≡ Menu

Coronaveckan som gått, v4: Rekordsmitta/ Fler på slutenvård nu än under tredje vågen/ Restriktioner kan hävas 9 feb/ Inget vaccin för små barn

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 4 (24 – 30 januari 2022).

 • Smittan fortsätter till rekordnivåer, kan vara halv miljon smittade i veckan nu.
 • Fler på slutenvård nu än under tredje vågen
 • Restriktionerna förlängs – men kan hävas den 9 februari.
 • Snabbtester dåliga på att fånga upp omikron – kan kräva 60 gånger så höga virusnivåer.
 • Barn 5-11 år rekommenderas inte vaccinera sig mot covid-19.

15 855 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, en ökning med 181 dödsfall sedan förra veckan.

Smittan fortsätter att slå rekord. Vi har nu passerat en kvarts miljon bekräftade fall på en vecka, totalt 256 000.

Detta trots att testkapaciteten sedan en tid slagit i taket och prioriteringar i testningen införts. Antalet som testat sig har trots det ökat till 588 000. Det innebär att nästan varannan – 42 procent – som testade sig var positiv.

40-49-åringar är hårdast drabbade, både bland vaccinerade och ovaccinerade. Och precis som de senaste veckorna är de bekräftade fallen fler bland vaccinerade än ovaccinerade. Det antas ha att göra med att testbenägenheten är högre bland vaccinerade.

På sjukhusen är det fortsatt tydligt hur starkt vaccinet skyddar. Enligt statistik mätt sedan årsskiftet har den ovaccinerade åtta gånger högre sannolikhet att hamna på intensivvård än den vaccinerade.

Även om vårdbelastningen inte ökar lika skarpt som smittan, är den fortfarande hög och slutenvården har nu passerat tredje vågens topp. Beläggningen skapar hårt tryck på vården – ett tryck som varit högt i snart två år. Trots detta har antalet IVA-platser minskat under pandemin, något som senaste veckan till exempel inneburit att IVA-patienter skjutsas runt. Problemet är inte minst en avsaknad av vårdpersonal. I Skåne är det nu färre i vården än innan pandemin. 250 läkare inom barnvården gick i veckan ut i gemensamt upprop för att få stöd. Regeringen har svarat genom att lova 11 miljarder till svensk vård. Välriktade pengar, menar facket, som också tycker att det är för lite och för sent.

Smittan kan ha nått sin topp. Det visar testning av avloppsvattnet i Göteborg. För första gången på en månad syns ingen ökning i forskarnas prover. Enligt Folkhälsomyndighetens scenario skulle smittan vänt ned redan under veckan som gått, vilket inte har hänt. Inte heller stämmer deras IVA-scenariot, som räknat på att fallen skulle vara åtta gånger högre än de egentligen är just nu. Däremot bedömer Folkhälsomyndigheten att det i veckan – i likhet med deras tidigare värstascenario – har smittats 500 000. Det har märkts runtom i Sverige, till exempel kan så mycket som var fjärde elev ha varit hemma från skolan i veckan. Därmed anser experter att det finns stor chans för flockimmunitet. Men framför allt anser politiker att det kan bli dags att skrota restriktionerna:

Regeringen tror att restriktionerna kan hävas den 9 februari. Detta meddelades samtidigt som restriktionerna förlängdes två veckor. Idén är att om en halv miljon hinner ta (en tredje dos) vaccin och en halv miljon kommer att bli infekterade under kommande vecka stiger immuniteten i befolkningen snabbt. Det gör att det är rimligt att skruva ned restriktioner, även om ingen vill vara tydlig med vilka restriktioner eller om det finns några smitto-mål som behöver uppfyllas. Statsministern motiverar restriktionernas förlängningen med att vården behöver dem, även om Folkhälsomyndigheten menar att de är osäkra på vilken effekt restriktionerna har.

Allt fler forskare och experter ansluter till krav om att dels sluta masstesta och dels sluta klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom. Det senare kravet avvisas av regeringen men kritiken om masstestning har inte fått något svar och har även fått stöd av region Skåne.

Vaccin

7 832 031 har nu fått minst en dos vaccin (86,7% av befolkningen över 12 år) och 7 550 199 (83,6% av befolkningen över 12 år) är fullt vaccinerade. 3 770 192 har fått en tredje dos (45,4% av befolkningen 18 år och äldre).

Totalt har 19 153 904 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är en ökning med 430 000 doser – 100 000 färre än förra veckan.

