≡ Menu

Coronaveckan som gått, v5: Nästan alla restriktioner slopas/ Dödstalen de högsta på ett år/ Tredje vaccindosen kan tas tidigare

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 5 (31 januari – 6 februari 2022).

 • Rekordmånga veckofall, men också en första indikation på att smittan är på väg att minska.
 • Nästan alla restriktioner slopas den 9 februari, covid-19 inte längre ”samhällsfarlig”.
 • Dödstalen de högsta på ett år – och de kan fortsätta stiga.
 • Ny ogranskad studie påstår att nedstängningar inte hade effekt – får omfattande kritik.
 • Intervallet mellan andra och tredje vaccindosen minskar från fem till tre månader.

16 180 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, en ökning med 325 dödsfall sedan förra veckan. Antalet döda per vecka är nu det högsta på nästan ett år och Folkhälsomyndigheten tror att dödstalen kan fortsätta stiga.

Antalet bekräftade fall fortsätter att slå veckorekord, detta trots att nya rekommendationer begränsat vilka som ska testa sig. Det ledde till 10 procent färre testade under senast inrapporterade helvecka, men trots det registrerades alltså 265 000 bekräftade fall. Nästan varannan (45%) som testade sig var positiv med covid-19 och ungefär 10 procent av de bekräftade fallen var re-infektioner, det vill säga personer som redan tidigare testat positivt för covid-19.

Vårdbelastningen fortsatte att öka, men inte med samma hastighet som tidigare. Framför allt indikerar siffror från Socialstyrelsen att knappt hälften av vårdfallen är inlagda för något där covid-19 inte är huvuddiagnos. I statistiken kan man också se att de ovaccinerade som behöver intensivvård minskar, något som kopplas till omikron.

Allt detta (tillsammans med en första indikation om att smittan viker nedåt) ledde fram till att regeringen i veckan meddelade att de flesta restriktioner tas bort den 9 februari.
De enda rekommendationer som finns kvar är:

 • Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk med covid-19-liknande symptom.
 • Ovaccinerade vuxna rekommenderas vidta särskilda försiktighetsåtgärder: Undvik trängsel och stora folksamlingar inomhus.

Utöver dessa finns också särskilda råd för vård och äldreomsorg kvar. De handlar om testning och smittspårning för att skydda de sköraste. Men för den breda allmänheten rekommenderas alltså inte längre testning. Covid-19 föreslås heller inte längre klassas som en samhällsfarlig sjukdom, men beslutet ska första passera riksdagen.

Beskedet om slopade restriktioner har mestadels mottagits positivt, men en virolog tycker Sverige kunde väntat någon vecka och en geriatrikprofessor varnar för dödliga konsekvenser för de äldre. Flera bedömare påminner också om att beskedet inte innebär att pandemin är över.

Idrottsvärlden jublar över beskedet, även om Göteborg horse show är bittra över att de nu ställt in i onödan. Krögarna är lyckliga, men problemen med personalbrist är fortfarande enorma. Kulturbranschen grät glädjetårar och näringslivet firade att ”700 dagars ökenvandring är över”. Lärare är irriterade över att inte få mer cred och allmänheten reagerade genom att kasta sig över resebokningar, både till charter-destinationer och svenska fjällen.

Experter och myndigheter förutspår nu en lugn period med mindre fokus på smittade och döda och att covid-19 kan bli mer att betrakta som en årlig influensa.

En ogranskad studie slogs i veckan upp stort i Dagens nyheter. Där påstås att ländernas olika nedstängningar knappt har räddat några liv. Studien har i veckan fått hård och genomgående kritik från forskarvärlden.

Vaccin

7 782 719 har nu fått minst en dos vaccin (86,5% av befolkningen över 12 år) och 7 524 799 (83,7% av befolkningen över 12 år) är fullt vaccinerade. 4 235 257 har fått en tredje dos (51,3% av befolkningen 18 år och äldre).
Totalt har 19 674 543 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är en ökning med 500 000 doser – 70 000 fler än förra veckan.
Den uppmärksamme noterar att antalet vaccinerade sjunkit jämfört med förra veckan, vilket beror på en ändring i hur Folkhälsomyndigheten räknar ålder.

Över 70 procent av alla 50 år eller äldre har nu tagit en tredje dos vaccin. Folkhälsomyndigheten justerade i veckan tidsintervallen för när man kan tredje dosen. Istället för fem månader kan man nu fylla på redan efter tre månader. En tredje dos ökar, utöver skydd mot sjukdom och död, också skyddet mot smitta. Folkhälsomyndigheten menar att man inte behöver vänta även om man nyligen genomgått infektion, men flera experter håller inte med myndigheten i den frågan. I veckan har det också rapporterats om att svullna lymfkörtlar blivit en allt vanligare biverkan i samband med tredje dosen.

Nästan nio av tio som tagit en eller två doser vaccin, kommer också att ta den tredje dosen, visar en ny undersökning. Undersökningen visar också att vaccinviljan är lägst bland SD-sympatisörer.

