≡ Menu

Coronaveckan som gått, v42: Hög vaccinationstakt för 12-åringar/ Allt lägre förtroende för Sveriges pandemihantering/ Smittan ökar enligt nya scenarier

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 42 (18 – 24 oktober 2021).

14 993 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 47 fall sedan förra veckan. Det är 41 fall färre än förra veckans inrapporterade ökning. Det är återigen eftersläpningen i statistiken som gör att det skiftar.

Smittan ligger, för fjärde veckan i rad, kvar på en ovanlig platå. Aldrig tidigare i pandemin har kurvan legat så platt, vecka efter vecka. Det handlar fortsatt om runt 80 fall per 100 000 invånare, eller 4 062 den senaste veckan.

Även antalet som testar sig ligger på ungefär samma nivå under den här perioden, vilket innebär att drygt tre procent av de som testar sig är positiva med covid-19.

Smittan i åldersgrupperna ligger också stabilt. Smittan är fortfarande vanligast bland de 10-19 år (vilken är den minst vaccinerade gruppen).

Bland äldrebeoenden och de med hemtjänst har dock smittan tydligt gått ned:

Vårdbelastningen fortsätter också att minska något, både på totalen (orange linje) och för intensivvården (grön linje). Covid-19 står nu för mindre än en procent av vårdinläggningarna, vilket innebär att viruset nu är ett i mängden för svensk vård.
Men trots att vårdtrycket är litet, är vårdpersonal trötta och flera har lämnat yrket, vilket skapar krissituationer i flera regioner.

Fortsatt är det också tydligt vilken enorm skillnad det gör för den som är vaccinerad, nästan 80 procent av de som just nu är inlagda på IVA är ovaccinerade.

Sverige har alltså inte någon tydlig smittökning, trots lyfta restriktioner. Men Folkhälsomyndigheten varnar för att det kan komma senare, likt man sett i andra länder, och att faran absolut inte är över. Smittan har till exempel ökat dramatiskt i Storbritannien den senaste tiden, ett land där en stor majoritet är fullvaccinerade (med Astras vaccin). Folkhälsomyndigheten är inte orolig för att samma sak ska hända i Sverige eftersom många saker skiljer länderna åt, som vilka som är vaccinerade och med vilket vaccin.

Folkhälsomyndigheten har i veckan också uppdaterat sina scenarier för smittspridning. Uppdateringen kommer en gång i kvartalet som ett slags stöd för vården att förbereda sig på hur det kan utvecklas framåt. Efter att flera gånger kalkylerat fel har Folkhälsomyndighetens scenarier den senaste tiden legat i nivå med vad som också utspelat sig.

I de nya scenariorna finns tre versioner, men Folkhälsomyndigheten menar att det sannolikt bara kommer att handla om scenario 0 och 1 (blå och röd linje i figuren nedan). I samtliga scenarior ökar smittan, vilket antas vara naturligt när vi nu går mot kallare väder. Smittan antas hållas tillbaka om fler vaccinerar sig och om man stannar hemma när man är sjuk. Skulle smittan gå upp nationellt kan det bli aktuellt med covid-bevis, men troligtvis blir det bara lokala smittoutbrott och därmed lokala insatser. Som värst räknas det bli 2 500 smittade per dag i jul, vilket – även om det är mycket (drygt fem gånger så mycket som idag) – är lite jämfört med samma period föregående år.

Även för sjukvården finns prognoser, där det som värst (av de två sannolika scenarierna) blir 60 vårdinläggningar per dag i jul.

I veckan slopas formellt rekommendationen att testa sig om man är hemma sjuk – om man är dubbelvaccinerad. Beslutet har väckt irritation, inte minst givet att smittan förväntas öka den närmaste tiden. 22 forskare har skrivit kritiskt i en DN-debatt-artikel, men andra ser det som naturligt när vi kanske är på väg in i en endemisk fas. Anders Tegnell försvarar testnings-beslutet och menar att man kommer att följa utvecklingen av ”toppen på isberget” genom testning av vårdpersonal, äldre och ovaccinerade.

De äldre barnen smittades mest med covid-19 och att få undervisning hemma ökade smittspridningen. Det är några av fynden i Folkhälsomyndighetens nya kunskapssammanställning om barn och covid-19. Där slås de också fast att lärare inte varit mer utsatta än andra yrkesgrupper (något som tidigare livligt diskuterats) och att de yngre barnen bäst skyddas av att äldre barn och vuxna vaccinerar sig.

Vaccin

7 233 886 har nu fått minst en dos vaccin (84,7% av befolkningen över 16 år) och 6 845 102 (80,1% av befolkningen över 16 år) är fullt vaccinerade.

Totalt har 14 335 108 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är 210 000 fler doser än förra veckan och en totalt sett högre nivå än de senaste veckorna.

