≡ Menu

Coronaveckan som gått, v48: Omikron upptäckt i Sverige/ Ökning av fall – kan leda till nya åtgärder/ Vaccinbevis infört

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 48 (29 november – 5 december 2021).

15 170 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, en ökning med 25 fall, vilket är tio fall färre än förra veckan.

Antalet bekräftat smittade ökar den senast inrapporterade veckan, men detta är också första veckan då Sverige rekommenderade samtliga – även vaccinerade – att testa sig. Det märks på flera sätt. Dels att andelen vaccinerade med bekräftad smitta står för 52 procent, men allra mest…

…att antalet testade har ökat med 85 procent. Vilket innebär att väldigt många vaccinerade lyssnat till de tidigare rekommendationerna och först nu börjat testa sig igen vid coronaliknande symptom. Totalt 226 000 testade sig under senast inrapporterade helvecka. Andelen som var positiva minskade något, till 5,4 procent, vilket är lägre än de senaste veckorna.

Samtidigt kan vi se en tydlig förändring de senaste veckorna både bland vaccinerade och ovaccinerade. Fortfarande är det 40-49-åringarna som är de hårdast drabbade, det vill säga föräldragenerationen till äldre skolbarn.

Vi kan också ana hur starkt skydd den nyvaccinerade har om vi jämför smittan mellan unga vaccinerade och ovaccinerade. Även här är det tydligt att det är de äldre skolbarnen som ännu inte vaccinerats som nu drabbas oftast.

Vårdbelastningen har under början av vintern gått långsamt uppåt igen, men det är fortsatt de ovaccinerade som dominerar här.
Även antalet på IVA ökar, en dubblering på en vecka – även om det är från relativt låga nivåer. Även här handlar det allra mest om ovaccinerade.

Omikron har dominerat det mesta i Sverige denna vecka. Hittills har sex fall hittats i Sverige, men fler väntas komma då varianten antas vara mycket smittsam. Forskare tror att varianten blir den dominerande även i Sverige, men andra forskare tror att det går att stoppa eller åtminstone fördröja. Det senare är viktigt eftersom det utvecklas nya, uppdaterade vaccin. Hur väl nuvarande vacciner fungerar på omikron-varianten kommer vi veta först om någon vecka och då antagligen genom Sydafrika, där viruset nu har fått störst spridning.

Folkhälsomyndigheten tror att Sveriges strategi kommer att fortsätta fungera, men har ändå skärpt rekommendationerna vid inresa till Sverige. Trots det har teststationer varit stängda på Arlanda. Folkhälsomyndigheten har också kommit med förslag på ett antal nya åtgärder som kan införas redan nästa vecka – om smittan förvärras. Det är i huvudsak milda förslag om ”avstånd”, ”arbeta hemifrån” och allmänna råd som munskydd i trängsel. Men bland förslagen finns också vaccinbevis även för restauranger.

Ett vaccinbevis för restauranger är något som flera krögare efterfrågar redan nu. Många restaurangbesökare är oroliga för den nya varianten, men också för vad nya restriktioner kan innebära. De avbokar därför i förebyggande syfte och av det skälet önskar många restaurangägare tydliga direktiv redan nu, så de kan planera sin verksamhet. I Västra götaland har flera ställt in sina julfester efter att Sahlgrenska sjukhuset fick ett coronautbrott på en julfest.

Vaccinbevis har nu börjat användas i Sverige. Det visade sig att Sveriges app godkände fejkade bevis, något även The telegraph uppmärksammade tillsammans med att fejkade vaccinpass blivit ett problem i hela Europa.

Över 9 100 anmälningar om vaccinbevisen har på kort tid kommit till JO via olika internetkampanjer. Det är fler anmälningar än vad myndigheten brukar få på ett år. Just Facebookgrupper mot vaccin har växt snabbt den senaste tiden och många jämför sig där med judar under andra världskriget.
Vid nattklubbar har det i helgen blivit hotfull stämning, när ovaccinerade avvisats.

Vaccin

7 611 128 har nu fått minst en dos vaccin (84,2% av befolkningen över 12 år) och 7 179 328 (79,5% av befolkningen över 12 år) är fullt vaccinerade. Den uppmärksamme ser här att statistiken alltså numera redovisas för alla över 12 år, varför procentsatserna är något mindre jämfört med tidigare veckor.

Totalt har 16 097 826 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är en ökning med 450 000 doser och därmed 50 000 fler än förra veckans ökning.

Vi börjar alltså nå upp i större volymer vilket dels beror på att många unga ska vaccinera sig, men framför allt för att…

…många äldre får sin tredje dos. Men det går trögt. Ingen åldersgrupp har nått upp till 70 procents täckning med tredje dosen. Och sämst av alla är Stockholm.

Över 5 000 kvinnor har rapporterat om mensrubbningar på grund av vaccinet. Men eftersom mensrubbningar är mycket vanligt även utan vaccin dröjer det innan ett samband kan uteslutas eller fastställas.

Missa inte heller att läsa min genomgång av vad som är sant och falskt kring vaccin.

Nyheter i korthet

Det var allt för den här veckan!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Claes Persson december 5, 2021, 23:20

  Sorry, denne mening är ofattbar? ”15 170 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, en ökning med 25 fall, vilket är tio fall färre jämfört med förra veckans ökning.” Hur kan 10 fall färre vara en ökning, detta känns inte som att du är särskilt seriös i din rapportering? Jag förstår att journalister ger priser till journalister, men detta ökar inte trovärdigheten, snarare tvärtom.

  • Emanuel Karlsten december 5, 2021, 23:23

   Blev det mer begripligt nu? Det är ju alltid en ökning, men det är inte fler inrapporterade denna vecka än förra veckan.
   Tack för att du säger till!

   • Claes Persson december 6, 2021, 01:10

    Tack Emanuel,
    Jag förstod från början. Vi vet bägge två att ord är viktiga.
    Jag har ju varit reklammakare i mina företag sedan 1968 och vet skillnaden på hur mycket försäljningen ökar om jag vänder på ord och uttryck ”på rätt sätt” (Utan att tala osanning)
    Covid-plågan och massmediers hantering av denna är rent ut sagt åt helvete, man tycks ha ett enda mål, att göra barn och vuxna livrädda.
    Av detta skäl reagerar jag, och ibland överkänsligt.
    Här får du en liten sammanfattning av min uppfattning:

    I alla sammanhang gäller det att utkristallisera det väsentliga. Även vid t ex ett virus som covid.

    I problemsammanhang ser jag allt som en ”pyramid”, jag börjar i toppen och försöka definiera, vad är väsentligt?
    Att, som t ex massmedier, börja med grotta i botten, i röran på pyramiden är fullständigt meningslöst. Detta förstår en normalbegåvad människa.

    För ett virus, som t ex covid, gäller två kriterier:

    1. Dör det fler människor än vanligt under covid, klargörs lätt via statistik SCB, blir det överdödlighet?

    2. De som blir sjuka av covid, får dessa exceptionella problem, som t ex vid barnförlamning eller TBC? Inte särskilt svårt att klargöra.

    Vi kan konstatera att ingenting av detta har skett under den ganska milda covidinfluensan.
    Covid har med andra ord inte varit värre än en kraftig, vanlig vinter, A-influensa.

    Är det bra eller fullständig galet att ta bort mänskliga rättigheter och friheter, det som mänskligheten kämpat för under 300 år, för att vi drabbats av en ganska vanlig vinterinfluensa?

    Hur stor skada drabbas vuxna och barn av sådana fruktansvärda inskränkningar?
    Reseförbud, umgängesförbud, ansiktsmasker, förlorade företag, förlorade arbeten, förlorad skolgång, psykiska problem, ökad svält och armod mm, utan någon som helst vettig orsak?

    Vilken ny praxis har dessa inskränkningar skapat för makthavare?
    Det tog flera decennier för Lenin och Hitler m fl att förstöra livet för, och ta livet av människor.

    De globala covidinskränkningarna genomfördes över hela planeten på en månad.
    Vad kommer att ske nästa gång?

    Vilka människor kommer att drabbas och för vad, via maktdespotiska politiska ledare och värdelösa massmedier/journalister, som inte klarar av att kritiskt granska?

    Det handlar om ditt liv och dina barns framtid, struntar du i ditt och barnens liv?

    Det vimlar av galningar, en av 100 artiklar den 6 december: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wO4RxA/larmet-fran-forskaren-narmare-borjan-av-pandemin-an-slutet
    Detta säger en människa som inte klarar av att läsa enkel statistik.
    Hur många människor dog under 2018/2019/2020 (Sverige), genomsnittlig lika få som vanligt. (Ungefär detsamma i hela världen)
    Det enda som var ovanligt under dessa tre år var att det under 2019 dog färre människor än det någonsin gjort under historisk tid.
    Hur många blev inlagda på IVA (Sverige) under 2020, färre än någonsin under historisk tid.

    Hur länge skall vi tillåta denna masspsykos?

    • Kristoffer december 7, 2021, 01:23

     Du har tyvärr missuppfattat viktiga delar av den grundläggande faktan i din iver att bagetellisera covid.

     ”Hur många blev inlagda på IVA (Sverige) under 2020, färre än någonsin under historisk tid.”
     Ja – just för att covid-sjuka behövde så mycket av kapaciteten på IVA. Så då behövde man ställa in massvis med operationer (där IVA vård följer efter operation) för att få plats med de covid-sjuka. De covid-sjuka behövde rejält mycket längre tid på IVA innan de kunde bli hemskickade jämfört med en standard IVA-patient. Så för varje plats som behövdes för en covidsjuk behövde ca 5-10st andra patienters IVA-vård stoppas (genom att stoppa de planerade operationerna). Så en överbelagd IVA pga covidsjuka gav färre inlagda på IVA men betydligt högre antal vårddygn under 2020. Så ett påstående helt i linje med hur en reklamare vilseleder utan att ljuga…
     Detta trots att bara en mindre andel av Sveriges befolkning ådrog sig covid under det året. Tänk hur det hade sett ut på IVA (eller utanför – med alla de som inte fått plats) om det inte funnits restriktioner.

     Antalet som avled:
     Det var på månadsbasis en mycket tydlig överdödlighet (även jämfört med influensatoppar) under covid-spridningstopparna. Även på årsbasis var det en tydlig överdödlighet 2020 jämfört med en normal jämförelse bakåt (5-10 år).
     Så hyggligt tydlig även på årsbasis TROTS att vi kraftigt begränsat covid och därmed bara ca 15% av befolkningen hade covid under 2020. En 5-6 gånger högre dödlighet (en obegränsad spridning som gett nästan alla covid – och att vi på något sätt hade kunnat ge IVA-vård till alla dessa – räkna annars med ytterligare några gånger högre överdödlighet) hade definitivt varit tydlig historiskt sett (jämförbar med större influensapandemier).

