≡ Menu

Folkhälsomyndighetens scenario över IVA-fall minst åtta gånger högre än verkligheten

Folkhälsomyndighetens scenario över dagliga IVA-fall hamande minst åtta gånger högre än verklighetens utfall. Det visar en ny analys av myndighetens data.
Folkhälsomyndigheten menar att överskattningen beror på skiftet mellan delta och omikron.

Folkhälsomyndigheten presenterar en gång i kvartalet scenarier för vilka konsekvenser smittan kan få i Sverige. Både för antalet smittade och för hur många som kan behöva intensivvård på sjukhus. Scenarierna presenteras i minst två versioner, ett värstascenario och ett mildare scenario och används sedan som planeringsunderlag i regionernas vårdinsatser. Flera gånger under pandemin har Folkhälsomyndigheten kritiserats för att kraftigt misstolka smittans utveckling. Senast för några veckor sedan kom kritik mot att Folkhälsomyndigheten beräknat att smittan skulle vika av under mitten av januari. Istället rekordökade fallen och testkapaciteten slog i taket.

– Att en statlig myndighet med enorma resurser gör så fel gång efter gång är ett jättebekymmer. Men det visar också att hur svårt det är att göra analyser, sa Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, till Aftonbladet då.

Som svar på kritiken släppte Folkhälsomyndigheten den 13 januari en ny interimrapport som skulle ersätta tidigare beräkningar. Dessa nya scenarior räknar som värst med nästan 70 000 fall per dag och att smittan viker ned under slutet av januari.

Men medan det mesta av kritiken hittills fokuserat på antal fall, har myndighetens scenarior kring sjukvårdsinläggningar hamnat i skymundan. Kanske för att Folkhälsomyndigheten själva inte publicerade en sådan graf i sin senaste rapport. Men med hjälp av uppsalaforskaren Henrik Wacht kan jag nu publicera graferna som visar myndighetens analys av hur IVA-inläggningar skulle se ut och det verkliga utfallet. I den senaste interimrapporten beräknas antalet dagliga inskrivningar just nu vara minst 80-90 per dag. I ett värsta scenario skulle inskrivningarna till och med kunna varit 120-130 per dag, räknade Folkhälsomyndigheten. Men i själva verket har de legat stadigt runt 10 dagliga inskrivningar. Folkhälsomyndighetens mildaste scenario räknade alltså med minst åtta gånger fler fall än verklighetens utfall.

Är det ett problem? Ja, menar Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar och ansvarig för covid-19 vid Sahlgrenska Akademin.
– Ja det är nog ett problem, tanken är väl att sjukvården skall använda scenarierna som del i sin planering, även om jag inte vet i vilken utsträckning de används.

Matematikern Tom Britton är dock betydligt mindre bekymrad över de felaktiga scenarierna.
– Den som kunde förutse alla förändringar i samband med att delta ersattes med omikron räcker upp en hand, säger han.
Inte heller ser han någon anledning till kritik mot Folkhälsomyndighetens analysarbete.
– Du får leta efter någon annan som för flera veckor sedan säkert visste att ”omikron var mer smittsamt”, ”omikron mycket lättare trängde förbi vaccinet”, ”omikron har en mycket mildare symptombild”. Dessa tre egenskaper verkar numera vara klara, men deras kvantifiering är det inte.

Folkhälsomyndigheten själva har flera gånger lyft fram svårigheten med att göra scenarior sedan omikron introducerats. I ett svar via pressavdelningen meddelar myndighetens utredare nu att de aktuella beräkningarna gjorts utifrån hur tidigare virusvarianter agerat och att det har varit svårt att förutspå andra konsekvenser.

– Det är också så att sjukhusinläggningar rapporteras till Socialstyrelsen och sedan vidare till Folkhälsomyndigheten med en fördröjning på cirka en månad. Iva-inläggningar rapporteras snabbare, men fortfarande med 1-2 veckors fördröjning. Personer som hamnar på IVA har dessutom ofta redan varit sjuka i någon vecka, och alltså smittats i december då omikron ännu inte dominerade helt, skriver Folkhälsomyndigheten i ett meddelande.

