≡ Menu

Coronaveckan som gått, v26-30: Smittan har ökat i snart två månader/ Sjukhusinlagda ökar/ Info om vaccinerade barn stulna från myndighet

Sedan maj har jag gått över till att månadsvis sammanfatta det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är veckorna 26-30 (30 maj – 31 juli 2022):

19 358 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 351 dödsfall sedan förra månaden och antalet avlidna med covid-19 förväntas stiga framöver.

I snart två månader har smittan nu ökat, men smittan ökar från mycket låga nivåer. Det går av flera skäl inte att jämföra med tidigare smittvågor, inte minst eftersom vi nu i huvudsak bara testar de inom sjukvården. Mätningar i avloppsvatten visar dock att smittan är högre nu än i början av pandemin, men mest rättvist är kanske att mäta de senaste tio veckorna bakåt: Där syns ökningen, men också att den avtar.

Ökningen blir också tydligt om man tittar på bara äldrevården. Här är ökningen särskilt allvarlig, eftersom det är de äldsta som har störst risk att drabbas för allvarliga följder

Vad det innebär för sjukhusinläggningar är inte helt klarlagt då inte alla regioner särredovisar antalet inlagda med covid-19 (vilket regeringen nu kräver ska ändras). Klart är dock att det ökat på flera sjukhus, vilket är ett problem eftersom sjukhus vanligtvis drar ned sin bemanning under sommaren. I Stockholm rapporteras antalet sjukhusinlagda ha ökat kraftigt och sjukhus har gått upp i stabsläge. Även region Norrbotten har gått upp i stabsläge. Det handlar inte bara om smittan bland patienter – utan också om att smittan sprids bland vårdpersonal. Dels slår det hårt mot akuten och dels slår det hårt mot den redan hårt drabbade personalen. Inte minst eftersom de i nästan alla regioner nu återigen behöver bära munskydd.

Även i intensivvården har trycket ökat, men inte lika mycket som smittan – även om det finns en viss eftersläpning för de senaste veckorna. 35 av av de 40 patienter som lagts in bara senaste veckan tillhörde en medicinsk riskgrupp.

Att smittan ökar mitt i sommaren är unikt. Att det ökar – olikt tidigare somrar – beror framför allt på att den variant som dominerar i Sverige; BA.5, är mer smittosam. Det kan vara bra och dåligt: Dåligt, eftersom smittan får fäste, bra, dels eftersom inte lika många behöver uppsöka sjukhus och dels eftersom infektion kan ge ett visst skydd inför hösten då Folkhälsomyndigheten antar att smittan kommer få rejäl fart igen. Folkhälsomyndigheten räknar trots det inte med fler restriktioner till hösten. Folkhälsomyndigheten vill också påminna om att covid-19 inte är som en vanlig förkylning. För även om det framstår så för den friska majoriteten, är den fortfarande mycket farlig för den delen av befolkningen med sämre immunsystem. Fokus till hösten antas därför bli att skydda de mest utsatta.

Trots att smittan inte är lika hög som tidigare är svenska vården fortfarande utsatt för enorm press. Varje gång vårdpersonal behöver testas måste de stanna hemma i väntan på provsvar. Och när de testar positivt – oavsett om symptomen är obefintliga – måste de stanna hemma tills de testar negativt. Allt detta skapar en extrem belastning på sjukvården. Och det görs just för att skydda de mest utsatta.

Vaccin

Vaccinstatistiken har tagit ett uppehåll fram till vecka 32, enligt Folkhälsomyndigheten.

Allt fler vill få vaccin när covid-smittan nu ökar, men flera väntar också tills vaccinen uppdaterats med skydd för de nya omikron-varianterna. Det kan dock dröja till oktober och experter menar att skillnaden är relativt marginell. Är man i behov av booster-dos uppmanas man att inte vänta. I en ny stor observationsstudie visar det sig att svenskar i riskgrupp som tagit en fjärde dos har haft lägre risk att dö i covid-19.