     Allvarliga skador:
     Hur allvarliga vill du ha?
     IVA vård tar lång tid att återhämta sig från.
     Att tappa all lukt och smak (varav vissa sedan är borta under lång tid eller möjligtvis för alltid) skulle jag hävda är en hyggligt allvarlig skada.
     (Sen finns det en hel del rapporter om utmattning som inte går över)

     Så sluta bagetellisera och vilseleda så att debatt kring åtgärder kan utgå från den faktiska farligheten. En farlighet som är betydligt större än en vanlig influensa, dock inte på en nivå där det motiverar nästan vilka åtgärder som helst.

     • Claes Persson december 7, 2021, 12:48

      Hej Kristoffer,

      Tack för ditt svar.

      Självklart om man cherrypickat en enskild månads dödlighet 2020 kan man få ett högt svar om ”överdödlighet”.
      Men om man i stället cherrypickar en annan månad 2020 kan man få ett svar om ”underdödlighet”.
      Man måste göra bägge delarna för att nå rimlig trovärdighet.
      Influensa följer inte heller årskalendrar man måste titta på åren omkring.
      År 2021 ser ut att bli ett ganska normalt år av dödlighet, trots alla olika sprutor (Vi vet exakta siffrorna feb/mars 2022.)

      Vi spelar inte i samma division, jag menar inte något illa med detta.
      Merparten om det som skrivs i massmedier, vilket inte är lite varje dag handlar om struntsaker, spekulationer, hörsägen, hypoteser, skvaller, enskilda fall etc, om allt mellan himmel och jord, spaltkilometer av hysteri.
      Självklart om man vill hålla på med detta, väl bekomme, men sådant tycker jag är närmast fullständigt oväsentligt och dessutom mycket, mycket farligt.

      Jag skrev:

      ”För ett virus, som t ex covid, gäller två kriterier:

      1. Dör det fler människor än vanligt under covid, klargörs lätt via statistik SCB, blir det överdödlighet?

      2. De som blir sjuka av covid, får dessa exceptionella problem, som t ex vid barnförlamning eller TBC? Inte särskilt svårt att klargöra.”

      Vi har inte drabbats av någon av dessa punkter.
      Självklart är det tråkigt och ibland tragiskt att bli mer eller mindre kraftfullt förkyld, detta blir uppskattningsvis hälften av alla människor varje år.
      Gamla multisjuka stryker ofta med när de får en A-influensa.
      Jag hade detta själv för några år sedan, nära att släcka mitt ljus, det tog mig över två månader att återhämta mig.
      (Det dör ju ungefär lika många varje år +/-, det enda anmärkningsvärda är den historiskt exceptionella underdödligheten 2019)

      Antalet döda i Sverige per 1000 personer (Närmare 90 % av de döda var över 70 år, de flesta över 80 år och multisjuka):

      2020 – 9,48
      2019 – 8,64
      2018 – 9,06

      Observera att dödstalen 2018 var då det lägsta någonsin, dödstalen 2019 var fullständigt sensationellt historiskt låga.
      Den sannolika förklaringen till dessa extremt låga dödstal var att de vanliga A, B, C-influensorna var osedvanligt milda.

      Eftersom vi multisjuka gamlingar måste dö, förr eller senare, byggdes det sannolikt upp ett ”lager” av oss som av försynen fick något år till att leva. (Jag är inte säker på att alla multisjuka direkt ”njöt” av att leva med sina plågor ett/två år ”extra”)

      Lägger man ihop 2019+2020 : 2, får man, som av en händelse 9,06.
      Vi har m a o haft ovanligt låga dödstal under dessa tre år, trots att vi alla måste dö så småningom, med smärtor, lidande mm för många av oss.

      Mänskligheten har aldrig någonsin kunnat, varit i närheten av, att vaccinera sig bort från virusinfluensor, vi har inte lyckats bättre nu än tidigare.

      Även jag, som anstränger mig att försöka förstå övergripande orsakssammanhang och därmed kunnat konstatera att covid inte har varit eller är värre än normala år av virusinfluensor, har drabbats och påverkats av den massiva vägg av information, snarast desinformation, rörande covid.
      Redan Lenin och Hitler förstod ”reklamens” makt för att vinna anhängare för sin ”sak”.
      Vi får be till någon av våra gudar att världens ledare lugnar ner sig och inte tar tillfället i att att utvidga den makt och kontroll man sedan 2020 tillskansat sig via covid.
      Vi vet ju inte vilka som då drabbas av despotin, eller hur vi då kommer att drabbas?

      • Arne december 7, 2021, 16:38

       Det är ingen som ”cherrypickar” månader utan underlag för att räkna fram dödligheten i covid, självklart så jämför man trenden på överdödlighet med spridningen i av covid i samhället. Här är ett exempel på hur man kan uppskatta dödligheten i covid

       https://www.nature.com/articles/s41586-020-2918-0

       IFR uppskattades i sverige under första vågen till ca 0.6 % , detta är i linjen med vad FHM kom fram till.

      • Claes Persson december 7, 2021, 19:13

       Hej Arne,

       Jag svarande Kristoffer, som bevisligen hade cherrypickat några månader med hög dödlighet, jag frågade varför han inte cherrypickat månader med låg dödlighet?

       Vad din länk hade med mitt inlägg att göra förstår jag inte? Det finns hur mycket diverse ej synkroniserad forskning som helst om covid liknande denna.
       Dessa forskare kommer fram till att dödstal inte visar på belastning på IVA, smitta mm, fullständigt ovidkommande och ointressant konstaterande.
       Detta av anledningen att vi inte har några tidigare relevanta jämförelsetal för tidigare år rörande smittade av A, B och C-influensor av olika slag, inte ens dödstal dessa har tidigare endast grovuppskattats.
       Att inte kunna testa sina hypoteser innebär ingenting annat än att man gjort en hypotes och angivit grunden till att man har denna hypotes. Att ha en hypotes är inte återupprepar forskning, eller evidens.

       Jag visade exakta siffror på dödstal, även på inläggningar på IVA och har gissat att varje år för 2020 har ungefär hälften av befolkningen fått någon form av förkylning, vanligtvis mycket mild.

       Vare sig dödstal, IVA eller smitta visar på något alarmerande under 2020.

       Det enda alarmerade har varit att barn och vuxna blivit livrädda för ett ”spöke” och att världens ledare har passat på att ta ”total control” över vår liv, rättigheter, friheter mm.
       Vi får se vad nästa steg och påhitt blir och vilka som då drabbas, och hur de kommer att drabbas, detta är jag uppriktigt rädd för, inte ett dugg längre rädd för covid.

      • Kristoffer december 8, 2021, 00:16

       Det där om ”cherrypickat” är så totalt uppåt väggarna fel.
       De månaderna som sticker ut med överdödlighet handlar givetvis om de månader när det var en större spridning av Covid i samhället. Dvs månader när några procent av befolkningen smittades av covid så syntes en tydlig överdödlighet. Och om det just är (över)dödligheten för covid som är intressant så är det ju givetvis dessa månader som ska användas (i jämförelse mot andra perioder samt även analyser av längre perioder). Valfri sådan månad med hög Covidspridning i samhället 2020 var det jag syftade på.

       Jag får tyvärr inte intrycket att du tagit till dig att denna överdödlighet är lägre just tack vare att majoriteten av befolkningen ännu sluppit gå igenom sjukdomen. Dvs, att man måste jämföra restriktionernas kostnad med vad situationen hade blivit utan restriktioner. Du verkar istället utgå från resultatet 2020 som den maximala dödligheten.
       Utan några som helst restriktioner och full spridning av covid 2020 hade Sverige gissningsvis fått en dödlighet på någonstans kring 15, kanske uppåt 20 döda per 1000 invånare (sistnämnda utifrån att sjukvården definitivt inte hade kunnat hantera en sådan smittspridning). Men vi hade restriktioner som höll nere dödligheten.

       Mängden och typ av restriktioner för rimliga kostnader jämfört med nyttan är dock värt många diskussioner.

      • Claes Persson december 8, 2021, 02:26

       Börjar man tala om 15-20 döda per 1000 är det inte ens värt att kommentera ditt ”cherrypicking-svar”, ha ett bra liv.

      • Arne december 8, 2021, 09:30

       ”Vare sig dödstal, IVA eller smitta visar på något alarmerande under 2020.”

       Toppen, då håller du med om att Sveriges restriktioner och rekommendationer har haft effekt? Det går inte att göra argumentet att vi inte borde ha några restriktioner genom att jämföra helår när datan under helåret var påverkat av restriktioner som minskade smittspridningen vilket ledde till att bara en bråkdel av Sveriges befolkning smittades. Våra nordiska grannländer hade ännu färre döda i covid tack vare att de hade effektivare restriktioner vilket ledde till färre smittade.

       Det enda rimliga sättet att uppskatta resultatet av att inte ha restriktioner genom att göra försöka räkna ut effekten. Då kan vi använda oss av dödligheten (IFR) av covid som är fastslagen till 0.6% under omständigheterna som rådde under första vågen. Det första gissningen vore då 6 döda per 1000 personer om alla i Sverige smittades med Covid. Problemet som Kristoffer tar upp är att 0.6% är resultatet av att kunna erbjuda sjukvård till en hel del personer. Om vi inte hade haft några restriktioner hade ännu fler blivit sjukare samtidigt och kvaliteten på sjukvården sjunkit så det är då inte helt enkelt att uppskatta hur hur många som skulle ha dött.

       Jag vet inte vad du tycker om t.ex. trafiksäkerhet? Förra året omkom endast 190 personer på vägarna i Sverige. Trotts det så har vi massor av inskränkningar i människors frihet, vi förbjuder t.ex. personer från att köra påverkade, vi tvingar folk att hålla vissa hastigheter på vägarna och vi skrämmer barn genom att tala on riskerna i trafiken.
       https://www.mhf.se/rekordfa-doda-i-trafiken-2020/

       Tycker du att det är galet att vi har så mycket restriktioner i trafiken trotts att endast 190 personer dör? Eller kan du förstå att endast 190 personer för för att vi har så mycket restriktioner?