Folkhälsomyndigheten menar att regionerna är medvetna om omikrons minskade risker, oavsett myndighetens scenarier.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Claes Persson januari 26, 2022, 14:10

  Tragikomiskt, forskarna och särskilt epidemiologer är inte ett dugg bättre på att gissa än någon annan, snarast sämre eftersom de styrs av trender som ger högre forskningsanslag.

  Vi vet helt säkert att det har dött färre under 2019+2020 än någon tidigare 2-årperiod under historisk tid.
  Vi vet också att i stort sett varje år drabbas fler än hälften av Sveriges befolkning av mer eller mindre svår virusinfluensa.

  Vi har således ”drabbats” av ett normaltillstånd, som dock via masspsykos förorsakade av makthavare, myndigheter och massmediers missinformation inneburit att vi förlorat rättigheter, friheter och demokrati.

  Vi har sett det äldsta klassiska tricket för makthavare att tillskansa sig mer makt, att via desinformation inplantera skräck bland de människor som inte har förmågan att själva kontrollera och kritiskt granska fakta.

  Det enda som har hänt av betydelse är att miljoner människor har drabbats, förlorade arbeten, företag, skolgång, daglig rädsla, sociala kontakter mm.

  • Jimmy Eriksson januari 27, 2022, 05:50

   Varför använda 2019-2020? Pandemin var inte aktiv under 2019 som dessutom är ett rekordår i lågt antal döda. Vidare så måste du beräkna alla restriktioner under 2020 och räkna ut vad de gav i minskad mängd döda, annars är din redovisning bara en killgissning i bästa fall. Nu blev det helt plötsligt lite mer komplicerat. Att vuxna människor inte kan tänka mer komplext än så är för mig en gåta med den utbildningsgrad vi har i Sverige.

   • Anders Fagerström januari 27, 2022, 09:22

    Nej, Claes har en åsikt som baserar sig på den enda statistik som spelar någon roll. -Om onormalt fler människor dött. Man kan se på antal döda på långt tillbaka och mönstret upprepar sig. Covid var inte något unikt. Vad som är och var unikt är masspsykosen och acceptansen för att vår frihet begränsas. Hade vi inte haft media och internet som konstant försöker skrämma oss, medvetet eller omedvetet, så hade absolut ingen märkt något ovanligt dessa år. Att slänga sig med modern förnedringsteknik som ”låg utbildningsgrad”,”lite mer komplicerat” och ”killgissning” slår bara tillbaka på mobbaren. Speciellt med aktuell artikel ovan, där just väldigt avancerade analyser har slagit helt fel och som tur är ersatts av känsla för proportioner och rimlighet ute i vården. -kloka människor helt enkelt.

   • Claes Persson januari 27, 2022, 14:08

    Hej Jimmy

    Världen har utsatts av makthungriga ledare och massmediers avsaknad av kritisk granskning som har dominerat vår vardag under 2 år, det är förståeligt att många drabbats av masspsykos och rädsla. Historiens äldsta och mest klassiska sätt för ledare att öka sin makt över folket.

    Jag har skrivit om att använda enkelt sunt förnuft åtskilliga ggr, men självklart drunknar detta när så många hysteriskt springer åt samma håll, utan att tänka efter, här får du det igen.

    Anm. bevisligen har inte restriktioner överhuvudtaget påverkat smittspridning, dels ser man detta internationellt, länder som haft hårda restriktioner har inte lyckats bättre, dels kan du kolla topparna i Sverige, varför blir det stora toppar när vi har restriktioner osv.

    Vi är många som gläds åt att så få människor har dött och drabbats under de senaste åren, betydligt färre än någonsin tidigare.

    Aldrig någonsin har så exceptionellt få dött i Sverige som under 2019, självklart dör då lite fler multisjuka gamla nästa år.

