Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 3 (17 – 23 januari 2022).
- Nya rekord i smittade, men datan är skev och experter tror inte längre på masstestning.
- Nya riktlinjer om att testningen ska prioriteras till de som vara på plats på jobbet.
- Vårdbelastning i höjd med tredje vågen, men bara 60 procent av de inlagda har covid-19 som huvuddiagnos.
- Stor sjukfrånvaro till följd av karantänregler – ändras så att den med tre doser eller nyss genomgången infektion inte behöver sitta i karantän.
- Scenarior säger att smittan kan vända nedåt i veckan – kan vara början på slutet för pandemin menar WHO
- Coronakommissionen har i sista stund fått regeringens underlag för strategibeslut.
- Tusentals har samlats på demonstration mot vaccinbevis.
Hör coronaveckan som podd eller video
Smittan är nu så extremt stor och det berör och försvårar nästan samtliga datapunkter. PCR-testningen hänger inte med och många gör antigentester som inte räknas in i statistiken varför det är svårt att dra slutsatser. Med det sagt är det ändå tydligt vilket speciellt läge det är just nu.
15 674 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, en ökning med 161 dödsfall sedan förra veckan.
Antalet testade har slagit veckorekord, över en halv miljon – 503 000 – har testat sig för covid-19 under senast inrapporterade helvecka.

Trots rekordsiffror fanns inte tillräcklig kapacitet för alla som önskades testa och runt om i Sverige kommer rapporter om långa köer och väntetider. Redan förra veckan kom riktlinjer om att endast de med en misstänkt pågående infektion behövde testa sig. Och i veckan kom ytterligare riktlinjer om att de som måste vara fysiskt på jobbet prioriteras i testningen och att den med positivt snabbtest (antigentest) ska betrakta sig som smittad. Antalet smittade är därför rimligtvis långt högre än vad grafen medger. Var tredje som testade sig var positiv och totalt registrerades 164 000 bekräftade positiva fall, vilket, begränsningar till trots, är den tveklöst högsta noteringen hittills under pandemin.

De vaccinerade är nu i kraftigt majoritet bland de smittade, även i relativa tal. Det antas dels bero på att vaccinet har lågt skydd mot infektion, men också att de ovaccinerade har lägre benägenhet att testa sig vid symptom.
Fortfarande är det så att vaccinet allra mest skyddar mot svår sjukdom, vilket ännu en vecka bekräftas av hur fördelningen mellan vaccinerade och ovaccinerade (per 100 000 invånare) på intensivvården ser ut. Det kommer också rapporter om att de som behöver vård väntar in i det sista, vilket gör att de anländer mycket sjuka. Dessa är ofta ovaccinerade och i Skåne berättar läkare om att patienter ångrar att de valde bort sprutan.

Trots den extrema ökningen ligger vårdbelastningen långt ifrån smittans nivåer. Belastningen på vården är dock snart i höjd med tredje vågen, framför allt i Stockholm. Men många inlagda patienter har sökt vård av andra skäl än covid. I veckan menade Socialstyrelsen att det kan handla om 40 procent av sjukhusfallen under början av januari. Det ligger också i linje med en ny dansk ogranskad studie som visar att omikron ger 36 procent lägre risk för sjukhusinskrivning. Vården är fortsatt pressad, inte minst givet de höga sjukskrivningstalen. Men regeringen har inte gått med på att starta en kriskommission för vården.