      • Claes Persson december 8, 2021, 15:07

       Du tycks inte ha läst vad jag skrivit i flera olika inlägg när du påstår: ”Toppen, då håller du med om att Sveriges restriktioner och rekommendationer har haft effekt?”

       Självklart håller jag inte med dig på en enda punkt.

       Hade restriktioner förhindrat smitta hade vi t ex inte haft några ”vågor” av smitta.

       När vi t ex införde ännu hårdare restriktioner p g a en ”våg” under slutet av 2020, en man fick t ex inte fika med sin hustru etc (på den tiden då statsministern julhandlade och finansministern åkte till fjällen) då fick vi under början av 2021 en enorm ”våg” av smitta och dödsfall.

       Världen har aldrig lyckats förhindra spridning av förkylningsvirus via vacciner, det är högst osannolikt att detta kommer att ske eftersom dessa typer av virus ständigt muterar, fortfarande snurrar t ex Hongkong, Svin, covid m fl runt om i nya mutationer.
       Jag är inte ett dugg oroligt för detta, det som oroar mig är att världsledarna nu lyckats manipulera människors rädsla i den milda grad att man inskränkt mänskliga rättigheter och friheter. Självklart har de fått mersmak på hur lätt detta var.

       Nästa skrämselattack kan bli vad som helst och riktas mot vem som helst som visat sig halka med på sådana bananskal.

       (OBS jag har aldrig förnekat vaccin t o m tagit influensavaccin, vaccin fungerar bra mot sjukdomar som inte muterar t ex smittkoppor, mässling, polio, influensavaccin fungerar bra för de som säljer sådana och numera också för politiker, makthavare och massmedier som tjänar makt och pengar på något som inte fungerar särskilt bra)

       Vad trafiksäkerhet har med covid att göra övergår min tankeförmåga, av detta skäl får du utveckla dina tankar utan fler kommentarer från mig, ha ett bra liv.

      • real Hmm december 9, 2021, 02:33

       Men bara sluta nu. Lägg ner hela snacket om överdödlighet och statistik som läses som fan läser bibeln.

       Coronapandemin har förkortat den uppskattade medellivslängden i Sydafrika MED MER ÄN TRE ÅR.
       (Och samtidigt har den psykiska ohälsan ökat i landet.)

       Liknade tendenser ser man också i väst. Orsaken till att du än inte ser mer än ca 1 års minskning beror på tillgång till vård.

       Om du inte är en bot eller jobbar för en rysk trollfabrik så fattar jag inte vad du vill få ut av att sprida din desinformation. Är du en av de två så vet vi alla vilka dina motiv är.

      • Claes Persson december 9, 2021, 14:03

       real Hmm,

       Du säger:
       ”Men bara sluta nu. Lägg ner hela snacket om överdödlighet och statistik som läses som fan läser bibeln.”

       Såvitt jag förstår saknar du sakliga påvisbara argument.

       Själv ansluter jag mig till mänskliga rättigheter och frihet.
       Grunden för frihet är yttrandefrihet vilket innebär att man inte, på olika sätt, försöker tysta obekväma kristallklara argument.
       Vi har omfattande historisk erfarenhet av vad sådant beteende innebär och vart detta leder.

      • real Hmm december 12, 2021, 21:08

       Du förstår fel. Flera har rättat dig. Jag gav dig en ny ledtråd, men du vägrar att ta till dig av fakta.

   • Claes Persson december 6, 2021, 01:12

    Försvann mitt svar till dig?

 • Claes Persson december 6, 2021, 01:03

  I alla sammanhang gäller det att utkristallisera det väsentliga. Även vid t ex ett virus som covid.

  I problemsammanhang ser jag allt som en ”pyramid”, jag börjar i toppen och försöka definiera, vad är väsentligt?
  Att, som t ex massmedier, börja med grotta i botten, i röran på pyramiden är fullständigt meningslöst. Detta förstår en normalbegåvad människa.

  För ett virus, som t ex covid, gäller två kriterier:

  1. Dör det fler människor än vanligt under covid, klargörs lätt via statistik SCB, blir det överdödlighet?

  2. De som blir sjuka av covid, får dessa exceptionella problem, som t ex vid barnförlamning eller TBC? Inte särskilt svårt att klargöra.

  Vi kan konstatera att ingenting av detta har skett under den ganska milda covidinfluensan.
  Covid har med andra ord inte varit värre än en kraftig, vanlig vinter, A-influensa.

  Är det bra eller fullständig galet att ta bort mänskliga rättigheter och friheter, det som mänskligheten kämpat för under 300 år, för att vi drabbats av en ganska vanlig vinterinfluensa?

  Hur stor skada drabbas vuxna och barn av sådana fruktansvärda inskränkningar?
  Reseförbud, umgängesförbud, ansiktsmasker, förlorade företag, förlorade arbeten, förlorad skolgång, psykiska problem, ökad svält och armod mm, utan någon som helst vettig orsak?

  Vilken ny praxis har dessa inskränkningar skapat för makthavare?
  Det tog flera decennier för Lenin och Hitler m fl att förstöra livet för, och ta livet av människor.

  De globala covidinskränkningarna genomfördes över hela planeten på en månad.
  Vad kommer att ske nästa gång?

  Vilka människor kommer att drabbas och för vad, via maktdespotiska politiska ledare och värdelösa massmedier/journalister, som inte klarar av att kritiskt granska?

  Det handlar om ditt liv och dina barns framtid, struntar du i ditt och barnens liv?

  Det vimlar av galningar, en av 100 artiklar den 6 december: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wO4RxA/larmet-fran-forskaren-narmare-borjan-av-pandemin-an-slutet
  Detta säger en människa som inte klarar av att läsa enkel statistik.
  Hur många människor dog under 2018/2019/2020 (Sverige), genomsnittlig lika få som vanligt. (Ungefär detsamma i hela världen)
  Det enda som var ovanligt under dessa tre år var att det under 2019 dog färre människor än det någonsin gjort under historisk tid.
  Hur många blev inlagda på IVA (Sverige) under 2020, färre än någonsin under historisk tid.

  Hur länge skall vi tillåta denna masspsykos?

  • rabey december 6, 2021, 15:17

   Det finns länder där covid tar en enorm skörd, men mest för att de stänger av folk från vården/ eller för att folk inte kommer för att få hjälp själva. Den största rädslan är för IVA. .
   Sverige upplever inte detta, därav de goda resultaten. I Sverige läker läkare och medborgarna litar på regeringen. Situationen med invandrare är lite värre.
   Hade det inte varit för de bättre resultaten i Danmark, Norge och Finland, Tegnell skulle vara Man of the Year i Sverige. Det är vad jag har hört. Dessa 3 länder är absoluta undantag, precis som Nya Zeeland.

   https://ourworldindata.org/grapher/current-covid-hospitalizations-per-million?time=2021-10-01..latest&country=ESP~PRT~SWE~DNK~FIN~NOR
   Flockimmunitet??? Bättre tider har kommit för Sverige. Med undantag för Norge, små klyftor per capita. Eurostat jämför 2016-19 oh 2020-21. Jag kollade i fredags stat fi, dst dk, sbb no.
   Överdödlighet: Norge ~ 100, Danmark ~ 3233, Finland ~ 3526. Sverige, troligt ~ 7200

   • Claes Persson december 6, 2021, 16:00

    Hej rabey,
    Influensor har ingen kalender.
    Du måste nog kolla lite bättre, redan din siffra om ”överdödlighet” Sverige 2020, 7 200 är en rejäl fantasifigur.
    Att jämföra länder med olika folkmängd går givetvis inte heller.
    Det endas som sticker ut i Sverige och i världen är den historiskt enorma ”underdödligheten” 2019 (2018 var även ett år med ovanligt låg dödlighet)
    Gör du en mer noga undersökning kommer du nog fram till att dödstalen, om man lägger ihop 2018+2019+2020, i alla länder du tar upp har varit ganska normala

    Det är så här med oss gamlingar som ofta är svaga och multisjuka, att en lite mer kraftig vinterinfluensa brukar vara droppen som får bägaren att rinna över.

    Att världen hade milda influensor 2018 och i stort sett ingen influensa alls under 2019 innebär att många av oss klarar oss lite till, men när sedan en lite kraftigare influensa kommer alla de som stod i ”väntrummet” 2018 men framförallt 2019, de som fick respit, avlider.

    Läs vad jag skrivit tidigare, det verkar som jag tänkt igenom och varit lite mer noga med statistiken än du har varit. (Du har i en av mina kommentarer alla dödstal per 1000 personer)

    Om alla olika parametrar som påverkar dödstal hade varit ”frysta” hade alltid dödstalet per 1000 personer varit 10, under åren 2018+2019+2020 har dödstalet varit 9,06 per år genomsnittligt, att det är så lågt beror sannolikt mest på två saker, vi har haft en stor invandring av unga människor som registrerats från år 2016, samt sedvanlig förbättring av medicin/vård.

    • rabey december 7, 2021, 13:28

     Hej. Jag minns din statistik, men de är inte övertygande. Jag ska försöka bevisa att du har delvis rätt:
     2018 – extremt lugn, de flesta av EU har upplevt det. Men inte alla.
     Det bästa betyget är för dödsfall, för personer födda i Sverige. 2015-20: 80149 80031 80754 80470 77360 84598.

     *Om vi ​​antar (och det finns skäl ) att 2019 var på kredit så är den alltför höga dödligheten 2020 minimal.
     *Finländare (2020-21) har ett liknande ”överskott” som Sverige, och nästan inget covid.
     *Den förväntade livslängden för kvinnor 2020 = 2018.
     *Den förväntade livslängden för män 2020 är lika med 2016 -en minskning med 66 dagar
     https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/medellivslangd-i-sverige

     Dödsfall, födda i Sverige
     Män 39 267, 39 079, 39 409, 39 662, 38 396, 42 502
     Kvinnor 40 882, 40 952, 41 345, 40 808, 38 964, 42 096
     Överskotten är mycket små. Kvinnor klarar sig bra. Kanske påverkas det av kvinnliga hormoner. Forskare har studerat detta under lång tid.

     Jag gav statistiken över sjukhusvistelser från Danmark – de är närmast sanningen som vi inte, vet förrän i slutet.
     Min åsikt är att lockdown och eventuella extrema restriktioner är dåliga, men. Men det är värt att vara försiktig !

     Jag har observerat svensk statistik från första början, inte för att jag har en nära familj nära Stockholm, utan för att jag kollar effekterna av ett liberalt förhållningssätt.
     Hela världen förstördes under förevändning av hälsoskydd.

