≡ Menu

Coronaveckan som gått, v22

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 22.

4395 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med totalt 397 fall, eller ungefär 10 procent, vilket är en procentenhet högre jämfört med förra veckan. Sveriges kurva över dagligt avlidna ser däremot fortsatt svagt sluttande ut, enligt Adam Altmejds graf. Men ändå är Sverige, för andra veckan i rad, det land med flest antal döda per vecka och capita. Det är något som också uppmärksammats mycket internationellt, men i till exempel Wired påpekas det att det också beror på att de flesta andra vidtagit drakoniska åtgärder, medan Sverige mycket mer långsamt saktar ner.

Men att det faktiskt går nedåt och därmed framåt har det också funnits tydliga tecken på. Elitidrott har fått klartecken att köra igång, vilket innebär att Allsvenskan i fotboll börjar (utan publik) i mitten på juni. Och gymnasie- och högskolor öppnar också. Däremot gav Folkhälsomyndigheten inga nya rekommendationer till åldersgruppen 70+, trots att man tidigare aviserat det. Beskedet väckte starka reaktioner, framför allt i åldersgruppen.

Det tydligaste tecknet på nya tider gav kanske Anders Tegnell själv, när han tillät sig fotograferas av Aftonbladet när de hittade honom på Stureplan, med en öl. Generellt verkar vi svenskar röra på oss mer ute, enligt geografisk data från Google.

Tegnell har i veckan också uppmärksammats med anledning av de hot som riktades mot honom och hans familj under mars månad. Aftonbladet har fått tag i protokoll som ger mer detaljer. I artikeln framställs också hoten som anledningen till att Folkhälsomyndigheten den 20 mars så hårt gick ut och markerade mot hoten och att Tegnell inte ensam står bakom myndighetens strategi.

Svenskarnas stöd för Sveriges coronastrategi verkar minska. Enligt en undersökning av Sifo har andelen med förtroende för Folkhälsomyndigheten gått från 78 till 70 procent. Även sjukvården tappar, från 82 till 79, Mest tappar regeringen, från 59 till 48 procent. Samtidigt visar en parti-undersökning från Novus att Socialdemokraterna parkerat på positionen som Sveriges största parti, medan till exempel Sverigedemokraterna (som i veckan krävt en uppmärksammad ”sanningsutredning” om äldre) fortsätter backa.

Regeringen har dock haft andra problem i veckan. De utlovade 100 000 corona-testerna per vecka är Sverige fortfarande inte i närheten av och i en komplicerad dialog mellan olika departement verkar politikerna inte ens säkra på vilka ”prioriterade kategorier” som ska provtas. ”Så många som möjligt”, säger statsministern nu, även om det är uppenbart att inte vem som helst kan provta sig på de mobila teststationerna, ens när det är tomt.

Vårdpersonal slår tillbaka mot bilden av att de skulle syssla med ”aktiv dödshjälp”, en debatt som fick stor uppmärksamhet i förra veckan. Debattartikeln är underskriven av 366 sjuksköterskor och har fått stor spridning.

Stor spridning har också min egen text om överdödlighet under 90-talet fått. Snart 300 000 läsare har läst, vilket gör texten, om statistikern Åke Nilsson, till den artikel med flest reaktioner bland alla medier i alla kategorier förra veckan. Även mitt avslöjande av detaljerna i Johan Gieseckes kontrakt med Folkhälsomyndigheten har fått stor spridning, liksom uppföljningen att Giesecke försökt fakturera myndigheten för medverkan i medier. Flera redaktioner har nu fört in korrigeringar i artiklar där Giesecke medverkat.

Allt fler länder portar också svenska turister. Norge och Danmark har öppna gränser mellan länderna, men stängt för Sverige. Listan blir allt längre och reseexperten Lottie Knutsson kallade Sverige för ett ”mobboffer” i veckan. Tegnell är inte så oroad, han tror på förändrade policys. Men i Finland menar de att alla nya smittade i Österbotten kommer från Sverige.

Sverige har andra fördelar, som vårt snus, som tydligen kan innebära ett skydd mot covid-19. Nyheten fick givetvis enormt genomslag i Sverige, men bakom de braskande rubrikerna finns seriös forskning och faktiskt ett svenskt forskarteam som ska undersöka saken.

En privat studentfest i Örebro blev en smittofest. Efter festen kom rapporter om att halva klassen blivit smittad av corona. Andra, som redan är smittade, undrar hur länge de ska behöva vara sjuka. I en välspridd debattartikel vädjar de till Tegnell om vägledning kring sina långvariga symptom.

Till sist: Internationell press har svängt i sin bevakning av Sverige. Från att fascinerat hylla Sverige, till att nu brutalt såga. Australiensk tv gjorde till exempel det här inslaget under veckan:

Men samtidigt finns de som fortfarande hittar anledningar att hylla Sverige. Att Sveriges BNP ökade med 0,1 procent det första kvartalet, har inte fått stort eko i Sverige, men uppmärksammats rejält utomlands.

Nästa vecka:
Har Folkhälsomyndigheten utlovat uppdaterade rekommendationer kring sommaren och hur vi får resa och inte.

Det var allt för denna veckan. Har du fler perspektiv, eller saker som inte är med? Tipsa gärna genom en kommentar.

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få detta veckobrev i din mejl

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Gunilla Sterner maj 31, 2020, 22:48

    Jag undrar varför de personer som kommer till Sverige från andra länder får resa fritt i landet när inte svenskar får det. Borde inte samma regler gälla alla?
    Jag undrar också varför det går så många flyg mellan Sverige och Dubai? Liksom till Ryssland och Iran?

    • Kalle maj 31, 2020, 23:17

      Rekommendationerna gäller lika för alla. Ingen kommer stoppa dig om du reser 50 mil, men det är dumt.

  • Mattias Alsiö maj 31, 2020, 22:58

    Hej,
    Tycker att det är intressant att smittan inte bara verkar ha kommit in från Italien, Iran och Österrike, utan samtidigt från tex Spanien och Storbritannien. Likaså att smittspårningen verkar ha fungerat väl där det gjorts.
    https://twitter.com/agneswold/status/1266803157138620422?s=21

  • Karine juni 2, 2020, 10:58

    Hej, kan vi verkligen jämföra antalet rapporterade covid-19-dödsfall mellan olika länder. I Spanien rapporterades inga nya dödsfall igår medan Madrid rapporterades 11 nya dödsfall. https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/200601_cam_covid19.pdf
    Sedan avslöjar begravningsbyrån att det faktiska antalet dödsfall från coronavirus i Spanien är 43.985.
    https://www.larazon.es/sociedad/20200601/aq7yfqhey5g3njcfm6j33j43hq.html
    Det är synd att många tror att Sverige har högst antal covid-19-dödsfall per capita….

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.