≡ Menu

Coronaveckan som gått, v44

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 44.

READ THIS POST IN ENGLISH

Och låt oss kanske först nämna att denna blogg numera är nominerad till Stora journalistpriset! Det är jag givetvis djupt tacksam och glad för.

5 938 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 5 dödsfall jämfört med förra veckan. Det skulle egentligen vara 30 dödsfall fler, men under veckan justerades siffran över totalt antal döda ned med 30 dödsfall. Det har hänt tidigare och uppstår när en region gör en journalgenomgång och märker att patienten avlidit mer än 30 dagar efter att den testats positivt för covid-19. Det behöver inte innebära att fallen försvinner från Socialstyrelsens slutgiltiga registrering av dödsfall med covid-19 (som bygger på läkarutlåtanden), men innebär att de inte kvalar in i Folkhälsomyndighetens definition.

Antal döda är på en relativt låg och stabil nivå, men antal inlagda på IVA letar sig brant uppåt, även om det är något mindre brant än förra veckan och fortfarande handlar om jämförelsevis låga tal:

Värst är smittan. Folkhälsomyndigheten redovisar kontrollerade siffror med en veckas eftersläpning och vecka 43 är den högsta noteringen någonsin av antal bekräftat smittade på en vecka: 9 163 fall, en ökning med 63 procent jämfört med veckan innan. Det är också den högsta noteringen av antal tester sedan starten, totalt 164 000. Den ökade efterfrågan kan delvis förklaras av att vanliga förkylningsvirus återigen ökat i Sverige de senaste veckorna, men generellt är allt fler tester positiva: 5,6 procent positiva, jämfört med 3,9 procent veckan innan. Och igen ska vi påminna om att rekordnivån inte handlar om att det nu är fler fall än i våras, utan att Sverige då bara testade de som behövde vård på sjukhus.

Smittan ökar i alla åldersgrupper, men de äldsta och yngsta åldersgrupperna klarar sig bäst och 70+ har den minsta ökningen bland åldersgrupperna. Det är för tidigt att säga att ökningen för de äldsta skulle ha att göra med lättade restriktioner för åldersgruppen, men i veckan har beslutet att lätta på restriktionerna fått hård kritik.

I statistiken finns också oroande tendenser bland barn, framför allt i övre tonåren. Trots det visar ny forskning att just barn inte är en motor för smittspridning, utan mest följer det allmänna smittläget.

Värst är kanske tendensen att smittan ökar även på äldreboenden. Detta alltså tre veckor efter det nationella besöksförbudet på boenden hävts.

Och som inte det var nog: Vecka 44 ser ut att sätta ytterligare rekord. Veckan har ännu bara sammanställts fram till halva torsdagen, men har redan fler fall än veckan innan. Här nedan en graf på inrapporterade bekräftade fall, dag för dag under de senaste tre veckorna – där alltså vecka 44 bara rapporterats fram till halva torsdagen.

Det är utifrån detta underlag som ytterligare fyra regioner i veckan dragit i handbromsen. Inte så mycket för att läget är värre än i våras, utan primärt för att regionernas test- och smittspårningskapacitet nått sitt tak, förklarade Anders Tegnell till Aktuellt.

Skåne blev först och beslutade redan i måndags att införa tuffa nya råd, efter en kraftig ökning av smitta under vecka 43.

Efter följde Stockholm, Västra Götaland och Östergötland på torsdagen.

Stockholm är den region som har flest fall.

Stockholm

Västra Götaland har ungefär hälften så många, men en kraftig utveckling.

Västra Götaland

Och i Östergötland har man den kanske kraftigaste uppåtgående kurvan, i alla fall mätt i enskild dag.

Östergötland

De nya rekommendationerna gäller i minst tre veckor och handlar i korthet om att vuxna bör:
– Avstå från inomhusmiljöer
– Avstå från möten och träningar
– Om möjligt undvika ha fysisk kontakt med andra än de man bor med.

I Skåne får man, utöver de man bor med, också umgås med ”de man träffar varje vecka”, men i övriga regioner understryks att råden är lika hårda som de låter. I Västra Götaland tydliggör smittskyddsläkaren att ”fysisk kontakt” innebär umgänge närmare än 1,5 m. Att undvika alla middagar och privata tillställningar. Trots detta fortsätter biografer och köpcenter att få ha öppet (även om taket på 300 har sänkts till 50.) Men statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte folk i allmänhet har svårt att begripa budskapet: Träffa färre personer.

Sveriges hälsominister hotade i veckan att åtgärderna bara är början om vi inte skärper oss. Trots varningen har det varit trångt på storstädernas gator efter råden, liksom vid den uppmärksammade invigningen av ”guldbron” i Stockholm. Till och med flygplanen till semesterparadis har varit fullpackade under höstlovet.