Hittills är det bara 44 procent som har tagit en tredje spruta och det är svårt att få de yngsta att ta boosterdosen. Regeringens vaccinsamordnare tror att det kommer erbjudas en årlig vaccinspruta framåt. Det kommer också att komma sprutor med uppdaterat skydd mot omikron, men den rekommenderas man inte invänta, eftersom även nuvarande boosterdos ger bra skydd mot svår sjukdom. I Israel har de med fyra sprutor dubbelt så bra skydd mot smitta, jämfört med de med tre sprutor. Men även tre sprutor ger bra skydd och den som tagit tre sprutor behöver inte vara rädd – oavsett ålder menar svenska experter.

Barn 5-11 år rekommenderas inte vaccinera sig mot covid-19. Beskedet kom från Folkhälsomyndigheten i veckan. Detta trots att det den senaste tiden skett ökning bland småbarn som lagts in på IVA.

Nyheter i korthet

Det var allt för den här veckan, skriv gärna en kommentar om du saknar något.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Claes Persson januari 30, 2022, 22:48

  Runt om i världen har man nu börjat konstatera att covid inte inneburit något extraordinärt jämfört med de ständigt återkommande A-virusinfluensorna, som ibland är milda och ibland är lite värre.
  De facto har det avlidit färre människor per capita under t ex 2019+2020 än någonsin tidigare i historisk tid under en 2-årsperiod.

  Utan att vara vetenskaplig har jag sedan 1968 grundat en hel del företag och anställt ca 2000 personer.
  Jag har under alla dessa år kunnat konstatera att varje år, vanligtvis under vinterhalvåret, har mer än hälften av min personal fått någon form av virusinfluensa. Flera har fått flera virusinfluensor under ett år.
  (När man driver ett företag är det givetvis betydelsefullt att hålla reda på personalens välbefinnande.)

  De flesta med mer eller milda symtom har jobbat på som vanligt, de som drabbats lite värre har stannat hemma, ibland har någon avlidit men då vanligtvis i samband med andra sjukdomar.

  Sett i backspegeln har det inte varit någon större skillnad under senaste 3-5 åren, det var t o m värre innan.

  Det enda som varit fruktansvärt under denna masspsykos är att människor runt om i världen har av makthavare blivit berövade sina rättigheter och friheter.
  100-tals miljoner har dessutom förlorat sina arbeten, företag, skolgång, sociala kontakter mm, utan att något anmärkningsvärt i övrigt har inträffat.

  • Hope januari 31, 2022, 02:11

   Nä men titta, den första kommentaren kommer från Claes. Vilken överraskning. 🙄🥱

   • Claes Persson januari 31, 2022, 02:37

    Hope,

    Ja, så enkelt är det att konstatera fakta.
    Om någon har alternativa fakta blir det spännande att skärskåda dessa.
    Själv är jag glad att det dött färre än någonsin under senare år.

    • real Hmm februari 1, 2022, 00:43

     #Halmgubbe

     • real Hmm februari 1, 2022, 00:48

      Och här nedan förkommer jag din dumma invändning du hade under förra inlägget.

      Claes, ”halmgubbe”, det är inte ett epitet. Det är ett begrepp.

      Tips, googla vad det innebär att tillverka en halmgubbe/docka innebär.

      Men eftersom att vi alla vet att du är inkapabel att leta fram relevant information så kommer en länk och ett kort sammandrag åt dig här nedan.

      https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Halmdocka

      Halmdockan består i att debattören först bygger en nidbild av motståndarens åsikter och argument och sedan argumenterar mot denna nidbild.

      De förvrängda argumenten framställs som absurda och blir därför lätta att argumentera mot. De verkliga argumenten låtsas debattören inte ha hört. Halmdockor kan leda till att en debatts fokus fjärmar sig från kärnfrågan. (Jämför rävsax.)

      Så för att vara kristallklar, jag kallar inte dig för en halmgubbe. Jag belyser att det är din argumentationsteknik.

     • Claes Persson februari 1, 2022, 01:54

      real Hmm,

      Såvitt jag förstå menar du att SCB är en ”halmgubbe”, det var deras statistik jag kopierat.

    • Hope februari 2, 2022, 00:06

     Just nu är det rekordmånga barn på IVA med covid och flera fall av komplicerade kramper bland covidsjuka barn har uppmärksammats vid Universitetssjukhuset i Örebro. Barnläkare och professorer misstänker att det kan röra sig om ett nytt symtom på omikronvarianten, men du är glad Claes.

     Ps. Real Hmms poäng flög rätt över huve på dig. 😭

     • Claes Persson februari 2, 2022, 06:32

      Hope

      Självklart är svår sjukdom och dödsfall sorgliga.

      Fakta:

      Det avlider cirka 250 människor varje dag år ut och år in, barn och vuxna.

