≡ Menu

Coronaveckan som gått, v44-48: Ny toppnotering av sjukhusinskrivna med covid-19/ Experter: Fira normal jul i år/ Vaccin pausat för unga

Sedan maj 2022 har jag gått över till att istället månadsvis sammanfatta det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är veckorna 44-48 (31 oktober – 1 december 2022):

21 127 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 468 dödsfall sedan förra månaden.

Smittan går nu återigen uppåt och särskilt tydligt är förändringen bland äldre personer på särskilt boende. Men det är trots allt inga stora förändringarna över tid och antalet bekräftade fall ligger fortfarande under sommarens nivåer.

Antalet i slutenvård har däremot ökat till en toppnotering sedan i somras. Efter att antalet inskrivna förra månaden var nere på de lägsta nivåerna sedan i somras, är antalet nu uppe i det högsta sedan sammanställningen på regeringens uppdrag åter drog igång i augusti. Det kan bero på att många – även barn – just nu blir allvarligt sjuka i en rad infektionssjukdomar. Alla som läggs in på sjukhus testas för covid-19 och räknas då in i statistiken.

Under pandemins tidigare år har november alltid inneburit starten på ökad smitta och så ser det ut att kunna bli även i år. Folkhälsomyndigheten räknar med att smittan kommer att fortsätta stiga i vinter, men är samtidigt inte oroliga över att det kommer nå upp till tidigare års nivåer. Experter är tvärtom eniga om att det här kommer att bli den första normala julen på tre år och att firande kan ske som vanligt. Äldre och sköra ska fortsatt vara vaksamma och vaccinera sig. Men överläkaren Magnus Gisslén menar till och med att allmänheten inte längre behöver ta hänsyn till lindriga förkylnings-symptom, utan ändå kan gå till jobbet. Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortsatt att man stannar hemma ifall man ”är sjuk och har symptom som kan bero på covid-19”. Däremot har Folkhälsomyndigheten uppdaterat kriterierna för när man är smittsam: Den som insjuknat i covid-19 bedöms nu ha låg risk att smitta andra fem dagar efter insjuknande och när man varit feberfri minst ett dygn. Däremot är det fortsatt sju dagar efter insjuknande som gäller för den som bor med personer som har hög risk för allvarlig sjukdom.

Vaccin

Från och med november rekommenderas inte längre friska barn mellan 12-18 år att vaccineras. Därför justeras nu hur statistiken presenteras och:
88,2% av vuxna befolkningen har nu fått minst en dos vaccin och 86,4% är vaccinerade med två doser. 66,6% har fått en tredje dos och bland de 65 år och äldre har 80,6% vaccinerats med en fjärde dos.
Totalt har 25 234 133 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är en ökning med 400 000 doser jämfört med förra månaden.

Vaccinet Nuvaxovid pausas för personer under 30 år. Det finns ökad risk för hjärtmuskelinflammation, enligt ny data från Australien. Även om risken är väldigt liten finns god tillgång till Pfizers vaccin och därför beslutade Folkhälsomyndigheten för ett stopp den 2 november.

Nya, ogranskade studier indikerar att de uppdaterade vaccinen mot covid-19 ger fortsatt gott skydd mot svår sjukdom, men ger inte ökat skydd mot smitta. Det var just skydd mot smitta med omikronvarianten som var orsaken till uppdateringen. Även om studien är liten och ogranskad medger Folkhälsomyndigheten att forskningen fortfarande är ett steg efter viruset och att det antagligen kommer att vara så ytterligare en tid. Fortfarande finns stora lager av de första vaccinen och de nya vaccinen som köpts in har börjat lagras i kylrum Tyskland för att inte behöva kasseras i Sverige.

Sverige behöver ett nytt vaccinregister. Det är E-hälsomyndighetens slutsats i en ny rapport som grundar sig i erfarenheterna under pandemin. Myndigheten föreslår nu att de tillsammans med övriga berörda myndigheter ska ta fram ett sådant register.

Nyheter i korthet

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • rabey december 1, 2022, 20:37

  https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/DEMO_MEXRT__custom_3407138/default/table?lang=en

  Ett historiskt ögonblick. Eurostats data, september. Sverige är bäst i 2020-22.

 • Anders Fagerström december 2, 2022, 08:14

  Hej, Tack för ditt seriösa arbete. Jag tycker du skall ge läsare möjligheten att betala även via Swish. Mvh Anders

 • Inge december 2, 2022, 17:37

  Du nämner inget om att gruppen ”vaccinerade” dominerar kraftigt bland dem som dör med covid i Sverige?
  Förra veckan var cirka 91 procent vaccinerade. Går man tillbaka ytterligare ett antal veckor var siffran ännu mer anmärkningsvärd: då var 97 procent av de döda vaccinerade.