Svenskarna har rekordhögt förtroende för Anders Tegnell. Statsepidemiologen har 72 procent av svenskarnas förtroende, högre än den tidigare rekordnoteringen på 68% i april, enligt DN/Ipsos. Folkhälsomyndigheten slår också nästan rekord, men landar på 68% förtroende, en procentenhet under rekordet i april. Generellt tycks förtroendet följa smittspridningens utveckling.

Och hajpen kring Tegnell fortsätter även på den lite mer lättsamma fronten: Under Halloween har någon passat på att karva ut det bästa eller läskigaste han vet: Anders Tegnell som pumpa.


Sverige kan få ett vaccin redan i början av 2021 – om allt går enligt plan. Det sa i veckan Sveriges vaccinsamordnare till TV4. Och november blir en kritisk månad, det är då vi vet när de första vaccinen kommer. Andra forskare varnar för att det inte är säkert om de första vaccinen kommer att fungera bra. Samtidigt minskar vaccinviljan i Sverige, nu säger nästan var femte svensk blankt nej till vaccin.

Nyheter i korthet från veckan som gått:

Och till sist:
I Uppsala är man trött på coronaviruset, varför man gjorde en manifestation som dokumenterades av Sveriges Radio och i veckan gjort varvet runt på nätet:

Det var allt för denna vecka – tipsa gärna om du saknar något!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Arne november 2, 2020, 11:16

  Hej,

  Angående varför dödsfall tas bort från statisktien säjer veckorapporten:

  ”I ett begränsat antal fall kan det vara känt av Smittskyddsenheten att dödsorsaken inte varit
  relaterad till covid-19 och då tas dödsfallet bort ur statistiken. Under vecka 42
  justerade region Östergötland statistiken över dödsfallen i vår gemensamma
  databas och 30 dödsfall togs bort, detta efter journalgranskning.”

  Jag tolkar det som att dödsfallen är borttagna pga att annan dödsorsak trotts att de faller inom FHM definition av död inom 30 dagar efter positivt prov. Alltså att FHM diskret har börjat ändra i sin definition av vem som ska räknas in i deras statistik.

  • Emanuel Karlsten november 2, 2020, 11:30

   Varför tycker du det verkar vara en mer rimlig tolkning?

   • Arne november 2, 2020, 11:46

    Det är lite luddigt skrivet men informationen om att dödsfall tagits bort i region Östergötland kommer efter texten om att dödsfall tas bort ur statistiken om det är känt att dödsorsaken är en annan än covid-19. Dessutom nämns att dödsfallen tas bort efter journalgranskning, vilket pekar på att det är dödsorsaken och inte dödsdatumen som är orsaken till borttagningen från statistiken?

    30 dagar efter positivt prov är såklart ett trubbigt mått som hypotetiskt kan innehålla personer som omkommit i trafikolyckor 25 dagar efter ett prov. Men det är väll bra att fortsätta mäta på samma sätt som man gjort tidigare för att få en jämförbar statistik?

    • Staffan november 2, 2020, 12:22

     Det förefaller olyckligt med subjektiva korrigeringar i den nationella statistiken. Det försvårar jämförelser mellan regioner och länder och överensstämmer inte med hur Sverige uppger att vi rapporterar till ECDC. Östergötland har således minskat sin corondödlighet med>10% genom handpåläggning i efterhand. Det hindrar dock inte att sådana här övningar kan vara värdefulla för internt bruk

    • Arne november 2, 2020, 13:21

     Ytterligare tecken på att just region Östergötland journalgranskar för att skriva av dödsfall med annan dödsorsak :

     https://www.regionostergotland.se/Om-regionen/Pressrum/Nyheter/dodsfall-i-covid-19-pa-sjukhus-granskade/

     Vore jätteintressant om du kunde titta närmare på detta

 • Urban november 4, 2020, 14:18

  Det är inget fel på Sveriges strategi får man höra gång på gång från FHM och Regeringen. Att det dog extremt många fler i Sverige i våras jämfört med övriga Norden bortförklarades med olika anledningar (bland annat att Sverige var mindre drabbat av influensan under 2019 och därför fler sköra). Nu är Sverige värst igen i Norden (såväl antal smittade som antal avlidna – vilket i och för sig brukar ha en stark korrelation). Vad kommer det för bortförklaring nu? Kanske att vi hade sådan underdödlighet i våras så många sköra nu drabbas… ?
  Vidare, det var väl bara en dryg vecka sedan som Tegnell menade att ingen andra våg kunde skönjas i Sverige. snacka om ny missbedömning. Nästan i nivå med Trump.

