≡ Menu

Mitt Sommarprat i P1

Idag är det min tur att sommarprata. Och därför är det många nya som googlar sig hit, undrar vem jag är. Det lägger jag nästan en timme på att förklara (och du som ännu inte lyssnat kan göra det via Spotify eller SR), men här kommer några rader till för den som vill läsa mer.

Måndag den 18/7 är jag alltså sommarvärd i P1. Några kommer bli besvikna. Några kommer bli bestörta. Några kommer bli utmanade och provocerade. Andra… Uppmuntrade?
Någon kommer säkert inte förstå alls.
Men det gör jag inte heller själv.

Det finns nästan ingen röd tråd i det som är mitt arbetsliv. Inte heller i de frågor som skapat den offentliga bilden av mig. De är helt aparta ämnen i vilka jag har noll högskolepoäng.
Därför är jakten på en röd tråd kanske mest relevant.
Kanske är allas jakt på röd tråd mest relevant?
För vad är livet om inte en jakt efter det som känns. Som bränns?

Halva jag hoppas att programmet passerar förbi med en axelryckning. Andra halvan hoppas att det stör. Irriterar. Kliar? Producent: Rasmus Persson

Merläsning:
En utvärdering av läsarfinansierad journalistik. Om mina sex första månader av coronabevakning på egna plattformar.
Mer om tiden på Dagen, seminariet på pingstkyrkan och vad som hände.
Tidningsklipp från ”Familjen annorlunda”.
Om en skogsbrand i DN.
Mer om Bensinupprorets otroliga medlemsutveckling.
Mer om Alfons Åberg.
Och om filterbubblor kan man läsa tex här eller här.
Och det om internet i allmänhet och demokrati i synnerhet är det jag föreläser om.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • lars albertsen juli 18, 2022, 15:21

  Bästa Emanuel Karlsten
  Tack så mycket för ditt Sommar i P1 idag.

  Din röda tråd känns klart. Spännande att höra om dess olika uttryck.
  Olikheter mötts – inte likheter – och skapar tillsammans. Det verkar du praktisera på ett beundransvärt sätt.

  Ett annat ord för frustrationen du känner kunde vare den inre känsla, som ibland leder till inspiration från ett hittills okänd ”ställa”.

  Jag delar din uppfattning om behovet för en djupare förståelse av den ”andliga” dimensionen i fler människors liv. Och skulle gärna vilja läsa mer om detta ifrån din hand. Jag skriver avsiktlikt ”andliga” och inte religiösa, eftersom den dimensionen finns i alla oavsett religionernas institutionelle ramar.

  Lycka till på din vidare färd.
  Du får ursäkta min svenska; jag är dansk, men för tillfället i Värmland.
  God sommer.
  vänliga hälsningar
  lars

  • Emanuel Karlsten juli 20, 2022, 09:35

   Tack Lars! Jag har skrivit så otroligt mycket om andlighet och tro under mina första år. Flera texter i veckan på bloggar och i tidningar. Jag känner mig därmed lite färdigskriven. Men skriver fortfarande krönikor i Sändaren några gånger om året.

  • Abdul augusti 29, 2022, 15:10

   Ey Lars habibi! Due värsta simpen, men ja tror nt han dendära Emanuel e gay så gå skaffa tjej ist. Danskar e sämst förresten.

 • Bodil Båvner juli 18, 2022, 16:07

  Tack för sommarpratet! Jag lyssnade med stor behållning och en del funderingar. Njöt särskilt av kommentaren om kartan på slutet. Och åt en hel del musik som var ny för mig.

  • Emanuel Karlsten juli 20, 2022, 09:41

   Tack! Kul att höra!

  • Abdul augusti 29, 2022, 15:12

   Tjo habibti bodilla! Vare ba kommentarerna du njöt av?;))

 • Therese juli 19, 2022, 20:46

  Tack för ditt sommarprogram! Jätteintressant. Som vanligt är du pricksäker och ger mig aha-upplevelser som du tidigare gjort med din journalistik. Att barn är den ömma tån i vår kultur är så självklart, men ändå något jag aldrig har lyckats formulera. Jag håller också med i mycket du säger kring medierna vs digitaliseringen. Det är inte bara mediehusen som är tröga. Det är bara att kämpa på.

  • Emanuel Karlsten juli 20, 2022, 09:41

   Tack Therese!

 • Inge juli 20, 2022, 06:03

  Hej Emanuel.
  Jag hade lovat att undvika din blogg på ett tag men så råkade jag lyssna på P1😎
  Intressant berättelse med många tänkvärda tankar, jag reagerade dock på din liknelse i jämförelsen mellan barn och Muhammed som haltar betänkligt, även om du ville framställa den som fullt logisk? Menar du verkligen att mannen som skulle slå huvudet av sångaren representerar en normal svensk och att muslimernas uppror när koranen eller mohammed skändas kan jämföras eller till och med rättfärdigas genom denna berättelse?
  Det är väl ingen normal människa i vårt land år 2022 som skulle komma på tanken att skicka en mobb och hugga huvudet av någon annan människa, oberoende orsak?
  Alla normalt tänkande människor reagerar dock med bestörtning och avsky mot texten i sången du spelade, men att likna detta med de fysiska våldsamheter liknande det vi nu sett ske i Malmö, Norrköping och Örebro som något mänskligt normalt beteende är ju befängt!

  • Emanuel Karlsten juli 20, 2022, 09:59

   Lika lite som ”Johan” är kännetecknande för alla småbarnspappor, är ju våldsverkares islamisten kännetecknande för alla muslimer. Det är ju halva poängen. Den andra halvan handlar om att försöka sätta sig in i att det finns vissa saker vi tycker är så utommänskligt genomvidriga att de som skämtar om det faktiskt förtjänar det de får. Även om vi inte själva stöttar det.
   Fungerande inte den liknelsen på dig så är det väl så. Det här var mitt försök.

 • Mikael Lindberg juli 21, 2022, 10:08

  Tack för ett insiktsfullt och bra sommarprat!

  • Gunilla Rolness augusti 1, 2022, 11:05

   Stort tack för ett mycket perspektivgivande sommarprat. Har också försökt hitta vår kulturs motsvarighet till koranbränningen för att hitta infallsvinklar för nyanserade samtal – så stort tack för barnen. Helt klart en av de mest givande timmarna i sommar. Keep it up! 👍⭐️

 • Johan Isacson juli 24, 2022, 18:05

  Utan att nödvändigtvis dela alla din åsikter tycker jag du är en av årets absolut bästa Sommarpratare ! Otroligt intressant och tänkvärt

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.