≡ Menu

Fejkade vaccinbevis fungerar i myndighetens app: ”Ett problem för trovärdigheten”

I onsdags släppte svenska myndigheter appen som ska scanna vaccinbevisen. Men appen godkänner även falska bevis. På internet sprids QR-koder på att Adolf Hitler vaccinerat sig år 1900, ett vaccinbevis som blir godkänt i den svenska myndighetsappen.
– Det är ett problem för trovärdigheten och säkerheten för oss om bevisen inte är korrekta, säger Mats Snäll, ansvarig chef på Myndigheten för digital förvaltning.

Sedan den 1 december kan vaccinbevis användas vid allmänna sammankomster med fler än 100 personer. Den som vill gå på konsert eller nattklubb kan därför behöva ladda ner ett vaccinbevis och visa upp det tillsammans med sin legitimation. Men på nätet sprids sedan en tid fejkade vaccinbevis. En QR-kod till ett vaccinbevis leder till Adolf Hitler och som godkänns när man scannar den svenska myndighetsappen ”Vaccionsbevis verifiering”:

Problemet har varit känt sedan i slutet av oktober när den här typen av QR-koder först började spridas på internet. Det handlar inte om att någon har attackerat själva appen, utan att någon har kommit över de certifikat som utfärdar vaccinbevis.

I Sverige är det Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, som är ansvariga för appen. Mats Snäll är chef för digital utveckling på myndigheten och känner till problemet. Han menar att det inte är Sverige som certifierat de bevis som en längre tid har spritts på nätet, utan andra länder som inte varit så noggranna med säkerheten. Det har möjliggjort att personer kunnat skapat vaccinbevis för sig själva eller ”Adolf Hitler”. Flera länder har svartlistat dessa vaccinbevis, men inte Sverige.

Här fungerar beviset i er app?
– Ja, men tillsammans med vaccinbeviset ska man också visa upp matchande ID-kort eller annan giltig legitimation.

Men det innebär väl också att andra har kunnat utfärda bevis för sig själva, trots att de inte är vaccinerade?
– Ja, det kan mycket väl vara så någon har gjort det och nu får det godkänt, det har jag inte en aning om, säger Mats Snäll.

Är inte det ett problem?
– Det är ett problem för trovärdigheten och säkerheten om bevisen inte är helt korrekta. Det är en förtroendebristfråga och det är därför vi hela tiden jobbar med säkerhetsfrågorna och försöker täcka till hål som kan uppstå.

Kommer ni att agera?
– Vi har känt till det här och hör ju också att det finns problem med de här kopiorna. Då kan man naturligtvis titta på det och fundera på om man ska informera, koda någonting, stoppa någonting.

Mats Snäll betonar att han, utifrån den kunskap han har nu, inte tror att nya fejkade vaccinbevis nu kan utfärdas.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Inge december 6, 2021, 06:06

  Att det nu fuskas med vaccinationsbevisen är knappast överraskande, har man inte ens kunnat stoppa fusket med falska digitala färdbevis på SL som pågått så länge, varför skall man då tro att man skall lyckas med säkerheten i detta framhastade digitala experimentpass?
  En annan märklighet med detta vaccinbevis är att det är giltigt i 6 månader med start vid registreringen, detta oberoende när man tagit sin andra dos? Detta är ju anmärkningsvärt nu när det visat sig att de som tog sin andra dos redan i februari 2021 knappt har något skydd kvar (de uppmanas nu att ta en tredje dos) och blir därmed jämnställda med de som tagit sin andra dos helt nyligen?
  Finns det verkligen någon som tror att dessa vaccinpass på något sätt hjälper till att minska smittan?

 • Inge december 12, 2021, 06:38

  Det är hög tid men flera jurister ifrågasätter nu öppet den rättsliga grunden för införandet av vaccinbevis.

  https://www.expressen.se/debatt/vaccinationsbevis-ar-ren-utpressning/

  Det pågår stora protester mot införandet av vaccinpass över hela Europa! Varför är mainstream media och ni Journalister så tysta om de pågågende protesterna?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.