     • rabey december 8, 2021, 10:22

      Kompletterande kommentar.Jag tittade på statista com. År 2019 var extremt lågt dödligt jämfört med 2018. De kände det bl.a Sverige, Tyskland, Storbritannien, Danmark, Finland, Nederländerna, Belgien, Polen, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Österrike, Portugal, Ryssland, Rumänien, Litauen, Lettland, Estland. Den stora majoriteten av Europa.

 • Inge december 6, 2021, 08:16

  En ny vecka med ökande andel vaccinerade med bekräftad smitta! De så kallade vaccinerade står nu för hela 52 procent av antalet nya smittfall, att vi nu ser att andelen fullvaccinerade med smitta ökar förklaras med en ökad testning av de redan vaccinerade? Tidigare förklaring var den procentuellt höga andelen vaccinerade?
  Vad blir nästa förklaring när vi nu ser att skillnaderna mellan de vaccinerade (som tagit två eller flera doser) och de som räknas som ovaccinerade jämnas ut och andelen smittade vaccinerade ökar vecka för vecka?
  Jag vet att många som redan haft Corona och troligen då fått ett naturligt skydd, troligen bättre än vad vaccinet någonsin kan ge, men ändå valt att följa FH Myndighetens uppmaning om fortsatt vaccination, denna grupp hamnar då följdaktligen procentuellt i gruppen vaccinerade som man menar blivit hjälpta av vaccinet och nämner då inte den immunitet de troligen redan fått naturligt genom smittan?

  För att kunna göra en mera rättvis jämförelse mellan de nu smittade och även få en större klarhet i vaccinets verkliga nytta så behöver vi veta mer om vad som påverkar utfallet i de två grupperna vaccinerade respektive ovaccinerade.
  Förslag på lämplig uppdelning:
  ▪︎De som redan haft covid men inte valt att vaccinera sig.
  ▪︎De som redan haft covid men tagit en dos (räknas därmed som ovaccinerad)
  ▪︎De som redan haft covid men tagit två doser.
  ▪︎De som redan haft covid men tagit tre eller fler doser.
  ▪︎De som inte haft covid och är ovacinerade.
  ▪︎De som inte haft covid men tagit en dos och (räknas därmed som ovaccinerad)
  ▪︎De som inte haft covid men tagit två doser.
  ▪︎De som inte haft covid men tagit tre eller fler doser.
  Det borde inte vara så svårt att få fram dessa data bland de nu smittade?
  Att som man nu gör, helt utelämna den naturliga immunitet en genomgången sjukdom ger och endast framhålla vaccinets positiva effekt för att hålla smittan nere är ohederligt och missvisande.
  Detta är första gången i historien som man talar så lite om den naturliga flockimuniteten som i alla tider varit helt avgörande för att övervinna sjukdomar. Nu inriktas allt focus på ett vaccin som vi endast sett lite av de kortsiktiga effekterna av, de mera långsiktiga eventuella biverkningarna vet vi väldigt lite om då detta fortfarande är ett experiment med ny oprövad teknik där mänskligheten används som ett levande försöksobjekt i en skala som vi i världshistorien aldrig tidigare har skådat.

  • Johan december 6, 2021, 09:24

   Jag håller med dig. Sättet som statistiken presenteras på nu är mycket otillfredsställande. En uppdelning som den du föreslår skulle vara mycket bättre. Jag ser ingen nackdel med en sådan förändring som bidrar till ökad transparens.

   Jag har själv genomgått infektion och utgår ifrån att jag därmed har ett gott skydd. Om statistiken skulle presenteras som ovan och det skulle visa sig att ”min grupp” inte har så gott skydd som jag tror så skulle jag överväga att vaccinera mig trots genomgången infektion.

   • Björn december 7, 2021, 13:50

    Instämmer också. Pga brist av transparens och i mina ögon minimalt intresse av att diskutera naturlig immunitet, ser jag att det antagligen inte har medicinska orsaker, utan snarare politiska och dylikt. Brist på data kan rimligtvis inte heller vara ett argument när pandemin har pågått så här länge och vi har över en miljon smittade.

    Nej, om resultaten är att naturlig immunitet ger ett bra skydd, bättre än nuvarande vaccin, under en lång tid riskerar det att ifrågasätta nyttan av pågående massvaccination, vilket man naturligtvis inte vill när man har nuvarande narrativ att alla ska vaccineras.

    • real Hmm december 8, 2021, 13:29

     Fast detta är ett falskt narrativ. Det diskuteras, och forskas på, alla varianter av immunitet. Hela tiden.

     Tex så kom man fram till nyligen att de som är bäst skyddade från Omicron är de som BÅDE genomgått infektion OCH är vaccinerade.

     (Som jag förstår det så var det inga direkta skillnader på effekterna mellan enbart genomgången infektion eller att enbart vara vaccinerad).

     • Björn december 8, 2021, 18:08

      Jag syftade på den diskussion som sker i massmedia i Sverige och det som myndigheter kommunicerar och beslutar om. I mina ögon pratas det väldigt lite om naturlig immunitet där, istället likställer man alla ovaccinerade oavsett om de har haft covid-19 eller inte. T.ex. borde man på samma sätt som man rapporterar vaccinerade och ovaccinerade för sig, kunna rapportera med/utan tidigare genomgången infektion, för att visa på hur stort skyddet är.

      Att kombinationen genomgången infektion och vaccin gett bäst effekt har de kommit fram till i tidigare studier också (tänker på studien från Israel i somras bl.a.), men vaccinet har då endast bidragit till ett marginellt bättre skydd, skyddet från naturlig immunitet har varit väldigt bra även utan vaccin.

      Poängen här är ju att om man redan har ett bra skydd, åtminstone likvärdigt med det vaccinet ger, kanske ändå bättre eller mer långvarigt, finns det då ett medicinskt behov för alla att ändå vaccinera sig? Jag saknar empirisk data eller studier som visar på det utifrån en risk/nytta-analys.

      Du får gärna länka till den studie du pratar om.

      • real Hmm december 8, 2021, 18:31

       Du har fel. Vaccin i sig själv är fullgott lika stort skydd som genomgången infektion vid tidigare varianter. Vad som fungerar något bättre har varit hur länge minnet sitter i för immunförsvaret.

       Dessutom så stämmer inte att fullgången infektion + vaccin ger marginellt bättre skydd. Det är avsevärt större. Precis som vid alla infektioner. Ju mer immunförsvaret får över och på fler vis desto bättre blir det. Detta är också varför genomgången infektion tillsammans med 2 sprutor fungera bättre än 2 sprutor.

       Men om du tar en 3:e spruta så är du ifatt igen.

       Har tyvärr inte länk att ge dig för den är bakom en ”betalvägga”. Men du borde kunna googla på det, hitta abstrakter och kanske någon annan som lagt ut en publik länk.

       Ska se om jag kan hjälpa till.

      • real Hmm december 8, 2021, 18:44

       Du kan förresten börja här …. https://biontech.de/ …. för att få en första koll på hur man forskar.

       Att media saknar mångfacetterade rapportering gäller tyvärr alla områden så väl som politik till forskning. Väldigt tragiskt i många fall och bidrar till snedvriden verklighet samt även till onödig rädsla.

       Vad jag inte förstår är varför det ska finnas en debatt ang genomgången infektion och dess skydd för även om den skulle ge bättre skydd så är nackdelarna mångfaldigt fler och inte i en paritet så att det ens behövs övervägas.

       Vidare tycker jag inte att rapporteringen samt tidigare agerande från FHM har varit skarp nog, så här tycker jag snedvriden har varit fel åt andra hållet. Folk förstår inte hur många som skulle dött, fullt friska, om de insjuknat i ett annat land med en annan kapacitet till sjukvård. Och det tycker jag är illa.

      • real Hmm december 8, 2021, 18:48

       Här …. https://www.healthline.com/health-news/do-covid-19-vaccines-protect-against-the-omicron-variant-what-to-know#Signs-of-increased-reinfection-risk … hittar du en artikel med abstrakt. Tror också att länken till studien ligger bland det som de länkar till finns där.

     • Björn december 8, 2021, 22:08

      Tack för dina svar. Jag ska ta och titta på det du länkade till. Några kommentarer dock.

      1. Du skriver att: ”Vad jag inte förstår är varför det ska finnas en debatt ang genomgången infektion och dess skydd för även om den skulle ge bättre skydd så är nackdelarna mångfaldigt fler och inte i en paritet så att det ens behövs övervägas.”

      Utgår du här ifrån ett hypotetiskt val mellan att vaccinera sig eller att medvetet bli smittad? Det låter bakvänt. Det är inte alls det som är syftet som jag ser det, snarare handlar det om att acceptera det faktum att vi har över en miljon människor i Sverige som genomgått en infektion. De här människorna har ju inte medvetet valt att smittas. Av de som är ovaccinerade finns antagligen många i den här gruppen. Att ignorera dessa personers immunitet och bara acceptera immunitet via vaccin, är därmed djupt orättvist, om det är så att de har ett bra skydd redan.

      2. Du säger också att ”Dessutom så stämmer inte att fullgången infektion + vaccin ger marginellt bättre skydd. Det är avsevärt större. Precis som vid alla infektioner. ”. En av skillnaderna här är väl dock att för andra sjukdomar vaccinerar vi väl generellt inte de som redan haft sjukdomen? Dvs har man haft en sjukdom anses man ha ett tillräckligt skydd.

      • Claes Persson december 8, 2021, 23:52

       Hej Björn, real Hmm,

       Det verkar finnas en vanligt förekommande förvirring om att vaccin skyddar och ger immunitet mot ”allt”.

       För sjukdomar som smittkoppor, mässling, polio m fl blir man i stort sett 100 % immun för alltid om man haft sjukdomen eller blir vaccinerad, eftersom vissa sjukdomar inte muterar.

       För de ständigt återkommande influensasjukdomar som Hongkong, Svin, Corona m fl får man inget bestående skydd eftersom dessa ständigt muterar, en ny mutation inget skydd oavsett om man haft influensan eller fått vaccin.
       Man har under evinnerlig tid försökt skapa ett vaccin mot dessa men aldrig lyckats, inte ens varit i närheten av att lyckas.
       De som däremot har lyckats är däremot tillverkarna med sin marknadsföring som måste bedömas som manipulativ.

       Det finns ingen anledning att nu tro att vaccin mot covid kommer att lyckas bättre, för den klentrogne är det bara att titta på vad som händer i verkligheten runt om oss, t ex nya mutationer.