  Sa man inte att vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom och död?

  https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistik-a-o/sjukdomsstatistik/covid-19-veckorapporter/arkiv-for-covid-19-veckorrapporter/arkiv-for-covid-19-veckorapporter-2022/

  • Inge december 5, 2022, 08:59

   Nu är det bevisat med tydliga bilder att mRNA vaccinet riskerar och har redan skadat hjärtat hos många, speciellt yngre män. Jag har följt denne Dr John Campbell i ca två år och han är ytterst seriös, han har varit väldigt försiktig att uttala sig om vacciets eventuella skadeverkningar förrän nu när bevisen börjat bli så övertydliga.

   https://m.youtube.com/watch?v=j_DdSMn55cA

 • Kent E december 5, 2022, 16:34

  Kan man vara ”vaccinskeptiker” nu?
  När vaccinen är indragna pga allvarliga skador, samt inte skyddar mot smitta?
  Vilken är er agenda?

  • Emanuel Karlsten december 7, 2022, 15:37

   man får vara skeptiker, men man får inte vara så selektiv med sin fakta att det börjar likna lögn. Det har inte skyddat mot smitta utan mot allvarlig sjukdom och det gör det fortfarande.

   • Inge december 7, 2022, 17:56

    Om mellan 91-97% av dem som dör av covid är vaccinerade är frågan hur bra är då skyddet för de vaccinerade jämfört med de ovaccinerade egentligen?

   • Anders Fagerström december 11, 2022, 18:22

    Men du måste väl ändå medge att den ”one size fits all” approach som använts, inte har varit bra. Om vissa grupper riskerar att skadas oftare än vaccinet ger skydd, så har ju grupptrycket och den dåliga kunskapen om dessa nya vacciner varit direkt farlig tycker jag. Nu visade sig vaccinen inte förhindra spridning och då faller argumentet att man skall vara solidarisk och vaccinera sig. Kanske dock för den mikroskopiska chansen att man kan belasta sjukvården mer. De historier om folk som fått otäcka allergiska reaktioner av sprutan ändå pressats att ta boostern för att sen skadas allvarligt, tyder på att grupptrycket varit skadligt. Det skall bli intressant att följa debatten om den ev. överdödligheten. Som svensk tycker jag de totalitära tendenserna är det otäckaste med hela Covidhanteringen. För mig är det Orwell känsla över det hela.

   • Patrik december 20, 2022, 20:42

    Hej Emanuel
    Man blir lätt en skeptiker när man läser FHms veckorapport där man redovisar statistiken över avlidna i ett stapeldiagram vilket är bra.
    Men blir förvånad när man upptäcker att sedan en tid tillbaka har FHM slutat visa fördelningen mellan avlidna som är vaccinerade/ovaccinerade i rapporten!
    Man kan undra varför? Om data nu finns måste någon tagit ett beslut att inte redovisa dessa!
    Det kan väl inte bero på att de verkar visa siffror om att vaccinerade har minst lika stor dödlighet i Covid som en ovaccinerad?
    Om nu denna officiella statistik stämmer så vore det helt otroligt ur ett rent logiskt tänkande om vaccinet även skulle ge skydd mot allvarlig sjukdom?
    Skulle gärna se att du tog upp detta.

 • rabey december 5, 2022, 18:42

  https://hotfastnews.com/britain-didnt-need-boosters-says-top-covid-tsar-sir-john-bell/
  ”Britain ’didn’t need boosters’, says top Covid tsar Sir John Bell”

 • Inge december 19, 2022, 03:22

  ”vi är inte där vi var förut med corona. Det är INTE LÄNGRE en SAMHÄLLSFARLIG SJUKDOM och vi har vaccin nu. Därmed är CORONA i KLASS med VANLIG INFLUENSA som i och för sig kan vara farlig, men jag tycker att man lämpligast beter sig så som man har gjort alla andra år då influensa funnits.”
  Agnes Wold
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/76PwQ8/influensa-rs-och-covid-sa-ska-du-tanka-kring-smittorna-i-jul

 • rabey december 19, 2022, 19:52

  Finland ändrar reglerna för dödsfall orsakade av coronaviruset
  Justerat antal dödsfall (koronatilastot fi) 6464 (minskning~16.5%).
  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009249914.html

  Varje analys (medellivslängd under de senaste 7 åren, ålder för de döda från covid, låg dödlighet i influensa VINTERMÅNADER 2019 som orsak till utjämning 2020) bekräftar att covid-dödsfall i Sverige också bör korrigeras

  Finland (överdödlighet) presterar sämst av de nordiska länderna

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.