Personuppgifter om nästan 800 vaccinerade barn har läckt från Folkhälsomyndighetens databas. Myndigheten har polisanmält stölden, men uppgifterna ligger publicerade öppet på en sajt som också publicerar vilseledande information om vaccin. Polisen ska ha nått framgång i att sin jakt på att få reda på vem som står bakom intrånget.

Bland de nästan 2 700 som anmält misstänkta skador till följd av vaccinet har 155 fått ersättning. Trots att det inte går att urskilja någon röd tråd bland anmälningarna har regeringen valt att utvärdera den nationella vaccinationsatsningen. Syftet är att granska hur rapporteringarna av biverkningar och covidbevis har hanterats.

Nyheter i korthet:

Det var allt för den här månaden! Jag följer utvecklingen noga och går upp i utgivningstakt ifall det upplevs motiverat. Annars ses vi nästa månad igen!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Roger Sperrling augusti 1, 2022, 02:06

  SOM JAG JU SKRIVIT OCH SAGT MÅNGA GGR TIDIGARE – SÅ VISAR DET SIG TYDLIGARE OCH ALLTMER ATT DET BARA ÄR EN SÄSONGS-INFLUENSA DET HANDLAT/HANDLAR OM OCH ATT DENNA COVID-HYSTERI FFA ÄR MASSMEDIALT BETINGAD OCH PRESSAS PÅ AV DEN STORA ANDEL HYPOKONDRIKER OCH NEUROTIKER SOM FINNS FFA I DE VÄSTERLÄNDSKA LÄNDERNA URBANA SAMHÄLLEN DÄR MKT LITE MENINGSFULLA OCH AVLEDANDE AKTIVITETER FINNS FÖR DESSA ANNAT ÄR DOCTOR-SHOPPING OCH ATT FÅ SEKUNDÄRA SJUKDOMSVINSTER AV T.O.M. MESTADELS PÅ HITTADE SYMPTOM OCH KRÄMPOR…. OCH ATT POLITRUKER OCH POLITIKER M.FL. PAPP-SKALLAR HAR UTNYTTJAT COVID-SKRÄCKEN FÖR ATT FÅ INFLYTANDE OCH RÖSTER – HAR INTE GJORT SAKEN ETT SKIT BÄTTRE! :-)

  • Georg augusti 1, 2022, 12:19

   Håller absolut med dig. Det är inte hela sanningen bakom ”operationen covid” men censuren ser till att hela den inte kommer fram.

  • Coola Karin augusti 29, 2022, 11:56

   Nämen tjo på dig Roger. Nu tycker ja du tar det lungt här med de hårda orden såsom pappskallar och skit! Gud har faktiskt ont i öronen gubben. Varför skriver du med stora bokstäver? Är de små inte tillräckliga? Det finns ingen plats för någon form av kränkning här i vårt vackra land så om du tycker som jag och hatar invandrare så röstar du på SD! En väg mot ett dystert Sverige! Precis som vi vill ha det. Sen så är frågan varför du är vaken och får damp klockan två på morgonen mitt på sommarlovet! Skaffa ett ligg är du snäll och så får du hoppas på att ett liv kommer med det. Sen så kan du tappa denhär :-) för det kommer inte ge dig en kvinna. Sen så får du inte ha höga förväntningar med tanke på hur du ser ut så byt ut din fula profilbild helst igår tack. En Karin i 60-årsåldern skulle jag rekommendera dig, och då är ju hon ändå ett par år yngre än dig. Förresten ser ditt ansikte ut som om du äter öronvax till lunch, frukost och middag. Fortsätt med det om du vill se ut som en uppstoppad toalettborste.
   Med otrevliga hälsningar
   Karin 50 år

   • Jerry augusti 30, 2022, 00:17

    Hej Karin,
    Började läsa och tyckte det var kul..och coolt! Ja, i början, men sen blev det bara Rogers nivå, så det verkar som att ni kan bli riktiga bästisar! Lycka till med det!
    Jerry, 50++

 • Claes Persson augusti 1, 2022, 02:25

  Det blir mer och mer tragikomiskt spännande att följa covid-utvecklingen.

  Hur lång tid kommer mänskligheten överleva?