       Det som verkar vara signifikativt för dessa influensor är att det efter cirka 2 år tycks utvecklas mildare varianter, även om även dessa varianter bidrar till att slå ut gamla och multisjuka varje år, de som står i kön att äntra pärleporten.

      • real Hmm december 12, 2021, 21:21

       Björn!

       Cales nedan och du utgår från fel aspekter till varför vaccin är att föredra. Att Vaccin inte skyddar för evigt vet de flesta. (Men kan också ge livslång skydd när man fått tex tre sprutor för hepatit tex) Att genomgången sjukdom ger ett längre minne till immunförsvaret och också många på det klara med.

       Frågan är mer till vilket pris som längde av skydd är det viktigaste. Både för dig själv och för övriga samhället. Idag och imorgon.

       Och vad många också glömmer är att det finns en begränsnings i minnet av immunförsvaret (varför ålders immunförsvar glömmer fortare) och ju fullare det är dessa mer av det gamla ”glömmer” det bort. Och när du blir fullt sjuk så bombardera ditt immunförsvar med ordrar om att detta ska vi minsann aldrig glömma. Eller iaf inte på länge. Ju mer virus du utsätts för det hårdare belastning för din kropp och dess minne. (Också varför Moderans håller längre och skydda bättre även mor Omicron. Deras vaccin var mer potent. Också varför risken för hjärtsäcksinflammation var större vid Moderan, men ännu större i ren infektion) vilka sjukdomar har din kropp valt bort att skydda sig mindre mot? Ett virus som kommer att ge dig cancer på lång sikt kanske?
       Detta är också ett pris som måste tas med i beräkningen.

     • Björn december 13, 2021, 21:58

      real Hmm,

      Jag läser ditt svar från igår, men jag förstår inte riktigt vad du försöker säga i din utläggning om immunförsvaret.
      Du säger att jag utgår från fel aspekter till varför vaccin är att föredra, men du ger inte själv ett tydligt svar på det.

      Jag ifrågasätter inte att vaccinet tränar immunförsvaret ytterligare, även om du har haft covid. Det jag ställer mig frågande till är om detta alltid behövs. Självklart om du är i en riskgrupp eller om du bara utsattes av en mindre mängd virus och kanske knappt fick några symptom, kan det vara mer befogat än annars, men jag har svårt att se att det är befogat för de individer som redan från början löper en liten risk att drabbas allvarligt av covid-19.

      Dessutom finns det väl data på att personer med tidigare genomgången infektion har ca 3 gånger så stor risk att drabbas av biverkingar av vaccinet, vilket som jag förstår beror just på att det redan tränats under infektionen. Detta påverkar såklart också risk/nytta-analysen av vaccinet.

 • MF december 6, 2021, 09:16

  ”Hittills har sex fall hittats i Sverige, men fler väntas komma då varianten antas vara mycket smittsam. Forskare tror att varianten blir den dominerande även i Sverige, men andra forskare tror att det går att stoppa eller åtminstone fördröja. Det senare är viktigt eftersom det utvecklas nya, uppdaterade vaccin.”

  Ställer mig tveksam till påståendet om vad som är viktig. Med flere undersökningars kraft är det bekräftat att naturlig immunitet är bättre än den immunitet man uppnår med vaccin. Så om Omikron bekräftas mer smittsamt och mildare än tidigare varianter torde det vara en bra sak att det tar över. Resultatet av att stoppa eller fördröja dess spridning blir kontraproduktivt.

  Varför belasta samhället med begränsningar i väntan på ett anpassat vaccin, med vars hjälp man uppnår ett sämre skydd, istället för att låta den milda varianten av själva viruset göra arbetet och skapa motsståndskraft och flockimmunitet?

  Det blir bakfram och luktar ”Zero Covid” -galenpannor lång väg!

  Instämmer nog en hel del i vad Claes skriver, samhällen håller på att halka in i en väldigt mörk tidsålder då allt för få personer lyckas med konststycket att sätta saker i sina rätta proportioner.

  • real Hmm december 12, 2021, 21:51

   Fast vad menar du? Studier visar ju att de som har ”naturligt skydd” blir ju i samma grad smittade av Omicron som de som är vaccinerade.

   Vidare, i oktober i år konstaterades ungefär 150 fall per 100 000 vaccinerade vårdanställda bland de som vaccinerades i maj, fem månader tidigare. Det kan jämföras med 400 fall per 100 000 bland de som vaccinerats i februari, åtta månader tidigare. Men den avklingande skyddseffekten väntad för det har man sett i andra studier också. Framför allt är det skyddet mot smitta, lindrig sjukdom, som sjunker.

   Skyddet mot allvarlig sjukdom verkar inte förändras särskilt mycket. Bland de äldre tappar man även visst skydd mot allvarlig sjukdom, men hos de yngre ligger det skyddet kvar på en hög nivå.

   Och jag understryker, skyddet mot att bli allvarligt sjuk ligger kvar på väldigt hög nivå.

   • Claes Persson december 12, 2021, 22:53

    Hej real Hmm,

    Vi vet helt säkert att vaccinerna har förorsakat ca 12 ggr fler biverkningar, Läkemedelsverket, snart 100 000 biverkningar, fler än de biverkningar som man normalt noterar för totalt samtliga vacciner + läkemedel under tidigare år.

    Självklart gör detta normalt funtade människor oroliga.

    Vi har ännu inte en aning om långtidseffekter av dessa nödgodkända vacciner, vi hoppas ju på att sådana inte skall uppkomma:

    T ex Sveriges Lagkapten i fotboll fick ledas ut i sitt lag Manchester United igår.
    Enligt information, sådan som numera döljs, har det inträffat 60ggr fler hjärtfel bland FIFA anslutna spelare 2021 vs 2020/2019 och tidigare?
    Kan tyvärr inte verifiera detta eftersom sådan information inte är populär och dessutom motverkar de hysteriska kraven på att fåtalet ovaccinerade måste vaccineras snarast, av någon obegriplig anledning? MSkyddar inte vaccinet de vaccinerade, trots tre sprutor inom ett år? Dta är den övergripande frågan.

    Vi är många som är mycket oroliga för våra medmänniskor, men det tycks vara närmast omöjligt att beröra eller tala om det som verkar vara på väg, varför?

    • real Hmm december 13, 2021, 01:52

     Och hur många biverkningar är permanenta menar du?

     Och hur många biverkningar metar du på att covid-19 lämnar efter sig.

     Du säger mycket samtidigt som att du säger för lite. Den som är ute efter att skrämmas är du. Du är den som vill göra folk rädda genom det ologiska resonemanget att covid-19 är ofarligt och att i jämförelse är vaccinet farligt. Helt i motsatt till vad vetskaperna ENHETLIGT kommit fram till.

     Inte omöjligt att beröra. Omöjligt att bemöta andras väderkvarnar och flaska narrativ och bias.

     Lägg fram relevanta frågor baserat på verklighet, inte din och andras bias, och de kommer att bemötas.

     • Claes Persson december 13, 2021, 02:04

      Hej real Hmm,

      Det enda vi nu behöver göra är att vänta och se, du skall veta att vi andra är beredda att stödja och hjälpa så mycket vi kan.

 • Björn december 7, 2021, 14:15

  Länken till hur vårdbelastningen ser ut fungerar inte.

  Jag har svårt att få ihop att vårdbelastningen är låg och vi ändå inför och diskuterar att införa flera restriktioner. Borde det inte vara vårdbelastingen och inte utvecklingen av antalet smittade som styr? Tidigare införde vi ju restriktioner för att inte överbelasta vården, men när vi nu har 10% av antalet på IVA mot i våras och i absoluta tal ca 40 personer, känns det inte som att risken för överbelastning är. Visst, det är såklart en del variationer mellan regioner, men i så fall borde vi titta på i vilka regioner vi har ett problem och ha lokala lösningar.

  • Emanuel Karlsten december 7, 2021, 14:25

   Antar att det handlar om att smittan i europa har gått upp snabbt och att man vill ta höjd? Utöver det är vården även utan covid redan väldigt hårt belastad.

   • Björn december 7, 2021, 18:36

    Vården var hårt belastad, ibland på gränsen till överbelastad, redan innan pandemin. Detta inklusive den negativa utvecklingen med minskade vårdplatser per invånare under en period av många år, är värd en egen granskning (kanske redan finns). Vad jag vet ligger vi även i botten inom EU vad gäller detta.

 • Inge december 9, 2021, 07:41

  Emanuel skulle du som journalist kunna ställa dej bakom ett beslut om tvångsvaccinering i Sverige om den frågan kom upp? Skulle du på din blogg och som skribent i olika tidningar med rent samvete och i god journalistisk anda kunna försvara ett sådant beslut? Vi är inte där ännu men vi ser att flera länder redan infört lagar som möjliggör detta. Vad finns det som gör att Sverige inre skulle kunna följa efter?
  Det skulle vara intressant att få höra din syn som journalist hur du ser på det faktum att man i vissa länder nu i och med detta lyckats kringgå Nürnbergkonventionen?
  Det märkliga är att de etablerade medierna knappt reagerar utan i stället spelar med? Dvs man struntar helt i det löfte som Nürnbergkonventionen fastslog efter 2:a världskriget. Ett löfte till mänskligheten att vi aldrig igen skulle påtvinga / icke frivilliga medicinska beslut. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/N%C3%BCrnbergkonventionen

  • Claes Persson december 9, 2021, 14:35

   Hej Inge,

   Man kan inte räkna med stöd från medier för att upprätthålla mänskliga rättigheter och friheter eftersom dessa redan abdikerat från sin roll som kritiska granskare.
   Orsaken till att man gjort detta är uppenbar.
   Efter Trump behövde medier en ny kassako, covid blev räddningen.
   Sedan början av 2020 har varje tidning och varje tv-kanal använt upp till halva sitt utrymme att rapportera om covid.

   Ett av de mest flagranta exempel är att medier godtagit att rapporteringen on antal döda, aldrig tidigare har man kommit överens om att strunta i de faktiska dödsorsakerna i övergripande rapportering.

   Man har globalt infört ett system att om någon tillfrisknat från en lättare covidinfluensa 27 dagar före man omkom i en hjärnblödning eller trafikolycka så rapporteras man som död ”med” covid, vilket naturligtvis är fullständigt obegripligt.
   (30-dagars ”regeln”)

   Enligt diverse normala undersökningar om dödsorsak är död ”av” covid som primär dödsorsak endast omkring 20 % av dem som rapporteras döda ”med” covid, se ovan förklaring.