    För oss som gillar sanningen är det mycket glädjande att se att färre människor har dött under 3-årsperioden 2019+2020+2021 jämfört med någon tidigare 3-årsperiod under historisk tid.

    Virus har varken klocka eller kalender, man måste därför kontrollera en längre period än ett kalenderår.

    Regeringen och myndigheter har gjort all de kan för att grundlura lättskrämda och lättlurade.
    Man talar ständig om en ”överdödlighet” som inte existerat, men nämner aldrig att vi haft en helt unik under historisk tid, ”underdödlighet”, under 2019.

    Alla borde bli jätteglada över denna sanning och undra varför de låtit sig besprutas med nödgodkända/villkorligt godkända vacciner som bevisligen endast skapat ett enormt antal biverkningar, inte varit i närheten av att stoppa någon enda sjukdom.
    (Det tar normalt 10 år att godkänna vaccin/läkemedel p g a biverkansrisken, ”covid-vacciner” blev ”godkända” på några få månader?)

    Enligt Läkemedelsverket har närmare 100 000 drabbats av vaccinernas biverkningar, därav ca 9 000 av allvarliga och död.
    Man gör sitt bästa för att dölja statistiken, särskilt på individnivå.
    (Att vaccinerna bevisligen inte fungerar skylls på en liten grupp av ovaccinerade, man får obehagliga rysningar och tankar om 30-40-talet.)

    Antalet döda i Sverige per 1000 personer, SCB dödsfallstatistik:
    2021 – 9,00 (preliminärt)
    2020 – 9,48
    2019 – 8,64 (En ofattbar, aldrig förklarad underdödlighet som gav en hel del gamla multisjuka ett respitår)
    2018 – 9,06
    2017 – 9,14
    2016 – 9,17
    2015 – 9,28
    2014 – 9,18
    2013 – 9,42
    2012 – 9,66

    Vi vet också att olika typer av restriktioner, munskydd mm runt om i världen inte haft någon som helst betydelse, snarast förvärrat.

    Under 300 år har mänskligheten kämpat med sina liv som insats för att erkännas mänskliga rättigheter och friheter.
    Lenin/Stalin, Hitler m fl lyckades, efter många års hårt arbete, grundlura och förslava sina medborgare under några år genom att skrämma upp dem.

    Under senaste åren lyckades världsledarna grundlura många lättlurade människor, på några få månader.

    Vi vet att makthavare i världen, med berått mod, för att öka sin makt, under senaste åren förstört livet för ca en miljard människor som förlorat arbete, företag, skolgång mm.
    (Makthavarna har inte tillåtit några som helst protester eller ifrågasättanden, inte ens från välkända vetenskapsmän, man har dessutom ständigt manipulerat information.)

    https://www.scb.se/hitta-statistik/

 • Josefina januari 27, 2022, 01:29

  Du har fel. Folkhälsomyndigheten publicerar visst såna grafer på hemsidan. Vanligtvis en gång i veckan som PDF. Finns där nu med. De har dom gjort sedan förra vintern. Inget nytt alltså. Du bör korrigera. Du kan ju se att IVA inläggningar ligger under gamla scenario 0 fortfarande precis som det gjort hela den här senaste tiden. Bra! Visar ju att vaccin funkar otroligt bra mot allvarlig sjukdom och död och att omicron är mildare än delta.

  • Claes Persson januari 27, 2022, 03:16

   Josefina,
   Sanningen är nog att när man upptäckte att, ”himmelriket”, vacciner, inte fungerade mot covid, som man inledningsvis påstod, var man tvungen att ändra propaganda-strategi.

   Nu är mantrat att vacciner fungerar mot ”allvarlig sjukdom och död”, vilket verkar vara lika osant som alla tidigare påståenden.