  • Tommy Andersson november 5, 2020, 22:04

   Man kan jämföra olika länders statistik och föredra någon man tror på men vad som är rätt i slutändan det tar det nog ett tag innan vi vet. Många länder runt om Europa som tar smällen nu istället för i våras. Både Norges och Danmarks utveckling ser rätt mörk ut just nu och de lär få stänga ner och skränka in mänskors liv rejält i typ ett halvår om de inte skall riskera att det brakar lös värre än här. De har ju knappt inga som är immuna medans vi lär ha i alla fall runt 20%.

   • Arne november 6, 2020, 12:28

    Din Hypotes (?) : Länderna som drabbades hårt i våras kommer att drabbas mindre nu tack vare uppbyggd immunitet.

    Verkar inte stämma någon vidare om man tittar i europa: Spanien, Frankrike, Belgien, UK osv som var hårt drabbade i våras är hårt drabbade nu. Det stämmer att vissa länder som mindre drabbade i våras ser ökad spridning nu (tex Danmark och Tyskland) men jag har svårt att se att det finns något tydligt samband kring hur hårt drabbat ett land var i våras med hur det ser ut nu. dvs att eventuell immunitet från i våras spelar en liten roll.

    Vad beror detta på, antagligen på att många länder inklusive Sverige har överskattat hur många som insjuknade i våras och därmed överskattar sin immunitet.

    I veckan publicerades en artikel I nature som beräknar hur många som smittats i olika länder inklusive sverige.

    https://www.nature.com/articles/s41586-020-2918-0

    I Sverige hade 5-7 % av befolkningen blivit smittade den 1 sep 2020, vilket ger en begränsad immunitet, vilket vi ser nu när smittspridning tar fart. Samma hypotes går ju att använda regionalt i Sverige, vi skulle kunna förvänta oss att Stockholm som var hårt drabbat i våras skulle klara sig bättre nu, men tvärt om är smittspridningen nu utom kontroll i Stockholm.

    • Urban november 6, 2020, 15:05

     Instämmer helt med Arne. Jag är även ytterst skeptisk till hypotesen att Sveriges höga dödstal i våras i huvudsak berodde på lindrig säsongsinfluensa 2019. Sverige ligger ju nu åter på flest nya dödsfall och antal nya smittade per capita i Norden (vi borde ju ligga på lägst antal nya avlidna och nya smittade med tanke på antal immuna och att så många sköra redan dött i våras). Jag tror snarare anledningen är att vi i Sverige underskattat pandemin (ännu en gång – precis som i våras) och att vår strategi har varit naiv. Förhoppningsvis har jag helt fel för annars kommer detta bli en oerhört dyster/tragisk höst och vinter.

     • Tommy Andersson november 8, 2020, 23:01

      Det är sunt att vara skeptisk. Du kommer nog delvis få rätt eftersom Covid-19 verkar ersätta den vanliga svängen av influensa i år och ingen bryr ju sig längre om att den normalt tar ungefär lika mycket liv som Covid-19 gör (enl FHM dog 3000 i influensa 2018…mycket mindre 2019). I framtiden bär vi alla munskydd samt stänger ner samhället från September till Maj för att rädda våra sköra äldre annars är ju det vi håller på med nu mycket märkligt.

    • Tommy Andersson november 8, 2020, 22:48

     Det är ingen hypotes att ett område med någon typ av immunitet blir mindre drabbat än om det inte har någon immunitet förutsatt att det inte finns några skillnader i åtgärder.

     Talet som jag angav var lågt räknat på dödligheten i Covid-19 men jag tänkte fel där för jag räknade på våra dödstal men det är ju faktiskt inte dödligheten i Covid-19 utan MED Covid-19 och den är säkerligen mycket högre. Siffrorna jag har sett är 85% och endast 15% klart av Covid-19. Immunitet kan Du för övrigt ha utan att vart sjuk i Covid-19.

     Smittspridningen hade vart ännu högre i Stockholm om de inte redan hade haft en omgång i våras, likaså i övriga drabbade länder i Europa, att tro något annat är som att tro på tomten. Det är tydligt att de länder som lyckades med en nedstängning innan det var för sent i våras och som misslyckats nu när viruset kommer tillbaks har en liknande utveckling som Sverige i våras.

     • Urban december 11, 2020, 17:04

      Intressant att läsa gamla kommentarer så här i efterhand. Jag hoppades jag skulle få fel men jag anade tyvärr att jag skulle få rätt. Just nu drygt 7.500 avlidna med/av Covid-19 (och i realiteten förmodligen redan uppe i cirka 8.000 med tanke på den stora eftersläpningen). Det enda man kan vara säker på är mantrat att det inte har varit något fel på Sveriges strategi …

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.