   Bland andra har Region Stockholm under 2020 gjort en läkaretisk bedömning:
   Man tycks ha registrerat närmare ca 6 ggr fler som döda av covid än de som faktiskt dött ”av” covid.
   Se t ex Region Stockholm noggranna undersökning av dödsorsaker, att endast 17 % av registrerade covid-döda, dog ”av” covid, övriga dog ”med” covid, där dödsorsaken var en annan (T ex hjärnblödning, cancer, bilolycka m fl) men hade haft covid en månad tidigare.
   Man konstaterade att 91 % av de som dött var över 70 år, de flesta multisjuka, och 1 % under 50 år.

   I Sverige har m a o sannolikt ca 3 000 dött ”av” covid, inte 15 000.
   3000 döda av influensa under närmare 2 år är i stort sett normalsiffror.

   Med tanke på att medier omhuldat denna typ av ”sjuk” rapportering, som endast kan haft som syfte att skapa rädsla och panik hos barn och vuxna”, kan vi givetvis inte räkna med att medier kommer att ställa sig på barrikaderna för att försvara mänskliga rättigheter och friheter, oavsett vad som står i Nürnbergkonventionen.

   • Arne december 9, 2021, 16:35

    Smög in några faktafel här:

    1) Socialstyrelsen baserar sin statistik på dödsfallsintyg och personer som dör i trafiken kommer inte med där.

    2) Rapporten I region Stockholm granskade endast dödsfall på SÄBO och till skillnad från vad du säjer kom den fram till att ”För 8 procent av fallen bedöms det vara en annan sjukdom än covid-19 som orsakat dödsfallet.”

    • Claes Persson december 9, 2021, 18:00

     Hej Arne,

     Inga väsentliga faktafel av betydelse.
     FHM och Socialstyrelsen lyder de internationella instruktionerna vilka säger att någon avliden haft covid 30 dagar innan dödsfallet skall detta registreras, faktisk dödsorsak saknar betydelse. (Man har konstaterat att FHM och Socialstyrelsens registering skiljer sig åt marginellt, men inte av denna orsak)
     Ditt referat av rapporten från Region Stockholm stämmer inte heller. Varför inte publicera hela rapporten.

     • Arne december 9, 2021, 19:45

      Hej Claes,

      Menar du att jag ska publicera rapporten här? De finns på Socialstyrelsens respektive region Stockholms hemsida. Angående punkt 1 står i socialstyreslens rapport (Dnr: 6.7-7387/2021 )
      ”I Folkhälsomyndighetens dödsfallsstatistik ingår personer som har fått en laboratoriebekräftad covid-19 diagnos och är rapporterade som avlidna i databasen SmiNet. Personerna rapporteras som avlidna av behandlande läkare eller identifieras som avlidna inom 30 dagar efter en covid-19 diagnos. I ett begränsat antal
      fall kan det vara känt av Smittskyddsenheten att dödsorsaken inte varit relaterad
      till covid-19 och då tas dödsfallet bort ur statistiken.
      Socialstyrelsens statistik baseras på dödsorsaksintyget som skrivs av den behandlande läkaren eller den läkare som fastställer döden och sammanställs i
      dödsorsaksregistret. I dödsorsaksintyget beskrivs den kausala kedja av händelser,
      sjukdomar och tillstånd som lett fram till dödsfallet och dessutom diagnoser som
      bidragit till att förloppet ledde till döden. Den sjukdom eller händelse (t ex en
      olycka) som startade den kausala kedjan benämns underliggande dödsorsak och
      är vad som presenteras i Socialstyrelsens dödsorsaksstatistik. Datakällorna har beskrivits i mer detalj i ett faktablad från 2020”

      En person som dör i en trafikolycka hamnar inte socialstyrelsens statistik eftersom dödorsaksintyget är som skrivs av en läkare kommer ange trafikolycka som dödsorsak. Faktum är som du ser i citatet häröver att FHM också gallrar bort dödsfall från sin statistik där det är känt att dödsorsaken inte är covid 19, detta kanske kan bidra till att statistiken blir så lik. (man kan diskutera om det är korrekt av FHM att göra detta). Du har tidigare påstått att läkartidningen har har tagit upp att trafikdöda hamnar i socialstyrelsens statistik men, det gick tydligen inte att hitta någon länk till denna artikel?

      Angående punkt två har jag redan citerat Region stokholms hemsida om att endast 8 % av fallen av boende på SÄBO hade annan sjukdom som orsak till dödsfallet. Om det är någon annan rapport eller några andra siffror får du gärna inkomma med länkar eller direkta citat. Om inte får du gärna sluta sprida dessa felaktiga påståenden.

      God kväll!

      • Claes Persson december 9, 2021, 22:09

       Du förstod inte att jag närmast skojade med dig?

       För mig är det fullständigt ointressant att gräva ner mig i mer eller mindre seriösa små detaljer som saknar värde i en helhetsbedömning. Den som är intresserad av sådant kan numera inmundiga massmedier, som i allmänhet inte har en siffra rätt.
       I min ursprungskommentar ger jag övergripande siffror om registrerade döda ”med” covid samt döda ”av” covid. 30-dagars regeln m fl innebär att rapporteringen om covid-döda ligger cirka 5 ggr högre än de som avlidit ”av” covid. (Där covid varit den enda sjukdom som förorsakat döden).
       Du kan läsa mängder av artiklar om detta förhållande i Läkartidningen (En del artiklar som också kritiserat att man registrerat trafikdöda som covid-döda om de haft covid) Här har du en av många artiklar:
       https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/klinisk-oversikt/2021/07/god-samstammighet-mellan-olika-svenska-matt-pa-avlidna-i-covid-19/
       Du kan även hitta mängder av internationella artiklar om detta märkliga ”rapporteringssystem”
       Som jag tidigare påpekade kan detta endast ha ett enda syfte att skrämma upp barn och vuxna*.
       Har du någonsin sett liknande 30-dagars rapporter av alla tusentals som dör varje år ”med” influensa?

       *Ett övermått av detaljrapportering ibland ha ett visst begränsat intresse i djuplodande forskning om ”100 år”.

      • Arne december 10, 2021, 14:21

       Hej Claes.

       Tack för din länk från läkartidingen, vad jag ser då bekräftar den bara det som jag har sagt flera gånger: att socialstyrelsens statistik bara beror på dödsorsaksintyg, och över huvud taget inte använder någon 30-dagars regel. Du får gärna citera och förklara hur denna länk bevisar att trafikdöda hamnar i socialstyrelsens statistik.

       Ingen påstår att det bara är friska som dör av covid, det är tvärt om framförallt gamla och sköra som redan har underliggande komorbiditeter som dör. Detta stämmer för andra infektionssjukdomar som influensa och vinterkräksjuka.

       Här kan du finna information om säsongsinfluensa:

       https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/c741691b127c4edabb6eccee31d84281/influensasasongen-2018-2019-sasongssammanfattning-190620.pdf

       Under influensasäsongen 2018-2019 vårdades 356 patienter på IVA för influensa, detta kan jämföras med ca 5 000 som vårdades på IVA för COVID under 2020. Jag tror att dessa siffror kan förklara varför COVID har så hård effekt på vårt samhälle och inte ska jämföras med säsongsinfluensa. Hoppas detta kan vara informativt för dig.

      • Claes Persson december 10, 2021, 15:08

       Hej Arne,

       Du och jag talar om helt olika företeelser.
       Meningslösa oändliga löjligheter som t ex förstasidesnyheter som idag FÖRSTA SMITTAN MED OMIKRON, UTAN RESEANKNYTNING, håll till godo med massmedier och fullständig grotesk rapportering i övrigt.
       Om du vill fortsätta vara panikslagen inför covid trots att covid inte förorsakat mera dödsfall än genomsnittligen vanligt skall inte jag hindra dig.
       För mig är det ofattbart att så många blivit grundlurade, fråntagen sina mänskliga rättigheter och friheter, ungefär med samma typ-argument och på samma sätt som vi såg under början av 1900-talet
       Du ger mig absolut inga argument av värde, ha ett bra liv.

      • Arne december 10, 2021, 15:45

       Hej Claes,

       Jag tror inte jag har delat några länkar från massmedia, har försökt hålla mig till officiella rapport och publicerad forskning.

       Det är jätteviktigt att hitta en balans kring hur mycket restriktioner vi borde jämfört med vilka konsekvenser smittan skulle få på befolkningen. Eftersom den data vi har i Sverige är insamlad under tid med restriktioner så måste man göra lite beräkningar för att uppskatta vad effekten skulle ha varit om vi inte hade restriktioner. Då kan man använda sig av t.ex. IFR som jag tidigare har länkat till och som var med i din senaste länk från läkartidningen.

       Hoppas att du nu har snappat upp hur vår statistikinsamling fungerar i Sverige och att Covid är betydligt farligare än säsongsinfluensa.

       Början av 1900 talet, syftar du på spanska sjukan då?

       Jag får intrycket av att du förespråkar att vi inte skulle ha haft några restriktioner, finns det något land i världen som du tycker har lyckats bra med det?

 • per december 9, 2021, 17:25

  Det går att finna många fel i den bild som Emanuel Karlstens ger av COVID-19-cirkusen. Vad annat är att förvänta sig av en person som inte ens är avnavlad ifrån det industri- och statsstyrda, fascistoida, propagandaorganet Public Service.

  Emanuel Karlsten tilldelades 2020 Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare, vilket ytterligare förstärker bilden av honom som en etablissemangets nickedocka. Man kan också formulera det så som Karlstens tidigare Public Service-kollega Per Shapiro gör:

  ”I slutet av sitt liv snubblade han [Gary Webb] över världens största ”scoop” och det blir slutet på hans karriär. Då inser han att han vinner inga priser, utan blir smutskastad och svartmålad. Och då säger han att ”Nu förstår jag vad allt det där handlade om, att jag fick löneförhöjningar och vann priser, det var inte för att jag var en bra journalist, utan det var för att jag inte var en journalist på riktigt. Jag hade inte gjort något som var på riktigt.”

  Så, det är som en förebild för Folkets Radio, att inte söka priser, att inte söka popularitet, utan… Var trogen det journalistiska kallet.”

  Per Shapiro kunde inte längre vara kvar som journalist inom Public Service, eftersom hans arbetsgivare hindrade honom ifrån att rapportera sanningen. Den som är påläst upptäcker snabbt att Emanuel Karlsten sitter i samma klämma. Hans uppgift har blivit att skönmåla och försvara etablissemangets bild och implementering av COVID-19-berättelsen, inte att blotta dess sprickor, absurditeter och kriminalitet.