   Sanningen är t ex att Läkemedelverket har statistikfört mer än 10 ggr fler biverkningar av vacciner, närmare 100 000, än man normalt registrerar ett normalår för samtliga vacciner och samtliga läkemedel under ett normalår och det är värre än så.
   Man har registrerat fler allvarliga biverkningar och död av vaccinerna än samtliga läkemedel under ett normalår, över 9000.

   Eftersom vaccinerna är ”nödgodkända”, ”villkorligt godkända”, efter endast några månader, mot normalt 10 års tid (vilket krävs för att kontrollera långsiktiga biverkningar) vet vi inte förrän om 10 år vad som händer med de vaccinerade, vilket är oerhört skrämmande, men vi får hoppas att detta inte blir tragiskt, eftersom så många vaccinerat sig.

   • Jimmy Eriksson januari 27, 2022, 05:56

    Ny forskning där man jämförde biverkningar av vaccinet och placebo visade att minst hälften av biverkningarna var hittepå, en enormt antal av placebogruppen fick huvudvärk och trötthet i kroppen av koksaltlösning i axeln, du kan sitta lugnt i båten.

    • Björn januari 27, 2022, 10:28

     Jimmy – bara för att det finns forskning som visar på att en placeboeffekt förekommer är det väl fel att helt avskriva riskerna med biverkningar? För en del av dessa biverkningar t.ex. myokardit för unga män, har väl t.om. myndigheter bekräftat att man ser ett samband och att det därmed troligtvis finns en ökad risk för det efter vaccin?

     Dessutom har vi ju en väldigt stor mängd inrapporterade misstänkta biverkningar i Sverige, utöver det får vi även beakta ett stort mörkertal då det är välkänt att bara en liten del av alla misstänka biverkningar rapporteras in, så även om betydande del av dessa inte skulle vara faktiska biverkningar, så finns det många som kan vara det.

     Har du vidare någon länk till forskningen du hänvisar till?

    • Claes Persson januari 27, 2022, 14:21

     Hej igen Jimmy,

     Gå in på https://www.lakemedelsverket.se/sv/coronavirus/coronavaccin/inrapporterade-misstankta-biverkningar—coronavacciner#hmainbody3

     Nyss när jag kollade, 2022-01-27, hade man noterat 9 388 allvarliga biverkningar, vilket är fler biverkningar än samtliga biverkningar under ett normalår av samtliga vacciner OCH läkemedel under ett normalår, varav de flesta inte är allvarliga biverkningar.

     Självklart blir åtminstone jag mycket orolig eftersom de flesta jag känner har låtit sig besprutas av dessa ”nödgodkända”, ”villkorat godkända” vacciner, där man helt saknar kunskap om långtidsbiverkningar.

   • Kristoffer januari 27, 2022, 11:07

    Claes, som vanligt behövs korrigeringar av dina lögner (i princip hela din kommentar är lögn eller vilseledande):
    1:
    ”vacciner, inte fungerade mot covid, som man inledningsvis påstod,”
    Hur i h-ete har du fått detta om bakfoten?
    Först hårda fakta:
    Vaccin har bevisats vara väldigt effektivt mot svår sjukdom (tex ungefär en tiondedel så många IVA-inläggningar för de som är vaccinerade).
    Sen lite mjukare:
    Vaccin verkar också ha hjälpt en hel del mot smittspridning av Delta-varianten. Den variant som var aktuell när detta påstods. Kan tex ses genom att när större grupper fick vaccin gick smittspridningen snabbt ner samt att vi kunde ha betydligt mindre återhållsamhet under hösten utan att smittspridningen skenade. Däremot så finns det undersökningar som visar att den effekten minskar ju längre det gått sedan senaste vaccindosen (på samma sätt som för flera andra sjukdomar liksom det kan vara för immunitet genom infektion)
    Men sen kom Omikron som undgår tidigare immunitet. Både i att många kan bli återinfekterade samt att vaccinet inte hjälper mot smittspridning av den varianten. Vaccin (särskilt nylig dos) kan eventuellt hjälpa, men vem har sedan dess påstått att vaccinet skulle hjälpa mot smittspridning? Inte FoHM i alla fall.
    Däremot så har vi nu kombinationen att många är vaccinerade samt att omikron är mildare så att sjukvårdsbelastningen (främst IVA) blir betydligt lägre än tidigare under pandemin.