I veckan publicerade en av Sveriges största poddar ett vaccinkritiskt avsnitt med många felaktiga och vilseledande påståenden. Anders Tegnell riktade skarp kritik mot podden.

Nyheter i korthet

Det var allt för den här veckan, skriv gärna en kommentar om du saknar något.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Claes Persson februari 6, 2022, 22:17

  Självklart får forskningsrapporter som konstaterar att allting virusforskare har gjort och påstått har varit helt fel, notera att de som klagar är just virusforskare av olika slag, de som har haft fel redan inledningsvis 2020.

  Med risk för att bli tjatig kan man påminna om Tegnell den 21 feb till Expressen:

  ”Det är större risk att träffas av blixten än att bli smittad av det nya viruset”

  Därefter ”flockimmunitet”, därefter att vaccin kommer att fixa problemen, när dessa misslyckats, påståenden om att allt beror på det fåtal som inte vaccinerat sig osv,

  Vi vet ju med 100% säkerhet att alla dessa forskare har haft olika åsikter och att de har ändrat sin gissningar varje vecka, och gissningarna alltid blivit fel.

  Problemet är ju att människor som har förmågan att tänka har numera förlorat all tilltro till forskare, inte en enda forskare i världen har klarat av att göra någonting som förhindrat att vi fått en virusinfluensa som sprider sig, som man kallat covid-19.

  Jag är givetvis inte virusforskare, en ren amatör, men tror att jag har normalt sunt förnuft, detta skrev jag för ett och ett halvt år sedan:

  VACCIN?
  Vi har bra vaccin mot smittkoppor, mässling, polio etc.
  Väl definierade sjukdomar som ibland kan utrotas med vaccin, sannolikt p g a att dessa har få stammar och begränsad mutationsbenägenhet.

  Sedan 1980, 40 år, har världens forskare däremot till exempel inte klarat av att hitta ett vaccin mot t ex HIV, men dagens nödgodkända covid-vaccin tog mindre än ett år? (Fullt godkänt blir det möjligtvis om 10 år när man kollat alla långtidseffekter.)

  Forskarna är inte ens i närheten av, att utrota de olika dödande vintervirus som varje år drabbar oss, eftersom dessas olika stammar ständig muterar.

  Det verkar vara detsamma med covid-influensan, ständiga muteringar. Corona är inget nytt, de flesta har tidigare haft någon av de sju olika Corona-stammarna.

  Man behöver inte vara epidemiolog för att konstatera att världens epidemiologer är inte är överens, de har ständigt nya och olika åsikter.

  Covid-vaccin är sannolikt lika ineffektivt som vaccinering mot de ständiga vintervirus som drabbar oss varje år. I Sverige blir miljontals smittade av influensa varje år.

  Forskarna ”gissar” varje år om hur man skall komponera de tre vaccin man varje år trycker in i en spruta mot farliga vintervirus. Träffsäkerheten är helt slumpmässig.

  År man ”gissat” fel, har dödligheten i Sverige ändå varit +/- normal, varför väcker inte detta frågor?
  Vilket är skälet att fortsätta utöva proportionslös ”terror” mot medborgarna?

  Ger man en epidemiolog en spruta hittar hen omedelbart mängder med virusmutationer som hen med dålig framgång försöker döda.

  Varför låter vi epidemiologer bestämma över världens framtid och vår frihet?
  Nu börjar epidemiologer och politiker tala om att vi aldrig kommer att ”bli av med covid-restriktioner”.

  SVT m fl massmediers nya dagliga svarta hysteri samt epidemiologer och politiker, som alla har börjat likna ”professionella hypokondriker”.

  • D februari 7, 2022, 02:24

   SLUTA!

   • Claes Persson februari 7, 2022, 03:10

    Hej D, varför skall jag sluta tala om sanningen?

    Vi måste ju lära oss att inte skapa masspsykoser.
    Man har gjort detta under början av 1900-talet när kommunismen fick fäste, och under 1930-talet när nazismen fick fäste.

    Varför skall vi skapa nya masspsykoser som förstör människors liv?

    • Robin februari 7, 2022, 08:21

     Cleas, läs på om The Dunning–Kruger effect

     • D februari 7, 2022, 12:22

      Hej ”Claes”! 👆

     • Claes Persson februari 7, 2022, 14:16

      Robin,

      Har du ingen vettig argumentation att komma med, annat än glåpord?

    • D februari 7, 2022, 12:21

     Bara SLUTA! NU!

     Du berättar inte sanningen. Du är full av lögner. Och det vet du att du gör. För du pysslar med samhällsomstörtande verksamhet. Med flit.

     • Claes Persson februari 7, 2022, 14:24

      Hej D,

      Det vore mer intressant om du aktivt bemöter mig med argument om det du kallar mina ”lögner” och ”samhällsomstörtande verksamhet”, detta skulle öka din trovärdighet.

      Du kanske inte känner till att grunden för all forskning är att alltid ifrågasätta och kritisera tidigare forskning?

 • Björn februari 7, 2022, 10:11

  Skrev en kommentar förra veckan som inte verkar gått igenom, så försöker igen.

