≡ Menu

Coronaveckan som gått, v28

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 28.

5 526 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med totalt 106 fall eller 2 procent, vilket innebär en procentenhet mindre i ökning jämfört med förra veckan. I princip alla grafer som kartlägger smittan pekar nu nedåt. Även om Sverige ännu inte nått målet med 100 000 tester i veckan gjordes det förra veckan knappt 80 000 tester och visade trots det en lägre nivå av smittade än på flera veckor.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det främst lindriga fall som upptäcks och de unga står för den största procentuella ökningen i upptäckta fall – även om även dessa nu går ner. Det indikerar att Sverige hade en slags kö av svenskar som väntade på att få testa sig vilket skapade en puckel av positiva andel tester. Men efter puckeln återspeglas en mer normal kurva, där de som upptäcks framför allt har drabbats lindrigt.

Pandemin är så klart inte över, regeringen gav i i veckan uppdrag att förbereda för en andra våg. Det är också viktigt att konstatera att Sverige har drabbats hårdare än alla våra grannländer. I veckan menade Folkhälsomyndighetens generaldirektör att det mest beror på slumpen. Att Sverige råkat få in virus som ger kluster på ett sätt som andra nordiska länder inte har, men till exempel Bryssel och Amsterdam fått.
För Sverige har drabbats ovanligt hårt. I veckan har det cirkulerat flera bloggposter och tweets som trixat med statistik för att få fram att Sverige egentligen skulle klarat sig bra. Det är falskt, läs gärna den finska epidemiologen som skrivit om det här:

Doktor Soo Aleman menar att Sveriges positiva trend just nu beror på flockimmunitet. Det säger hon i en intervju med Unherd. Hon var själv med och tog fram studien som visade att även de utan antikroppar kan ha immunitet – på grund av T-celler. Eftersom Sverige under semestertider har varit dåliga på att hålla avstånd, tror Aleman att flockimmunitet är enda förklaringen till att vi inte ser ett högre smittotal eller ökad belastning på sjukvården.

40 kommuner står för 70 procent av dödsfallen i äldrevården. Det meddelade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i veckan, efter en tids granskning. Men flera fel verkar finnas, och Habo pekades felaktigt ut, liksom Vaggeryd. IVO ska nu gå vidare med de kommuner som lyckats sämst. I veckan kom flera uppgifter om hur kommuner gett generella råd som inneburit att äldre inte rekommenderats sjukhusvård. I veckan kom också rapporter om att slarv fortfarande pågår – en vikarie arbetade i äldrevården, trots att personen väntade provsvar (som visade sig vara positiv). Allt detta har lett till hård kritik, till exempel mot att kommuner inte varit mer frikostiga med syrgas. Samtidigt har sju chefer för olika äldreboenden gått ut i en debattartikel och menat att regeringen har ansvar för situationen. Konsekvenserna av detta systemfel har vi sett genom de många döda i Sverige, som TV4 uppmärksammade i ett reportage: En 98-åring gavs morfin istället för syrgas – och dog.

Det är inte bara här i Sverige som Sveriges hantering av pandemin blivit en stor politisk konfliktfråga, utan kanske ännu mer utomlands. I veckan eldades det på av att Donald Trump använde Sverige som anledning till varför USA borde hålla skolorna öppna. Washington post har gjort en gedigen genomgång kring kunskapsläget kring öppna skolor, men kort sagt verkar det ha liten påverkan på smittan, vilket även en rapport från svenska och finska myndigheter i veckan underströk (rapporten är inte granskad av oberoende part).

Utöver skolor används Sverige i den internationella debatten som exempel på hur man kan rädda ekonomin. Med bakgrund av det valde New york times att skriva en lång artikel med rubriken ”Sverige höll öppet för att rädda ekonomin, men lyckades inte”. Artikeln är både missledande och innehåller flera fel, men har hittills fått nästan 500 000 reaktioner på Facebook och lett till att medier över hela världen skriver om hur Sveriges strategi bygger på ekonomiska incitament. New york times reporter både medgav brister, och slog tillbaka mot att han skulle ha haft faktafel.

Skåningar får nu resa till Danmark igen, om de har med bevis på att de är bokförda där. Och även Norge öppnar gränsen för vissa regioner, däribland Skåne. Folkhälsomyndighetens generaldirektör sa i veckan att han tycker öppnandet och stängandet av gränserna bara är politik.
– Att danskarna öppnar och stänger gränser på förmiddagen och eftermiddagen. Det är ingen som helst vetenskap i det. De har ju bara hittat på något, sa generaldirektör Johan Carlson och menade att det var fysisk distansering som hjälpte.
Men fysisk distansering verkar fungera sämre i Sverige. Därför fick Carlson i veckan påminna om att vi under semestern inte ska träffa nya kompisar.

Däremot får vi cykla och köra bil. Och båda har lett till rekord. Försäljningen av cyklar har skjutit i höjden under pandemin. Och i Göteborg har det dragits in rekordmånga körkort.

Programledaren och youtubern Bianca Ingrosso hamnade i blåsväder i veckan för just brist på fysisk distansering. Hon åkte till Båstad, festade, filmade och la ut det på Youtube, vilket ledde till mycket kritik från hennes följare. Men också från Sveriges justitieminister, i ett ovanligt utspel och recension av en enskild medborgare.

Stockholms region vill inte betala utjämningssystemet under pandemin. Systemet är en slags Robin Hood-skatt, som tar från de rikare kommunerna/regionerna och ger till de fattigare. Utspelet har fått kritik, inte minst eftersom Stockholm lever på andra kommuners naturresurser. Stockholm har dock den här veckan börjat smittspåra på äldreboenden, något man inte gjort tidigare.

IVA-sjuksköterskan Eveline Jacobson sommarpratade den här veckan, och fick enorm uppskattning och genomslag. Du kan lyssna på det här.

Stockholm fick hjärtan målade på himlen i veckan. Två konstflygåkare valde att visa stöd för sjukvård och de som kämpat för och förlorat närstående i pandemin.

Till sist: I skånska Svedala har kommuncheferna gjort en låt om att besökarna ska tvätta händerna, som fått oväntat stor spridning:

Har du tips om något annat som borde vara med – skriv gärna i kommentarerna!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Torgny Tholerus juli 12, 2020, 21:57

    Hur talar man om för människor att de dör på grund av överdriven hygien?

    Covid-19 är egentligen en autoimmun sjukdom. På grund av överdriven hygien och torftig bakterieflora i tarmen, så lär sig inte T-cellerna att skilja mellan viruspartiklarna och kroppens egna celler. Vid infektion leder detta då till en cytokinstorm, som skadar kroppens egna celler.

    Hur säger man till en människa att hennes olycka beror på hennes egna handlingar? Att hennes olycka beror på att hon har använt för mycket tvål eller att hon har duschat för ofta? Hon vägrar att lyssna och skyller i stället sin egen olycka på utomstående faktorer som hon inte har någon kontroll över, tex att hon är född med fel gener.

    Hur gör man?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.