    2:
    ”Nu är mantrat att vacciner fungerar mot ”allvarlig sjukdom och död”, vilket verkar vara lika osant som alla tidigare påståenden.”

    Hm, här har du ju rätt ”Precis lika osant som tidigare påståenden” = helt sant alltså.
    Men om jag ska svara på vad du menade:
    Det du framför är uppenbart en lögn baserat på statistik över incidens för respektive grupp och dessa utfall. Se valfri av Emanuels veckosammanställningar för sådan statistik. (däremot har jag inte sett om det är riktigt lika stor skillnad mellan vaccinerade och ovaccinerade för omikron som mot delta – då statistiken – särskilt dödsfall – kommer med viss fördröjning)

    3:
    ”Sanningen är t ex att Läkemedelverket har statistikfört mer än 10 ggr fler biverkningar av vacciner, närmare 100 000, än man normalt registrerar ett normalår för samtliga vacciner och samtliga läkemedel under ett normalår och det är värre än så.”
    Sant men vilseledande.
    Därför att man uppmuntrat publikt att rapportera (så att man får så bra underlag som möjligt för att följa upp vaccinet) vilket inte är normalt att folk gör för biverkningar av övriga läkemedel och vaccin. Så antalet går absolut inte att jämföra med andra biverkningsrapporteringar då urvalet är så extremt olika.
    Sanningen är att detta vaccin är så uppmärksammat och undersökt att lär vara ett av de man har bäst kännedom om även för de mindre vanliga biverkningarna. (vanliga biverkningar framkommer redan i studierna innan vaccinet blir godkänt).

    4:
    ”Eftersom vaccinerna är ”nödgodkända”, ”villkorligt godkända”, efter endast några månader, mot normalt 10 års tid (vilket krävs för att kontrollera långsiktiga biverkningar) vet vi inte förrän om 10 år vad som händer med de vaccinerade, vilket är oerhört skrämmande, men vi får hoppas att detta inte blir tragiskt, eftersom så många vaccinerat sig.”

    Långt mindre sannolikt eller tragiskt än alla biverkningar från de som hade behövt genomgå Covid-19 ovaccinerade ifall man hade väntat 10 år.

    Det är för övrigt inte sant att man väntar 10 år för att hitta biverkningar. Det handlar om några extra månader eller i vissa fall år (se https://en.wikipedia.org/wiki/Clinical_trial under rubriken ”Duration”)
    Som jag förstått det är mycket av tidsåtgången i normal läkemedelsframställning för att man inte vill börja nya kostsamma studier innan föregående är färdiga eftersom det är hög andel som fallerar på vägen (tex inte tillräckligt effektiva). Genom att det var mycket bråttom gjorde man chansningar med att börja nästa steg redan innan utvärderingen av förra var klar – ett ekonomiskt vansinne normalt (i och med risken att man hade kastat pengarna i sjön) men i detta fall vettigt då tidsminskning i detta fall var värt väldigt mycket.
    Samt att det i andra fall (som ingår i snittiden 8 år) tar tid att hitta kontrollgrupper
    Dessutom gjordes utvärderingarna parallellt med studierna istället för att vänta in en komplett dokumentering av färdig studie (och sedan kompletterades ansökningarna med kompletta handlingar efter hand). Också dyrt och omständligt i normalläget men vettigt när det är bråttom.
    Men någon annan läsare som är mer insatt kanske kan kvantifiera hur mycket som detta besparade tidslinjen och bekräfta att man inte hoppat över någon långtidsutvärdering.

    (sen skulle jag möjligtvis vara lite skeptisk under de första månaderna, men när så många nu fått vaccinet och så många hållt koll på biverkningar under mer än ett år så är det mycket osannolikt att någon ny biverkning skulle hittas nu. Det är en försumbart liten risk jämfört med allt känt kring att gå ovaccinerad. Eller för den delen – risken du har från att äta nästa måltid.)