  Det förbättrade skyddet från en tredje dos vaccin går att ifrågasätta utifrån data från Israel, där merparten av befolkningen redan fått tre doser och där man börjat rulla ut en fjärde dos till vissa sedan årsskiftet (trots oenighet om det är rätt väg). Samtidigt har januari månad varit den värsta hittills för Israel under pandemin, antalet bekräftade fall, men även iva-inläggningar och dödsfall har alla stigit kraftigt. Se t.ex.:

  https://www.timesofisrael.com/more-covid-cases-confirmed-in-israel-in-january-than-all-of-2021-data-shows/
  https://www.israelnationalnews.com/news/321674
  https://ourworldindata.org/vaccination-israel-impact
  https://www.jns.org/lifesaver-or-liability-is-israels-fourth-covid-shot-campaign-necessary/

  Så om vi kan förvänta oss ett förbättrat skydd efter tre doser vaccin, är det möjligt att det skyddet endast är kortvarigt. Har FHM / experter sagt något om hur länge man kan vänta sig ett bättre skydd efter en boosterdos? Jag läser även detta citat från en sjukhusdirektör i Israel:

  “Right now, most of our severe cases are vaccinated,” Jerris told Channel 13 News. “They had at least three injections. Between seventy and eighty percent of the serious cases are vaccinated. So, the vaccine has no significance regarding severe illness, which is why just twenty to twenty-five percent of our patients are unvaccinated.” (https://www.israelnationalnews.com/news/321674)

 • rabey februari 7, 2022, 11:03

  Jag har intressant statistik.
  Överdödlighet. Preliminär data (fullständighet 99.9%, SCB 100%?). Eurostats metod. (Sverige 2015-19=90962).
  Norge 2016-19 (40726 40774 40840 40684) = 40756, 2020 = 40 611, 2021= 41918/ totalt 1017 …. 0.19‰
  Danmark 2016-19 (52824 53261 55232 53958) = 53819, 2020 = 54645, 2021=57156/ totalt 4163 .. 0.71‰
  Sverige 2016-19 (90982 91972 92185 88766) = 90 976, 2020=98 124, 2020=91958/ totalt 8130 ….. 0.79‰
  Finland 2016-19 (53923 53722 54527 53949) = 54030, 2020 = 55488, 2021 >57253/ totalt > 4681 .. > 0.85‰

  Jämförelse 2020-21 och 2018 (maxvärdena). Optimal
  Norge 2018 = 40840, 2020 = 40 611, 2021 = 41918/ totalt 849 ………… per capita 0.16‰
  Danmark 2018 = 55232, 2020 = 54645, 2021= 57156/ totalt 1337…… per capita 0.23‰
  Sverige 2018 = 92185, 2020 = 98124, 2020 = 91958/ totalt 5712 ……. per capita 0.56‰
  Finland 2018 = 54527, 2020 = 55488, 2021 > 57253/ totalt > 3687 ……. per capita > 0.67‰
  Källa: ssb no, dst dk, scb se, stat fi

  Jag har också data från Israel (mediafavorit)
  Israel 2016-19 (43971 44596 44531 46004) = 44776, 2020 = 48783, 2021= 50598/ totalt 9829
  Israel 2019 = 46004, 2020 = 48783, 2021 = 50598/ totalt 7373
  Källa: cbs gov il

  Sveriges resultat är överraskande bra. Sverige (och Belarus) hade minst restriktioner i Europa, minst IVA-kapacitet, komplikationer med invandrare och hög rörlighet (samhället)

  • real Hmm februari 9, 2022, 01:35

   Fattar fortfarande inte hang upen ang överdödlighet. Och ingen som redovisar statistik eller liknade har heller kunnat ange ett vettigt skäl till det det eller hur det ens skulle vara relevant då inget existerar i vakuum. Ja inte på Tellus iaf.

   • Claes Persson februari 9, 2022, 03:18

    real Hmm

    Fortfarande problem med att förstå att i stort sett ingenting har hänt annat än en global och svensk masshysteri som förstört livet för 100-tals miljoner vuxna och barn?

    Covid: Varje dag sedan början av 2020 har olika forskare gissat olika och alla har ständigt gissat fel.

    Man kunde ha lika gärna följt en apa som kastat pil mot en tavla, full med olika gissningar.

    Det började med Tegnell den 21 feb 2020 till Expressen:

    ”Det är större risk att träffas av blixten än att bli smittad av det nya viruset”

    Därefter, när en virusinfluensa började sprida sig gissade man först på olika ”restriktioner”, sedan ”flockimmunitet”, därefter på vacciner som inte fungerat.

    Numera skyller man allt ”elände” på friska människor som är ovaccinerade.

    Det ryktas om att fjärde dosen kanske även hjälper mot kräksjukan och andra vanligt förekommande sjukdomar.

    Många hoppas att femte dosen även skall hjälpa mot trafikolyckor, fetma och cancer

    • Anonymous februari 9, 2022, 18:20

     Zzzzzzz…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.