vi nu ser. Jag har dock inte sett detta omnämnts i svensk press? Stämmer detta så är nog den skepsis befogad som råder mot vissa vacciner?
  https://www.salk.edu/news-release/the-novel-coronavirus-spike-protein-plays-additional-key-role-in-illness/

 • Möteslokaler Stockholm maj 11, 2021, 17:23

  Jag minns att jag pratade om kollektiv immunitet. Den svenska regeringen har sagt att detta är den bästa vägen ut ur pandemisituationen. Och ett tag fungerade det. Europeiska unionen kritiserade ursprungligen sådana handlingar från vår regerings sida, men var sedan ett exempel för oss. Och det faktum att en så stor ökning av sjukdomen inträffade i början av vaccinationskampanjen är väldigt konstigt. Även om det förefaller mig som om det fortfarande var värt åtminstone några åtgärder för att garantera medborgarnas säkerhet. Stoppa åtminstone masshändelserna. Och viktigast av allt var det nödvändigt att ta itu med medborgarnas medvetande. För att göra det tydligt att deras säkerhet ligger i deras händer.

  • real Hmm maj 13, 2021, 01:46

   Problemet är ju mer det att folk är medvetna men inte tycker att allt gäller dem eller att de försöker hitta ursäkter och undantag. Ofta. Så liberal jag är vill jag ändå hävda att solidariteten är död till min stora sorg. Sällan har jag blivit mer tuktad att bli cyniker och förlora hoppet till människan som den här pandemin har drabbat mig.

 • real Hmm maj 13, 2021, 01:39

  Orsaken till att smittan ”ökar” bland barn och unga nu är ju för att nu är första gången som de testas i Sverige. Dags för FHM mfl att erkänna att de hade fel att barn varken blir sjuka eller att de inte varit drivande.

  De restriktioner som vidtagits i skolorna av bla grannländerna har bevisats varor av stort värde för hur smittan spridits hos dem och är också orsaken till att Danmark nu när de dragit tillbaka fela åtgärder är ett av de länder där smittan ökar i EU, om dock med mycket lite risk då en stor andel av befolkningen redan är vaccinerad.

  • real Hmm maj 13, 2021, 01:42

   Förtydligande. Alltså från början och väldigt länge vägrade Sverige att testa barn och unga då det avfärdades som onödigt.

   Sanningen är alltså mycket mer troligt att smittan bland dem hela tiden varit lika hög men att man först nu vet omfattningen iom att man först nu testar dem.

  • Mikael Rasmusson maj 13, 2021, 14:10

   Sant, men det är även så att jag sett och hört många danskar i 20-årsåldern i Helsingborg (utan munskydd), så det är inte oväntat att smittan ökat kraftigt i centrala Helsingör.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.