    • Claes Persson januari 29, 2022, 22:14

     Kristoffer,

     Varför är du inte glad att det dött färre människor per capita under de senaste 3-4 åren än någonsin tidigare under historisk tid?

     Varför är du inte glad att det inte är fler smittade av virusinfluensor än vanligt, över halva Sveriges befolkning blir ju smittade och påverkade varje år, nu verkar det vara färre?

     • real Hmm januari 30, 2022, 20:38

      #halmgubbe

      • Claes Persson januari 30, 2022, 22:30

       real Hmm,

       När ens argument är helt slut brukar en del pinsamma människor kasta ur sig epitet som ”halmgubbe”, ”foliemössa”, ”rasist” osv.

      • real Hmm januari 31, 2022, 02:28

       Claes, det är inte ett epitet.

       Tips, googla vad det innebär att tillverka en halmgubbe/docka innebär.

       Men eftersom att vi alla vet att du är inkapabel att leta fram relevant information så kommer en länk och ett kort sammandrag åt dig här nedan.

       https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Halmdocka

       ” Halmdockan består i att debattören först bygger en nidbild av motståndarens åsikter och argument och sedan argumenterar mot denna nidbild.

       De förvrängda argumenten framställs som absurda och blir därför lätta att argumentera mot. De verkliga argumenten låtsas debattören inte ha hört. Halmdockor kan leda till att en debatts fokus fjärmar sig från kärnfrågan. (Jämför rävsax.)”

       Så för att vara kristallklar, jag kallar inte dig för en halmgubbe. Jag belyser att det är din argumentationsteknik.

     • Kristoffer januari 31, 2022, 01:55

      Claes, varför byter du ämne och lägger påstådda känslor/påståenden på mig?

      Du hävde ut dig en lång harang av faktafel och vilseledande kring vaccin. Vilket jag bemötte.
      Som svar på detta så ger du alltså helt orelaterade vilseledande påståenden kring dödsfall.
      Lärt dig av Trump?

      Angåend dina senaste påståenden har det åtskilliga gånger tidigare bemötts men sammanfattningsvis:
      Nej, att insinuera att covid inte ger stor dödlighet är en LÖGN.
      Sen kan man i princip alltid vända och vrida statistik tills man hittar en vinkel som säger det man vill. Vilket du har gjort i detta fall.

      – Du vill alltså fortsätta ha restriktioner? Eftersom du så ofta påpekar den låga dödligheten i influensor senaste åren.
      – Vi har med kraftiga åtgärder begränsat spridningen av Covid (fram till omikron), så därför är Covid-dödsfallen på en betydligt lägre nivå än om smittan fått härja fritt 2020. Vilket gör att vi hamnar på nivåer som går lättare att dölja i bruset när man tittar på snitt under tillräckligt långa serier.
      – Ditt påstående har för övrigt varit sant de flesta år historiskt då vi under lång tid gått mot lägre och lägre dödlighet i takt med att vi hanterat fler och fler risker (spädparnsdöd, cancer, säkerhet i motorfordon, hjärtproblem osv osv).

      • Claes Persson januari 31, 2022, 03:01

       Hej Kristoffer,

       Du kallar mig ”lögnare”, real Hmm kallar mig ”halmgubbe”, detta trots att jag enbart redovisat SCB:s siffror om att det dött färre människor än någonsin tidigare under de senaste åren, har ni några andra siffror att visa?

       Hur vaccinerna fungerar har vi naturligtvis inte någon aning om, detta har ju alla ”experter” ständigt avslöjat i TV.
       (Under de närmaste 10 åren vet vi hur många som drabbas av biverkningar?)
       Alla ”experter” gissar ju ständigt olika, dessutom ändrar sig varje ”expert” och gissar helt annorlunda påföljande vecka.
       Detta har alla olika ”experter” hållit på med sedan början av 2020.

