≡ Menu

Coronaveckan som gått, v9-13: Sverige hade lägst överdödlighet i Europa/ Tegnell var ”fiende” hos brittisk hälsominister/ Lyckan hög trots pandemi

Sedan maj 2022 har Coronaveckan gått över till att månadsvis sammanfatta det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är veckorna 9-13 (29 februari – 31 mars 2023).

23 851 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 189 dödsfall sedan förra månaden.

Eftersom det sedan den 15 februari inte sker någon testning av vårdpersonal går det inte längre att använda tidigare tidsserier för att förstå smittans utveckling (och sedan den 15 mars smittspåras det inte heller). På särskilt boende för äldre har det synts viss minskning, men antalet som testat positivt där uppgår till ett drygt hundratal.

Bäst data hittar vi därför bland inskrivna på sjukhus. Där ser vi att smittan, eller dess värsta konsekvenser, tycks ha parkerat på en låg nivå.

Givet att vi dels börjar närma oss en endemisk nivå, dels passerat treårsdagen för utropandet av en pandemi har det under det under månaden publicerats en rad försök till sammanfattande rapporter.

Störst genomslag fick Svenska dagbladet som summerade pandemins överdödlighet i Europas länder – och Sverige klarade sig bäst. Finlands tidigare chef för finska Folkhälsomyndigheten (som stod Tegnell nära under första delen av pandemin, se mejlen här) förvånas av resultatet.

Anders Tegnell intervjuas i samma tidning och tycker att dödlighet inte är enda sättet att bedöma hur ett land hanterade pandemin och att man oavsett resultat behöver komma ihåg att det är väldigt många som dött i Sverige. Generellt menar Tegnell – precis som han sagt i mejl och kommenterat till denna blogg tidigare – att han inte vet om några medicinska åtgärder hjälpte och att det ännu är för tidigt att utvärdera vem som lyckades bäst. Hans tidigare mentor, Johan Giesecke, håller med och publicerade en debattartikel där han efterfrågade mer forskning om just ickemedicinska åtgärders effekter.
De ”22 forskarna”, som senare kallat sig Vetenskapsforum gjorde också ett inspel om statistiken, kritiserade och påminde om coronakommissionen och att om ”sjösäkerhetsarbetet skulle styras av överdödlighetsstatistiken, skulle inga åtgärder behöva vidtagas efter Estoniaförlisningen, då statistiken visar att färre personer dog 1994 än i medeltal åren före.”

Även Sveriges kommuner och regioner (SKR) har kommit med en sammanfattande utvärdering av pendemin. De menar att ansvarsprincipen ska värnas, beredskapen stärkas, roller och finansiering måste tydliggöras. SKR har också publicerat statistik som visat på en kraftig ökning av hyrpersonal under förra året, till följd av personal som var utarbetad. Och SNS publicerade en skräckfilmsliknande läsning om situationen på Sveriges äldreboenden under de första månaderna.

Storbritanniens hälsominister såg Anders Tegnell som sin stora fiende. Det påstås av brittiska journalister som läst den brittiska regeringens många whatsapp-meddelanden från pandemins första tid. Där blir framför allt hälsoministern återkommande irriterad på Sveriges strategi och Tegnells genomslag i frågan.

Vaccin

Sedan 1 mars gäller nya rekommendationer för vaccin i Sverige och därför är den tidigare statistiken varken aktuell eller intressant att följa. De 50 år eller äldre ska ta nya doser med lite olika intervaller, men de under 50 behöver inte längre ta någon dos. Liknande rekommendationer har WHO också publicerat under den senaste månaden. Att föräldrar inte kan vaccinera sina barn i Sverige har gjort att en del tar med sina barn på vaccinationsresor utomlands.

Nyheter i korthet:

Till sist: SVT har slutat att publicera dagliga statistikuppdateringar. Allra mest för att John Hopkins slutat. Så när ska detta brev sluta?
Jag har haft som mål att fortsätta tills WHO konstaterar att det inte längre råder pandemi.
Blir det nästa månad?

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Inge april 1, 2023, 07:07

  Som vanligt undviker du att nämna något om alla de skador som covidvaccinet har orsakat och fortfarande orsakar?

  https://m.youtube.com/watch?v=kELiEGA3q4I

  Detta är dock en trend när det gäller att rapportera biverkningar orsakade av läkemedel.
  4 av 10 sjukhusläkare struntar i att rapportera biverkningar, vilket orsakar en kraftig underrapportering av biverkningar orsakade av läkemedel.