  Alla kommer ju ihåg hur snabbt toapapper, konserver och mat tog slut, på några timmar, när WHO:s enväldige chef, utlyste global panik.

  Han/WHO, påstod att världen kommer att gå under om alla inte lyder WHO och världsledarna till 100%.

  (I Sverige dog färre människor per capita under 2019+2020 än någon tidigare 2-årsperiod under historisk tid, vi hade således färre influensaproblem än någonsin tidigare. I världen har inte heller totala dödstalen per capita ökat, de är ungefär som vanligt varje år sedan 2019-2022, per capita.)

  De som inte lydde WHO:s chef blint, straffades ofta med massor av olika förbud, och många blev även inspärrade, igensvetsade dörrar mm.

  Alla människor, som helt saknade sunt förnuft, blev då livrädda och många ”fullständigt galna”.

  Som sagt, att krossa hela världen tar numera, efter Internet och Smartphones, inte särskilt många minuter för den ledare som tar ledningen.

  Särskilt om vi har valt fel ledare och att dessa får stöd av mängder med godtrogna och naiva människor, som saknar förmåga att tänka själva.

  Världen tycks vimla av naiva och livsfarliga människor, som tror att världsledarna vill oss något gott.

  Det är givetvis omöjligt att bli ledare för ett land om man inte klarar av att gå över lik, konkurrensen att nå toppen är stenhård.

  Tidigare var Lenin/Stalin, Hitler m fl framgångsrika, just nu leder Putin ligan, men faktiskt har chefen för WHO större makt över våra liv än Putin.

 • rabey augusti 1, 2022, 09:32

  Efter 2 år av epidemin råder det ingen tvekan. Sverige och Belarus hade de bästa strategierna.
  Det finns ganska mycket data från Belarus. Jämförelse:

  BELARUS, de minsta restriktionerna i världen, den långsammaste vaccinationsprocessen (Sinovac, Sputnik) i regionen, ourworldindata org
  2019 (max) – 134161, 2020 – 159349, 2021 – 158349 / överdödlighet 19 %
  BELARUS, ourworldindata org andra uppskattningar, överdödlighet 26%
  BELARUS, stulna data av hackare, överdödlighet 2020 – 21%, marc 2021 – 30 000
  BELARUS, WHO rapport – överdödlighet 20%

  Slovakien, det största förtrycket i EU.
  2018 (max) – 54293, 2020 – 58089, 2021 – 73 461 / överdödlighet 21%
  Slovakien, WHO rapport – överdödlighet 22%

  Ryssland, 2018 – 1 827 827, 2020 – 2 124 479, 2021 – 2 445 509 / överdödlighet 25 %
  Ryssland. WHO rapport – överdödlighet 30%

  https://www.classicfm.com/music-news/mariinsky-opera-singer-russian-prison/
  10 års fängelse för protester (covid) i Ryssland

  • rabey augusti 7, 2022, 22:00

   Federala expertkommissionen i Tyskland – Lockdowns är bara meningsfullt i början av en pandemi, och det rekommenderas inte att bära masker
   https://www.sueddeutsche.de/politik/corona-massnahmen-bericht-expertenrat-1.5613004

   • Jerry augusti 9, 2022, 23:03

    Ha ha! Varför ”glömde” du citera det som är obekvämt för dig? T ex att det är mycket effektivt att bära masker inomhus! Det är m a o INTE SANT att det rekommenderas att inte bära masker!!! Experter i rapporten rekommenderar inte GENERELLT maskkrav, men du kanske inte förstår att det är skillnad på galenskap med ansiktsmasker utomhus och ansiktsmasker i trånga utrymmen, som t ex kollektivtrafik etc.

 • rabey augusti 2, 2022, 16:35

  1 korrigering ..