       Tegnell den 21 feb 2020 till Expressen:
       ”Det är större risk att träffas av blixten än att bli smittad av det nya viruset”
       Och på den vägen fortsätter det, nya fantasier och gissningar varje ny vecka.

       Har du redan glömt att ”experterna” först strävade efter ”flockimmunitet”?

       När ”flockimmunitet” inte funkade, och att vi trots alla restriktioner ändå hade oförklarliga ”toppar/vågor”, bestämde sig ”experterna” för att med vacciner skulle allt fixa sig, de som vaccinerade sig skulle bli immuna.

       När detta inte funkade, utan det blev tvärtom, bestämde man sig för att det enorma problemet med covid var det fåtal som var ovaccinerade.
       Nu när även detta visat sig vara fullständigt fel väntar vi med spänning på vilket nästa ”mantra” blir?

       Hur som helst vi är många som ”tackar gud” för att det dött färre människor än någonsin under de senaste åren, du?
       (Jag behöver väl inte upprepa SCB-statistiken?)

      • Kristoffer januari 31, 2022, 15:48

       Hej Claes,

       Som sagt, man kan ofta genom selektivt urval kunna presentera statistik som stämmer med ens värdsbild. Därför är det mycket viktigt att det finns en medvetenhet om vad man gjort för val och om det är en rättvisande bild man plockat ut.

       Angående ”har ni några andra siffror att visa?”
       Emanuel har skrivit om dödsfallsstatistiken flera gånger tidigare där det finns ett flertal mått som visar på avvikelse, se tex https://emanuelkarlsten.se/overdodligheten-i-sverige-2020-den-hogsta-sedan-spanska-sjukan/

       MEN, dödligheten av covid är inte totala antalet döda per capita senaste tre åren. En sådan siffra är ju direkt beroende på hur många som under perioden blivit smittade samt inte minst hur övriga dödsrisker har varit under perioden. Lyckosamma restriktioner minskar antalet dödsfall under ett år men gör inte sjukdomen mindre farlig – bara att vi hållit den borta så att färre dött.
       Vad man behöver få fram utifrån detta är hur stor risk den innebär att avlida om man blir smittad. Samt hur risken för det ändras om tex sjukvården överbelastas eller samhällsfunktioner brakar ihop.
       Detta är sedan en del av alla hälsofaktorer och risker som tillsammans (hur det ändras) måste vara det som vägs mot påverkan från införda restriktioner.

       För att sammanfatta kring din långa harang efter det (ifall jag inte orkar bemöta allt svamleri i den vid senare tillfälle):
       En expert har inte alltid rätt, men ju fler experter, desto troligare att de har rätt.
       Att tillskriva alla en åsikt som en eller några framfört är inte hederligt.
       Dessutom behöver du hålla koll på tempus och vad som var sant (samt känt) vid olika tidpunkter. Att blanda ihop sådant i sin argumentation om andra är fult.
       Samt att det är en styrka att vara ödmjuk och kunna ändra sig när ny kunskap framkommer och det ska inte hånas utan hyllas då det gör samhället bättre. Att benhårt klamra sig fast vid sin felaktiga världsbild och skrika ut den om och om igen hur mycket man än blir motbevisad däremot…

      • Claes Persson januari 31, 2022, 16:41

       Hej Kristoffer,

       Det enda vettiga i din långa röriga skrift var:
       ”Samt att det är en styrka att vara ödmjuk och kunna ändra sig när ny kunskap framkommer”

       Emanuel har flera ggr skrivit om dödsfallstatistik men ofta utelämnat den viktigaste delen ”per capita” vilket med automatik innebär att sådana angivelser som dödstal blir meningslösa.

       Om du nu skulle visa lite vilja att ”vara ödmjuk” kan du kanske reda ut de siffror jag visat dig tidigare. (Dessa siffror talar ett tydligt språk och har ingenting att göra med alla olika inställningar epidemiologer har om covid.)