  Emanuel Karlsten är förmodligen en i grunden god och snäll människa. I Ring P1, som till inte ringa del har programletts av hjärtvättade halvlgalningar, gör han, och även Henrik Torehammar, till exempel en av de mest respektfulla och vänliga programledarinsatserna någonsin.

  Jag lyssnar dock inte längre på Sveriges Radio. Sedan COVID-plandemin kom igång, så ligger censuren till och med ännu tyngre än tidigare över hela Public Service. Många anställda inom Sveriges Radios hierarki tycker uttryckligen att förbud mot åsikter som avviker ifrån etablissemangets berättelse om corona/COVID-19 är helt i sin ordning.

  Det är min övertygelse att Emanuel Karlsten inte kan bli en journalist på riktigt, förrän han vågar slita sig loss ifrån tryggheten och lämna Sveriges Pravda, Public Service, för gott.

  När du väl bestämmer dig för det, Emanuel, så är du hjärtligt välkommen ut i värmen.

 • rabey december 10, 2021, 14:49

  Covid är inte influensa. Ett annat virus, ett annat sjukdomsförlopp. Arne har rätt. Claes gör fel!
  Men det finns vissa likheter. Den grundläggande skillnaden – influensan försvinner snabbt.
  Emanuel gav de gamla svenska data, och här är de från Ungern. 2020 mindre sammanfattningar och anmärkningar om influensa under tidigare år

  ”Data från de senaste decennierna visar också att en influensapandemi vanligtvis ökar den årliga dödstalen med 4 till 6 000 och varar i cirka två månader. Så den har en liknande dödlighet som coronaviruset, bara till skillnad från coviden, att den kommer att sluta relativt snart ”.

  https://hvg.hu/itthon/20210129_demografia_nepesseg_fogyas_ksh

  • Claes Persson december 10, 2021, 15:17

   Hej rabey,

   Du säger: ”Covid är inte influensa”

   Det är få människor som inte vet att covid är en av sju olika Coronainfluensa-stammar, och att alla influensor är virus osv.
   Covid är m a o ingen specifikt.
   https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/krisberedskap/pandemiberedskap/pandemisk-influensa/

   Nu är det inte detta jag debatterar utan propornaliteten i att ta bort mänskliga rättigheter och friheter för en ganska ordinär influensa.

   Jag är inte ett dugg intresserad av att diskutera covid utan endast covidc följdverkningar där du inte tillför något av värde för mig. Ha ett bra liv

   • rabey december 10, 2021, 16:15

    Hej. Jag delar med mig av den kunskap jag har. Jag vill inte uttrycka min åsikt om strategin i Sverige.
    Jag bor i ett land där tillgången till läkare var helt blockerad (utbredd telefonrådgivning i över ett år), tvång att bära masker i friska luften , arbetsplatser stängdes, den offentliga skulden ökade drastiskt, inflationen , människor satt i karantän för upp till 2 månader.
    Effekterna är att ~ 4/1000 invånare dog alltför mycket.
    Jag känner till uppgifterna om min nationella minoritet i Sverige. Maline F. från SCB gav mig gratis. Minimalt överdödlighet över prognosen

   • Arne december 10, 2021, 16:30

    Lite faktafel här,

    Både COVID 19 och influensa orsakas av virus men virusen som orsakar sjukdomarna är inte nära besläktade.

    Influensa orsakas av influensa virus, t.ex. Influensa A, COVID 19 orsakas av viruset SARS-CoV-2 som är ett corona-virus.

    • Claes Persson december 10, 2021, 19:23

     Hej Arne,
     Äntligen börjar du förstå varför vi inte lyckats utrota virus/influensor.
     Det finns olika stammar t ex Corona, Hongkong, Svin m fl, m fl. var och en av dessa bildar i sin tur mutationer som gör det omöjligt att vaccinera sig och få immunitet mot en stam, till skillnad från smittkoppor, polio, mässlingen m fl.
     Det är naturligtvis självklart att Corona, covid-19, saars-cov-2 inte är samma virusinfluensor som andra virusinfluensor, hur svårt är detta att förstå? Inte ens alla oräkneliga mutationer av en stam är samma som en tidigare mutation, eller har du en annan uppfattning om detta också?

     Nog snackat om sådant puttifnask strunt.
     Fundera i stället över varför vi tagit ifrån människor sina rättigheter och friheter, närmast stängt ner världen, för en ganska sedvanlig influensa, med ungefär lika många smittade och döda som varje år, detta har aldrig förut hänt.

     Detta är vad jag håller på med, att inte bli hysterisk för att tidningarna idag skriver att även de som FÅTT TRE SPRUTOR blir smittade av omikron.
     De som gillar sådan får gärna för mig hålla på och räkna sandkorn i Sahara, eller lägga puzzel.
     Jag är totalt ointresserad av sådant navelskåderi. Sorry, av detta skäl har du tillfört och tillför du mig, nada.

     • Arne december 10, 2021, 20:01

      Jag är mest intresserad av att rätta de faktamässiga fel du gör. Dels för att du kan lära dig något och dels för att andra inte ska se dina inlägg och råka plocka upp felaktig information.

      Det finns som det verkar att vet många olika typer virus som kan orsaka sjukdomar hos människor. De har uppkommit genom evolution och vissa av dem är väldigt lika och räknas som stammar av samma virus grupp. Som du tar upp finns det flera olika varianter av influensa virus som orsakar säsongsinfluensor men också svårare influensor som Spanska Sjukan, Hongkong och Svininfluensa.

      Det som däremot är helt fel är att Sars-CoV-2 skulle vara ett influensavirus, det är ett coronavirus och är inte nära besläktat med influensavirus.

      De vaccin vi får nu är de första som någonsin tagits i bruk mot ett coronavirus och vi lär oss nya saker hela tiden om hur de fungerar och hur SARS-CoV-2 fungerar så vi kan hoppas att nästa generation av vaccin blir ännu bättre. Detta är viktigt att förklara för dig eftersom du drar mycket paralleller till utvecklingen av influensa vaccin, men detta är inte ett influensa-virus så det är inte säkert att lärdomarna därifrån går att dra vidare.

      Hoppas du har lärt dig något!

      Trevlig helg.

      • Claes Persson december 10, 2021, 22:02

       Hej Arne,
       Om du inte ännu har förstått att Corona är ett sedvanligt övergripande influensavirus är du i mitt tycke ”bortom all räddning”. Ha en bra kväll och liv.

       Du har fortfarande inte förstått vad jag talar om, proporsonalitet.
       Detta är ett problem som jag har jobbat med hela mitt liv med de 2000 personer jag anställt sedan 1968, en del klar det andra aldrig.

      • Arne december 10, 2021, 22:24

       Hej Claes,

       Försöker som sagt bara rätta där det blir fel: Corona virus är inte influensa virus , läs gärna på.

       Du kan ju acceptera att det finns andra typer av virus , t.ex. polio (enterovirus) som inte är influensa virus, kan du inte då också acceptera faktumet att SARS-CoV-2 som orsakar COVID-19 inte är ett influensa virus ?

      • Claes Persson december 11, 2021, 00:05

       I min lilla värld skiljer jag på virus som inte muterar, t ex polio, smittkoppor, mässling m fl och de som ständigt muterar.

       De som inte muterar är inte influensavirus och för dem blir man för alltid immun om man haft dem eller vaccineras, för influensor blir man aldrig immun eftersom de ständigt muterar.

       De som muterar är influensavirus, vi har t ex 7 olika stammar av influensor av coronavirus som ständigt muterar som alla andra influensor.

       Du får naturligtvis ha en annan uppfattning och tro vad och på vem du vill. Väl bekomme, detta är ju ditt liv.

       Än så länge har vi viss yttrandefrihet, även du.

       Inom något år kommer denna yttrandefrihet sannolikt att försvinna, vilket är min oro, absolut inte covidinfluensa.

     • Arne december 11, 2021, 07:53

      Hej Claes,

      Du får gärna hitta på en egens systematik för virus ”i din lilla värld”. Då föreslår jag att du att du döper grupperna till t.ex. ”Claes grupp A” och ”Claes grupp B” allt annat skapar förvirring och missförstånd. Det ligger mycket forskning bakom att vi har kunna identifiera vilka virus som orsakar vilka sjukdomar och detta hjälper oss att utveckla behandlingar och vaccin.

      Återigen: Covid 19 är inte en influensa eftersom det inte orsakas av ett influensa virus. Hoppas du nu kan acceptera detta.

      • Claes Persson december 11, 2021, 14:23

       Hej Arne,

       Semantik, att i vissa sammanhang hitta på lite nya definitioner/betydelser för att uppnå en sökt effekt är något vi får vänja oss med, men som vi bör lära oss att genomskåda:

       ”Influensa är en luftvägsinfektion som återkommer regelbundet varje vintersäsong. Många drabbas vilket somliga år leder till hög sjukfrånvaro och överdödlighet bland äldre. Influensavirus har en förmåga att förändra sig och kan därför orsaka mer omfattande epidemier vissa år. 8 nov. 2021” Sjukdomsinformation om influensa – Folkhälsomyndigheten

       Coronainfluensa har de flesta av oss tidigare har haft, någon av de sju olika stammarna. De har alltid definierats som återkommande vinterinfluensor.

       Av politiska skäl som redan Orwell förutspådde ”nyspråk” har man nu, av okänd faktisk anledning, börjat särbehandla Coronastammen covid-19?

       Jag gissar att man gjort detta för att öka rädslan och sprida panik bland okunniga/oinformerade människor för att lättare få acceptans för att förvägra människor grundläggande rättigheter och friheter?

      • Arne december 11, 2021, 14:59

       Hej Claes,

       Ja jag tycker bara att det är bra om det blir rätt för din och andra läsares skull. Jag hoppas att du är intresserad av att lära dig lite om virus:

       Det stämmer att influensa-virus orsakar luftvägsinfektioner. Det innebär inte att alla virus som orsakar luftvägsinfektioner är influensavirus, utan kategoriseringen görs istället genom deras morfologi och genom. SARS-CoV-2 som orsakar COVID-19 är ett coronavirus och är alltså närmre besläktat med de virus som orsakar förkylningar.

       uttrycket ”Coronainfluensa” verkar det som du har kommit på själv och det är lite missvisande eftersom coronavirus inte är influensavirus.

      • Claes Persson december 11, 2021, 17:33

       Hej Arne,

       ”I min lilla värld” håller jag mig till min och FHM m fl definition. Vad du gör i din lilla värld bryr jag mig inte så mycket om.