  • Emanuel Karlsten april 5, 2023, 09:43

   Nej, jag har ganska bra koll på det, men kan inte rapportera om allt som inte är sant och relevant – också.

   • Mattias april 6, 2023, 11:09

    En viktig egenskap hos en skribent är förmågan att skriva förståeligt. Din kommentar är så märkligt skriven att det knappt går att förstå vad du menar. Det kan tolkas som att du påstår att vaccinerna inte orsakat och eller orsakar biverkningar. Vad grundar du isf det på? Sprider du desinformation?

    Mvh
    Mattias

 • Samuel Varg april 1, 2023, 08:38

  Tack för ditt fantastiska jobb med rapporter kring Covid-19. Detta är den enda rapporteringen jag gått och läst regelbundet under dom senaste tre åren.
  Tyvärr piskade andra ”tidningar” upp rädsla och osäkerhet genom att ständigt kabla ut nya rön, halvfärdiga rapporter, s.k. expertutlåtanden och skräckhistorier.

  Moget, vist och väl efterforskat Emanuel!

 • rabey april 2, 2023, 15:11

  Detta diagram är känt på internet.
  https://pbs.twimg.com/card_img/1641350509763207168/ue9mgUzD?format=jpg&name=small

  Data är verkliga
  (www.) statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__BE__BE0101__BE0101I/Dodstal/

 • M.L april 2, 2023, 19:23

  Gott så Emanuel! Det märks att det journalistiska geisten gått ur vad gäller den här frågan. Inget fel i det, det finns nya områden att undersöka.

  Nu får jag leta andra källor, det vill säga internationella, för i den svenska journalistiken råder borgfred på det här området.

  • Emanuel Karlsten april 5, 2023, 11:01

   Vilket område?

   • M.L april 7, 2023, 14:07

    Oj! Det var en bra och öppen fråga :)

    Den uppenbara dagsländan är ju AI. Men då gäller förstås att hitta en vinkel som är intressant.

    Kan tycka att uppropet från Future of life landade lite olyckligt, och att de mest intressanta (i min mening) ”motrösterna” inte hörts tillräckligt. Framför allt DAIR-institute som har flera duktiga forskare vad gäller AI och samhälleliga konsekvenser/etik:

    https://www.dair-institute.org/blog/letter-statement-March2023

 • Inge april 3, 2023, 05:40

  M.L kommentar är slående ”i den svenska journalistiken råder borgfred”

  Emanuel det skulle vara intressant om du kunde granska och belysa exempelvis WHOs senaste rekomendationer utifrån ett svenskt perspektiv?

  Eller måste vi nu gå utomlands för att få höra de sanningar som ni Svenska journalister så samstämmigt förtiger?

  Nedan kommenterar Dr Campell WHOs senaste roadmap.

  https://m.youtube.com/watch?v=vIG5zTLB3hw

 • rabey april 4, 2023, 14:32

  ”och att det ännu är för tidigt att utvärdera vem som lyckades bäst”

  Sverige är kontrollgrupp för hela Europa. Men det är ett problem. De nordiska länderna har bäst resultat – vi vet inte varför. Luftkvalitet och låg fattigdom är delförklaringar.

  En bättre kontrollgrupp är Belarus.
  Det finns mycket inofficiell data och sådana som myndigheterna inte förbjuder att publicera.
  https://rg.ru/2023/02/01/v-belarusi-v-2022-godu-otmecheno-snizhenie-chisla-novyh-sluchaev-onkologicheskih-zabolevanij.html
  I Belarus (2022).skedde en minskning av antalet cancerformer. Detta är ett sällsynt fall i Östeuropa.

  Varför hade Belarus strategier som Sverige?
  2020 – parkiet.com/gospodarka-swiatowa/art19847351-dlaczego-nie-ma-koronawirusowej-kwarantanny-w-kraju-lukaszenki

  ”Valery Soloviev, en rysk analytiker och professor vid MGiMO-universitetet (skolan för rysk diplomati), hävdar att Kreml vill använda pandemin för att åtminstone sätta press på Belarus och Ukraina”

  • rabey april 6, 2023, 19:40

   Medellivslängd är en ineffektiv statistisk metod. Ett enkelt exempel
   Medellivslängd UK 2019 – 81.2, 2020 – 80.9
   Medellivslängd FIN 2019 – 81.9, 2020 – 81.8
   Ingen överdödlighet? Låt oss vara allvarliga

   ”Excess Deaths Higher in Finland in 2022 than in the U.K. in ‘Pandemic Year’ of 2020” (!)
   https://dailysceptic.org/2023/04/05/excess-deaths-higher-in-finland-in-2022-than-in-the-u-k-in-the-pandemic-year-of-2020/?highlight=Finland·