      Sedan ca 2 år tillbaka har det avlidit 11 barn i åldrarna 0 t o m 19 år ”i” covid (inte ”av” covid)

      https://www.socialstyrelsen.se/statistik-och-data/statistik/statistik-om-covid-19/statistik-over-antal-avlidna-i-covid-19/

      Ett av mina barn föddes med en cancertumör, blev omedelbart ”dödsdömd” men tack vare några experimentella, som jag medgav att få användas, ”dödande cellgifter” överlevde mitt barn helt osannolikt.

      Att dagligen ha tillbringat ett år på dåvarande Karolinskas barnavdelning för cancer innebar att väldigt många barn, man lärde känna, dog, varje dag det hände var det en tragedi, med otröstliga föräldrar.

      Som sagt 250 människor inklusive barn dör – varje dag – sorgligt!

      Det låter väldigt, väldigt skrämmande det du säger:

      ”Just nu är det rekordmånga barn på IVA med covid och flera fall av komplicerade kramper bland covidsjuka barn har uppmärksammats vid Universitetssjukhuset i Örebro.”

      Har du fakta om detta, hur många ”rekordmånga barn” utöver det normala ligger på IVA och hur många har ”komplicerade kramper” utöver det som är vanligt i Örebro? l
      Lite exakta siffror behövs för att kunna ta notis om dina påståenden.

      Detta är ju inte ett forum för att ”tycka synd om” utan ett forum för att presentera fakta.

      Jag har arbetat som sjukskötare inom vården samt som polis,
      Man var naturligtvis tvungen att lämna stadiet ”tycka synd om” för att kunna utföra ett proffs-arbete.
      Tvingades man som t ex som två ensamma poliser åkta till ett rejält bråk mellan t ex 20 karlar tyckte man möjligtvis mer ”synd om sig själv” än de karlar som slog varandra sönder och samman, och som man ofta på olika sätt tvingades att slå för att själv inte bli skadad alternativt överleva.

      Som sagt:

      Har du fakta om hur många ”rekordmånga barn” utöver det normala ligger på IVA och hur många som har ”komplicerade kramper” utöver det vanliga i Örebro?
      Jag är inte ett dugg intresserad av annat än exakt och vidimerad statistik, anekdotiskt info är fullständigt ointressant, även från läkare.

     • Anonymous februari 3, 2022, 06:22

      Otroligt hur den uppenbara mytomanen Claes får härja fritt i kommentarsfältet. Ett riktigt hustroll…

      Nåja, ingen kan ju iaf påstå att ’alternativa fakta’ göms undan här.

      • Claes Persson februari 3, 2022, 15:09

       Hej Anonymous

       Som f d polis mm är jag fullständigt okänslig när man kastar glåpord mot mig, t ex dina ”uppenbara mytomanen Claes”, detta säger mer om dig än om mig.

       Det förvånar mig dock att du ägnar tid åt sådant än att redovisa faktiskt statistik om det som du påstår, saknar du fakta, enbart hörsägen?

      • Micke februari 4, 2022, 11:37

       Det som förvånar mig mest är att någon feg ”Anonymous” får göra personangrepp utan det minsta belägg

  • Micke februari 4, 2022, 11:45

   Jag kan bara instämma i din analys av sjukfrånvaro, min erfarenhet säger detsamma.
   De lever i en masspsykos och uppvaknandet kommer bli tufft för många, några av nedanstående kommentarer vittnar om det, då total frånvaro av sakliga svar eller uppvisande av statistik som bottnar för deras inlägg redovisas, för vissa av dom tror jag uppvaknandet uteblir helt, total avsaknad av logiskt tänkande är orsak.

 • MagnusB januari 31, 2022, 20:44

  Riktigt välinvesterade skattepengar att testa 300-600 tusen individer i veckan till en kostnad av 1100kr/test…
  Hur kan detta vara möjligt att få igenom? När dessutom ca 50% inte ens får några symtom av omikron och över 80% av befolkningen vaccinerat sig samt alla riskgrupper fått en 3e dos!

  • real Hmm februari 1, 2022, 00:42

   För att lära sig. För att kunna diagnostisera och bota långtidscovid.

   Vad tycker du att pengarna bättre ska läggas på? Skattefinansierad polisbevakning av fotbollsmatchener?