Under veckan har allt fler 12–15-åringar börjat vaccineras och nu finns också statistik: 61 430 har nu fått en dos, vilket är 12% av alla i åldersgruppen. Det är en ”oerhört hög siffra”, säger svenska Skolläkarföreningens ordförande som menar att det är ett tecken på god vaccinationsvilja i gruppen. Han tror att siffran hade varit ännu högre om inte pappersarbetet, med bortglömda samtyckesblanketter, stoppat vaccinationen i flera fall. Skillnaderna är dock stora i landet. I Jämtland/Härjedalen är nästan hälften av åldersgruppen vaccinerade, medan det i många andra fall inte påbörjats någon vaccinering. Samtidigt finns en viss oro hos föräldrar efter att Folkhälsomyndigheten drog in vaccination av Moderna för unga barn – ett beslut myndigheten i permanentade.

Sverigedemokrater i riksdagen är sämst vaccinerade. Det framkom i veckan efter att Centerpartiet krävde genomlysning i frågan. Medier hakade på och då visade det sig att sju riksdagsledamöter – samtliga i Sverigedemokraterna – valt att inte vaccinera sig (av de som svarat på enkäten). Jimmie Åkesson är kritisk och flera kollegor oförstående. Men några slår tillbaka: Mattias Karlsson, som nyligen smittades och blev inlagd på sjukhus efter att ha missat vaccin, upplever sig felaktigt attackerad. Han undvek vaccin inte på grund av tidsbrist, utan för att han kände sig ”stark och frisk” och att andra därför kunde gå före.

Nyheter i korthet

Det var allt för den här veckan – skriv en kommentar om du saknar något!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Roger Sperrling oktober 26, 2021, 05:39

  INTE ATT UNDRA PÅ ATT FÖRTROENDET SJUNKER OCH ÄR SNART HELT BORTBLÅST FÖR NÄSTAN ALLA SOM SPRIDER DENNA HYSTERI RUNT VAD SOM BARA ÄR EN LITE EXTRA JÄKLIG OMGÅNG AV SÄSONGSINFLUENSA SOM JU ALLTID BRUKAR KOMMA EN OMGÅNG AV 2 TILL 3 GÅNGER PER ÅRTIONDE – SÅ DET ÄR JU INTE ATT UNDRA PÅ NÄR ALLA HYSTERISKA HYPOKONDRIKER OCH MEDIAKÅTA POLITRUCKER HAR SKRIKIT ”VARGEN KOMMER” MÅNGA MILJONER GÅNGER I MEDIA OCH RUNT OM I VÄRLDEN….!

 • Inge oktober 28, 2021, 03:41

  Appropå hög vaccinationstakt för 12åringar.
  Enligt läkemedelsverket så har nu 101 fall med allvarliga biverkningar på barn i åldern10-19år orsakat av covidvaccinet blivit inrapporterade.

  https://www.lakemedelsverket.se/sv/coronavirus/coronavaccin/inrapporterade-misstankta-biverkningar—coronavacciner

  Begreppet fullvaccinerad efter två doser måste nu omprövas då kravet på en tredje spruta för 65+are nu kommit. När kommer kravet på en tredje dos för övriga?

  • Emanuel Karlsten oktober 28, 2021, 09:19

   Ja, bra att det rapporteras in om biverkningar, men om man ska skriva om det behöver man ju ha med vad en inrapporterad biverkningar är: https://emanuelkarlsten.se/biverkningar-efter-coronavaccin-mangdubbelt-fler-an-tidigare-pandemier-men-det-behover-inte-vara-en-dalig-sak/

   • Inge oktober 28, 2021, 11:53

    Jo jag har läst och även kommenterat i länken du hänvisar till, men betänk att vi talar om gruppen 10-19 år där risken för de som eventuellt blir smittade är mycket låg. Blir det biverkningar av vaccinet i denna grupp så måste det ses som mycket allvarligare än i de äldre grupperna där risken för komplikationer i samband med smitta är betydligt högre.

    När det gäller statistik över så kallade fullvaccinerade i landet så borde antalet nu skrivas ner, då knappt någon över 65år nu längre kan betraktas som fullvaccinerad?
    Eller är det så att för att räkas som fullvaccinerad, så gäller två doser, den tredje eller kanske fjärde dosen så blir man bara lite fullare?

 • IsabelPS oktober 28, 2021, 10:58

  Under veckan har allt fler 12–15-åringar börjat vaccineras och nu finns också statistik: 61 430 har nu fått en dos, vilket är 12% av alla i åldersgruppen. Det är en ”oerhört hög siffra”, säger svenska Skolläkarföreningens ordförande

  En ”oerhört hög siffra”????

  This is news from Portugal on August 13:
  ”Until 10:30 am today, August 13th, more than 111,000 requests for self-scheduling of young people aged between 12 and 15 years were registered for the weekends of 21st and 22nd, and 28th and August 29”

  These are the current numbers:
  https://covid19.min-saude.pt/wp-content/uploads/2021/10/Relato%CC%81rio-Vacinac%CC%A7a%CC%83o-n.o-37.pdf

  • Emanuel Karlsten oktober 28, 2021, 11:23

   Det får ju stå för läkaren, men man kan ju mäta det i relativa termer: Hur många regioner hade öppnat vaccinering, hur stor andel av de som öppnat gick det snabbt för? Att tex hälften vaccinerats redan första veckan i en region är ju ojämförligt mkt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.