   Inget Nobelpris till Tegnelll (eller Giesecke) = seger för Putins strategi

  • rabey april 10, 2023, 14:05

   Svensk strategi och överdödlighet. Olika studier och kommentarer
   https://nyheder.tv2.dk/udland/2023-03-17-sverige-maatte-forsvare-sin-coronastrategi-igen-og-igen-men-maaske-havde-de

   Sverige och Belarus agerade inte förhastat. Bevis.
   Closure of schools during an influenza pandemic – ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7106429/
   2009 – Simon Cauchemez, Neil M Ferguson, Claude Wachtel, ANDERS TEGNELL, Guillaume Saour, Ben Duncan, Angus Nicoll
   .
   Belarus – den bästa epidemiunderrättelsen och hotbedömningen
   Jämförelse:
   21.12.21 – Belarus avskaffar självisolering för människor från de röda zonerna.
   minzdrav.gov.by/ru/novoe-na-sayte/v-tselyakh-povysheniya-effektivnosti-lecheniya-i-meditsinskogo-nablyudeniya-patsientov-s-infektsiey-/
   22.12.22 – Polen – Chefsrådgivare säger att 1 miljon patienter kommer att gå till sjukhus (10 % bland ovaccinerade, mestadels medelålders och unga!!)
   rp.pl/ochrona-zdrowia/art19222901-prof-andrzej-horban-nadciaga-prawdziwe-tsunami

 • rabey april 4, 2023, 21:04
 • Inge april 6, 2023, 06:00

  Emanuel hur skall jag tolka ditt svar?

  ”Nej, jag har ganska bra koll på det, men kan inte rapportera om allt som inte är sant och relevant – också.”?
  Håller med om att det är onödigt att lägga tid på alla osanna och orelevanta påståenden om mRNA vaccinet. Helt säkert sprids många överdrifter, ingen seriös person begär heller att ni journalister skall rapportera om ALLT som inte är sant eller rellevant i frågan.

  Men är det inte ert uppdrag att reda ut vad som verkligen är rätt och fel i detta? Att då helt undvika att tala om vilka problem som dessa covidvacciner har orsakat, späder ju endast på alla spekulationer.
  Eller är er uppfattning att relevant och sann information om mRNA vaccinets skadeverkningar helt saknas och därför heller inte skall rapporteras?

  Om detta är din ärliga uppfattning så kan jag möjligen förstå ditt svar?

  Att få ett erkännande av en trollkarl och magiker är en sak, men förtroende är något man måste förtjäna. Att undvika sanningar bara för att det skulle kunna skada karriären är inget som ökar förtroendet hos vanligt folk. Här har ni journalister ett arbete att göra om ni vill behålla läsarnas förtroende.

 • rabey april 25, 2023, 18:02

  Sverige vinner igen.
  UNICEF-rapport. Förtroende för barnvaccinationer. Sverige – den minsta nedgången i Europa
  https://www.thehindubusinessline.com/news/national/childhood-immunisation-india-china-and-mexico-buck-trend-of-declining-confidence-in-vaccines/article66759161.ece

 • Inge maj 10, 2023, 06:22

  Nu har WHO tydligen bestämt att nödläget är över! Då är det kanke dags att göra en summering? Om vi börjar med att summera FHM egen statistik över biverkningar för vacciner givna mot Covid-19, dat. 2023-05-04 kan vi konstatera följande.

  Av 105.426 inkomna biverkningsrapporter var 12780 allvarliga biverkningar, och 431 dödades av covid-19 vacinet?

  ”Vaccinationen mot covid-19 skyddar mot allvarlig sjukdom och död.”

  https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistikdatabaser-och-visualisering/vaccinationsstatistik/statistik-for-vaccination-mot-covid-19/

 • Inge maj 10, 2023, 13:14

  Emanuel då nu denna covid-19 pandemi verkar vara till enda och att skriva om de biverkningar som vaccinet orsakat tycks du inte vilja befatta dej med? Det är OK men har du lust och möjlighet att följa upp vad WHOs nya kontrollverktyg vid kommande pandemier innebär så tror jag att fler än jag skulle uppskatta detta? Det är en hel del detaljer som är tveksamma i förslaget som bör redas ut innan beslut kan fattas anser jag.

  Dr Campell har titta på det ur UK perspektiv, men jag saknar ett öppet samtal om vad detta innebär för Sveriges del?

  https://m.youtube.com/watch?v=ooKyYEvIhYk

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.