   • MagnusB februari 1, 2022, 08:49

    Vad sägs om exempelvis vård, skola och omsorg av de äldre? Vi har under pandemin testat för närmare 25 miljarder. Exempelvis var Skolans budget 2021 1,3 miljarder. Den resursfördelningen kan väl inte ens du tycka vara rimlig? Dettta för en sjukdom som har en dödlighet på 0,25% enligt WHO med en medelålder över 80 år. Varje år dör fler i lunginflammation i världen än Corona med skillnaden att de flesta då är barn under 5 år i fattiga länder. Världen gör ingenting åt detta😞

    • Kristoffer februari 2, 2022, 12:05

     Faktafel:

     ”Skolans budget 2021 1,3 miljarder.”
     Totalt orimlig siffra om det är skolkostnader för hela Sverige du syftar på.
     En snabb rimlighetsbedömning: Du får ~1000 anställda för den summan – kanske ännu lägre med lokalkostnader. Det är mer än 1 miljon barn i skolan. Men det är knappast så lång lärartäthet som färre än en skolanställd på 1000 barn…

     Totalt för landet är det snarare (enligt https://skr.se/skr/skolakulturfritid/forskolagrundochgymnasieskola/vagledningsvarpavanligafragor/samycketkostarskolan.2785.html ):
     ”kommunernas kostnader för skolan och annan pedagogisk verksamhet sammanlagt knappt 304 miljarder år 2019.”
     varav:
     ”grundskolan inklusive förskoleklass 135 miljarder”

  • Claes Persson februari 1, 2022, 01:50

   Hej Magnus B

   Masspsykoser är urskillningslösa.
   (Det har ju dessutom visat sig att testerna inte fungerar, i USA ställde man t ex in PCR-tester vid årsskiftet)

 • rabey februari 1, 2022, 15:42

  Vaccinet gör att vi producerar antikroppar protein S.
  Viruset gör att vi producerar antikroppar S och N.
  Lämpliga tester kan identifiera hur många personer som var sjuka.
  Har FHM gjort någon forskning? Undersökningarna bland äldre skulle vara de mest intressanta.
  i januari 2021 var det ~ 15 % (totalt)

 • MF februari 3, 2022, 21:02

  Läsvärt, trots att artikeln gäller en studie som är under arbete och inte ännu är expertgranskad är det intressant läsning.
  En meta-analys och slutsatsen är att nedstängningsåtgärder varit ineffektiva och borde aldrig upprepas.

  https://www.mailplus.co.uk/edition/comment/151129/i-was-publicly-shamed-and-vilified-for-saying-lockdowns-wont-work-now-i-have-evidence-that-they-were-a-disaster?preview=1

  • Claes Persson februari 3, 2022, 22:03

   Hej MF,

   Ja, detta har varit känt sedan mycket lång tid tillbaka, tyvärr har man stängt ute all kritik som varit obekväm mot makthavarnas övergrepp mot grundlagar och människors frihet, vilket vi under historiens gång konstaterat är en förödande taktik.

   Det har ända sedan början av 2020 varit tragikomiskt att varje vecka ständigt under två år blivit proppmättsmatad av olika ”experters” gissningar, gissningar som alltid, redan veckan efteråt, visat sig vara helt uppåt väggarna.

   I Sverige började detta med Tegnell den 21 feb till Expressen:

   ”Det är större risk att träffas av blixten än att bli smittad av det nya viruset”

   Parodin för något år sedan, det ofattbara, som redan inom ett år blev iskall verklighet, med stöd av många ”nyttiga idioter”: https://mobile.twitter.com/bjorntisjo/status/1483776748995190784?s=24

   Vi får väl hoppas att det blir ett omfattande räfst och rättarting mot alla som självsäkert framfört sina ständiga gissningar och förorsakat världens människor så stora skador.

 • Carl februari 5, 2022, 19:39

  Alltså din desinformatör. Du KAN inte missat ALLT prat om huvuddiagnos under januari. Det kan du inte.

  Årets journalistpris.

  Se dig själv i spegeln

  https://www.socialstyrelsen.se/statistik-och-data/statistik/statistik-om-covid-19/statistik-om-slutenvard-av-patienter-med-covid-19/

 • Carl februari 5, 2022, 19:47

  Desinformation IGEN

  Vi nådde 15.000 döda enligt socialstyrelsen i slutet av januari. En siffra som enligt FHM nåddes redan i Oktober.

  Det här vet du men du väljer den värsta siffran

  https://www.socialstyrelsen.se/statistik-och-data/statistik/statistik-om-covid-19/statistik-over-antal-avlidna-i-covid-19/

  Du får gärna kolla upp hur huvuddödorsak tas fram och vilka problem det finns med det. Senast man gjorde en rejäl gengång av detta var 1995. Det man fann var inte särskilt betryggande.

  Antalet icke rättsmedicinska obduktioner är nu nere på några få procent från att ha varit nästan en tredjedel på 70-talet.

  Låt inte dina priors styra din journalistik. Du är större än så.

  Ifrågasätt dig själv och dina vinklar. Gräv. Det är ju inte svårt. Det vet du

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.