≡ Menu

Omöjligt skapa ”tillfrisknandebevis” med nya testregler – nu ändrar myndigheter på riktlinjerna

Den som genomgått infektion med covid-19 kan få ett tillfrisknandebevis. Det kan i sin tur fungera som vaccinpass, vilket är nödvändigt för en utlandsresa. Men Sveriges nya testregler har i praktiken omöjliggjort sådana bevis för allmänheten.
Efter frågor backar nu E-hälsomyndigheten och ändrar riktlinjerna. Men för några är det redan för sent.

Vaccinpass i Sverige är inte längre tillåtet, men vill du resa utomlands är det en nödvändighet. För den som inte är (eller hunnit bli) vaccinerad finns två alternativ: Testbevis eller tillfrisknandebevis. Det förstnämnda går fortfarande att göra via en rad privata vårdgivare, men inte tillfrisknandebeviset. Enligt E-hälsomyndigheten kan tillfrisknandebevis endast ges efter ett positivt PCR-test utfört av ”utbildad vårdpersonal” inom regionens vårdcentraler eller sjukhus. Och efter de uppdaterade testreglerna har det i praktiken blivit omöjligt.

Det upplevde Karl Petter Hjelmer, en företagare från Växjö. Han anade nyligen att han drabbats av covid-19. Och eftersom han inte är vaccinerad såg han en möjlighet att skaffa ett tillfrisknandebevis. Han beställde för PCR-test hos vårdcentralen, men fick inte träffa vårdpersonal, utan istället hämta ut ett självtest. Väl hemma insåg han att ett sådant inte skulle räcka: E-hälsomyndigheten kräver specifikt att testet ska vara ”utfört av utbildad sjukvårdspersonal” och att ”egenprovtagning och självtest gäller inte”. Vårdcentralen erbjöd inga andra möjligheter så han kontaktade istället en privat klinik. Kliniken var godkänd av regionen och ansluten till systemet när det gäller uppvisande av negativt PRC-test. Han gjorde ett PCR-test och fick tillbaka ett positivt resultat. Men när han skulle få det registrerat av 1177 fick han till svar att det inte går – eftersom testet måste ske ”på exempelvis en vårdcentral eller ett sjukhus i regionens regi”. Han var fast.

Sedan den 9 februari är det inte bara Karl Petter Hjelmer som inte kan få ett tillfrisknandebevis. Eftersom det numera bara är sjukvårdsanställda, eller den som tvingas vistas på sjukhus, som testas på sjukhus av sjukvårdspersonal är det i praktiken omöjligt att få ett tillfrisknandebevis. Och just tillfrisknandebeviset är särskilt eftertraktansvärt, eftersom gäller under en längre tid och inte kräver regelbunda negativa (och kostsamma) PCR-tester.

Bakom bestämmelserna om tillfrisknadbevis står EU och det är de som godkänt det som en möjlighet för att få covidbevis. Det är sedan upp till svenska myndigheter att möjliggöra det för medborgare. I Sverige är det E-hälsomyndigheten som är ansvarig för covidbeviset och de menar först att det visst går att använda andra vårdgivare än regionen. Men vid hänvisning till hur både 1177 informerar medborgare och hur myndigheten själva formulerar sig på hemsidan, ändrar E-hälsomyndigheten sig.
– Ja, du har rätt att det kan uppfattas som ett krav som det nu är formulerat. Vi får titta på det också i samband med att vi undersöker alternativa vägar för testföretag, säger Jenny Hellgren på E-hälsomyndighetens presstjänst.
Men det handlar inte bara om hur det uppfattas, det handlar ju om vad som sker i praktiken. Eftersom det uttryckligen står ”måste”, ”utbildad vårdpersonal”, ”i regionens regi”. Borde ni inte genast tydliggöra om ni har andra riktlinjer?
– Vi arbetar med att uppdatera informationen på vår webbplats. Enkelt förklarat är att om du önskar ett tillfrisknandebevis, ska du vända dig till den vårdgivare där du tagit testet.

Men det är alltså inte vad som formuleras idag och det är inte vad 1177, som är den som formellt begär ett tillfrisknandebevis av myndigheten, uppger till medborgare. Det bekräftar också 1177:s presstjänst.

Innebär det att ni kommer att ändra i informationen och därmed möjliggöra att tillfrisknandebevis kan skapas även genom privata vårdgivare?
– Det stämmer huvudsakligen. Vi kommer tydliggöra i informationen att även privata vårdgivare som är anslutna till hälso- och sjukvårdens adresskatalog och har SITHS-kort med korrekt behörighet kan begära tillfrisknandebevis på en patients begäran, säger Jenny Hellgren

Att ha ett SITHS-kort innebär en ”Säker Inloggning för Hälso- och Sjukvård”, en slags access till en webbplats där tillfrisknandebeviset registreras. En sådan access är känslig och därför undersöker myndigheten att skapa alternativa vägar för registrering.

För Karl Petter Hjelmer är det redan för sent. Han har tillfrisknat och hans fönster för att kunna få ett mer långvarigt covidintyg har därmed passerat. Mest irriterad är han på senfärdigheten.
– Det är en rättighet man har som är bestämd på EU-nivå. Det handlar ju inte om en omöjlighet, utan finns viljan från staten går det uppenbarligen att ordna.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.