Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 5.
12 115 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 524 inrapporterade dödsfall jämfört med förra veckan. Fortfarande minskar dödligheten, även om det är från höga nivåer. I grunden pekar det mesta åt rätt håll i statistiken, även om det finns väldigt mörka moln vid horisonten. Men vi börjar med det positiva och det faktiska nuläget:
Antalet smittade fortsätter att minska. Under senast inrapporterade helvecka testades 193 400 – bara 200 fler än veckan innan – och antalet smittade minskar med 11 procent. Andelen smittade av de provtagna är nu nere på 10,9 procent – den lägsta siffran sedan november.

Smittan går ner i alla åldersgrupper, men anmärkningsvärt är kanske att åldersgruppen 20-29 år, som tidigare var drivande för smittan, nu står för en mindre eller samma andel av fallen som de 30-39 år, 40-49 år och 50-59 år.

Vad som är mer oroväckande är att allt fler fall hittats av det nya muterade – mer smittsamma – brittiska coronaviruset. Efter att Sverige haft stora problem att skala upp sin sekvensering (virusundersökning) hittade Folkhälsomyndigheten den här veckan en ny metod. Med den kunde de göra en omfattande stickprovskontroll i fyra regioner. Bland 2200 positiva covid-19-test, var 11 procent den brittiska muterade varianten. Fyndet är allvarligt eftersom det innebär att smittan nu snabbt kan skala upp i Sverige. Det finns redan indikationer på att så skett – i avloppsvattnet i tre av våra största städer har trenden med minskade virusmängderna brutits. Det muterade viruset kan därför bli det dominerande i Sverige – vilket redan hänt i Gävleborg. Folkhälsomyndigheten har därför räknat på tre nya scenarion, vilket Svenska dagbladet skriver bra om. Vad betyder det om viruset skulle vara 50 procent mer smittsamt?
”Slutsatsen, som kan verka förvånande, var att det inte blir någon nämnvärd påverkan på smittspridning så länge vi håller samma nivå på den sociala avhållsamheten som vi gjort under december. Å andra sidan – om vi börjar träffas mer igen så väntas den nya varianten leda till en tredje våg som är ännu kraftigare än den första och den andra”, skriver Svd.
Det muterade viruset har också lett till flera extrema åtgärder. Gränsen till Norge, ett land som drabbats extra hårt av det nya viruset, är stängd och polisen har begärt assistans från militären. En historisk åtgärd som innebär att militär står vid minst åtta vägar i Värmland och Dalarna. Från och med lördagen har det också införts krav på alla utländska medborgare att visa upp negativt test vid inresa i landet. Men för Norge, Danmark och Storbritannien hjälper inte det – de har inreseförbud fram till 31 mars. På Åland är man upprörda.
Vaccin
Just nu är minst 286 854 svenskar vaccinerade med minst en dos. Det innebär knappt 3,5 procent och bara 0,69 procent som fått två doser. Takten har stannat av den senaste veckan:

Fortfarande ska målet om att alla kan vaccineras innan midsommar gå att nå, även om Anders Tegnell uttryckte en försiktig skepsis i Expressen i veckan. På grund av alla förseningar kommer det att bli ett extremt tryck på vaccinering under andra kvartalet, men idén är att man med flera olika vaccin alltså ska nå målet. Planen ser ut såhär:

Pfizer kommer att leverera mycket mer vaccin och bli huvudleverantör, men även två vaccin som ännu inte är godkända blir viktiga.
I lördags kom de första doserna av Astra Zenecas vaccin till Sverige. Sverige har i veckan också beslutat att doserna från tillverkaren inte ska ges till personer över 65 år eftersom man är osäker på dess effekt på äldre. Däremot har man kunnat se att de som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin inte smittar, något som tidigare inte varit självklart.
Trots tillskottet från en ny leverantör är bristen på vaccin tydlig i flera regioner och inneburit att många fått planera om. Inte minst efter att regeringen i veckan meddelade att även de 65-69 år gamla ska ingå i fas 2, den fas de flesta regioner nu går in i. Nästa år, 2022, ska däremot vaccin vara säkrat: Totalt 22 miljoner doser har i veckan avtalats fram för att Sverige inte ska hamna i brist igen.
Ska papperslösa få vaccin före andra? Enligt en ny prioritering från Folkhälsomyndigheten skulle personer som är socialt utsatta prioriteras före den breda allmänheten, vilket exemplifierades med hem- och papperslösa. Det fick bland annat Moderaterna att rasa och Folkhälsomyndigheten att ta bort exemplena.
Allt fler sjukvårdschefer har avslöjats med att ha tagit sig runt vaccin-kön och därmed gått före både utsatta personer och verksamhetsnära personal. Det fuskas i minst åtta regioner och handlar om allt från toppchefer på Karolinska sjukhuset, till bostadsrättsföreningar med tveksamma senior-förtecken. Alla inrapporterade fall ska utredas, men samtidigt poängterades under en presskonferens i veckan att det också är viktigt att inga doser går till spillo om inte annan personal eller patienter finns tillgängliga. Expressen har till exempel gjort en granskning som visar att upp till 9 av 10 i personalstyrkan på vissa äldreboenden inte vill vaccinera sig. Då har chefer gått in och tagit först för att avdramatisera.
Även om vaccinationsvilja i Sverige är hög – åtta av tio vill vaccineras – är skepsisen stark. I veckan har Läkemedelsverket gått ut med en bra genomgång av coronavaccinet som möter de flesta påståenden som cirkulerar. SCB har också, med hjälp av statistik, visat hur vaccin hjälpt oss råda bot på sjukdomar som historiskt dödade tiotusentals varje år. Som smittkoppor.
När och hur får du vaccineras? I veckan gjorde jag en enkät där 16 av 21 regioner svarade. Här ser du listan.
Nyheter i korthet
- Sverige ska ta fram ett digitalt vaccinintyg, som ska kunna användas av näringslivet för coronasäkra aktiviteter. Det innebär också att Sverige öppnar upp för ett vaccinpass.
- Regeringen har ändrat i coronastrategin och skärpt i formuleringar om att smittan ska kontrolleras. När det uppmärksammades byttes formuleringen tillbaka. Vad hände egentligen? Jag har granskat.
- Förbudet för gymnasieungdomar att träna hävs. Sedan tidigare är det fritt fram för barn födda efter 2004, men nu gäller det alltså barn födda 2002 och senare.
- Alkoholförbudet på restauranger efter 20.00 ska gälla februari ut. Regeringen har också lagt förslag på att det ska gälla fram till 11 april.
- Trycket på svenska skidanläggningar är högt inför sportlovet, trycket är högre än förra året på nästan alla veckor. Folkhälsomyndigheten är inte oroliga att det ska leda till större smittspridning, men manar till försiktighet och att inte öka antalet kontakter.
- Sveriges statliga muséer kan komma att öppna igen inom kort. ”Förbered er”, sa kulturministern under en presskonferens i veckan.
- Pandemin har fått allt fler svenskar att skaffa husdjur, bland annat 11 procent fler hundar har sålts, visar en kartläggning. Och de som redan har husdjur lägger allt mer pengar på dem.
Till sist
Irritationen mot Dan Eliasson, tidigare generaldirektören på MSB, tycks vara stor, men ingen har dragit det så långt som SVT:s satirprogram Svenska nyheter: I veckan sände de ett program där de skulle förgöra generaldirektören och bränna en papperskopia av honom (se sista minuten):
Det var allt! Tipsa gärna i kommentarerna om du saknar något.
Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig.
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.
Fascinerande att folk har synpunkter på följande ”Men för Norge, Danmark och Storbritannien hjälper inte det – de har inreseförbud fram till 31 mars. På Åland är man upprörda.” I detta fallet har ju Sverige verkligen under 2020 varit tämligen ensamma i sin linje i förhållande till det internationella samfundet. Var glada att gränsen fungerar(?) i Tornedalen istället.
Mutationer o tredje våg. Vågen kommer garanterat av fOhm o regeringen tex har man redan full smittspridande bland gymnasiet när man startar idrotten o har 20% närvaro.Det sipprar in i alla familjer ut i grundskolan och arbetsplatser.
Om inte detta räcker för att få smitta kommer fler lättnader enlighet med Sveriges mitigation strategy som strider emot smittskydd slagen.
Läsvärt om nedstäningning ”Bystander at the Switch: The Moral Case Against COVID Lockdowns”
https://www.juliusruechel.com/2021/01/bystander-at-switch-moral-case-against.html
Även Frankrikes premiärminister Jean Castex har sagt att Frankrike inte kan stänga ner mer på grund av att de ekonomiska, sociala och humana kostnaderna av en nedstängning inte kan rättfärdigas.