  ” De direkta stöden till svenskt näringsliv landade på drygt 91 miljarder kronor under 2020 och 2021, vilket är 30 miljarder mer än vad SR Ekots rapporterade i fredags, påpekar myndigheten Tillväxtanalys.”

  https://www.fastighetsnytt.se/samhallsbyggnad/politik/myndighet-statens-coronastod-blev-betydligt-hogre-an-rapporterat/

  …. och den mest intressanta statistiken countryeconom com
  År — Medellivslängd ///// Skuld% BNP —– Skuld per capita $ //// BNP per capita $ ///// Arbetslöshet december (mars)
  SVERIGE:
  2021 — 83,2 ///// 36,70 % —— 21 943 ///// 60 029 ///// 7,5 % (9,7 %)
  2020 — 82,4 ///// 39,60 % —— 20 674 ///// 52 170 ///// 7,9 % (7,6 %)
  2019 — 83,2 ///// 34,90 % —— 18 038 ///// 51 694 ///// 6,3 %
  2018 — 82,6 ///// 38,90 % —— 21 125 ///// 54 296 ///// 5,9 %
  Danmark
  2021 — 81,4 ///// 36,70 % —— 24 980 ///// 67 758 ///// 4,3 % (6,4 %)
  2020 — 81,6 ///// 42,10 % —— 25 671 ///// 61 154 ///// 5,8 % (5,2 %)
  2019 — 81,5 ///// 33,60 % —— 20 036 ///// 59 862 ///// 4,9 %
  2018 — 81,0 ///// 34,00 % —— 20 896 ///// 61 724 ///// 5,1 %
  Finland:
  2021 — 82,0 ///// 65,80 % —— 35 566 ///// 54 058 ///// 6,3 % (8,4 %)
  2020 — 82,0 ///// 69,00 % —— 33 861 ///// 49 159 ///// 7,4 % (7,1 %)
  2019 — 82,1 ///// 59,60 % —— 28 964 ///// 48 667 ///// 6,0 %
  2018 — 81,8 ///// 59,80 % —— 29 883 ///// 50 033 ///// 6,0 %
  Norge:
  2021 — 83,2 ///// 48,10 % —— 43 043 ///// 89 090 ///// 3,4 % (5,0 %)
  2020 — 83,3 ///// 46,80 % —— 31 442 ///// 67 266 ///// 4,6 % (3,6 %)
  2019 — 83,0 ///// 40,94 % —— 30 884 ///// 75 594 ///// 3,7 %
  2018 — 82,8 ///// 39,66 % —— 32 526 ///// 82 082 ///// 3,5 %

 • CH augusti 4, 2022, 11:05

  Glöm inte att alla som läggs in testas för covid, alla som är positiva räknas till inlagda med covid. Inte samma som inlagd pga covid

  I vintras var det 60% med och 40% för. Siffror från Kalifornien gör gällande att det är närmare 70-90% med nu. Socialstyrelsen slutade rapportera detta i april tyvärr

  Det du borde kolla på är varför FHM envisas med att ha isoleringskrav på de med covid, i intervju efter intervju gör personalen det gällande att det är det som är ett stort problem pga vårdplatsbristen

  Precis som karantänskravet som slopades när för många blev borta i onödan pga det så kommer detta med isolering också slopas, men bara om sådana som du hjälper till

 • tillbakakaka augusti 17, 2022, 13:43

  ” Och det är klart. Det är ju en valspurt. Vem hinner då fokusera på demokratiska problem.”

  Var var du under åren 2004-2018 när folk som ville ställa upp för SD blev av med sina jobb, uthängda i pressen mm. Jimmies familj fick ta emot hot, hat och fysiska trakasserier. De fick leva med SÄPO-skydd 24/7.

  Nä, två fel gör inte ett rätt, men en viss förståelse för nöjdheten att de som skapade dreven då nu får smaka på sin egen medicin borde inte vara svårt att förstå. För någon.

  Inte ens från vänster.

 • tillbakakaka augusti 17, 2022, 13:50

  https://amp.svt.se/nyheter/inrikes/sd-politiker-brutalt-misshandlad

  En politiker för Sverigedemokraterna överfölls sent på torsdagskvällen utanför sitt hem utanför Göteborg av ett tiotal män. Nu lämnar han partiet.
  Den 31-årige mannen, som kandiderar till kommunfullmäktige i sin ort, ska ha knivskurits”

  Googla. Finns hur många exempel som helst.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.