      • Arne december 11, 2021, 21:44

       Hej Claes,

       FHM är tydliga med att influensa orsakas av influensa virus och att det finns fyra typer av influensa virus

       ”Vad orsakar influensa och hur sprids den?

       Influensasjukdomen orsakas av att influensavirus infekterar luftvägarna. Det finns fyra influensavirustyper: A, B, C och D. Influensa A och B, ger upphov till den typiska influensasjukdomen. Influensa C orsakar oftast mycket milda symtom och ingår därför inte i någon ordinarie sjukdomsövervakning. Influensa D har inte påvisats hos människa, men hos flera däggdjursarter och är vanlig hos boskap.”

       https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/influensa-/

       Trevlig kväll!

      • Claes Persson december 11, 2021, 22:53

       Hej Arne,

       Kryp in i din grotta och ha det så bra som du kan.

       Efter att ha grundat många företag, anställt 2000 personer mm, sedan 1968, även börsföretag, så förstår jag att vi inte kan kommunicera på en godtagbar nivå. Att räkna myror har aldrig intresserat mig.

       Du hade inte kunnat få en anställning i något av mina företag, efter en anställningsintervju.

      • Arne december 12, 2021, 10:05

       Hej Claes,

       Grattis till dina företag!

       Denna tråd startade med att du påstod att covid var en form av influensa , jag hoppas att vi nu är överens om att det är felaktigt.

  • Claes Persson december 11, 2021, 01:14

   ÄNTLIGEN, REJÄLA COVID-REGLER.
   MAN MÅSTE HYLLA VÅR NYA REGERING, DEN HÄR ANDERSSON TYCKS HA ”TOTAL CONTROL” PÅ SIN MAN OCH SINA LIVVAKTER.
   NU DJÄVLAR HANDLAR DET OM ALLA OSS ANDRA.
   Dock kanske lite sent, omikron tycks vara oskadligt, men ändå, man vet ju aldrig.
   (Såg i dagens tidningar att de som fått tre sprutor ändå blir smittade av omikron, och då har vi inte en aning om hur mild nästa mutation, om två/tre månader blir, den kan ju bli värre än om en knappnålsstor komet träffar jorden)
   Lite besviken blir man, varför inte lagstifta om att alla ständigt skall befinna sig i hemmet och beställa matleveranser när någon blir hungrig.
   El och värme kommer vi ju inte ha råd med så länge till, vilket naturligtvis minimerar behovet av näring, kanske även antalet behövande i hushållet.
   I Kina svetsade man ju igen lägenheter under början av 2020, detta kan ju vara ett bra tips till vår regering.
   En igensvetsad dörr och utegångsförbud är trots allt ändå en mycket mild åtgärd. Senare bör man ta till mycket hårdare restriktioner. Kanske mellan jul och nyår, vem vet någon kanske blir förkyld.

   • Inge december 11, 2021, 06:37

    Hej Claes.
    Tack för dina skarpa och kloka, men samtidigt väl avvägda kommentarer, många människor är uppenbart livrädda och totalt uppskrämda av den massiva informationsflod som fullkomligt håller på att dränka hela jorden.
    De som bestämt sig för att vaccinet är det enda som kan rädda mänskligheten och att alla måste ta vaccinet och att alla medel då är tillåtna för att uppnå detta, de är svåra att omvända. Däremot så har jag märkt att många som tidigare trodde att om de bara tog vaccinet så blev allt bra, de börjar nu tvivla, när de nu uppmanas att ta en tredje och kanske en fjärde dos samtidigt som de ser att även de vaccinerade blir sjuka.
    Du berör flera viktiga aspekter i dina kommentarer, exempelvis.
    ”Världen har aldrig lyckats förhindra spridning av förkylningsvirus via vacciner, det är högst osannolikt att detta kommer att ske eftersom dessa typer av virus ständigt muterar”
    Bra att du nämner detta då jag tror att många har jämfört Corona viruset med andra sjukdomar där vi med vaccin i det närmaste lyckats utplåna sjukdomen. Vi som är lite äldre har alla haft Röda hund, Mässlingen, påssjuka osv. Alla visste på den tiden att dessa sjukdomar fick man en gång sedan var man skyddad livet ut. Idag ger man vaccin som ger livslång imunitet vilket säkert är bra, men vi vet samtidigt att allergier har ökat bland yngre, ja påstår inte att det har ett samband med vaccinet men konstaterar samtidigt att i min generation som genomlidit alla dessa barnsjukdomar så är allergiska problem mycket ovanliga.

    • Inge (eller Claes) december 11, 2021, 07:26

     Bra sagt Inge!

    • Claes Persson december 11, 2021, 14:00

     Hej Inge,

     Ja, total global hysteri som utlöser rädsla och panik, inskränkningar av våra mänskliga rättigheter och friheter, är långt mycket farligare än de olika virusinfluensor som vi en klockas regelbundenhet ständigt drabbas av.

     Om man får sjukdomar som smittkoppor, mässling, polio m fl och överlever får man livslång immunitet, detta gäller även vacciner mot dessa sjukdomar.
     Förklaringen till detta är att dessa inte muterar, vilket diverse olika virusinfluensor ständigt gör, en spruta mot en mutation förhindrar inte nästa mutation.
     Av detta skäl framställer man t ex varje år en spruta med tre olika vaccin mot ”vinterinfluensor”, vaccin som skall skydda mot de mutationer av olika influensor som man gissar kommer drabba oss under vinterhalvåret.
     Effekten av dessa gissningar är mediokra, ibland lite bättre, ibland har man gissat helt fel. Dödstalen varje år är de samma, hoppar lite upp och ner.

     Det som är oroande är att man nu håller på att avskaffa ”levande” framgångsrika virusskydd, t ex som smittkoppsvaccin m fl och ersätta allt med ”döda” konstgjorda vaccin.

     Bifogad video, som jag bedömer som seriös, är mycket, mycket intressant:

     Levande och döda vaccin: https://www.ted.com/talks/christine_stabell_benn_how_vaccines_train_the_immune_system_in_ways_no_one_expected?fbclid=IwAR1x37UARR3sgwaJUUxB4gyhvxN-IXQxelYx2FCzZqEg135-T-eF1sf5ai4

 • Eddie december 11, 2021, 15:01

  Intressant läsning om att det inte är någon skillnad på ovaccinerade eller vaccinerade vad gäller smittspridning men som falskt sprids av journalister och media: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8481107/?fbclid=IwAR0lbEBkURIDP1kVLhUpdMIneXsJRFx58owY8iopnpLXX9L8VLPQ503eulY

  • Claes Persson december 11, 2021, 17:55

   Hej Eddie,

   Så är det, man har ändrat alla normala parametrar när det gäller covid-rapportering, syftet torde vara att grundlura människor genom att skapa panik och rädsla.
   Här är ett gammalt inslag från SVT rörande svininfluensan, på den tiden världen var normal:

   SVT Rapport om Svininfluensa och ordet ”pandemi” (Jmf covid-19) https://www.facebook.com/Lethargus666/posts/4903279483015429

 • Inge december 11, 2021, 15:43

  Tack Claes!
  Jag har nu lyssnat på detta mycket intressanta föredrag som så bra beskriver skillnaden mellan levande och döda vacciner.
  Denna video borde alla ta del av, speciellt de som med automatik betraktar alla de som är tveksamma till de nya oprövade RNA vaccinerna för ”Antivaxare”.
  Jag tror inte alla förstår skillnaden och i den allmänna debatten är det endast svart eller vitt, för eller emot vaccin vilket blir helt fel.
  Det mest skrämmande hon nämnde är att man under 2022 kommer att övergå till att endast producera vaccin som bygger på ”Non-live-vaccin” Har du någon ytterligare källa som bekräftar detta?

  • Claes Persson december 11, 2021, 17:39

   Hej Inge,

   Nej jag har inte flera källor annat än att jag har läst om detta vid några tillfällen.
   Det är nog inte fastslagit i sten att ”levande vacciner” kommer att upphöra 2022, detta har nog mest att göra med pressa priset på tillverkning av vaccin.
   Vaccin är ju en enorm inkomstkälla för många.
   Att tillverka så billigt som möjligt att sälja så dyrt som möjligt samt med garantier från stater att man aldrig kommer att kunna drabbas av skadestånd oavsett biverkningar och dödsfall.

   • Inge december 12, 2021, 06:57

    Tack Claes, din förklaring låter rimlig, med tanke på det vi vet om hur dagens läkemedelsindustri agerar.

    • real Hmm december 12, 2021, 21:31

     Och hur agerar dagens läkemedelsindustri?

     PS Inte mycket av det Claes förklara eller säger är rimligt även om du tycker att det låter så i dina öron. Fakta går inte att tycka till om i syfte att de ändras till ens valda narrativ. LD försökte sig på likande ang övervikt. Det kallas för bias.

     • Claes Persson december 12, 2021, 22:26

      Hej real Hmm,
      Skillnaden mellan dig och mig är att jag enbart håller mig till fakta, t ex massmediers rapportering idag att 84 % av alla omikron-fall i Danmark är dubbel alt trippelvaccinerade.
      Jag försöker se vad som övergripande händer t ex dödstal under t ex 2018, 2019, 2020, 2021 osv.
      Man kan ju också använda förstoringsglas och titta på detaljer:
      T ex att det verkar vara så att alla som var på julfesten i Norge och smittats av omikron var fullvaccinerade osv.
      Att SVT förra veckan rapporterade att över 64 % av alla inlagda på IVA är fullvaccinerade och att dessa snabbt ökar.
      Världen tycks vimla av människor som cherrypickar det som passar dem och undviker alla fakta som de inte gillar, varför har jag svårt att förstå? Vad är syftet med att förtiga sanningen?

      • real Hmm december 13, 2021, 01:59

       Instämmer i skillnaden. Bara inte i vem av oss två som håller sig till fakta.

       Och som du borde själv kunna ta till dig är vi flera som har rättat dig upprepade gånger. Alla de gånger som du inte håller dig till fakta.

       ” Världen tycks vimla av människor som cherrypickar det som passar dem och undviker alla fakta som de inte gillar…”

       Nej världen kryllar inte av dem. Men barnsligt nog så appliceras uttrycket ”den som sade det han var det” i det här fallet på dig.

       Öppna nu dina ögon och börja se på dig själv mer nyktert.

 • Karin december 13, 2021, 06:44

  Arne här i kommentarsfältet har ett närmast Tegnellskt tålamod. Respekt!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.