       Är du inte ett dugg glad över att dödstalen i världen och Sverige per capita i stort sett varit normala under de senaste åren?

       Aldrig någonsin har så exceptionellt få dött i Sverige som under 2019, självklart dör då lite fler multisjuka gamla nästa år.

       För oss som gillar sanningen är det mycket glädjande att se att färre människor har dött under 3-årsperioden 2019+2020+2021 jämfört med någon tidigare 3-årsperiod under historisk tid.

       Virus har varken klocka eller kalender, man måste därför kontrollera en längre period än ett kalenderår.
       Regeringen och myndigheter har gjort all de kan för att grundlura lättskrämda och lättlurade.
       Man talar ständig om en ”överdödlighet” som inte existerat, men nämner aldrig att vi haft en helt unik under historisk tid, ”underdödlighet”, under 2019.

       Alla borde bli jätteglada över denna sanning och undra varför de låtit sig besprutas med nödgodkända/villkorligt godkända vacciner som bevisligen endast skapat ett enormt antal biverkningar, inte varit i närheten av att stoppa någon enda sjukdom.
       (Det tar normalt 10 år att godkänna vaccin/läkemedel p g a biverkansrisken, ”covid-vacciner” blev ”godkända” på några få månader?)

       Enl Läkemedelsverket har närmare 100 000 drabbats av vaccinernas biverkningar, därav ca 9 000 av allvarliga och död (Man gör sitt bästa för att dölja statistiken, särskilt på individnivå.)

       Antalet döda i Sverige per 1000 personer, SCB dödsfallstatistik:
       2021 – 9,00 (preliminärt)
       2020 – 9,48
       2019 – 8,64
       2018 – 9,06
       2017 – 9,14
       2016 – 9,17
       2015 – 9,28
       2014 – 9,18
       2013 – 9,42
       2012 – 9,66

       Vi vet också att olika typer av restriktioner, munskydd mm runt om i världen inte haft någon som helst betydelse, snarast förvärrat.

       Under 300 år har mänskligheten kämpat med sina liv som insats för att erkännas mänskliga rättigheter och friheter.
       Lenin/Stalin, Hitler m fl lyckades, efter många års hårt arbete, grundlura och förslava sina medborgare under några år genom att skrämma upp dem.

       Under senaste åren lyckades världsledarna grundlura många lättlurade människor, på några få månader.

       Vi vet att makthavare i världen, med berått mod, enbart för att öka sin makt,
       under senaste åren förstört livet för ca en miljard människor som förlorat arbete, företag, skolgång mm.
       (Makthavarna har inte tillåtit några som helst protester eller ifrågasättanden, inte ens från välkända vetenskapsmän, man har dessutom ständigt manipulerat information.)

       https://www.scb.se/hitta-statistik/

 • Patrik januari 30, 2022, 12:13

  ”Den som kunde förutse alla förändringar i samband med att delta ersattes med omikron räcker upp en hand”

  Dr John Campbell förutspådde att Omicron skulle slå ut Delta i början av december, kan till och med ha varit tidigare än så men kan inte hitta rätt video. Och ja, John Campbel är en riktig läkare och ingen skenexpert med en agenda som det finns så många av idag. Han förutspådde också att Omicron skulle explodera över hela världen, så även experterna på FHM borde titta på hans videor eftersom han ligger minst 1 månad i förväg.

  https://www.youtube.com/watch?v=GTxAGb1Lv7k

  • Kristoffer januari 31, 2022, 02:01

   Nu svarar du tyvärr inte på citatet Patrik.
   I citatet står det ordagrant ”förutse alla förändringar ”
   Att förutse att den är mer smittsam och därmed skulle ta över var inget oväntat i början av december.
   Däremot så var det svårare att med säkerhet veta effekterna (allvarlighetsgrad, hur mycket vaccinet hjälper mot smittspridning, exakt när den skulle få fäste) osv även om det fanns indicier vid det laget.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.