Att så många är sjuka och tvingas till karantän har blivit ett nästan större problem än belastningen på sjukvården. Förskolor har fått stänga, 3000 poliser är borta i karantän eller sjukdom, likaså var fjärde anställd i kriminalvården. I Skellefteå har kommunen vädjat till allmänheten att rycka in som vikarier på olika positioner. I veckan lättade därför Folkhälsomyndigheten på karantänsreglerna. Följande behöver inte stanna hemma i karantän, även om någon i hushållet är smittad:
- De som har tagit tre vaccindoser.
- Den som genomgått en infektion med covid-19 under de senaste tre månaderna.
- Nyckelpersoner inom samhällsviktig verksamhet (definieras av MSB)
En ny studie har visat att skyddet mot infektion är 67 procent efter tredje sprutan, men nästan obefintligt efter två doser. Även om undantaget för karantän gäller direkt efter tredje dosen har hittills bara 17 procent av svenskarna mellan 18-59 tagit en påfyllnadsdos, varför det ifrågasätts om åtgärderna hjälper. Stödet för restriktionerna minskar nu också i befolkningen. 58 procent tycker nu att restriktionerna är bra, vilket är 17 procentenheter färre än för en månad sedan.
Allt fler expertröster höjs för att Sverige borde sluta masstesta allmänheten. Hittills har det kostat Sverige 22 miljarder, men eftersom testkapaciteten är låg och svar dröjer är det bättre att utgå från att man är positiv ifall man är förkyld: Spara istället testerna och kapaciteten till vårdpersonal och riskgrupper, menar experter. Region Kronoberg beslutade i veckan att pausa all testning på grund av kapacitetsproblem.
Enligt Folkhälsomyndighetens senaste scenario ska smittan vända nedåt kommande vecka. Att man varit så fel ute i tidigare scenarior har kritiserats hårt av företrädare från vården i veckan. Om smittan nu vänder ned, kan detta vara början på slutet för pandemin i Europa, menar WHO som tillägger att vi ännu inte är ”nära”.
Coronakommissionen har till slut fått del av ”sammanställningar” från regeringens hundratals strategimöten. Detta efter att regeringen först menat att några anteckningar från dessa möten inte alls finns. Källor till Svd:s ledarsida har sedan förklarat hur kommissionen ska fråga för att hitta dessa ”sammanställningar” som i praktiken är ett slags protokoll. Hanteringen får kritik och nu har kommissionen bara en månad på sig innan slutrapporten ska vara klar.
Vaccin
7 815 401 har nu fått minst en dos vaccin (86,5% av befolkningen över 12 år) och 7 519 284 (83,2% av befolkningen över 12 år) är fullt vaccinerade. 3 387 383 har fått en tredje dos (40,8% av befolkningen 18 år och äldre).
Totalt har 18 722 999 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är en ökning med 520 000 doser – 200 000 fler än förra veckan.

Flera stora protester mot vaccinpass har anordnats runtom i Sverige. Först i Malmö, där knappt tusen samlades. I helgen planerades demonstrationer både i Stockholm och Göteborg. I Göteborg fanns inget tillstånd, men där samlades drygt 3 000 demonstranter. I Stockholm fanns tillstånd för 3 000 deltagare eller mer, arrangörerna hoppades på 20 000. Säpo varnade för att våldsbejakande högerextremister skulle vara med och bad vaccinmottagningar i närheten att stänga. Det slutade med drygt 8 000 som samlades i Stockholm, i sällskap av bland annat högerextremister. Arrangörerna menar att vem som helst få protestera, socialministern menar att protesterna underblåser vaccinrädsla.
I veckan gick också Forum för levande historia ut och gjorde upp med idén att vaccinpass skulle gå att jämföra med nazismen. Veckans mest lästa debattartikel eller krönika blev: ”Om antivaxxarna bestämt hade min mamma varit död”
Nyheter i korthet
- En ny undervariant till omikron har upptäckts i Uppsala. Den antas vara ännu mer smittsam, men inte farligare och har tidigare återfunnits och dominerat i Danmark.
- Regeln om max 500 personer fick i veckan ett kryphål, när regeringen tillät 500 deltagare – per arena-sektion.
- Hotellen har tappat 60 procent av gästerna sedan i november, till följd av restriktionerna. Nu talas det om kris.
- Skilsmässorna minskade även under 2021 (-10,5%). Forskare varnar dock för en boom när pandemin lägger sig.
- Kulturen får ytterligare 60 miljoner och idrotten 40 miljoner i stöd. Det enligt regeringens förslag. Idrotten vill ha mer.
- Pandemilagen förlängs, men inte som regeringen önskade. Indirekt kommer den att gälla i två månader istället för fyra och några av de tidigare långtgående befogenheterna är borta.
- En ny studie visar att många upplever biverkningar av vaccin, även när de fått placebo istället för vaccinet. Men att det skulle varit lika vanligt med upplevda biverkningar som faktiska biverkningar är felaktigt.
- Muséerna fick förra året bara hälften av besöken jämfört med 2019, visar en ny sammanställning. Det är ändå en ökning jämfört med 2020.
- Riksdagen ska vara max 249 ledamöter vid votering enligt ett nytt beslut, detta för att minska smittspridning.
- En undersköterska som arbetade med covid-19 har fått sin långtidscovid klassad som arbetsskada.
- Omikron har fått Jacke Sjödin att göra comeback med ytterligare en coronalåt. Revyartisten som blev en av ”årets raket” tack vare sina coronalåtar la ner coronasatsningen, men tyckte det nya läget krävde en låt.
Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig.
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.
Vi ovaccinerade vill visst testa oss då vi är mycket väl medvetna om att vi kan få och bära smittan, vi vill också ha det bekräftat via pcr för att få tillfrisknad intyg eftersom att vi inte vill ta vaccin, vilket motiverar för att få resa. Jag har till och med testat mig när jag varit i kontakt med någon smitta.
Har det överhuvudtaget pratats om att de som tar positiva (eller negativa) antigen tester hemma kan registrera sina resultat någonstans? Det skulle ge en mer verkligen bild av hur många som faktiskt är smittade